HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Fókuszban a „villanypásztorok”

2010.10.21. 23:34 villanyóra

Egészen biztos vagyok benne, hogy ma este sok embernek kinyílt a bicska a zsebében, ha volt benne. Remélem, hogy nem rendelkeznek sokan ezzel az elmés találmánnyal.

 Úgy látszik, hogy a nyári Hír Tv-s adást követően az áramszolgáltatók megtalálták újra a reklám helyét: az RTL Klub Fókuszában. A téma természetesen az áramlopás, benne az elmaradhatatlan mágnesezés (meglepő is lenne, ha véletlen bármelyik szolgáltató azzal jelenne meg a képernyőn, hogy a hálózatot önzetlenül fejlesztette). Nagy megkönnyebbülésre most csak „vázlatosan” mutatták be, hogy hogyan lehet megoldani a valóságban a villanyóra mágnesezését, és feltehetőleg nem az ösztönzés volt a kimondatlan elsődleges cél.

 A műsorban láthattunk legalább valódi áramlopást (is). Az ilyen manipulálókat mélységesen elítélem. Illetve azokat a kinyilatkozásokat is, amelyek nagyon rossz színben tüntetik fel azokat, akiknek az órája nem buherálás következtében hibásodott meg.

 Szerencsére az itteni adás nem sikeredett annyira könnyedén egyoldalúra, de a felszínességére azért tudnék maximálispontszámot adni. De az legalább vigasztalhatja a stábot, hogy a költségvetése se kerülhetett túl sokba, mivel a riport majdnem negyedét korábbi Híradókból vágták össze. Az egyetlen pozitívumként azt tudnám megemlíteni a műsorral kapcsolatban, hogy nem tolvajozták le egyértelműen azokat a fogyasztókat is, akiknek meghibásodott az órája (bár, nem is veszik védelmükbe – szebb időket is megélt helyeken ez a fogyasztóvédelem dolga). Ezért a kedves gesztusért most itt szeretnék köszönetet mondani.

 A riport érdekessége, hogy Härtlein Károly helyett már Dr. Morva Györgyöt sikerült az áramszolgáltató(k)nak a PR tevékenységbe bevonnia – na, nem mintha nehéz dolguk lett volna. Róla ugyan köztudott, hogy az ELMŰ, az Elster Kft. és az E-ON (Édász, Dédász, Titász - a honlapon ebben a sorrendben) a támogatását élvezi, sőt, ideje nem kis részét az ELMŰ-nél tölti el, szóval hitelesnek éppen nem merném nevezni a témát illetően, de ez maximum a nézőket zavarja valószínűleg.  

 Örvendetes hír, hogy laboratóriumi körülmények között már (majdnem) mindent képesek reprodukálni, ami a villanyórával a valóságban megtörténhet. Kivéve azt, hogy elromlik az óra, vagyis hogy minden szándékos beavatkozás nélkül elveszti mágnesességét. Érdekes összefüggés. Mit is tennének enélkül a kedves és minden tekintetben megható hátszél nélkül a szolgáltatók? Itt tart jelenleg a tudomány Morváéknál – úgy néz ki, hogy kevés volt a szakmában eltöltött 40 év. De van még idő a hiányokat pótolni szerencsére. A nyilatkozatot arra sikerült kihegyezni, hogy még mindig csak egy okból mérhet többet a villanyóra: elvesztette a fékmágnes a lényegét. Az oka viszont csak az lehet, hogy lopni akar(t) a fogyasztó. Még jó, hogy szemellenzőre manapság csak a lovaknak van szüksége, egyeseknek a természetes felszereltségéhez tartozik.

 A mágnesezéssel ártatlanul meggyanúsítottak közül is sikerült legalább egyet bevágni a műsorba – ezért külön köszönetet mondanék. Legalább felszínesen sikerült a mostanra egyre több ártatlan számára igencsak kényes témát megpendíteni. Persze, a katarzis - most is, mint már több éve mindig – elmaradt. Legalább most már tisztábban látjuk, hogy mennyire gyerekcipőben jár ennek a témakörnek a nyilvánosság előtti bemutatása. Be kell vallanom, hogy ha már felvetették a problémát, legalább annyit itt is elvártam volna, hogy némi fogyasztóvédelmi szál is megjelenik, de nyilván mindenkinek mások az igényei.

 A riportban említett külföldi tanulmányt itt (http://www.scribd.com/doc/22856305/Stopping-Power-Meter) lehet elolvasni. Angolul tudók előnyben. A lényeget Balogh Dezső mindenki számára érthetően ugyan kiemelte, de akit esetleg részletesebben érdekel a téma, az utánanézhet a linken.

 Kár, hogy a riport ennyire felszínesre sikerült. Ezen túl is mindenkit arra buzdítanék, hogy amennyiben véleménye szerint sérelem érte, ne menjen bele semmilyen alkuba az áramszolgáltatóval. Mindig van jobb megoldás. A helyzet korántsem kilátástalan, még ha elsőre annak is látszik. Senki ne hagyja magát!

 Nem mindenki csaló, akinek tönkre ment a villanyórája!

 

 

 

   

11 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes áramszolgáltató villanyóra mágnesezés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr132389933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.10.22. 09:03:26

Gondoltam, hogy te is fogsz róla írni, ahogy az már előzetesen megtettem a saját blogomba.

Sajnos a riport (ha egyáltalán annak lehet nevezni), egy szokásos Fókusz termék volt, egy igazi élőlényektől származó végtermék. Felületes, csak felszínt karcoló valami.

Az odáig rendben van, hogy az áramkommandó elkapta azokat a szemeteket, akik valóban, láthatóan buherálták a villamosszekrényüket. Bizonyára elég nagy tételben lopták az áramot... Azonban nem értem, hogy miért kellett idekeverni az órameghibásodások eltusolására szánt mágnesezési baromságot. Ráadásul találtak egy új bólogatójánost, aki közismerten szinte hazajár az ELMŰ-be. Mindegy, ezen felesleges tovább rágódnom.

Azt viszont nem értem, hogy miért keverték bele, bűnösként feltüntve egy korábban szerepelt károsultat.

Igazából egy nagy célja lehetett ennek az egész adásnak. Tömegek láthatták, hogy a mágnes megfogta a - vélhetően áramszolgáltatós szakemberek által - buherált villanyórát. Sok okos fejében biztos elindul a gondolkodás, hogy ezt otthon meg lehet majd csinálni, és próbálkozni fognak. Ezzel pedig annak csinálnak még kárt, akinek valami miatt, külső befolyásolás nélkül tönkremegy a villanyórája...

villanyóra 2010.10.22. 14:13:13

@RaveAir: A lopott áramról se vagyok meggyőződve. Nálad is vadi új megszakítók vannak felszerelve, és egy szem por sincs rajta?

Azt se értettem, hogy miért volt szükség búra nélküli óra mutogatására. De Morva György vagy a Fókusz egész biztosan tudja.

De ezek már csak apróságok a riport igénytelenségéhez képest. De legyünk optimisták: lehetett volna rosszabb is.

arpadsavossabeszdekli 2010.10.24. 11:30:49

Csak azért írok, hogy a véresszájúak anyázhassanak:

"Örvendetes hír, hogy laboratóriumi körülmények között már (majdnem) mindent képesek reprodukálni, ami a villanyórával a valóságban megtörténhet. Kivéve azt, hogy elromlik az óra, vagyis hogy minden szándékos beavatkozás nélkül elveszti mágnesességét."

A gondolkodók az azt is végig gondolhatják, hogy aki ezt állítja, annak kellene ezt bizonyítania!

Ezt ugyanis csak a villanyóra mágnesezéssel gyanúsítottak szajkózzák.

