HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

A villanyóra meghibásodásának valódi oka

2011.05.17. 23:02 villanyóra

 

Mi az igazság? Mi van a mágnesezési ügyek mögött? Perca és csapata a háttérből eddig is igen élénken részt vettek a blog életében. Most megosztják, hogy kutatásaik során milyen következtetésre jutottak: Vajon az áramszolgáltatók szándékosan és jogtalanul megkárosítják a fogyasztókat? Amennyiben igen, akkor hogyan teszi?

 

 

                        „Tisztelt Blogolvasók, Károsultak!

 

Eddig még soha nem szóltam fő blogbejegyzésben az olvasókhoz. Akik rendszeresen követik a villanyóra-mágnesezéssel meggyanúsított károsultak védelmére létrehozott blogot, azok bizonyára észrevették már, hogy ugyan ritkán, de hozzá szoktam járulni a kommentek számának növeléséhez. Sok esetben szakmai, logikus alapokra épülő, ésszerű kérdésekre választ adó kommentekbe, máskor meg gyerekes, homokozó-vita szintjéig lealacsonyodó, gyalázkodó verbális háborúkba bocsátkozom. Talán sokan nem értették a kettősség okát, de most úgy érzem eljött az idő, hogy erről és sok minden másról is szóljak, szóljunk. A részemről megnyilvánuló kettősség csak pszichológiai és taktikai érdekeket szolgált eddig, melynek nagyon komoly okai voltak.

Ezt a blogot kimondottan az áramszolgáltatók által ártatlanul megvádolt károsultak megsegítésének céljából hoztuk létre, ahol hasznos tanácsokkal, segítséggel tudjuk ellátni őket, ill. más jószándékú, együttérző esetlegesen jogi képzettségű olvasók szolgálhatnak hasznos kapaszkodókkal számukra. Valamint egyfajta nyílt vitaterepet is biztosítottunk, ahol a vélemények, ellenvélemények ütközhetnek a témával kapcsolatban pro és kontra.

Azonban nem titok, hogy semmiképp nem az a célja, hogy az áramszolgáltató cégek kisebb-nagyobb beosztású alkalmazottai, velük ilyen-olyan kapcsolatban álló igazságügyi szakértők, valamint álláspontjukat osztó felsőoktatási intézmények oktatóinak a „játszóterévé” váljon. Már a kezdet kezdetén megpróbáltak befurakodni ebbe a térbe és bomlasztani, a károsultakat elkedvetleníteni, a szolgáltatóval szembeni küzdelmüknek a feladására rábeszélni. Sok kommentelő szembe is szállt ezekkel a beírogatókkal a saját vérmérsékletének megfelelően.

Én rendszerint agresszív módon támadtam nekik, mivel egyfajta nyomozást is folytattunk a blogon és sok minden más tényezőre kíváncsiak voltunk. Ezért a legszélsőségesebb határig is elmentem, hogy kihozzam egy-egy ilyen illetőből a maximumot, a valós gondolatait, hogy mindenki és mi is láthassuk mennyire komoly emberekkel állunk szemben. Az eredményt most nem kommentálom, de annyit elárulok, hogy lesújtó a konklúzió.

Azért éreztük elérkezettnek az időt, hogy mi, a blog mögött álló szakértő csapat is megszólaljunk, mert bizonyos egyenes forrásból származó, a birtokunkban lévő információk alapján tudjuk, hogy az áramszolgáltatók és köreik azon a tévúton járnak, hogy a blogot esetleg egy íráskényszertől szenvedő „kocaújságíró” és talán néhány mérges károsult tartja fenn bosszúállás céljából, mint „fröcsögőfalat”.

Ennek megfelelően születnek a fogyasztókat leszóló, letolvajozó, pökhendi, arrogáns, cinikus és agresszív kommentek. Ezzel próbálják meg elbizonytalanítani, a blogot olvasó, nem kommentelő károsultakat, a szolgáltatók emberei.

Ez a tevékenységük eddig is káros volt és csak taktikai okokból tűrtük meg őket. Mostanra azonban már nem vagyunk rájuk kíváncsiak, ezért egy teljesen új stációhoz érkeztünk el.

 

Az ilyen romboló kommenteket automatikusan töröljük, mert semmi keresnivalójuk itt!

Természetesen ez nem vonatkozik mindegyik hozzászólásra, hiszen félretájékoztatott, becsapott szerelők ellenvéleménye, esetleg némi szaktudással rendelkező személyek cáfoló álláspontja, akik meg vannak győződve igazukról, mert ügyesen megvezették őket, továbbra is fontosak a blog szempontjából.

Minden kedves károsultnak és jószándékú olvasónak fel kívánjuk hívni a figyelmét, hogy nem azok vagyunk, akiknek esetleg egy-két komment erejéig próbál beállítni minket valamelyik áramszolgáltatóhoz-közeli személy!

 

Felsőfokú műszaki és közgazdasági, valamint jogi végzettséggel rendelkezünk és a k+f területen dolgozunk sokan. Több egyetem magas tudományos fokozatú tanára, oktatója és az áramszolgáltatóknál dolgozó barátunk segíti a mágnesezéses boszorkányüldözés felszámolását. Számos külföldi, a területen dolgozó szakemberrel állunk kapcsolatban. Már a blog megszületése előtt is figyelemmel kísértük mi és én magam is a villamos fogyasztásmérő mágnesezéses eseteket, amikor azok kezdtek elszaporodni.

