HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Mit lehet még kiolvasni a jegyzőkönyvekből?

2011.02.15. 12:37 villanyóra

A blog fennállása óta elég sokan megkerestek ilyen-olyan ügyekkel, természetesen elsősorban villanyóra mágnesezéssel kapcsolatban. Először is szeretném megköszönni a bizalmat, hogy nagy számban rendelkezésemre bocsátották az áramszolgáltató eljárásának alapját képező szakérői (és egyéb) jegyzőkönyveket. Előre bocsátom, hogy a „felmérés” nem reprezentatív, de alátámasztani látszik azt, amit eddig is észrevenni vélt már több fogyasztó.

A jegyzőkönyveket olvasgatva egyre kíváncsibbá tett, hogy találok-e bennük különbségeket, bármilyen tekintetben mutatnak-e fejlődést, ha igen, akkor törekszik-e arra a szakértő, hogy legalább hangyányit jobban megfeleljen az általa készített jegyzőkönyv a már oly sokszor említett mérésügyi törvénynek.

Úgy tűnik számomra, hogy a történet műszaki része még mindig homályban marad szakértői részről, a szokásos szöveg - néhány kivételtől eltekintve - nem igazán változott. Az utóbbi fél évben már lehet, hogy megfelelő mennyiségű MEH-határozatban elmarasztalták a szakértőket amiatt, hogy a mérőpad hitelességi adatait nem tartalmazza a jegyzőkönyv, úgyhogy ezt már azóta pótolták. Illetve elvétve lehet még olyan mondattal is találkozni a szakértői véleményben, hogy a fogyasztói görbét szükséges vizsgálni.

A következtetés minden esetben, hogy a mért hibaszázalékra hivatkozva a szakértő szerint ilyen mértékű mágnesezettség vesztés természetes úton nem jöhet létre, vagyis az óra mágnesezve lett. Hol állítják, hol feltételes módban írják le, ez nem tudom, mitől függ, de semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre a jegyzőkönyvben. Szunyogh István szakértői véleményei időnként elég hosszúra sikerednek, abban leírja, hogy a tudomány mai állása szerint… Nem tudom, hogy ez a későbbi felelősségre vonást megelőzendő került-e bele a jegyzőkönyvbe, vagy csak a saját szakértelmének hiányát próbálja ezzel a mondattal palástolni, vagy netán így gondolja tudományosabbnak a magyarázatot?

Az óra szerkezetileg minden esetben ép, egy-két jegyzőkönyv tartalmazza, hogy az óra karcos. Az utóbbi fél évben már külön sorban említik, hogy a mágnes sérült, mivel nem éri el a helyes működéshez szükséges légrés indukciót a mért érték. Ezzel el is érkeztünk oda, amiért ezt a bejegyzésnek nekiláttam.

A legfurcsább számomra az volt, hogy a mérőórán a szakértő által mért hibaszázalék értéke sokszor nem állítható párhuzamba a lemágnesezettség mértékével (a hozzám beérkezett iratok alapján). Az én elvárásaim szerint – hozzátenném, hogy laikusként - egyértelműnek az tűnik, hogy minél nagyobb hibaszázalékkal mér az óra, annál nagyobb a lemágnesezettség mértéke (vagyis a mért és az üzemi légrés indukció hányadosaként kapott érték). De valamiért ez nem teljesül. Kíváncsi lennék a magyarázatra. Felmerül, hogy ennek műszaki oka lehet, bár, én inkább arra gyanakszom, hogy talán mégsem teljesen hiteles a mérőeszköz, vagy nem tartja a szakember eléggé fontosnak, hogy pontosan megmérje az óra valamennyi értékét. Persze, amikor már hallottunk olyan esetről is, hogy a helyszínen és két másik szakember által azonos órán összesen három mérésből kettő se volt egymással köszönő viszonyban, igazán nem áll már le ilyen apróságokon csodálkozni az ember.

Felkeltette még az is a figyelmemet, hogy a hozzám beérkezett jegyzőkönyvek 75%-a érkezett ELMŰ szolgáltatói területről (melyen belül 55% volt kifejezetten ELMŰ és nem ÉMÁSZ), míg a maradék 25%-on a maradék áramszolgáltatók osztoztak, nagyjából azonos aránnyal. Természetesen nem tudhatom, hogy ez az internetes lefedettséget, a téma iránti érdeklődést, a felháborodás mértékét vagy bármi mást hivatott-e tükrözni. Azonban ez magyarázatot adhat arra, hogy miért az ELMŰ-ÉMÁSZ tartja leginkább szükségesnek, hogy a fogyasztókat már-már nyomásszerűen tájékoztassa a villanyóra lassításának (sőt, szerintük az esetleges megállításának) lehetőségéről.