"vagyis hogy minden SZÁNDÉKOS BEAVATKOZÁS NÉLKÜL elveszti mágnesességét"

Perca 2010.10.24. 14:19:22

@arpadsavossabeszdekli: Tűnj el már innen te idióta. Már többször felszólítottunk! Tudjuk ki vagy vedd már észre!!! Ha esetleg eddig nem jöttél volna rá!

Szánalmas semmirekellő...

Milyen érzés, hogy egyre jobban szorul a hurok a nyakadon és a sleppednek?

Ha sokat bosszantasz itt minket, neved, címed ki fogjuk írni a blogra!!! Eddig csak az alapvető etikai normák tartottak vissza, amivel te természetesen nem rendelkezel!

simplee 2010.10.24. 17:24:15

Sziasztok!

Új olvasó vagyok, ezért még nem rágtam át magam az összes cikken ami a témával kapcsolatos. A csütörtöki Fókusz igencsak meglepett, mivel én kedden kaptam kézhez egy éves elszámoló számlát 386 ezer forintos csekk kíséretében, ezért az ismerőseim egymás után értesítettek, nehogy lemaradjak az adásról. Azóta, ha lehet - még rosszabbul érzem magam. Megdöbbenve olvasom az írásokat azóta is, hogy ilyen ma Magyarországon előfordulhat. Egyszóval érintett lettem egy olyan ügyben, amiről idáig azt gondoltam, hogy csak másokkal történhet meg. A lakást 4 éve vásároltam, és őszintén szólva nem gondoltam, hogy lesz valaha is jelentősége annak, hogy nem ellenőrzöm rendszeresen a mérőórát. Első ránézésre nem is fogta az agyam a számot fel, 38 ezer forintnak olvastam. Gyorsan előkerestem a számlákat a befizetési bizonylatokkal, amiket viszont rendesen könyvelek. Az éves átlag fogyasztásom kb. 60 ezer forint volt idáig. Ezek után kissé értetlenül hívtam fel az Elmű ügyfélszolgálatát, ahol egy férfi közölte velem, hogy a számlával minden rendben van, majd kapcsolt egy műszakist, hogy felvilágítson arról, milyen elektromos zárlat eheti meg az áramot. Ekkor én már zokogtam, így a barátom beszélt tovább a munkatársukkal. Másnap reggel újra felhívtam őket, akkor még reménykedtem benne, hogy a tegnapi felvilágosítás ellenére ez egy félreértés lehet. Mára rájöttem, nincs félreértés.
Elolvasva az eddigi tapasztalatokat és a májusi cikket arról, mennyire kötik az ebet ahhoz a bizonyos karóhoz a léhűtő irodisták zsíros kifizetése érdekében, én bizony felkötöm a "szoknyámat". Félnivalóm nincs, viszont róluk a gatyát is leperelem ha gyanúsítgatni mernek!

villanyóra 2010.10.24. 18:13:11

@Perca: Szerintem nem kellene arpadsavossabeszdekli szintjére süllyedned, aki láthatóan provokálja a blogot olvasókat.

A kommentjének lényege most is ugyanaz: tart a nyilvánosságtól, és mivel a Fókusz riportja nem sikerült annyira egyoldalúnak, mint szerették volna, most próbálják elbizonytalanítani a népet.

Továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy a villanyórák nem csak a hírhedt mágnestől mehetnek tönkre, és továbbra is nagyon szívesen segítek mindenkinek, akinek kérdése, kérése van.

villanyóra 2010.10.24. 18:24:22

@simplee: Sajnos, nem vagy egyedül a problémával, az eddig feltett történetek valódiak (és még korántsem tettem közzé mindet, amit kaptam).

Az egész ügy nem ér annyit, hogy zokogj, vagy álmatlan éjszakákat tölts el miatta. Hidd el, meg fog oldódni az összes mágnesezési ügy - és nem a szolgáltatók javára.

