HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

A DÉMÁSZ is "DIVAT"-ként kezeli a mágnesezést...

2010.07.25. 21:03 villanyóra

... nehogy divat legyen az áramszolgáltatók beperelése is!

A múlt héten babyloo is megkeresett a történetével. Úgy tűnik, hogy a DÉMÁSZ se kíméli a kenyéradóit, vagyis a fogyasztóit. Megkérném minden kedves kommentelőmet, hogy legyen szíves, ossza meg a károsulttal építő jellegű véleményét. Áramszolgáltatók kíméljenek!!!!

Ennek a történetnek vannak érdekességei - azon felül, hogy egyáltalán ilyennel sajnálatos módon foglalkozni kell. Úgy tűnik, hogy ez az eljárás is hemzseg az ellentmondásoktól!

1. Annyira jól működött az óra, hogy amikor nem volt rajta fogyasztás, akkor is pörgött. Biztosan nem volt rossz befektetés a szolgáltató részéről. "Kár", hogy ilyet nem tudnak minden fogyasztóhoz telepíteni. Pedig mennyivel nőhetne a szolgáltató haszna!

2. Érdekes kérdés, hogy egy leszerelési jegyzőkönyvbe hogyan kerülhetett, hogy gyártó nem beazonosítható "KORÁBBI" és a típus "ELAVULT 1 FÁZISÚ". Ha ez a véleménye róla a szolgáltató emberének, vagy megbízottjának, akkor valószínűleg ez az óra már rég nem lehetne kötbérkövetelés alapja. De itt jön a szépsége a történetnek: mégis lehet!

3. Hogy lehet "divat"-ként kezelni azt, amit csak a szolgáltatók terjesztenek? Lehet, hogy náluk ez tényleg divat? Hogy lehet egy demagógia alapján bárkit meggyanúsítani?

4. Miért nem kapott a fogyasztó meghívást a szakértői vizsgálatra? Nem, minthogyha érdemes lett volna elmennie, de azért legalább a lehetőség meglett volna, hogy függetlennek korántsem nevezhető "szakemberrel" találkozzanak.

5. Mitől karcolódott meg az óra a helyszínről való elszállítás és a laboratóriumi vizsgálat között? Pláne, hogy egyértelműnek tartja az "igazságügyi" "szakértő", hogy csak mágnestől keletkezhetett? Erre csak egyetlen magyarázatot tudnék: nyilván a lezárt szállíő és tároló dobozban volt a mágnes, amiről szó van. De ezért miért a fogyasztó a felelős?

6. Nem tudom, hogy az Energia Hivatalnál akkortájt milyen szelek fújtak, de érdekes kérdés, hogy teóriák alapján számolgatnak, és ítéletet osztanak minden ellenörzés nékül! Mindenesetre az utóbbi néhány hónapban remélhetőleg változott valami, mert több pozitív visszajelzést is kaptam. Remélem, nem teljesen véletlen...

7. Érdekes kérdés a kötbéren a kamatkövetelés is, pláne egy ügyvédi irodától. Amíg nem bizonyította a szolgáltató hitelt érdemlően, hogy jogos a követelése, nem állhat fenn kötbértartozás sem. Márpedig egy valódi igazságügyi szakértő nem ír bele teóriákat a szakértői véleményébe, vagyis ez a szakértői vélemény nem bizonyító erejű. Az szolgáltató ügyvédje se biztos, hogy a gerincéről híres... Újra és újra fölmerül a kérdés, hogy az Igazságügyi Minisztérium hogyan adhat jogosultságot ezeknek az embereknek titulált (vélhetően) gerinctelen, (szintén vélhetően) manipulált bérenceknek.

8. Hogy lehet minden alap nélkül bárkit lopással vádolni? Lehet, hogy ezt a kérdést a Gazdasági Versenyhivatal is szívesen megvizsgálgatná. Illetve nem tudom, hogy az áramszolgáltatóknak mennyire maradna tátva a szájuk, ha a sok ártatlanul meggyanúsított fogyasztónak végre betelne a pohár, és akár pertársaságként követelnének nyilvános elégtételt ez ellen az inkorrekt, gerinctelen eljárás miatt?

A történet:

"Problémám, illetve kálváriám a Délmagyarországi Áramszolgáltató Zrt-vel (továbbiakban Démász Zrt.) 2008. decemberében kezdődött.

A lakásunk havi áramszámlája 2007. december hónaptól  közel a duplájára emelkedett. Ezen időszakban fél évig külföldön dolgoztam, a feleségem és másfél éves kislányom lakott a lakásban. A számla alapján kiderült, hogy az éjszakai vezérelt fogyasztás az, ami egyik hónapról a másikra a duplájára nőtt.  Beköltözésünktől 2007. decemberig 250-280 kW/hó, 2007. decembertől-2008. júniusig 500-520 kW/hó).

Mivel szolgálati lakásról van szó, feleségem először a lakóház kezelésével, fenntartásával megbízott illetékes szerv képviselőjének jelezte a problémát, aki egy villanyszerelővel megvizsgáltatta a villanybojlert, illetve a vezetékeket, kötéseket. Ekkor került sor a bojler teljes vízkőtelenítésére, az alkatrészek cseréjére, illetve a kötések cseréjére, illetve figyelmeztetett a villanyszerelő arra, hogy amikor a villanybojler nem fűt, akkor is pörög az óra. Mivel az ezt követő számlán is hatalmas fogyasztás volt látható, akkor kértük az óra bevizsgálását.

A Démász képviselői először 2008. június 30-án jártak nálunk, amikor kicserélték az órát. A régit (a jegyzőkönyv alapján a gyártó nem beazonosítható "KORÁBBI" és a típus "ELAVULT 1 FÁZISÚ" elvitték bevizsgálásra.

 A bevizsgálás megtörtént. Megállapításra került, hogy a fogyasztásmérő valóban többet mér 171,3%-kal. A vizsgálat után a Démász Zrt. részéről már rögtön egy felháborító tájékoztató levelet kaptunk, amelyben már meg is állapították a külső szándékos befolyásolást és az ügyemet a továbbiakban mint szerződésszegéses villamos energia vételezési ügyet kezelték. Azt gondolom, hogy az ügy azon szakaszában még semmilyen vizsgálat nem történt az óra meghibásodásával kapcsolatban, így semmilyen bizonyíték nem állt a Démász Zrt.  rendelkezésére ahhoz, hogy megállapítsák a szándékos külső befolyásolást.

Ezután személyesen tettük meg feleségemmel észrevételeinket a Démász Zrt. ceglédi kirendeltségénél. Ott a kollégák egy „divat”-ra alapozták az ügyemet, egészen pontosan arra, hogy mostanában az a divat a fogyasztók körében, hogy erős mágnest vesznek, amivel meg lehet állítani az órát, majd ha leveszik, akkor sietni fog az óra és bejelentik, hogy sok a számla. Erről ott és akkor hallottam először és a mai napig kikérem magamnak még a feltételezést is, hogy ilyet tettem volna akár én akár a feleségem. Természeten éltem a felkínált szakértői vizsgálat lehetőségével. Szolgálati elfoglaltságom miatt nem volt biztos, hogy a vizsgálaton meg tudok jelenni, de feleségem jelezte, hogy mindenképpen szeretne ott lenni, mivel nem bízik a Démász Zrt. egyetlen, ám „független” szakértőjének pártatlanságában. A kérdéses időszakra azonban a túlfogyasztást jóváírták (tehát 2007. decembertől-2008. júniusig terjedő időszakra).

 A szakértői vizsgálat 2008. november 06-án megtörtént a részvételünk nélkül. A vizsgálat időpontjáról nem kaptunk értesítést, így nem is tudtunk megjelenni. A szakértői jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy kiértesítés ellenére nem jelentem meg, viszont a csatolt tájékoztató levélben az szerepel, hogy nem kívántam részt venni. Hangsúlyozni kívánom, hogy előzetes értesítés nem volt, így nem tudtam élni a vizsgálaton való részvétel lehetőségével.

A szakértő – talán nem véletlenül (bár nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de felettébb érdekes), akinek a „mágnesezés” témában az interneten is olvasható tanulmánya – megállapította, hogy a külső mágneses befolyásolás a fogyasztásmérő tekintetében megvalósult, illetve abszolút rosszhiszemű fogyasztóként tűntet fel a vizsgálati jegyzőkönyvben. Természetesen a szakértői vizsgálat eredményét nem fogadtam el és máig nem fogadom el. A szakértői vizsgálati jegyzőkönyv záró bekezdésében leírtak  – bár ez nem került rögzítésre – de szinte szó szerint megegyeznek azzal, amit a Démász Zrt. kollégái a ceglédi kirendeltségen történt októberi egyeztető megbeszélésen elmondtak nekünk még a vizsgálat előtt.

 Ezután levélben fordultam a Démász Zrt-hez, hogy ügyemet ismételten vizsgálják meg az abban feltüntetett körülményeket figyelembevéve. Az eredeti álláspontjuk fenntartása mellett 300.000 Ft-os kötbér befizetésére köteleznek.

 Egy zárt honvédségi lakótelepről van szó, illetve a kérdéses fogyasztásmérő egy éjszakai vezérelt mérő. (Elég abszurdnak tűnik, hogy valaki épp arra járt, volt nála egy erős mágnes, kinyitotta a villanyóra szekrényt, az ott talált 4 db óra közül az egyikre találomra rátette, húzogatta ott egy kicsit, majd odébb állt.)

A fogyasztásmérő 2008. június 30-a óta a Démász Zrt-nél van, mi azt a leszerelés óta nem láttuk. A Démász Zrt. a leszereléskor jegyzőkönyvet készítettek, amely alapján egyértelmű, hogy az óra sérülésmentes volt (plombák, zárószalagok sértetlenek voltak), viszont a szakértői vélemény már ettől ellentéteset állít (karcolásnyomok – amit a szakértő szerint csak mágnes okozhatott, illetve sérült zárószalag). Az elmúlt két év alatt a fogyasztásmérő „tartózkodási helye” és körülményei számunkra ismeretlen (akár lehetséges, hogy a Démász Zrt. által elkobzott nagyerejű mágnesek mellett pihen egy raktárban több hónapja).

 Természetesen a kötbért nem fizettem be. Irtam egy levelet a Magyar Energia Hivatalnak. A válaszukban közölték, hogy a Démász mindenben helyesen járt el, loptam az áramot. Ami a legnevetségesebb, kiszámolták, hogy a bojlerem (ami az új órával azóta sem mért havi 160 kW-nál többet) havi 480 kW-os fogyasztást kell, hogy produkáljon, és az általam állított 140-160 kW-os fogyasztás csak 10 napi használat mellett lehetséges. Pedig  fürdünk ám minden nap, meg mosogatunk is, meg takarítunk, stb......!!!!! Nem minden harmadnap!!!

Ez a válasz levél 2009. májusban jött meg. Azóta semmi nem történt. Én nem fizettem, a Démász nem zargatott. Viszont egy hónapja jött egy ügyvédi irodától szívhez szóló levél, hogy fizessek be 338.000 Ft-ot (kötbér+kamat) vagy megyünk bíróságra. Hoppá!!! Gondoltam, hogy írok még egy levelet az Energia Hivatalnak, hátha már másképpen állnak a dolgokhoz.

Még az kimaradt, hogy a Démász ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben. A rendőrség a lakcím alapján (honvédségi lakótelep) és mivel katona vagyok, egyből áttette az ügyet a Katonai Ügyészségre, ahová mint gyanúsítottat idéztek lopás vádjával. Elég kellemetlen volt a munkahelyemen magyarázkodni. Már bánom, hogy akkor rögtön nem jelentettem fel a Démászt, amikor a levélben először minden vizsgálat és alap nélkül lopással vádoltak. 

Várok minden okos ötletet!"

 

13 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes áramszolgáltató ellenörzés villanyóra démász igazságügyi szakértő mágnesezés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr322175527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panonymus 2010.07.31. 11:22:45

"vagy megyünk bíróságra"

Menjenek. Nem kell megijedni tőle!

Ezt érdemes kivárni. Ha a bíróság kiadja a fizetési meghagyást, 15 napon belül ELLENTMONDÁSSAL lehet élni. Ekkor az eljárás polgári perré alakul, ami egyben fontos jogorvoslati lehetőség is: bizonyítani lehet a követelés megalapozatlanságát. Van idő felkészülni, más szakértő, illetve jogász segítségét kérni.

Ettől függetlenül feljelentést is lehet tenni.

Adrienn74 2010.11.02. 09:57:03

Kedves Történetíró!

Látom, az Ön ügye is legalább olyan cifra, mint a miénk. Nálunk is ugyanúgy kezdődött. Az óra több mint duplán mért, ez az évvégi elszámoláskor derült ki. Mi már túl vagyunk az egy éves bírósági ügyön is. Elvesztettük a pert. Az ELMŰ mindenképpen be akarja hajtani rajtunk a 458 ezer forintos kötbért. De mi ezt nem hagyjuk annyiban. Semmi de semmi logikus észérv nem támasztja alá az ő követeléseiket. A kirendelt szakértő (Bihari Zoltán), bár úgy tűntette fel magát, mint aki mellettünk érvel (telefonos beszélgetéseinkben),mégis semmit, de semmi konkrétumot nem tudott felhozni ellenünk, a szakértői véleményben nincs egyértelmű konkrét megállapítás, mégis elvesztettük a pert. Most a Magyar Energia Hivatalhoz fogunk fordulni, vagy tudom is én, mi lesz, de mi is elmegyünk a végsőkig, ha kell.
Lehet, hogy össze kéne fognunk mindannyiunknak, akinek ilyen ügye van?
Bárki írjon nekem, ha szeretne, hogy erősítsük és bíztassuk egymást ebben az "abszurd" és logikátlan, teljesen átlátszó, hogy mire megy ki a játék ügyben.
Emalem: adree30@freemail.hu
Én is szívesen megírnám a sztorimat ide, de nem tudom hogy kell...valaki segítsen, köszi

villanyóra 2010.11.02. 10:58:43

@Adrienn74: Bihari Zoltán is benne van az ügyben, nem tekinthető függetlennek. Nagyon sajnálom, hogy vele kerültetek össze :( A telefonos beszélgetéses módszere már eléggé ismert - nem is értem, hogy működik így a rendszer. Egyik ismerősömet is felhívta, és mondta neki, hogy üljön le az ELMŰ-vel, és egyezzen meg egy kisebb összegben. Mire az ismerősöm kérdezte tőle, hogy miért fizessen azért, amit nem követett el? Erre köszönés, minden nélkül lerakta a telefont. Ennyit Bihari Zoltánról.

A MEH-hez forduljatok mindenképpen. Lehetőség szerint minden nevet, akivel eddig összefutottatok az ügy kapcsán, említsetek meg benne, hátha tudnak ezekkel az "apró" információkkal is kezdeni valamit.

A történetedet ide várom: villanyora.magnes@gmail.com, és itt tudok bővebb infóval szolgálni sok tekintetben.

Amikor az ELMŰ ellen lezárul a nyomozás, valószínűleg nagyon sok per fog indulni ellene (is), úgyhogy csak arra kérlek, hogy tartsatok ki. A blognak addig nem lesz vége, amíg a mágnesezéseknek nincs se vége, se hossza, ezt az egyet megigérhetem. Mielőtt a blog kifutna, lesznek kártérítési perekre való felhívások is. Egyre többen nem hagyják magukat, és ebbe szükségszerűen bele fog bukni az ELMŰ is.

Adrienn74 2010.11.02. 11:28:23

@villanyóra: nagyon, de nagyon köszönöm a válaszod, szegény anyukám az igazából érintett és mivel ő már idősebb, még inkább nagyon nehezen viseli ezt a "meghurcoltatást", egy éves per stb, de most közöltem vele, amiket itt olvastam és a válaszokat, ezért kicsit megnyugodott.
Mindenkinek köszi!!!!
Azóta én is megírtam a sztorinkat, talán hamarosan olvasható itt.

costner 2010.12.06. 15:36:39

Sziasztok! Nálam 2008. Június 4.-4 cserélték ki a rossz mérőt kérésemre. Erre két hónapja kaptam egy levelet,amiben szerződésszegéssel gyanúsítanak.
Ügyvédi megbízással írtunk egy levelet,amiben kifogásoltuk az eljárást és a vádakat. Erre a mai napon jött egy újabb levél az E-ON-tól,hogy ezt csak mágnessel tudtuk előidézni és legyek türelemmel,mivel megrendelték a szakértői vizsgálatot,ami eddig technikai akadályok miatt nem történt meg. Kérdezni szeretném,hogy meddig végezhető el a szakértői vizsgálat hitelesen és vizsgálat nélkül gyanúsíthatnak-e. Mindig tisztességesen fizettem és soha egy petákkal sem károsítottam meg őket. Köszi előre is!

villanyóra 2010.12.07. 18:44:30

@costner: Az én véleményem szerint a VET 60 § (3) ide is vonatkozik. Vagyis egy év alatt évült el a követelésük, szerintem semmi jogalapjuk nincs kötbérezésre, ha ebből kicsúsztak. Ha van ügyvéded, kérdezz rá nála.

Vizsgálat nélkül és vizsgálattal se gyanúsíthatnának, tekintve, hogy az órák egyszerűen hibásak.

Ha nem zárja le az ügyedet a szolgáltató, akkor fordulj a MEH-hez mindenképpen, az utóbbi időben fogyasztóbarátnak tűnnek.

Ha van még kérdésed, akkor szívesen segítek mailben is: villanyora.magnes@gmail.com

costner 2010.12.08. 05:23:57

@villanyóra: Köszönöm a válaszod. Megkerestem az általad említett törvényi rendelkezést. Pénteken megyek az ügyvédhez.Telefonon már beszéltem Vele és Ő is azt mondta,hogy a technikai problémájuk minket "sajnos" hidegen hagy. Remélem hamarosan lezárul ez a kálvária,mert jó néhány álmatlan éjszakát okoztak már nekünk.Az a sajnálatos az egészben,hogy még senki nem adott szakértői véleményt,a szerződésszegést mégis tényként közlik.Levelükben azt írják,hogy megrendelték a vizsgálatot a ZSG Hungarya KFT.-től. Utána néztem a neten. Ez a cég a valamikori a Titász üzemegysége volt és most is csak az E-ON megbízásából végez munkát. A "független" vizsgálatról ennyit :).Ha lezárul az ügyem,megosztom Veletek. Mégegyszer köszi.

villanyóra 2010.12.08. 20:59:11

@costner: Nem vagy egyedül az álmatlan éjszakáiddal, sajnos. Nagyon megviseli a fogyasztókat ez a felesleges herce-hurca.

Ha elolvasod a blog bejegyzéseit, képet alkothatsz magadnak arról, hogy mennyire jogszerű, és "független" az egész eljárás. A válasz erre egy szó: semennyire!

A MEH-et szerintem ne hagyjátok ki az ügyből akkor sem, ha az ügyetek kedvezően zárul. Mivel ők lennének az illetékesek az ügy megszüntetésében, talán ha megfelelő számú panasz érkezik, végre lépnek valamit a szolgáltatói visszaélések ellen. (A hangsúly, sajnos, a talán szón van még mindig.)

Ha mégis meghívnak a szakértői vizsgálatra, akkor figyeld minden mozdulatukat árgus szemekkel, mert olyanok, mint a bűvészek: az egyik kezüket figyeled, a másikkal csinálják a lényeget :( Az utóbbi időben sok olyan esetet hallottam, ahol karcolászták az óra burkolatát, ami szintén mágnesezés gyanújára okot adó ukásznak számít manapság :( Azt is megkérdezheted, hogy felveheted-e a vizsgálatot, és meglátod, nem fogják engedni... még nem hallottam olyan esetről, ahol megengedték (személyiségi jogaik vannak a teóriagyárosoknak is).

Ha még volna valamilyen kérdésed, szívesen válaszolok.

babyloo 2011.02.07. 18:52:31

Írtam a MEH-nek mégegyszer. Próba szerencse! Azt a választ kaptam, hogy mivel már hoztak egy a Démásznak mindenben igazgat adó határozatot, így nem áll módjukban azt megváltoztatni. Úgyhogy egyenlőre maradok tolvaj....

villanyóra 2011.02.07. 19:49:45

@babyloo: Szia! Esetleg nem tudnád nekem elküldeni (villanyora.magnes@gmail.com), majd ha lesz időd, a határozatokat (személyes adatokra nem vagyok kíváncsi még mindig)? Előre is köszi

mikimanó81 2011.03.04. 18:06:32

@villanyóra: Üdv mindenkinek!
Szintén érintett vagyok a témában, de sajnos én is buktam a pert, pedig szinte hasonmása az itt olvasott történeteknek . Ha valakit érdekel az eset akkor szivesen írok. Fogjunk össze, hátha "sok lúd disznót győz"!!!

villanyóra 2011.03.05. 14:22:31

@mikimanó81: Szia! Irnál nekem egy mailt? Lehet, hogy tudok segíteni - amennyiben még határidőn belül vagy... elsőfokon vesztetted el? Vagy már esetleg ítélőtáblánál voltál (olyan ügyről még nem kaptam infót, amit Ítélőtáblánál a fogyasztó vesztett)?

Vagy legalább tájékoztatni lehet a közönséget, hogy mi zajlik a tárgyalásokon.

Köszi szépen: villanyóra (villanyora.magnes@gmail.com)

mikimanó81 2011.03.05. 19:10:01

@villanyóra: Szia! Már másodfokon vesztettem el, ugyanis a szolgáltató fellebbezett és mi is, de így még rosszabbul jártunk mint az elsőfokon, pedig ügyvédem is volt:(((( mostmár fizetnem kellene, ha lenne miből:(
süti beállítások módosítása