Már nagyon korán laboratóriumi vizsgálatokat folytattunk ezen esetek műszaki valóságtartalmának ellenőrzése érdekében. Az országban számos áramszolgáltatási területen végeztünk dokumentált pontosságellenőrzést villamos fogyasztásmérőkkel.

Mind hazai összeszerelésű, mind külhoni gyártású Ferraris-tárcsás mérőket vizsgáltunk erős mágneses térrel szembeni viselkedés szempontjából.

Egyértelműen beigazolódott számunkra a már első hallásra is felmerült gyanú. Szó sincs semmilyen tömeges villanyóra mágnesezésről, neodímium mágnessel történő mérő befolyásolásról. A villamos fogyasztásmérők nem lassíthatók semmilyen külső mágnessel. Még neodímiummal sem. Annak ellenére sem, hogy ezt a módszert a szolgáltatók szakértői az Actaris, vagy Schlumberger H10 típusú órákkal meggyőző módon be tudják mutatni. Ennek is van oka, hogy miért és annak is, hogy miért mindig ez a két, ami valójában egy típus, van erre a célra felhasználva.

 

Azon az egy dolgon gondolkodjon el mindenki, hogy a mérő névátíráskor elvégzett felülvizsgálat alkalmával, amikor a szolgáltató ellenőrzi, hogy az átadott mérővel nem történt-e bármilyen szabálytalan vételezési kísérlet az előző fogyasztó részéről, miért csak a látható manipulációkat vizsgálja?

Amennyiben komolyan gondolja a villanyóra szándékos mágnesezését, úgy miért nem védi meg az új szerződő fogyasztót, az előző felhasználó manipulációs szándékú magatartásának következményeitől? Miért nem rendszeresíti a szolgáltató felülvizsgálatkor, mérőcserekor a helyszíni pontosságellenőrzést?

Amennyiben a szándékai tiszták lennének és komolyan hinné, hogy rossz szándékú fogyasztók mágnessel akarnak áramot lopni, akkor ugyanúgy ellenőrizné a mérőket ebből a szempontból is. Azonban ezt mégsem teszik… Vajon miért nem…?

Egy a témával foglalkozó konferencián, mint hallgatóság vettem részt, ahol az ELMŰ kommunikációs igazgatójának feltették ezt a kérdést, amire azt válaszolta, hogy azért, mert a törvény tiltja. Természetesen ez nem igaz! Sőt! A törvény szerint a mérő hitelességéért a szolgáltató a felelős. Ráadásul törvény ilyet nem tilthat, legfeljebb nem ír elő kötelezően.

 

Tény, hogy a neodímium mágnes akár kétezerszer is erősebb lehet egy-egy hagyományos mágnesfajtánál, de ekkora mágneses erőt bármilyen elektromágnessel elő lehetett állítani eddig is. Nem volt szükség kivárni az 1980-as éveket, vagy hazai viszonylatban az 1990-es évek derekát.

Kutatásaink, vizsgálataink alapján megállapítottuk és ezt több biztos forrásból származó információnk is megerősíti, hogy a fogyasztók mágneses befolyásolással való meggyanúsítása, meghurcolása nem más, mint egy retorzió, a valós nagy titok elleplezésének érdekében. A megfélemlítés módszerével élve próbálják bevinni a fogyasztók tudatába, hogy „NE MERJETEK SZÓLNI, HA A VILLANYÓRÁTOK TÖBBET MÉR A VALÓS FOGYASZTÁSNÁL, MERT AKKOR MEGJÁRJÁTOK ÉS FIZETNI FOGTOK!”.

A szúrópróbaszerű fogyasztásmérő vizsgálatok alapján, melyben nagy segítségünkre voltak több áramszolgáltató alkalmazásában álló szerelők, szakemberek, valamint a szolgáltatóknak dolgozó alvállalkozók alkalmazottai, megállapítottuk, hogy a nagy titok a szolgáltatási területen kihelyezett mérők többségénél tapasztalható pozitív hiba, mely természetesen nem a fogyasztó érdekeit szolgálja.

A szolgáltatók különféle médiumokban hadjárat-szerűen indított kampányai által azt a „mesét” kívánta elhitetni a nézőkkel, hallgatókkal, fogyasztókkal, hogy neodímium mágnesekkel házaló csalók, mágnes árusok veszik rá a tudatlan, ámde esendő fogyasztókat a csalásra.

A mágnesezési esetek sokaságait begyűjtve nyomozási munkába fogva, bebizonyosodott, hogy ebből semmi nem igaz, hiszen amennyiben ilyen csaló bandák garázdálkodnának egy-egy területen, úgy a mágnesezési esetek mindig egy gócpont köré lennének csoportosulva.

Nem igazán értettük mi lehet mégis a mérő lemágneseződéseknek az oka.

Minden áramszolgáltatói állítással ellentétben, a valóságban, semmilyen olyan tudományos műszaki álláspont nem létezik, mely szerint a villamos fogyasztásmérők lemágneseződésének oka, a szándékos neodímium mágnessel történő demagnetizálás.  

Ezt csak hazánkban állította először Dr. Szunyogh István villamosmérnök, igazságügyi szakértő, aki ezen álláspontját az Elektrotechnika c. folyóirat 2007./2. számában publikálta. A témában megszólaló, megszólaltatható igazságügyi szakértők (tisztelet a kivételnek) ugyanezt az álláspontot vallják, állítják a hatóságok, bíróságok előtt is, félrevezető módon. Sőt, műszaki emberek lévén azt a szakmaiatlan álláspontot képviselik, hogy egy berendezés csakis egy módon mehet tönkre, más oka nincs is egy meghibásodásnak.

Számos vád ért engem és a blogon kommentelő, az igazságukat kereső fogyasztókat is, hogy nem csak beszélni kellene, meg tagadni, hanem, előállni, hogy mitől megy tönkre a villamos fogyasztásmérő.

A szolgáltatók tenyeréből csipegető „bérszakértők” csahos hada egyöntetűen vonyította, hogy zárlati áramok és villámcsapás semmiképpen nem okozhatja a fék-mágnesek demagnetizálódását. Ebből is látszik, hogy ez lehet a valódi ok.

Azonban, mi nem találgattunk, hanem számos laboratóriumi méréssorozatot végeztünk. Vizsgáltuk a zárlati áramok hatását, mely a mérő előtt lévő kismegszakító kioldási ideje alatt lép fel. A legmodernebb laboratóriumi oszcilloszkópokkal, mérőműszerekkel dolgoztunk. Egyszerű, olcsóbb, általános célú műszerekkel szinte észre sem lehetett venni a jelenség okára mutató részletet. Azonban az ördög a részletekben van…

Zárlatkor, a kismegszakító kioldási holtideje alatt, ha az éppen a szinusz-hullám csúcsára esik, általában egy 600-1500A-es áramlökés csúcs keletkezik. Mivel a Ferraris-tárcsás villanyóra áramtekercse sorosan van kapcsolva az áramkörbe, vagyis azon keresztül folyik át a fogyasztók felé folyó áram, így, ha zárlat keletkezik, az áramtekercs a zárlat fennállásának idejére, párhuzamosan kapcsolódik az áramkörbe. Pláne, ha a zárlat a fogyasztásmérőhöz közel, rövid és nagy keresztmetszetű vezetékszakaszon keletkezik.

Az igazán nagy problémát a zárlati csúcsáram professzionális, nagy felbontású, tároló-oszcilloszkóppal való vizsgálata fedi fel. Ugyanis az ily módon felvett oszcillogram analizálásakor, jól látható egy sokkal nagyobb értékű, akár 4000A-es áramtüske kiugrás is, mely nagyon rövid idejű. Mikro-és nanoszekundum időtartamú lehet. Minél keskenyebb, tűszerűbb és nagyobb amplitúdóval rendelkezik az áramtüske, annál károsabb.

Ez az egyenáramú áramlökés, a kis menetszámú áramtekercsben egy nagyenergiájú elektromágneses impulzust idéz elő. A jelenség közismert tudományos neve, EMP-effektus. ElectroMagnetic Pulse – elektromágneses impulzus. A mágneses impulzus az alumínium forgótárcsára csapódik, melynek felületén hullámszerűen végigfutva a fék-mágnesekre közvetítődik, csapódik rá.

Érdekes módon a villámcsapások másodlagos hatásaként, annak közelében ugyancsak EMP-effektus jelentkezik. Tehát nem a közvetlen villámívben, mint vezetőben folyó áram által keltett mágneses tér, vagy esetleg a károsító termikus hatás okozhatja a problémát. Erre irányuló vizsgálatokat megfelelő eszközök hiányában nem tudtunk végezni. Csak a nemzetközi tudományos kutatásokra tudtunk szorítkozni.

Ugyancsak a hallgatóság soraiban helyet foglalva, egy másik villanyóra-mágnesezési témával foglalkozó fogyasztóvédelmi konferencián vettünk részt, ahol az egyik előadó ugyancsak utánajárt a lemágnesezési probléma okának. Ő saját méréseit, ezirányú komoly kutatásait osztotta meg a hallgatósággal. 100%-ban ugyanarra az eredményre jutott, mint mi. Sőt még újabb részletekre is figyelmesek lettünk előadásában, melyet később mi magunk is leellenőriztünk méréssel és be is igazolódott. Ezért is nagyon hálásak vagyunk neki. Persze, ezen semmi csodálkozni való nincs, hiszen az igazság a valódi. Csak a hazugságot találták ki.    

Természetesen ebben az egész jelenségben semmilyen különleges felfedezés nincs, hiszen ún. lökő-áramos vizsgálatokat minden villamos fogyasztásmérőt gyártó cég végez termékein és deklarálja is termékeinek adatlapjában, hogy a berendezés számára azok nem ártalmasak. Ezt vizsgálataink is igazolták a külföldről beszerzett és egyes 1995-97 előtt és régebben gyártott hazai órák esetén. A többi berendezés ennek sajnos nem tett eleget, legfeljebb részlegesen.

A vizsgálatsorozatok után újabb vizsgálatokba kezdtünk, a jelenség okának felderítésére. Abban biztosak voltunk, hogy a fék-mágnesekkel van a probléma, de, hogy mi, azt szerettük volna megtudni teljes bizonyossággal. Következőkben a különböző fogyasztásmérőkből szereltük ki a fék-mágneseket és vizsgáltuk meg laposan. Le-és felmágneseztük.

Megállapítottuk, hogy a hazai szinten alkalmazott mágnesezési ügyekben előforduló mérőkben a mágnesek labilis viselkedése a mágnes-anyag összetételéből adódik. A fékszerkezet mágneseit telítésbe kell mágnesezni ahhoz, hogy stabil maradjon mezejük a felhasználási idő folyamán. Azonban, ha így jártunk el, akkor olyan nagy féknyomaték állt elő, mely által az órák olyan durva negatív hibával mértek, amely nem tette lehetővé a hiteles mérési beszabályozást. Egyszerűen szólva a mérők sokkal lassabban forogtak, mint a hiteles esetben.