Mindenképpen azt javaslom, hogy hívd ki a szolgáltatót óracserére, mivel ha nem teszed, akkor a havi fizetendő összeg is megemelkedik, és annak semmi értelmét nem látom, hogy még több pénzt befizess a szolgáltatónak. Minél hamarabb megteszed ezt a lépést, annál hamarabb kapod meg a jóváírást a korábbi többletbefizetésed alapján.

Utána lesz pár hónapod arra, hogy információt gyűjts az egész piszkos eljárásról, és véleményt alkothass, mivel eddigi tapasztalatok alapján több hónap, mire megérkezik a kötbérértesítő.

Részletesebb segítséget a villanyora.magnes@gmail.com címre küldött levelekre válaszolok. Várom megkeresésed (amennyiben szükségét érzed).

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.10.25. 09:02:49

@arpadsavossabeszdekli: Nem lennének véresszájúak, ha nem lennének hozzád hasonló provokátorok. Mindenesetre semmi értelme az anyázásnak.

Elég szemellenzős nézetnek tűnik, hogy nem mehet idővel tönkre egy elektromos, mechanikai eszköz magától. Pedig bizonyára tönkremehet...

A másik megoldást valószínűleg azért nem akarta leírni a blogíró. Ha azt írta volna le, hogy mindenféle moszkitópistik, fodorjózsik és moGOrvagyurik gondoskodnak saját kezűleg a dologról, akkor az rágalmazás lett volna. Pont olyan, amit az áramszolgáltatók követnek el a valóban ártatlan ügyfeleikkel.

Adrienn74 2010.11.02. 09:28:43

Hello Mindenkinek!

Nekünk is van ügyünk az ELMŰ-vel, köszönöm a cikk írójának, hogy bíztat, hogy ne adjuk fel. Az óránk meghibásodott, duplán pörgött, ez az év végi elszámoláskor derült ki, az irreálisan magas összegű számlánál. Ekkor mi magunk megmértük az óra fogyasztását, így derült ki, hogy duplán mér. Jelentettük az ELMŰ-nek, lecserélték az órát, 1 év után sikerült mindent elrendezni. Legalábbis azt hittük, ugyanis utána jött egy papír, hogy fizessünk be 458 ezer kötbért, indoklás és minden nélkül. Végülis perre ment az ügy, és mi elvesztettük a pert, mivel a szakértői vélemény megállapítása szerint az óra csak erős mágnessel való manipulálással tud elromlani.
Természetesen nem hagyjuk ezt annyiban, mert nem fogunk az ELMŰ-nek indokolatlanul fizetni.
Kérek mindenkit, folyamatossan ellenőrizze az óráját,(még akkor is, ha épp most cserélték le) hogy jól mér-e, ha nem akar magának ekkora kalamajkát, mint amiben mi is vagyunk. Mert ezek aztán kötik az ebet a karóhoz. A sok áramtolvaj által ért veszteséget a többszörösen nyereséges ELMŰ szegény...talán így akarja besajtolni azokon, akik amúgy is rendesen fizetik a számlákat.

villanyóra 2010.11.02. 11:25:41

@Adrienn74: Érdekes, hogy csak egy év után jött a kötbérértesítő. Nem szoktak ilyen sokáig várni a "jogos" követelés behajtásának megkezdésével...