A meghibásodott órák gyártói döntő többségében és körülbelül fele-fele arányban az Elster és a Ganz gyárak által forgalmazott típusok, kisebb arányban ugyan, de nem elhanyagolható mértékben megtalálhatóak közöttük a Siemens (mely az „assembled by ELMŰ” felirattal is büszkélkedhet) és egy szerb óratípus is. Az órák 85%-át Pécelen, az „Elster Méréstechnika Kft. hivatalos helyiségében” Szunyogh István és Lénárd Pál vizsgálta be, elvétve akadnak „vidéki” mérőhelyek is, ezek MKEH által végzett vizsgálatok.

Végezetül csak zárójelben jegyezném meg, hogy azoknak az óráknak a mágneses légrés indukcióját vizsgálják a szolgáltató által kijelölt vizsgálóhelyen és szakértők által, amelyet ugyanezek a szolgáltatók nem tartanak szükségesnek mágneses védelemmel ellátott dobozban szállítani (feltehetően tárolni sem), a szolgáltató szerelői szerelik fel és le az órákat, szállítják el a helyszínről, a szolgáltató tárolja a fogyasztó számára ismeretlen helyen és módon. Illetve az előbb is említett gyártók többnyire szavatolják az óra mágnesezhetetlenségét. De ez már egy másik történet…

17 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes elmű áramszolgáltató émász villanyóra

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr252662695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goompah 2011.02.15. 18:44:33

"A legfurcsább számomra az volt, hogy a mérőórán a szakértő által mért hibaszázalék értéke sokszor nem állítható párhuzamba a lemágnesezettség mértékével (a hozzám beérkezett iratok alapján)."

Tartalmazzák a jegyzőkönyvek azt, hogyan és milyen körülmények között mérték meg a fékmágnes pólusai közötti térerőt? Szerepel a fékmágnes típusa?

Arról már olvashattunk, hogy a mágnes kiszerelése (a mágneskör megbontása) már önmagában részben demagnetizálja az Alnico fékmágnest. Ha tehát a mérést nem a mérőórában, hanem a kiszerelt fékmágnesen végezték el, akkor a mérés semmit nem bizonyít.

Goompah 2011.02.15. 18:59:11

Azaz dehogy, bizonyítja a mérést végző hozzá nem értését, esetleg rossz szándékát.

villanyóra 2011.02.15. 21:08:15

@Goompah: Feltételezem, hogy te is ismered, hogy milyen jegyzőkönyveket készít Lénárd és Szunyogh, de ha nem, akkor itt van egy-két példa (időnként Szunyogh a teória részét még két-háromszor ilyen hosszúra is meg tudja írni, de a lényegi elemeken ez mit sem változtat): villanyora.blog.hu/2010/06/06/vizsgalat_aramszolgaltato_modra
(annyit még hozzátenék, hogy az első oldalt nem tettem be, mert ott az óra alkatrészei vannak csak feltüntetve (természetesen típusai nincsenek megemlítve, de itt minden soron az szerepel, hogy ép, sértetlen, úgyhogy nem lényeges a teóriagyár szempontjából)

De kérdésedre a válasz: a jegyzőkönyvben a hibaszázalékon, a mágneses indukción, az óra gyári számán, gyártási évén, óraálláson kívül és természetesen a személyi adatokon kívül konkrétum nem igazán található, de az órával kapcsolatban igazán kevés, amit leírnak (bár, lehet, hogy a mostani bejegyzés hatására megint formálódik majd a szakértői jelentés - nem titok, hogy az áramszolgáltatók előszeretettel olvasgatják, ugyebár).

Azt pedig rád bíznám, hogy a második kommentedben említett lehetőségek közül melyikre szavazol.

Goompah 2011.02.15. 23:45:40

@villanyóra: Szerencsére - kop-kop - még nem volt dolgom velük, így fogalmam sincs, hogyan néz ki egy ilyen jegyzőkönyv.

