HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

A gagyi villanyórák egyik áldozata

2010.11.17. 11:00 villanyóra

Egy újabb történet... 

"A mi esetünk sem kirívó a többiekéhez képest. Az eljárás szinte nálunk is ugyanaz, ahogy a többi szerencsétlenül járt fogyasztótársam esetében is. De azért közreadom a történetünket.

Szolgáltató az ELMŰ Hálózati Kft., mérőóra típusa: actaris H10, helyszín: Budapest

2008. januárjában édesanyám és én megkaptuk az éves villamos áram elszámolást, amin igencsak meglepődtünk, mert irreálisnak tűnt a benne feltüntetett fogyasztás és a forintösszeg is.

Ekkor egy ismerősünk javaslatára saját magunk ellenőriztük az óra mérését, többféleképpen is (100 W-os villanykörtével, 1400 W-os porszívóval, stb.). Minden esetben azt láttuk, hogy a mérőóra duplán mér.  Ezt rövid időn belül bejelentettük az ELMŰ-nek. 2008. március 31-én le is cserélték az órát, és elismerték, hogy az óra hibás.  De a korrigált, magasabb összeget tartalmazó csekket minden hónapban tovább küldték. Végül behajtó céghez irányították át az ügyet, mivel a számlákat nem voltunk hajlandók kifizetni. Kértem, könyörögtem az ELMŰ-nek, hogy állapítsák már végre meg az újonnan felszerelt villanyóra által mért fogyasztást, és ez alapján a havi fix összeget, hogy végre havonta fizetni tudjuk a számlákat. De erre csak következő év januárjában került sor.  A lecserélés és az új felszerelt óra leolvasása között pedig 8 hónap telt el!!!!

Addig folyamatosan kaptuk a felszólításokat, hogy fizessünk, és küldték az emelt díjú csekkeket. Ugyanakkor telefonon történő beszélgetésünkben pedig közölték, hogy ne fizessünk, amíg nincs meg az új korrigált havi villanyszámla összeg megállapítása.  (Ezt az összehangolt ügyintézést! Akkor miért kellett havonta küldeni azokat az emelt díjas számlákat?)

Édesanyám 2009. januárban kapott időpontot, hogy rendezze az elmaradott egy éves villamos áram fogyasztását, és ekkor be is fizette egy összegben a korrigált összeget.

Ezután nem sokkal jött egy papír, hogy fizessen be 458 ezer forint kötbért. Ezt nem tudtuk mire vélni, így felhívta az illetékeseket, akik közölték, hogy ezt az összeget azért kell fizetnie, mert mágnessel lett manipulálva az óra. (Erről mi – bár ők állítják – nem kaptunk semmiféle értesítést ezelőtt, s arról sem, hogy ezzel vádolnak.)

Mivel mi nem voltunk hajlandók ezt kifizetni, így bírósági ügy lett belőle.

Szakértői véleményezésre is sor került, amiben viszont nincs egyértelmű és konkrét megállapítás arra vonatkozólag, hogy az alperes (mi) valóban manipuláltuk az órát. Arra hivatkozik az első szakértő, hogy mivel az órán külső behatás nyoma nem látható, így csakis mágnesezés miatt történhetett a meghibásodás. Ennek más oka nem lehetséges. (Hm, milyen érdekes, a mágnes az órában magától nem veszíthet erejéből, a mérőóra nem hibásodhat meg stb., tehát csakis ez lehet a kizáró ok. S a FOGYASZTÓ A HIBÁS!!!)

Bár a 2. szakértői véleményben sincs konkrét megfogalmazás, ennek ellenére a bíró ez alapján döntött és édesanyám elveszítette a pert.

Sajnos nekünk a bíróval sem volt szerencsénk. Eleinte nagyon rendesnek tűnt, és pártfogolta édesanyámat, de menetközben egy pálfordulat történt vele, miután az egyik tárgyalás végén a felperes (ELMŰ) képviselője még bent maradt a tárgyalóteremben, miután édesanyám már elhagyta azt. Talán, sosem tudjuk meg, mi történhetett akkor, de tény, hogy a következő tárgyalásokon a bíró édesanyám magát megmentő érveit meg sem hallgatta, figyelembe sem vette.  Tehát a semmitmondó, hozzá nem értő, felperes által esetleg megvesztegetett szakértők által döntött – véleményem szerint.

Jelenleg 2010.novemberében ott tartunk, hogy fellebbeztünk a Fővárosi bíróságon és ügyészségi feljelentést is tettünk az ELMŰ ellen, jogtalan haszonszerzés alapos gyanúja miatt.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ellenőrizze a villanyóráját még ma, hogy jól működik-e még akkor is, ha éppen nem régen cserélték. A mi óránk 5 éves volt és 2016-ig volt hitelesítve. Ennek ellenére már 2007-ben is rosszul működhetett, mert az éves elszámoláskor már akkor is jócskán rá kellett fizetnünk. De ki gyanakszik ilyenkor arra, hogy esetleg az órája nem mér jól? Pedig már akkor ellenőriznünk kellett volna a mérési hitelességét. S akkor talán nem jutunk el idáig. Bár az ELMŰ azóta talán vérszemet kapott. Nyilván ez a szupermágnessel való manipulációs vádolás nagyon bejött nekik és sokan fizetnek, még akkor is, ha ártatlanok.

Én azt gondolom, mivel a mai világban minden olyan silány minőségű, az elekronikai berendezések is, így ezek az órák is rossz minőségűek. De a szolgáltató nem akar magának veszteséget és nem ismeri el, hogy „gagyi” órákat ruházott be, mert abból iszonyú nagy balhé lenne, ezért muszáj valakire rávasalni ezt, és az ki más lehetne, mint maga a fogyasztó. Az eszébe sem jut senkinek, hogy talán az mérőórák gyártóját is elő kéne venni?

Nagyon remélem, hogy ennek az ügynek hamarosan pontot tehetünk a végére, s ha kell, elmegyünk a végsőkig a magunk igazát megvédeni. Mert az a teória, amit az ELMŰ és társai állítanak, több szempontból sem állja meg a helyét. Rengeteg az ellentmondás szakértők és szakértők között is. Az ellentmondásokon kívül logikátlan is az egész. A dokumentumaink alapján pedig igazolni is tudjuk, hogy az ELMŰ mennyi, de mennyi hibát követett el az ügy kapcsán.

Remélem, ezeket hamarosan teljes egészében közzé tudjuk tenni."

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény élet bíróság gondolatébresztő mágnes villanyszámla elmű áramszolgáltató villanyóra mágnesezés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr102454116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása