HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Fogyasztáscsökkentési lehetőség (10-35% spórolás)

2010.08.28. 08:27 villanyóra

Ha magas a villanyszámla, érdemes egy kicsit utánajárni, hogyan lehet azt legálisan csökkenteni. Nem mindegy, hogy mennyit fogyasztanak otthon a fogyasztó berendezések, készülékek, mivel a villamos energia ára egyre magasabb (és nem feltétlenül egyenletes a szolgáltatott hálózati feszültség). Érdemes meggondolni, hogy hogyan lehet a fogyasztást csökkenteni, mert értékes forintokat fordíthatunk egyéb kiadásokra. Az eddig többször hangoztatott megoldásokat (kapcsoljuk le a villanyt, amikor nincs rá szükségünk; vegyünk energiatakarékos fogyasztókat, stb.) most hanyagolnám, egy újabb dologra szeretném a figyelmet fölhívni.

Mára már több cég is piacra dobott olyan készüléket, amellyel az áramfogyasztást csökkenteni lehet, áramfogyasztás csökkentő, fogyasztáscsökkentő néven szokták emlegetni. Mára már Magyarországon is elérhető áron kapható (a legolcsóbbat 4 ezer forintért láttam eddig).

 Általában a villanyórához legközelebbi konnektorba kell bedugni a készüléket, semmilyen szakértelmet nem igényel a használata, bárki megveheti, és otthon vagy bárhol alkalmazhatja (ahol van konnektor).

A működési elve igen egyszerű: a készüléket a feszültség stabilizálására, és az ingadozó feszültség kialakulásának megelőzésére használják. Ezzel jelentős fogyasztás csökkenést jön létre (általában 10-35% között), és még az elektromos készülékek élettartama is meghosszabbodik ezen védelem által. Gyakori áramingadozásoknál az áram fogyasztáscsökkentő megakadályozza az ingadozó áram közvetlen bejutását a fogyasztó berendezésekbe.

Állítólag saját energiafelvétele nincs, így csak nyereséget termel. 

Ha valaki ilyet vásárol, néhány dologra kell csak figyelnie: fázisok számára, névleges feszültség, frekvencia, teljesítmény vagy maximális áramfogyasztás szokott még kritérium lenni. Ezekben biztosan segítségünkre lehet az eladó is, nem kell tőle megijedni.

8 komment

Címkék: vélemény élet gondolatébresztő villanyszámla villanyóra

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr92253722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

j311 2010.09.01. 17:58:04

Ezekben kondenzátorok vannak, tehát alkalmasak fázisjavításra, induktív fogyasztók mellé jók is lehetnek.
Na de, itthon a lakossági fogyasztók nem fizetnek büntetést ezért. Az iparban tényleg fontos a fázisjavítás, mert ott komoly pénzeket rak zsebre az áramszolgáltató, ha nem jó a cos fí.
Szóval, engem nem győzött meg.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.09.02. 09:59:50

Engem az érdekelne, hogy ez vajon mennyire legális megoldás. Azt gondolom, hogy az áramszolgáltatók nem támogatják, de vajon a használatát büntetik-e?

Származhat valami károm belőle, ha használom?

Perca 2010.09.02. 15:21:46

A Greenpower eszközök teljesen legálisan alkalmazhatók. A világon néhány szolgáltató már saját költségén ingyen telepíti a fogyasztási helyen. A fázisfaktort folyamatosan figyeli. Nem passzív kondenzátoros egység. Ez egy kapcsolóüzemű fázisjavító megoldás. Közel áll a megoldás a "lopótök" néven ismeretes áramlopásra alkalmas eszközökhöz, de természetesen ez nem dolgozik a szolgáltató hátrányára. Nem veri át a fogyasztásmérőt.
A fogyasztásmérők fázisérzékenyek. Egyszerűen fogalmazva, olyan energiatöbbletet is mér, főleg induktív és kapcsolóüzemű berendezések esetén, amelyet el sem fogyasztunk. Ezt a fázisfaktor tényezőt kompenzálja vissza, hogy az óra a valós fogyasztást mutassa. Nem a szolgáltatót lopja meg, hanem a fogyasztót menti meg a felesleges fizetéstől.
Aki ismeri az újabb, komolyabb számítógép tápegységeket, azokban már ilyen egység is be van építve APFC jelzéssel. Ez az aktív fázisfaktor szabályzás. A Greenpower nem kapacitív, hanem induktív módon dolgozik ettől függetlenül. Régebb csak egyszerű, psszív PFC áramköröket használtak, azok viszont nem voltak megfelelő hatásfokúak, mivel nem az aktuális fogyasztáshoz igazítva végzik a feladatukat.
Lényegében erről van szó. Az eszköz valóban működik. Aki ismeri a műszaki, elektrotechnikai alapokat, az bizonyára tisztábn van az eszköz pontos működési elvével. Mivel nem csak szakemberek vásárolják ezen berendezéseket, ezért nem részletezik műszaki szempontból a leírást, mert laikusok számára nem lenne érthető. Itt nem csalásról van szó tényleg. Ma már a helyi fázisjavító berendezések is fejlődtek köszönhetőnk a félvezetőtechnológiának.

Perca 2010.09.02. 15:27:55

Angolul jól tudók, technikai szempontból érdeklődők számára ajánlom az alábbi linket. Ezt elolvasva mindent pontosan meg lehet érteni az alapelvekről, fázisjavításról a PFC és APFC megoldásokról is.

en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

Csavarhúzós 2010.09.21. 23:47:05

A mechanikus mérőórák NEM mérnek többet, ha fáziseltolódás van az áram és a feszültség között: ezért van külön "áramtekercs" és "feszültségtekercs" az órában.

Az olcsóbb elektronikus fogyasztásmérők mérnek többet, mert nem veszik figyelembe a cosFi-t.

Régebben (kb. 10 éve) lehetett ilyen mérőt kölcsönözni az áramszolgáltatótól. Én is kölcsönöztem, ohmos fogyasztókat az órával egyezően mért, de pl. a hűtőgépet dupla fogyasztásúnak mutatta, mint a villanyóra.

Ronald 2010.12.29. 13:41:28

@Csavarhúzós:

Hát ez érdekes. Mert minden leírásban azt lehet olvasni, hogy a reaktívot az óra beméri - csak mi nem hasznosítjuk.
Ugyanakkor a két tekercs is igaz - bár az gyanús, hogy mennyire pörgeti pontosan a tűszerű áramimpulzus azt is (pl. a kapcs-üzemű tápegység).
Amikor ezeket a mechanikus órákat kitalálták - még nem nagyon voltak jellemzők az ilyen tápegységek - ki tudja?
.

REÁL 2012.01.01. 16:55:03

Ezek a lehetőségek csökkentik ugyan a fogyasztást,de valójában,ha megnézitek teljesítménycsökkenést produkálva.Önámítás az egész. Például van egy 12hengeres motorom és úgy próbálom csökkenteni a fogyasztást, hogy csak 6hengert működtetek,így kisebb,de az eredeti 6hengeresnél több.Megéri?
süti beállítások módosítása