Ha a jegyzőkönyv nem tartalmaz egy ilyen fontos körülményt, szerintem már ezen az alapon a siker alapos reményével támadható meg maga a jegyzőkönyv is, függetlenül attól, hogy a fogyasztói beavatkozás eleve nemigen bizonyítható - amint azt a MEH újabb határozatai is jelzik.

Megnéztem a hivatkozott posztban közölt 3 jegyzőkönyvet. Annyi azért kiderül, hogy a gyengébb mágneses erőtér nagyobb pozitív hibával jár, ami természetesen várható is volt. A 3 darab túl kicsi esetszám komolyabb következtetés levonásához, de nem szükségszerű, hogy az összefüggés lineáris legyen.

Ebből annyi következik, hogy amennyiben a túlmérés mértékét még a szétszedés előtt vizsgálták - ami valószínű -, akkor a fékmágnes gyengülése és a túlmérés mértéke között valamiféle korreláció fennáll. Ez persze nem zárja ki azt, hogy - ha a fékmágnest kiszerelt állapotban mérték - a szakszerűtlen mérés is hozzájárult a fékmágnes mért gyengüléséhez. Komolyan számíthat pl. az, hogy a kiszerelés után mennyi idővel mérték a fékmágnes erősségét, hiszen a leírások szerint a mágnes nem azonnal, hanem bizonyos idő alatt gyengül le. Ha az eltelt idő változó, akkor ez magyarázat lehet arra, ha egyes esetekben a fent említett korreláció nem áll fenn.

Szerintem a panaszosoknak célszerű lenne a bemérés teljes folyamatát az óra kicsomagolásától kezdve videóra venni. Kétlem, hogy a mérést végző cég ezt jogszerűen megtagadhatja.

villanyóra 2011.02.16. 00:07:54

@Goompah: "Szerencsére - kop-kop - még nem volt dolgom velük, így fogalmam sincs, hogyan néz ki egy ilyen jegyzőkönyv."

Ha áramszolgáltató-közeli vagy, akkor nem is lesz, mert maguknak nem vacak órákat szerelnek...

Sokszor a panaszos már nyitott dobozzal találkozik a szakértői vizsgálaton, sőt, olyat is hallottam, hogy karcolgatják az órák burkolatát (mivel az is bűnjel a szolgáltató szerint)... a videót pedig személyiségi jogokra hivatkozva nem vállalja a szakértő. Milyen szakértő az ilyen?

De még az áramszolgáltatók szerelőinek is személyiségi jogaik vannak, úgyhogy nem rögzítheted még azt se, amikor az órádat (ami valójában nem is a tied, csak a felelősség része - és mit kapsz az őrzésért cserébe?) megbontják, pedig csak az áramszolgáltató által rád ruházott felelősségednek szeretnél eleget tenni.

Visszás ez az egész eljárás. Minden tekintetben, és maximálisan kihasználják, hogy laikus a fogyasztó. És (tudom, hogy és-sel nem kezdünk mondatot) akkor még azt se említettem, hogy az igazságügyi szakértő a vizsgálat közben győzködi a fogyasztót, hogy be kell fizetnie a kötbért, mert az óra meg lett mágnesezve, és nincs más megoldás. Ezt is nyilván csak "függetlenségéből" kifolyólag engedheti meg magának.

Goompah 2011.02.16. 01:18:38

@villanyóra:

Áramszolgáltató-közeli sem vagyok. :) Abból, hogy próbálok objektív lenni, még nem következik, hogy közel állok vagy bármi közöm van az áramszolgáltatóhoz vagy a villanyóra gyártójához.

Pl. nem vonom kétségbe, hogy sok esetben valóban mágnessel próbálkozott a fogyasztó - és ilyenek nyilván a blogban panaszt tevők között is vannak -, hiszen ha valóban annyian hirdetik a mágnest (jó, én egyet sem láttam, talán mert nem is kerestem rá ezekre), akkor azokat biztos használják is jópáran. De azokból, amiket olvastam és amiket pl. Perca belinkelt, a magam alapfokú fizikatudásával is belátom, hogy a mágnesezésen kívül más oka is lehet a túlmérésnek. Akkor pedig nem tisztességes eleve megvádolni a fogyasztót és kötbérrel zsarolni, ráadásul eléggé homályos körülmények között végzett mérések alapján.