Ahhoz, hogy hitelesen be tudjuk szabályozni a mérőt, nem lehetett telítésbe mágnesezni a fékeket. Vagyis alulmágnesezve lehetett csak hitelesíteni azokat. Így viszont labilissá válnak a fék-mágnesek, melyek érthető módon a zárlati áramok keltette áramlökéseknek már nem tudnak ellenállni.

Vajon miért kerültek beépítésre ilyen mágnesek az órába? Vajon miért nem tűnt ez fel a gyártáskor azonnal, amennyiben ez egy tévedés eredménye? Ezt az olvasók fantáziájára bízzuk… Természetesen nekünk is megvan erről a véleményünk, de mivel nem vagyunk nyomozóhatóság, sem bíróság, így sem vádat, sem ítéletet nem hozhatunk.

 

A lényeg, hogy az ilyen fékszerkezettel rendelkező fogyasztásmérők nem alkalmasak a villamosenergia-fogyasztás elszámolásának alapját képező professzionális mérésre.

 

Ezen megállapításunkat támasztja alá az a tény is, melyet több megvádolt károsult elmondásából is kiderült, hogy a lemágneseződéses esetek 70%-ában lakásfelújítás után jelentkeztek a problémák, ahol aközben számtalan építőipari berendezés, csiszológép, betonkeverő, hegesztőtranszformátor működött és gyakoriak voltak a túlterhelések és a zárlati áramok miatti kismegszakító leoldások.

Ezután sok külföldi szakirodalmat, tanulmányt vizsgáltunk át és több villamos fogyasztásmérő gyártásban dolgozó külföldi szakember véleményét kértük ki. Kiderült, hogy a villanyórák spontán meghibásodása, lemágneseződése egyáltalán nem ismeretlen a külföldi gyártók, áramszolgáltatók, a területen dolgozó szakemberek számára. Ez egy teljesen közismert probléma. Főleg az USA-ban figyeltek fel erre a problémára fogyasztók reklamációi alapján. A több tanulmányt, vizsgálatot is készítettek már ezzel kapcsolatban. Egységes álláspont alakult ki arról, hogy számtalan oka lehet a villamos fogyasztásmérők fék-mágneseinek demagnetizálódásának. A külső tényezőkön kívül a legjelentősebb az áramlökés tüskék, azaz az EMP-effektus hatása. Más országokban az ilyen mérőket lecseréli a szolgáltató minden szó nélkül.

 

Azt próbáltuk meg kinyomozni, hogy vajon kitől is származhatott ez a neodímium mágnessel történő, rosszhiszemű villanyóra megrongálási elmélet.

Az igazságügyi szakértőkön kívül még Dr. Morva György a Kandó EKI korábbi tudományos igazgatója is egyfajta kemény élharcosa a mágnesezési ügyeknek. Az intézményt egészen véletlenül az összes áramszolgáltató támogatja.

Aztán feltűnt Härtlein Károly a Budapesti Műszaki Egyetem, Fizikai Intézetének tanszéki mérnöke, aki kedves és ártatlan módon, mint a fogyasztók „védőangyala” lépett a színre, aki elmondása szerint, csak azért szólalt meg a villanyóra mágnesezéssel kapcsolatban, hogy figyelmeztesse a fogyasztókat, ne próbálkozzanak a csalással, mert becsapják őket és pórul fognak járni. Tehát ő csak egyfajta „humanitárius” szerepet vállalt az ügyben.

Az igazság az, hogy ő pontosan ugyanúgy hozzájárult médiaszerepléseivel is a mágnesezéses „boszorkányüldözés” alapjainak alátámasztásához. Nem titok, hogy egykori, jó munkatársi kapcsolat fűzi Dr. Boross Norberthez az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatójához. Härtlein úr tulajdonképpen nagyon érdekes és lenyűgöző fizikai kísérleteket, bemutatókat tart oktatási célból diákoknak a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol egészen véletlenül az ELMŰ-ÉMÁSZ az egyik fő támogató.

Ha jól utánanéz bárki a dolgoknak, akkor rájön, hogy a különböző személyektől, szakértőktől, intézményektől származó egybehangzó vélemények valójában egyazon forrásból, ugyanattól a zárt körtől származnak.

Amennyiben valósak az információk, akkor a mérnök úr a tavalyi évben az Egyesült Államokban éppen egy érdekes bemutatót tartott az elektromágneses impulzusokkal történő fémtubusok horpasztgatásának bemutatásával… nagyon szomorú, hogy valaki az értékes tudását szerencsétlen emberek tönkretételéhez, kifosztásához való csaláshoz történő asszisztálásra fecsérli el.

 

Hangsúlyozzuk, hogy nem vagyunk nyomozóhatóság! Így csak bizonyos keretek között végezhetünk feltáró munkát, nyomozást. Azonban minden bizonyítékot, adatot átadtunk, átadunk a hatóságok számára. Már tettünk feljelentést is az ügyben komoly részletes bizonyítékokkal az ügyészségen. A nyomozás most sincs lezárva természetesen. Számos rejtett hang-és videofelvételt készítettünk az áramszolgáltatók mágnesezési ügyekben megtartott egyeztetésein, valamint az igazságügyi szakértői vizsgálatokon is.

Beismerjük módszereink nem minden esetben etikusak, de nem is törvénybe ütközőek. Erre mindig nagyon vigyázunk, a legutolsó paragrafusig. A felvételekkel nem élünk vissza, nem hozzuk nyilvánosságra. Az, csakis a hatóságokra tartozik. Azonban, amivel szemben mi küzdünk, az ártatlan emberek érdekében, amiatt minden erkölcsi elmarasztalás alól mentesülünk.