Az órák ellenőrzését több bejegyzésben kértem már magam is, mivel tényleg veszélyes megbízni az áramszolgáltatókban és azok gyártmányaiban.

villanyora.blog.hu/2010/07/13/kozerdeku_felhivas_mindenki_veszelyben_van
villanyora.blog.hu/2010/05/19/hogyan_ellenorizzuk_hogy_megfeleloen_mer_e_a_villanyorank

Arra is fokozottan figyeljünk, ha bárkit a villanyóránk közelébe engedünk!
villanyora.blog.hu/2010/09/29/kozerdeku_kozerdeku_kozerdeku

Adrienn74 2010.11.07. 12:12:26

Kedves Raveair! olvastam a blogját, annyira, de annyira hasonló gondolatok, momentumok vannak benne ebben a témában, mint amiket mi vélünk az édesanyámmal, a 66 éves "gyanúsított villanyóra manipulátorral". A mi álláspontunk is az, hogy ezek az órák nem megfelelő minőségű mágnessel vannak felszerelve, magyarán "kínai gagyi" lehet, ezért történhet mindez a meghibásodás. Anyu még érvelt is ezzel a nézetével a bíróságon, amire az volt a válasz a felperes részéről, hogy ezeket az órákat 3 híres cég gyártja Európában, úgyhogy ez kizárt.(Nem sorolták fel a cégneveket) S azt is említette, hogy a mai műszaki cikkek csak max. 5 évre vannak tervezve, miért pont a villanyóra lenne kivétel ez alól? Erre nem reagáltak semmit se. Hozzáteszem, valóban 5 évig működött az óra, feltehetően még normálisan, hiszen a meghibásodás előtt eszünkbe nem jutott, hogy ellenőrizni kellene esetleg egy 100 W-os égővel.
S az igazságügyi szakértő is ugyanaz volt nálunk is, mint Önöknél. Az eljárás is megegyezik. Egy vasárnap du. hívott fel, és ugyanazt előadta, amit Önnél is olvastam, valjuk be és akkor kevesebbet kell majd esetleg fizetni. Ő már hallott ilyen esetről, hogy az illető bevallotta....stb. stb így kevesebbet kellett fizetnie. Természetesen azt válaszoltam - mert én vettem fel a telefont - hogy nem vallok be olyat, amit nem követtem el. A telefonba kedves szakértő úr azt mondta, hogy feladta már postán a szakértői véleményt, ennek ellenére kb, két hétre rá kaptuk meg,természetesen a posta által lepecsételt dátummal,ami igazolja a feladás napját és sürgősségivel. A bírósági tárgyalás előtt két nappal kaptuk kézhez. S benne volt foglalva egy pici rész abból is, amit telefonon beszéltünk a szakértővel. Tehát ez alapján a posta két hét után kézbesített egy ilyen fontos anyagot, és ő pedig mikor már a postán volt a levél, mégis bele tudta valahogy fogalmazni a telefonbeszélgetésünk egy pici részét. Hm, érdekes, csak azzal nem számolt, hogy annyira későn adta fel, hogy a felperes maga sem kapta időben kézhez, ezért el kellett napolni a tárgyalást. Ha valakinek ilyen ügye van, és későn kapja meg a szakértői véleményt, hivatkozhat arra, hogy nem volt ideje felkészülni és halasszák el a tárgyalást. Most már itt annyira gyanús minden, hogy nincs kizárva, az volt a cél a késői feladással, hogy ne tudjunk felkészülni. Aztán a végén fordítva sült el, mert a saját képviselőjük nem tudott felkészülni a szakértői vélemény hiányában. Vagy esetleg annyira elfoglalt a sok hasnló ügytől ez a szakértő úr, hogy egy hónap alatt nem volt képes megírni az anyagot.
Ez lehet, hogy csak egy apróság, de általában pici dolgokon szoktak megbukni az ügyek.
Ha esetleg az ELMŰ-től vagy annak szimpatizánsától olvassa valaki ezt a blogot, üzenem neki, hogy pici, apró részletekre is dolgozzanak ki egybehangzó válaszokat és eljárásokat, megállapodásokat, hogy a véleményük egybehangzó legyen minden féle furfangos kérdésre. Amit ugye a megvádolt fogyasztó már kínjában talál ki, mert pörög az agya mint a villanyóra ezen az ügyön. Főleg ha majdnem félmillás kötbért kellene kifizetnie.
süti beállítások módosítása