Konktéran volt olyan panaszos, aki akart videofelvételt készíteni, de nem engedték? Ez már önmagában megalapozhat szerintem egy igen nyomós érvet a bíróságon. Aztán a fene tudja, nem vagyok jogász, de az igazságérzetem azt mondja, hogy a fogyasztó kurvára ki van szolgáltatva egy ilyen esetben, ha azt sem engedik meg neki, hogy dokumentálja az egyébként igen szűkszavú és sok lényeges elemet nem tartalmazó jegyzőkönyv alapját szolgáló mérést.

Goompah 2011.02.16. 01:21:35

Még valami. Az egész eljárás azt is eredményezi, hogy a fogyasztó ne merjen reklamálni a túl sokat mérő óra miatt, ehelyett fizesse ki az általa el sem fogyasztott villamos energiát. Ez sem túl tisztességes. Hiszen ha az óra tényleg sokat mér, akkor megvádolják áramlopással, ha pontosan mér, akkor meg rávágják az ellenőrzés költségét.

villanyóra 2011.02.16. 13:14:42

@Goompah: Konrétan több olyan panaszos is volt, aki kamerával ment, és van olyan helyszíni szerelési felvétel, ahol megfutamodtak a szerelők a kamera láttán. :) Nem tudom, hogy mi félni valójuk van, ha tisztességes az eljárás?

A fogyasztó pedig valóban oly mértékben kiszolgáltatott, hogy az már nem normális - de ebben az országban mi normális?

A fogyasztó egy idő után muszáj lesz, hogy bejelentse, hogy az órája rossz, mert nem feltétlen csak egy-kétszeresét méri az óra a valós fogyasztásnak. Van olyan jegyzőkönyvem, ahol a hiba majdnem 900%, vagyis a valós fogyasztás közel 10-szeresét mérte az óra.

Amiatt, hogy az óra elromolhat, és nem ismeri be se a szolgáltató, se a gyártó, nem igazán értem, hogy hogy lehet fenntartani az átalánydíjas rendszer is? Milyen alapon. Ha valakinek kicsit gyengébb a szíve, amint meglátja az elszámolószámlát, azonnal elpatkol.

A fogyasztó akkor is rosszul járt a történetben, ha már csak egyszerűen belekerült, de mégse lett kötbér a vége, mert az a huza-vona is évekig eltart, de egynél biztosan több.

Goompah 2011.02.16. 15:38:45

@villanyóra: Ebben azért van annyi pozitívum, hogy jelzi, valami nincs rendben a vizsgálatokkal.

Mi lett a sztori vége? Ha ugye a fogyasztó jelen akar lenni, azt nem tagadhatják meg tőle. De ha nem akarják kamera előtt vizsgálni a mérőt, a fogyasztó viszont ragaszkodik a kamerához, akkor patthelyzet van.

j311 2011.02.22. 12:53:02

@Goompah: Nemrég (1-2 éven belül) valamilyen ajánlás/határozat/akármi született a hang és képfelvételekről meg a személyiségi jogokról.

A lényege, hogy a személyiségi jogok védelmét nem lehet bizonyítékok készítésének ellehetetlenítésére használni. Tehát ha a szomszéd éppen virágot lop a parkból te meg lefilmezed, akkor hiába megy bíróságra téged nem fognak elítélni a személyiségi jogainak megsértéséért. Még csak engedélyt sem kell kérni tőle, hogy lopás közben felvételt készíts róla.

Ennek analógiájára simán engedély nélkül készíthet felvételt a fogyasztó, mind az óra leszereléséről mind a hivatalos bemérésről, biztosítandó a törvényes lebonyolítást és a későbbi bizonyíthatóságot. Ha nem tetszik a jelenlévőknek, akkor tegyenek feljelentést.

Goompah 2011.03.03. 02:50:40

@j311: Ha még olvasod (jó ideje nem néztem be ide): Tudom, írtad volna, ha emlékeznél a törvényhelyre, de ha időközben eszedbe jutott, kérlek, írd meg.

j311 2011.03.03. 08:39:30

@Goompah: Olvasom, meg emailt is kapok róla, de nem emlékszem már a megfelelő törvényhelyre.