Sokan közülünk saját magunk ellenőriztük saját háztartásunkban lévő óránkat és (amelyik hibás volt) jelentettük be a szolgáltatónak a többletmérést, hogy figyelemmel kísérhessük egy biztosan minden külső behatás nélkül felgyorsult villanyóra miatti meghurcoltatás stációit lépésről lépésre.

Tisztában vagyunk vele, hogy a szolgáltatók keze sok irányba elér és szövevényes szálakon keresztül van befolyásuk a közéletre.

Ennek ellenére, nekünk is hasonlóan jól kiépített kapcsolatrendszerünk, ismeretségünk van, ahonnan pontos információk birtokába juthatunk. Még az áramszolgáltatók egyes zártnak hitt köreibe is vannak kapcsolataink. Mi előttünk sem marad semmi titokban. Nem a gyávaságunk, vagy félelmünk miatt nem szolgáltatunk ki információkat, teszünk közkinccsé fontos részleteket, fedjük fel magunkat. Csak a meghurcolt, ártatlanul megvádolt emberek érdekében tesszük, hogy ebben a kiszolgáltatott helyzetben is teljesülhessen mi és az áramszolgáltatók bizonyos körei között az erőviszonyok egyensúlya.

 

Zárszóként csak annyit szeretnék mondani minden kedves blog olvasónak, a magam és a blog fenntartói nevében, hogy minden lopást, csalást, bűncselekményt elítélünk! Azt is, ha a fogyasztó teszi, azt is, ha a szolgáltató. Így a kisstílű nagyszámú valós energialopást is egy szinten kezeljük az országos méretű, szolgáltatói részről, a fogyasztók felé irányuló gazdasági bűnözéssel.

Nem rágalmazzuk, járatjuk le a Villamos-energia iparban dolgozó tisztességes, becsületes embereket, akik hasznos munkájukkal biztosítják és hozzájárulnak nap, mint nap az ország folyamatos, megbízható energiaellátásához.

Csak azért emeltük fel a „hangunkat”, ami már a becstelenség, az aljasság, csalás és bűnözés kategóriájába tartozik. Nekünk az ebbe a kategóriába tartozó tevékenységet kiszolgáló személyekkel van problémánk. Nem önbíráskodunk, de a hatóságoktól maximálisan elvárjuk a kellő fellépést.

 

Perca és a blog csapata„

26 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes áramszolgáltató villanyóra igazságügyi szakértő mágnesezés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr592912519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simplee 2011.05.18. 09:41:10

Kedves Perca és a blog csapata!

Minden tiszteletem a tiétek amiért ilyen önfeláldozó módon társadalmi munkát végeztek!
Sok sikert kívánok még a jövőre nézve, és köszönöm -mint megvádolt fogyasztó, hogy vagytok!

Perca 2011.05.18. 17:07:06

@simplee: Mi köszönjük az elismerő szavakat.

Goompah 2011.06.25. 21:53:56

Csak most olvastam a bejegyzést. A perben nagyon sok sikert kívánok nektek és a többi károsultnak! S bár Magyarországon a valódi felelősöket legtöbbször nem büntetik meg, már akkor is óriási eredményt értek el, ha sikerül kikényszerítenetek a szolgáltatóktól, hogy véglegesen hagyjanak fel a fogyasztók megkárosításával.

Watt 2011.10.02. 20:19:14

Perca és a blog csapata!

Elolvastam tájékoztatótokat a fékmágnes lehetséges lemágnesezési okairól. Mint írjátok EMP-effektus az egyik oka a fékmágnes gyengülésének. Ez a jelenség ismert előttem a zárlatri áramok kialakulásánál jön létre (Dodek a fejembe verte ha mond ez a név nektek valamit?)De eddig a két jelenséget nem kötöttem össze, de teljesen világos és érthető a fékmágnes lemágnesezésének oka.
Munkám során villanyszerelőket irányimatat néha harmincat is, belvárosi rehabilitációik és régi bérházak elektromos fővezeték felújítása során sok merővel "találkoztam" és merőbefolyásolási kísérletet is sokat tapasztaltam ( elektromágnes, patkómágnes, trükkös tekercsek,stb)de egyik esetben sem sikerült a próbálkozásnak csökkenteni a ferraris tárcsa lassulását.Rátérnék a lényegre!
Beperelt az elektromos szolgáltató a mérő befolyásolásának vádjával ki van tűzve a tárgyalás napja. Úgy érzem a szakmai probléma összetettsége miatt egyedül nem tudok megbirkózni vele és egy nálam nagyobb elméleti tudású szakemberek segítségére lenne szükségem. Ezért kérem a segítségeteket.Egyébként a tények szerint amit most nem akarok részletezni az ismert okok miatt nekem nem állt érdekemben a mérő bármilyen befolyásolása és nem életszerű,de itt be is fejezném mivel írtátok hogy az ellenfél is olvassa a blogot. Szeretném felvenni veletek a kapcsolatot addig is:üdvözlettel:Watt

