HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

"Egy új többéves tervre derült fény(kép)"

2011.09.18. 22:39 villanyóra

 Belső forrásból úgy értesültünk, hogy az egyik „kedvenc” áramszolgáltatónk, az ELMŰ-ÉMÁSZ újabb elképesztő dolgot talált ki. A lényeg, hogy mindenféle törvényt lehetőleg megkerülve a fogyasztókat minél jobban le tudják húzni áram- (helyesebben feszültség-) szolgáltató „barátaink”, és ehhez egyre kevesebb erőfeszítést kelljen tenniük. Úgy látszik, az ELMŰ-ÉMÁSZ igénye csak idáig terjed, a tisztességes szolgáltatói magatartást nem bírja magáévá tenni. (Lehet, hogy ez a terv is a Fogyasztómegkárosító és Koncepciós Per Osztály többcsillagos fővezérétől, Fodor Józsitól származik?)

  A terv lényege, hogy a mostani szabályozást a mérőórák átírásával és az ehhez kapcsolódó mérőellenőrzést talán ez év végéig tartják fent. Majd utána legkésőbb 2012-től a teljes ELMŰ-ÉMÁSZ területen bevezetik a fényképezős rendszert a mostani felülvizsgálatok helyett. Jelenlegi ismereteink szerint ez azt jelentené, hogy tulajdonosváltáskor a mérőkről készült fényképek alapján utólag döntenék el, hogy szükséges-e az adott villamos mérők felülvizsgálata! Mivel a fényképek csak a mérő külső állapotát mutatják, ezért azokból sem a jelzését, sem az esetleges bekötési hibákat vagy szabálytalan lekötéseket nem lehet megállapítani.

 Első pillantásra is alapvető kérdéseket vet fel ez a módosítási tervezet: hitelesség, pontosság, hitelesítés elmulasztása, stb. Csak, hogy egyet említsek, a VET 41.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően elszámolási mérésre alkalmas mérőberendezés felszereléséről, hitelesítéséről és karbantartásáról az áramszolgáltatónak kell gondoskodnia. Ha ezt elmulasztja, akkor szerződésszegést követett el, mivel nem gondoskodott az elfogyasztott energia hiteles fogyasztásmérővel történő méréséről. Egy fénykép ezen túl se fogja tudni bizonyítani, hogy egy mérő megfelelő pontossággal mért a fogyasztóváltás pillanatában (vagy máskor).

 Mi van, ha rossz a felszerelt mérő? Mi van, ha rosszul van bekötve? Mi van, ha olyan hiba van, ami egy egyszerű fénykép alapján nem derül ki, például a burkolat alatt? Hogy állapítják meg a mérő állapotát fénykép alapján? Persze, ha áramszolgáltatói gondolatmenetet követünk, felmerül az is, hogy mi van akkor, ha évek múlva derül ki, hogy a mérő mögött manipuláció történt már jóval régebben? (Ezek mind csak költői kérdések, mivel a választ mindenki tudja: az éppen szerződésben álló, kevésbé agilis szerződő fél fogja a kiszabott kötbéreket fizetni.)

Pontosság ellenőrzést nem végeznek ma sem átíráskor (ebből adódik elég sok, problémás ügy is), pedig törvényi kötelezettség lenne! Bizonyítékok erre a helyszíni vizsgálatokkor készített jegyzőkönyvek. Az 1991. évi XLV. törvény a mérésügyről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 127/1991. (X.9.) Korm. rendelet IV. fejezet Vhr. 6.§ (1) „Használatra kész a mérőeszköz, ha a külső jegyek alapján megállapítható, hogy az minden előkészület nélkül rendeltetésszerű működésre alkalmas.” Azonban hiába fogalmaz így a szóban forgó kormányrendelet, ha külső jegyek alapján nem bizonyítható, hogy az óra valóban minden tekintetben megfelelő, így ezt a hivatkozást nem is fogja tudni meglovagolni a szolgáltató sem.

 A lényeg mindenképpen az, hogy ezzel a módszerrel szeretnék a jóhiszemű fogyasztókra ráterhelni a saját és az esetleges csaló fogyasztók vétségeit. (Nem tudom, hogy költségcsökkentési szempontból jó lépés-e ez, mindenesetre a beszámolóban más soron fog megjelenni ez a költség. Persze, nem kizárt, hogy egy egyszerű fényképész órabére alacsonyabb, mint egy szerelőé. Ezt tényleg nem tudom.) Ez a megoldás csak azt eredményezheti, hogy a fogyasztók még inkább kiszolgáltatottabbak az áramszolgáltatói csalásoknak, a szolgáltató és alvállalkozói pedig egymásra fognak mutogatni az ügyben, és a fogyasztó csak kapkodhatja a fejét, hogy hova is kellene fordulnia esetleges panaszával, problémájával.

 Az a hír járja, hogy ezen, módosítások bevezetésének érdekében törvénymódosításokra is sor kerül még az ősszel. Úgy tudni, hogy ebben a törvénytervezetben „mérő felülvizsgálat” kifejezést módosítják a „mérő ellenőrzés” kifejezésre, amit ők rögtön úgy értelmezhetnek, hogy a továbbiakban elegendő a mérők szemrevételezéses ellenőrzése egy-két fényképpel igazolva! Nem tudom, hogy valóban van-e annyira hatékony az áramszolgáltatói lobbis tevékenység, hogy a PTK-t is néhány hónap alatt oly mértékben sikerüljön átfaragni, hogy ezt a csalási lehetőséget nyitva tartsa az ELMŰ-ÉMÁSZ részére, de nagyon bízom benne, hogy nem.

 A fényképezéses módszer megvalósítása érdekében nemsokára meghirdetnek egy pályázatot, amelyre az egyetlen esélyes pályázó a DL Kft. lesz, aki jelenleg is végzi a leolvasásokat az ELMŰ-ÉMÁSZ-nakVessünk csak egy pillantást ennek a cégnek a tulajdonosi összetételére, és a várt meglepetés megint elmaradt, ugyanis szolgáltatói kézben marad a haszon:

 

EDF DÉMÁSZ             60 %
GDF SUEZ                  40 %

Igencsak meggyorsítja, ugyebár a pályáztatás folyamatát, ha már előre tudjuk, ki lesz a nyertes. Tényleg nagyon ügyesen kitalálták az egészet: kevesebb, gyorsabb „ügymenet”. Lehet, hogy a DL Kft. már fel is vette a „fényképészeket” kiválogató menedzsmentet, szerződést kötött a szolgáltatóval vagy már a leendő alkalmazottak listája is készen áll? Ki tudja?

Azt is érdemes lenne tudni, hogy egy-egy áramszolgáltatói felülvizsgálatra alkalmas fénykép ugyan mennyit ér – mennyi az eszmei értéke? Ebből a díjazásból esetleg csurran-cseppen-e a fényképésznek is? Mert akkor lehet, hogy a szerelőknek érdemes lesz inkább szakmát váltaniuk, és átavanzsálni.

Már csak egy kérdés vetődött fel bennem, ami nyomdafestéket is megtűrne: A Magyar Energia Hivatal jogi és szakértői osztályai ugyan milyen szinten támogatják ezt az új fogyasztókárosító rendszert? Nem kizárt, hogy bólogató Jánosok ülnek csak a szolgáltatóknak megfelelő székekben, különben elképzelni se tudom, hogy egy ilyen megoldás egyáltalán felmerülhet egy bármilyen (köz)szolgáltató fejében?

Sajnos, megint csak annyit fűzhetek az ügyhöz, hogy kéz, kezet mos alapon megy még mindig a háttérben a suskus. Ez itten, kérem, Magyarország.

19 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő elmű áramszolgáltató émász ellenörzés villanyóra

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr743237165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2011.09.19. 13:06:28

Ejj... Ezek már megint görénykednek? :(

orfu 2011.09.22. 15:57:31

Tőbb mint egy éve megy az éjszakai áramot mérő,relés távvezérelt villanyórám 112KW éves fogyasztás.
Nincs rá kötve semmi!
Szakmai segítséget kérek Tőletek,egy kábel van a fürdőszobáig, ahol a dobozbozban a végek 20 éve le vannak szigetelve!
Lehetséges olyan kábelzárlat ami ezt az árámot elzabálta egy év alatt,füstölés nélkül?
Merjem reklamálni az óra hibáját?(nem igazán van 20-30e Ft-om.Az E-onos leolvasó csak azt mondta kapcsoljuk le a biztosítékot, és igaza van akkor nem megy óra.

Segíségeteket előre is köszönöm:
Jsarkozi54@gmail.hu

pentele123 2011.09.23. 07:31:53

@orfu: Kedves Orfu!
Amennyiben nincs rákötve semmi akkor tényleg le kell kapcsolni az automatát. De,ha nem használjátok akkor le kell szereltetni a mérőt.A kérdésre a válasz :Igen
Üdv.: Pentele

orfu 2011.09.24. 18:44:53

@pentele123:
Kedves Pentele!
A lekapcsolt éjszakai mérő után a bojler bekötő kábelét rákapcsoltam a nappalira, ami nem mért semmit.
Erre azt mondta a villanyszerelőm, ez nem bizonyít semmit:ez csak meddő??(Az éjszakain rossz a fázisjavítás,van aki ezzel jól jár, és visszafelé forog az órája.)
Rám fogják bizonyítani villanyóra jó,és velem fizettetnek

pentele123 2011.09.26. 13:08:45

@orfu: Kedves Orfu!

Gyorsan cseréld le a villanyszerelőd!
Üdv.: Pentele

Gioia 2011.10.01. 14:25:45

Én azt gondolom, csak valami gonosz manók járhatnak rá az üres vezetékre éjjelente, feltölteni a telepeiket, ezért a fogyasztás, ha nincs rákötve semmi. Ha pedig rákötsz valamit, a manók nem tudnak csatlakozni az üres végre, ezért nem fogyasztanak. Szerintem, ha elég sokáig nem jutnak üres vezetékhez, akkor úgyis éhenhalnak, tehát felesleges lesz bármit is tenni, magától is megszűnik a rejtélyes fogyasztás !
Villanyszerelést vállalok, ha mégis lecserélnéd a szegény szerelődet....!

Gioia 2011.10.01. 14:31:14

Ja ! Hogy a péceli laborban dolgozó ismert szagértőket idézzek: nincs más körülmény, ami képes ilyen rejtélyes fogyasztást előidézni. (Igaz, ha éhen halnak a manók, kimegy a szolgáltató és meg fogja állapítani, hogy amíg 112 KW volt a fogyasztás, addig jól mért az órád, amikor rákötötted a nappalit, akkor megszűnt: tehát akkor helyezted fel a mágnest, azaz ugyanannyit fogyasztasz, csak manipulálod az órát....) Úgyhogy keresd sürgősen az éhenhalt manók tetemét, hogy kétség kívül bizonyíthasd, hogy nem mágneseztél, mert fizetni fogsz azért, amiért eddig évente kifizettél 112 KW el nem fogyasztott engergiát. Érted már a csíziót?

orfu 2011.10.02. 10:46:05

Cseréltem villanyszerelőt!
Az E-on altal felszerelt 135,6Khz-en müködő rádiós távirányítású készűlék használta el egy év alatt 112Kw-ot.
A nap 24 órájában forgatja az órát!
Minden távvezérelt fogyasztónak kell fizetnie ezt a költséget?

pentele123 2011.10.02. 12:26:55

Szia Orfu!

Jól tetted. A rádiós modul működtetését a mért vezetékre kötik, hogy a fogyasztását mérje a mérő, de a 112Kw az erős túlzás. Ez így volt a kommunizmusban is, nem a privatizáció eredménye, az éjszakai és csúcsidő kizárásos fogyasztó helyeket működtető ko. és ha kellett mk.vezérlésének a működését is a fogyasztó fizette.

orfu 2011.10.03. 22:39:52

Szia Pentele!

Megnéztem: a rádiós relé elfogyasztotta a fenti KW-ot!/ez nem egy mágneskapcsoló/(Ha igazán érdekel megmutatom Tel:+3652364108
4200 Hajdúszoboszló Zrinyi Miklós u 18)
Az E-on készűléke és órája: én meg fizetek, szerinted ez OK?
Tudsz,fogyasztásvédelmet akit érdekelhet ez az átverés?

orfu 2011.10.03. 23:42:31

@orfu:
Igazából azért vagyok ideges, mert 627KW árát fizettem ki, az örökölt lakatlan házban "elfogyasztott"
áram után!/lekapcsoltattam a bekötést az oszlopról
4200 Hajdúszoboszló Törökdomb u 7 sz
Szerinted ki lophatta el?
Lehet, hogy nem is szomszéd?
Bíróságra nem megyek, de jól esik leírni.
Üdv:Orfu

orfu 2011.10.04. 11:28:25

@Gioia:
Gyere nézd meg, de fizetni nem fogok a "munkádért"!

orfu 2011.10.04. 11:40:47

@pentele123:
Szia Pentele!
Az új villanyszerelőm, aki TITÁSZ-os volt, és igen sok mérőórát kötött be a (rablómentes)"béke" időkben, azt mondta utasítás volt a kapcsolóóra felhúzómotor és a kapcsolórelé a nem mért ágra kötésére!
Hanyas vagy??
Üdv:Orfu

Gioia 2011.10.05. 18:19:50

Hááát. Valójában nem én vagyok a legjobb villanyszerelő. Én csak nagyjából az áramszolgáltatók trükkjeit ismerem, és azt a néhány jogszabályt, amit rendszeresen megszegnek annak ellenére, hogy hihetetlen méretű hatalmi túlsúlyt biztosít a fogyasztóval szemben, és azt a néhány szerződést, amely biztosítja nekik, hogy a termelőeszközöket lehetőség szerint a fogyasztók pénztárcájából finanszírozzák az igen magas áramdíj ellenére.
Pl.mikor kapsz Te, mint vállalkozó garantált haszonnal üzletet? Mikor teheted meg, hogy ellenszolgáltatás nélkül használhatod más ingatlanját és még kártalanítást sem kell fizetned? Mikor kötelezheted az ingyenesen használt ingatlan tulajdonosát, hogy saját munkájával biztosítsa a Te munkaeszközöd használhatóságát? Vagy ha nem hiteles mérleggel mérnél, mikor fizettethetsz kötbért az átvert fogyasztóval? Milyen egyenrangú fél az, aki 975 ezer forint kötbért is kiszabhat, de kötbérkötelezettsége maximum 15.000.- Ft/ alkalom. Én csak ezeket a dolgokat ismerem igazán........

orfu 2011.10.10. 18:38:48

Tocsikot ne emlegesd!
Szép "gazdag vezetőket" kaptunk a módszerváltással.
Vissza a földre:Ismersz olyan szabályt ami szerint a szolgáltató által felszerelt készűlék által használt energiát nekem mint fogyasztónak kell fizetnem.Köszönjem meg, hogy nem tízszeres?
Lásd a fenti bejegyzésem.
Üdv:Orfu

kamionmentés · http://www.kamionmentes.hu/ 2011.11.09. 12:22:23

Ha már volt róla szó, akkor bocs:
Van valamilyen előírás arra, hogy milyen határidőket kell a szolgáltatónak betartania?

Pl. leszerelnek egy villanyórát.:
Mennyi időn belül kell a vizsgálatot elvégezni?
Ez után mennyi időn belül kell a vizsgálat végeredményéről és esetleges büntetésről, stb. tájékoztatni?

Kamil01 2012.08.22. 23:44:27

A digitális felvételek, vagy normál papírképek, fotónyomatok, stb. normál esetben egyébként hivatalos bizonyítékként a törvényes feltételek hiánya miatt sehol, így a bíróságokon sem elfogadhatók, de mégis törvény- és jogszabály-ellenesen számtalan esetben elfogadták azokat mint hivatalos bizonyítékokat! (Bármely fájlformátumot, így így az elektronikus digitális képfájlokat is csak megfelelő hitelesítési eljárás mellett lehet igazoló dokumentumként elfogadni. Egyébként semmilyen hitelessége nincs, elfogadni sem szabad semmilyen igazolásként, hiszen tetszőlegesen és rendkívül széles határok között manipulálhatók fotoshop, vagy egyéb fájl-átalakító eljárásokkal. Ezek az elengedhetetlen feltételek többek között a hitelesített elektronikus aláírás, az időbélyeg, a minősített -akkreditált- hivatalos tartalomszolgáltató cég(ek)nek még a készítéseikkor azonnal elküldött hivatalos bizonyíték-fotók; stb. Lásd részletesen Dr. Berta István: Nagy e-szignó könyv; 2011. srv.e-szigno.hu/menu/anyagok/nagy_e-szigno_konyv.pdf )

Laca831 2012.08.25. 18:34:30

Üdv! Véleményem szerint 2 lehetőség van:belső zárlat ami lassan,de fogyaszt vagy a fogyasztásmérő hibás!Ha lekapcsolod a megszakítót nem megy,azzal még nincs kizárva a fogyasztásmérő esetleges hibája.Indoklás :ha a kábelt kötöd ki és ekkor is forog a mérő akkor az a hibás!
süti beállítások módosítása