Illetve nem is paragrafus ez hanem valami legfelsőbb bíróság által kiadott ?ajánlás?. Valami ilyesmi, jogban jártasabbak biztosan tudják. :)

Gioia 2011.03.31. 22:13:37

Kedves felhasználók ! SOS elárulná nekem valaki egészen pontosan, hogy mennyibe kerül a péceli szakvizsgálat ? Az a 20 perces szösszenet, amikor a masszírozóágyra rakják a nyomorult órát és keresztre feszítik. Pedig ő csak eklfáradt az évek alatt...

Kicsit távolabbról szemlélve az eseteket, mintha azt látnám, hogy
egyre több az elfogyasztott áram mennyisége,
panaszt tesznek, mire a szakértő megállapítja, hogy többet mér az óra (tehát évek óta többet fizettek, mint amennyit elfogyasztottatok)
majd egy svédcsavarral kiderül, hogy ennek ellenére Ti vagytok a bűnözők és nem kaptok vissza pénzt, hanem még kötbért kell fizetni.
Ötletes..... Pedig én még akivel beszéltem, mindenki azt mondta, hogy évről-évre nő a fogyasztása, pedig nincs új berendezése és a régieket is egyre inkább energiatakarékosra cseréli. Vajon mérte-e valaki, hogy évek múltán, akár laborkürölmények között is, nem fárad-e az anyag és hiteles marad-e az óra ?!
Köszi a választ és kitartást mindenkinek !

villanyóra 2011.04.03. 18:36:49

@Gioia: Sajnos nem tudom, hogy mennyi a péceli szakvizsgálat, de szerintem ha az Elsteren keresztül megérdeklődöd, akkor megmondják. Vagy ha Szunyogh Istvánt vagy Lénárd Pált felhívod, ők is biztosan megmondják, hogy mennyiért vállalják - tekintve, hogy ők "dolgoznak" ott "igazságügyi" "szakértőként" (ha szükséged van elérhetőségre, akkor megírom szívesen).

Megkaptam más igazságügyi szakértő bírósági tanúvallomását, és ott 7000,- Ft-os óradíjat említett az a szakértő.

Hogy, hogy nem, de például volt olyan ügy, amelyben az ELMŰ a bíróságot mondvacsinált ürüggyel megkérte, hogy mely igazságügyi szakértőket ne alkalmazza az ügy vizsgálata során?! (A mondvacsinált ürügy a spórolás, azonban a bíróságon szabott áron dolgoznak a szakértők...)

Az én véleményem szerint az órák nem elfáradnak, hanem gyárilag nincsenek a fékmágnesek megfelelően felmágnesezve, azonban - szándékosan vagy nem(?) - ezt az igazságügyi szakértők nem vizsgálják. Az én szerény véleményem szerint ezek a szakértők vagy nem értenek az órákhoz, vagy valamilyen érdek mentén vizsgálják az órákat.

simplee 2011.04.26. 13:22:54

@Gioia:
Én úgy tudom, hogy a péceli vizsgálat nem kerül pénzbe. Vagyis a fogyasztónak semmiképpen sem, mert neked kell -ha gyanús a villanyórád- jelenteni a szolgáltatódnak a problémát. Első körön a szolgáltatód alvállalkozói mennek ki mérni, ha eltérést tapasztalnak, ők hivatalból automatikusan elküldik a független igazságügyi vizsgálatra (Pécelre). Ami neked pénzbe kerül az intézkedés kezdetekor a szolgáltatónak befizetett óra felülvizsgálati díj, amit -ha beigazolódik, hogy hibás az órád- vissza is kapsz.
Ez az összeg szolgáltatónként változik, kb.: 7-8 E forint.
Viszont ha csak a gyanakodsz, mert pár ezer forinttal több a számlád a tavalyi évhez képest, úgy javaslom vegyél egy másik villanyórát egy villamossági boltban, azt mellé bekötheted és összevetheted a két mérést. Ez 3-4 e forintodba kerül és folyamatosan tudod ellenőrizni a szolgáltatód.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2011.04.27. 11:50:13

@simplee: Az a baj, hogy a vizsgálatot én semmiképpen nem nevezném függetlennek. A saját maguk által összerakott villanyórákra nem fogják mondani azt, hogy rossz, vagy hogy rossz minőségű anyagokból rakták össze.

simplee 2011.04.28. 09:50:06

@RaveAir: Nem tudom @RaveAir. Én az "ügyem" közepén járok. Örök idealistaként bízom benne, hogy jogállamban élünk. Ha elveszik az illúzióimat, dühödt vadállattá válok. :)
süti beállítások módosítása