Perca 2011.10.03. 00:03:16

@Watt: Kedeves Watt! Természetesen imerjük Dodek Péter tanár urat, aki fiatalabb korában egyetemen is tanított francia és angol nyelvterületeken villamos gépek tudományát. Később az üteg utcai, majd Verebély László névre keresztelt Villamosenergia-ipari Technikumban tanított villamos gépek és villamos művek tantárgyat is. Aki az ütegben végzett, az mind tudja, talán Ön is, hogy külön tananyag volt műszaki mérésből, hogy miért nem lehet áramot lopni mágnessel. Természetesen nem a szolgáltató által mesterségesen manipulált mérőről beszélek, mint a jelen esetekben! Minden segítséget szívesen megadunk! Kérem legyen szíves vegye fel a kapcsolatot Villanyórával!
Semmiképp ne ijedjen meg, mert már nincs sok ideje ennek a maffiának. A fő ideológus dr. Szunyogh István és az összes semmirekellő bűnöző el lesz radírozva, mint egy rossz bejegyzés a kopott noteszből...
Amennyiben perre kerülne a sor, akkor is meg fogja nyerni, ne tartson ezektől a pitiáner gazdasági bűnözőktől! Amennyiben nem kíván egyedül szembemenni velük úgy olyan jogi képviselőt ajánlunk, akivel biztos lesz a sikere. Hiszünk Önnek, és tudjuk, hogy nem lopott semmit. Egyrészt, mert nem is lehet, másrészt, mert gondoljuk Dodek Péter nevét említve, hogy az Ütegben végzett technikusként.
Várjuk megkeresését! További szép napot kívánok!

Watt 2011.10.03. 15:46:32

@Perca: Tisztelt Perca!

Jól gondolod az üteg utcai technikumban végeztem technikusként a villamosgépek tantárgyat Dodek Páter tanár úr tanította az általa írt tankönyvből- Igazad van megérdemli, hogy kiírjam a teljes nevét.- és így lett belőlem az akkori munkaügyi besorolás szerint "villamos energiaipari műszaki középkáder". De az évek múltával szakmai tudásom kopott jógi ismereteim egyenlőek a nullával. Azért biztos megfogadom a tanácsod és felveszem a kapcsolatot Villanyórával.
Köszönöm a bizalmat.
Üdvözlettel:Watt

V. laki 2011.10.13. 20:41:05

bosszanto hogy monopoliumban levo cegek mit megtehetnek, en is belekerultem a rendszerukbe bar harom eve kulfoldon elek, es nekem is magneses lett a villanyoram az o allitasuk szerint bar hasznalni nem nagyon szoktuk a fent emlitett kulfoldi munkavegzes miatt. Egyebkent a problemam akkor kazdodott mikor leolvastak az orat es alig volt fogyasztas hiaba hivatkoztam es probaltam igazolni tavoletemet csak annyit ertem el,hogy megemeltek az ora ellenorzesk szamat es lecsereltek a villanyorat mikor nem voltam ott.de nem idegeskedtem mert szerintem minden rendben volt,ezt leis irtak jegyzokonyvbe csak oda irtak hogy az ora magneses es ezert megbuntetnek 480 ezer ft-re hogy a bud...pics....ba szamoltak ezt ki vagy ez egy szabott ar?
most ezert utazhatok feleslegesen 3000 km-t hogy valahogy tisztazzam magamat egy szolgaltatast vegzo ceg elott akinek egy eleten at fizetek es kedvetamadt kiralyosdit jatszani az alatvalokkal
FELHABORITO!!!

Watt 2011.10.15. 14:46:02

@V. laki: Sokat segítene, ha körbeszimatolnál, hogy ahol élsz ott létezik-e ilyen jellegű probléma és megtudnád nekünk írni . Ha igen akkor milyen módon kezelik vagy, ha nem miért nem? Mivel úgy gondolom ez csak a mi szolgáltatóink "sajátossága". A putriban élők plazma tv működtetéséhez lopott energiát valakinek meg kell fizetnie. És a rossz elavult mérők cseréjére is valahonnan biztosítani kell a forrásokat.

V. laki 2011.10.15. 16:48:09

sziasztok

nem kell korbe szimatolni mert kint nem nagyon talalkozni ezzel a problemaval. jelenleg dublinban elek de ezelott londonban eltem harom evet.
harrowban lakktam fletben ( emeleteshazban egy lakas) szomszedom erosen tobbet fizetett a szokott szamlanal, kihivta a szolgaltatot akik egy het mulva kijottek es HELYBEN kimertek az orat hogy tulmer, leszereltek kapott ujjat bar nem kerte ,de az elozo szamla fizetesig visszateritettek neki a kovetkezo honapban a szamlajara 1500 fontot
itt a szalgaltato nem aranyarban adja a szolgaltatast nem eri meg lopni meg sok helyen benne van a lakberben es nincs vele gondod.
persze itt is vanak renitensek ugyeskedok de ha megbuknak akkor kapnak egy feltoltos orat amit az indiai kis szatocsboltban is feltudsz tolteni, es ezzel megoldjak a problemat, nincs tobb szazezer forintos bunti
az az igazsag hogy itt nem bunozonek es csalonak tartjak az embert alapbol, hanem tudjak hogy vanak dolgok amik elromlanak rajtad kivulallo ok miatt.

Watt 2011.10.15. 19:23:54

@Perca: Kedves Perca!

Bonyolódik a helyzet szeretném megkérdezni,milyen e-mail címen érhetném el?

Watt 2011.10.15. 19:27:33

@Watt: Ami lemaradt: Villanyóra tudja a e-mail címem ha lenne kedves felvenni vele a kapcsolatot
Üdvözlettel:Watt

halaszoli 2011.11.16. 12:53:34

Sziasztok!
Új vagyok még itt,kérem segítsetek!
A szokásos történet,ezt nem részletezem.2008 őszén vettem észre hogy sokat mér az órám.2008.12.17.-én szerelték le mindkét villanyórámat,bedobozolták és elvitték.2011.02.10.-én vizsgálták meg az elsőt,2011.09.12.-én a másodikat.Ma kaptam meg a papírokat 480.000 Ft kötbérről.Nem fizetek az biztos,mert én nem csináltam az órákkal semmit.De hogyan kezdjem?Nem túl sok idő telt el a leszerelés és a bevizsgálás között?(több mint 2 év)Erre tudna valaki válaszolni?

villanyóra 2011.11.16. 14:28:26

@halaszoli: Szia!

A szolgáltató követelési igényének bejelentése már rég elévült (vet 60 paragrafus - elévülés 1 év), ha bővebb infót szeretnél, keress meg a villanyora.magnes@gmail.com címen.

csaba1974 2012.03.30. 22:09:05

Szia!
Azért fordulok hozzád, mert az éves fogyasztás mérés után 0 fogyasztásról jött számla.mivel az előző évhez hasonló fogyasztásom lehetett értetlenül álltam az eset előtt.
Az előző évi mérőállásból és számolgatásaimból rájöttem mi lehet a gond.Meg állt a mérőóra számlálója.Két napja mikor rájöttem a hibára figyelem és valóban nem mozdul.A napi átlag fogyasztásból arra következtetek KB:14 hónapja állhatott meg, de eszembe se jutott nézegetni azért nem vettem észre eddig.Ma jelentettem a hibát a szolgáltató felé és jövő hétre ígértek szerelőt vagy cserét vagy nem tudom mit.Nos a hibával szemben értetlenül állva rá kerestem a neten és mindenhol azt találom, hogy esetleg én leszek a felelős a mérő meghibásodásáért.
Tanácsot szeretnék kérni mit tegyek vagy mire figyeljek a csere során és ha megvádolnak csalással?

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2012.04.03. 11:10:38

@csaba1974: Az a baj, hogy a szolgáltató rögtön úgy indít, hogy szó sem lehet "ártatlanság vélelméről" és a mérőszerkezetet kizárólag csak te tehetted tönkre, mert az magától nem mehet tönkre. Ahogy nem mehet tönkre magától semmilyen mérőeszköz, elektromos készülék, stb.

Egyszerűen képtelenek beismerni, ha valamit nem jó minőségű alaktrészekből készítettek, vagy ha eleve hibásan adják át. Arra meg már nem is merek gondolni, hogy ezeket szándékosan csinálják...

Raulito2 2012.06.11. 22:22:59

@Perca: szia uj vagyok itt és nekünk is kellene egy jo jogi képviselö ha tudnátok valakit ajánlani nagyon megköszönném,mert a miénk semmit sem ér azt akarja hogy mindenáron egyezzünk meg az émászal,és ugy érezzük hogy a bironö is ellenünk van mindenáron azt akarja hogy anyu vallja be hogy mi mágneseztünk azt mondja ha nem mi akkor biztosan a szomszéd fiu rakhata rá a mágnest ugyhogy ez már felháborito ha tudtok valamiben segiteni akár tanácsal is annak nagyon örülnénk .

Perca 2012.06.15. 23:43:29

@Raulito2: Kedves Raulito2!
Mindenben egyetértek Önnel. Pontosan úgy lehet, ahogyan érzi és gondolja. Valóban ez egy összeboruló bűnszövetkezet. Semmiképp ne egyezzen meg bűnözőkkel olyan dologban, amit el sem követett, ráadásul elkövethetetlen is!
Kérem, írjon egy üzenetet Villanyórának, ahol megad egy elérhetőséget, és kérem vázolja fel az esetet röviden. Megadjuk a jogi segítséget és 100%-ban mentesül mindentől. Garantáljuk!!!
Ne aggódjon! Szóban is és minden tekintetben segíteni fogunk Önnek. Egyébként már minden ügyet el fognak bukni a "maffiózók", mert olyan fogyasztóvédelmi törvény született, hogy már nem tudják játszani tovább a piti kis játékukat.

Várjuk mielőbbi jelentkezését!

Üdvözlettel:

Watt 2012.06.23. 14:06:29

@Raulito2: A legjobb helyen jársz. Az én gyanúsításom 2009-ben kezdődött jogi szakaszba 2011 őszére került. 2012. tavaszára az ELMÜ elvesztette a pert.
Én is innen kaptam jogi segítséget. Amit ezúton is köszönök.
Kitartás!

(Egyre jobban görbül lefelé Dr. Habis Kinga
és dr. ......-Poza Tünde szája széle a vesztett peres ügyek miatt.)

Raulito2 2012.07.25. 08:06:26

@villanyóra: szia perca irta hogy neked irjak egy üzenetet és akkor kapok egy elérhetőséget.

delejezoe 2012.08.04. 11:13:04

Szívesen olvasnám a
- "Ő saját méréseit, ezirányú komoly kutatásait osztotta meg a hallgatósággal. 100%-ban ugyanarra az eredményre jutott, mint mi. Sőt még újabb részletekre is figyelmesek lettünk előadásában"
- "sok külföldi szakirodalmat, tanulmányt vizsgáltunk át és több villamos fogyasztásmérő gyártásban dolgozó külföldi szakember véleményét kértük ki"
- "több tanulmányt, vizsgálatot is készítettek már ezzel kapcsolatban"
utalások mögötti anyagokat (az előadónál elég lenne a név és a konferencia neve, majd megkérdezem tőle, ha nem szerepel a neten, hogy hol lehet elérni).
Valamint szívesen olvasnám a saját mérések jegyzőkönyveit is.
Kérdezném, külföldön miért mágneseződnek le a fékmágnesek külső hatásoktól, ha csak nálunk csinálják ostobán. Hány menetes egy áramtekercs úgy durván? Csak a 4000A-es tüske miatt kérdem, merthogy akkor már meg lehetne határozni, hogy a villámcsapás hány méteres körzetében lép fel hasonló hatás.
Egy érdeklődő villamos szakember.

delejezoe 2012.08.04. 11:14:31

@Watt: Köszönném, ha részleteznéd, hogy mi volt a vád, és mi volt az indoklás, amivel sikerült nullázni. Mert ugye a fenti cikk elektrotechnika, te meg jogi segítségről beszélsz.

Szabolcs76 2012.08.14. 17:22:44

Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni, kaptunk az elműtől majd félmillióról csekket. Amit nagyon gyorsan be kellene fizetnünk, beszéltünk a diszpécserrel, aki közölte hogy az elmúlt 5 évben fordítva működött az óránk. Az éjszakai nappal, a nappali óra éjszaka mért. A különbözetet kellene kifizetnünk. Feltettük a kérdést kinek a hibája ez. Erre javasolta kérjünk részletfizetést :D . Megnéztem az órát, én nem látok különbséget a két óra közt. Kellett volna nekem ezt tudnom hogy, melyik mit mér? Minden évben lefényképezik az órákat, nekik kellett volna észre venni a hibát. Meg tudom védeni magam, érdemes perre vinni az ügyet? Köszönöm

villanyóra 2012.08.22. 14:59:56

@Szabolcs76: Elvileg számlázni 5 évre visszamenőleg lehet sajnos. Viszont azt szeretném kérni, hogy küldj egy mail-címet, vagy dobj egy mail a villanyora.magnes@gmail.com címre, és ott talán többet tudok segíteni, de ahhoz többet kellene tudnom.

Laca831 2012.08.25. 18:51:21

Üdv Mindenkinek! Mágnessel nem lehet áramlopást elkövetni! Ez egy kamu! Eleve nincs rá lehetőség,és ha valaki egy kicsit is érti a mérő működésének elvét az tudja ,hogy az tisztán kapacitiv,vagy tisztán induktiv fogyasztónál megáll...nem méri a fogyasztását az adott fogyasztó készülék(ek)nek!ja és a tárcsa alumíniumból van hogy lassítaná/gyorsítaná ezt egy ellen mágnes?

delejezoe 2015.06.21. 14:32:06

Látom, három éve kettőt is kérdeztem... Még nem volt rá idő válaszolni. :D

dien 2015.06.23. 08:14:10

Albérletben lakunk(még)...2013.11.01- től 2014.06.26.-ig az óra 10 000 wattal mutatott többet.(8.171---14.132)Tehát 8 hónap leforgása alatt. Hogy mi történt ez idő alatt? Előttünk egy szem néni lakott aki a világításon kívül nem sok mindent használt mi pedig mosógépet, számítógépet, konyhai eszközöket és persze a villanybojlert is használni kezdtük. Ennek eredményeképpen volt hogy kiment az egész házban a villany,,,akkor hívtuk a szakembereket és biztosítékot cseréltek. Itt tudtam meg hogy lehetséges ez az oka hogy pörög ezerrel az óránk még akkor is ha nagyon odafigyelünk. Amikor kézhez kaptuk az összesítést mondanom sem kell több százezer forint. Mi naivan nem is tudtunk semmire sem gondolni csak arra hogy sok áramot használunk. Kértük fizethessük be részletekben. Azóta 20 ezer forint a havi átalány és még ehhez jön a részlet 11 ezer forint csak villanyért. Ebben a hónapban szeretnénk innen végre kiköltözni a tulaj nevén van minden számla ő meg sem akar jelenni csak annyit mondott túl naivak voltunk és ő jövő hónaptól nem akar itt magas villanyszámlát fizetni. Megértem ilyenkor mindig mindenki egyedül marad és ennek általában a fizető fizet rá még ezerszer. Ma megy be a férjem hogy meg tudja hogy állunk ezzel az egésszel mennyit és hogyan kell még fizetni. A nehéz ebben hogy mi itt csak albérlők vagyunk de szerintem szólni kell hogy gyors az óra mióta biztosíték csere volt zárlat miatt. A félelmem hátha ezek után még többet kell fizetni. Közben már mennénk a mi házunkba át és nem tudom hányszor rángatnak majd és hova milyen hazugság jön majd ki az egészből. Az az igazság engem érzelmileg teljesen tönkre tett ez az egész amikor beszóltunk nekik akkor sem akartak kijönni ha az Émász embereivel szeretnénk beszélni olyan mintha Hatalmasságok elé járulnánk. Nem normális hogy KÖZSZOLGÁLTATÓK nem a Közért vannak és hogy ebben az országban mindez lehetséges sőt Törvényes. Az embernek a mindennapjaiban ezzel kell foglalkoznia amikor a 9 hónapos kisfia is ott van akkor is azon kell filóznia. hogyan kellene ezt a problémát megoldania.
Mit tegyünk? Eddig is mindig mindent befizettünk de mennyit fizessünk még, ennyi idő elteltével nem késünk el azzal hogy többet mér az óra?
Hagyjuk inkább az egészet és fizessünk és talán kevesebb a veszteni valónk?
süti beállítások módosítása