HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Az ELMŰ szteroidos villanyórája

2010.06.22. 21:51 villanyóra

 Egyik kommentezőm, g.heni mágnesezési történetét már kommentként olvashattuk, de remélhetőleg többen elolvassák külön bejegyzésként.

"Üdv mindenkinek!

Ahogy elnézem sokan járunk ebben a büdös cipőben. A mi történetünk is hasonló, ami tavaly novemberben kezdődött.

Átlagos fogyasztóeszközökkel rendelkezünk (mikró, mosógép, tv, számitógép), tehát semmi komoly. A mérő (típusa NE3, 2000-ben volt hitelesítve állítólag, bár az előző tulaj nem emlékszik rá) szerint 300kWh a havi átlag fogyasztásunk, ami szerintem így is sok(k). A novemberi fogyasztásunk 400kWh volt még ezzel se foglalkoztunk annyira, biztos ennyi. Majd az óra bevett valami szteroidot, mert 2 hét alatt 600kWh-t megevett, na, ekkor máris telefon az ELMŰ-nek, ahol rögtön úgy kezdték, hogy 8ezer forintot kell befizetni a kiszállási díjért, amit visszakapunk, ha jogos a reklamáció, amit a mai napig nem kaptunk vissza. Jó, pénz befizetve 2 nap múlva jönnek a szerelők, megállapítják rossz az óra, elküldik vizsgálatra.

Két hét múlva kaptunk levelet a vizsgálat időpontjáról, és hogy részt vehetünk rajta. Nem mentünk, mert nem volt rá 15ezer forintunk, hogy felmenjünk Pécelre, meg úgy voltunk vele, hogy nem nyúltunk hozzá, így azt állapítják meg, hogy a mérő hibás. 1 hónap múlva küldik a jegyzőkönyvet (Boldog új évet), hogy 300ezer forintot fizessünk be szerződésszegés címén, mivel mi mágnessel befolyásoltuk az órát, de behívtak minket egyeztetésre. Vártam a napot, hogy bemehessünk beszélgetni.

Közben irtunk a Fogyasztóvédelemnek, ők azt mondták, az Energia Hivatalhoz tartozik, ők meg azt, hogy a Fogyasztóvédelemhez. Ennyit erről. Az ügyintéző normális volt, elmondtam a véleményem: az utcában főmérő van, ami rögtön bukási lehetőség, az óránk gyártási éve 1962-es, megértette, de mivel benne van az adatbázisukban ez a dolog, törölni nem lehet, valamennyire meg kell hogy büntessenek. Felajánlott 150ezer ft büntetést részletben, ezt se akartuk elfogadni, derábeszélt (semmi esélyünk a bíróságon, még többe fog kerülni, sokáig tart a per, bla-bla). Így hát fizetünk, mert nincs igazság ebben az országban.

Még annyi az új mérővel felére csökkent a fogyasztásunk.Hmmmmmm"

 A történet tanulságai

1. "mivel benne van az adatbázisukban ez a dolog, törölni nem lehet, valamennyire meg kell hogy büntessenek": Tényleg jó indok - szerintem is. Igaz, hogy nem követtél el semmit, de a szolgáltató adatbázisából nem lehet törölni az ügyet, úgyhogy fizessen a fogyasztó. Mivel a szolgáltató tévedett, ezért elengedi a felét a kötbérnek, és még részletfizetést is kaphat a fogyasztó. Micsoda gavallér ez a szolgáltató.

2. Az egyeztetés lényege (már nem először halljuk ezt): az ügyintéző "Felajánlott 150ezer ft büntetést részletben, ezt se akartuk elfogadni, de rábeszélt (semmi esélyünk a bíróságon, még többe fog kerülni, sokáig tart a per, bla-bla)". Teljesen nyilvánvaló, hogy az egyeztetés arra szolgál, hogy a fogyasztóval elhitessék, hogy nem tehet semmit az ügyben, mindenképpen fizetnie kell. Ez a módszer általában, sajnos, be is jön. Ez is a fogyasztó megtévesztése, illetve erőfölénnyel való visszaélés tipikus esete.

3. "Közben irtunk a Fogyasztóvédelemnek, ők azt mondták, az Energia Hivatalhoz tartozik, ők meg azt, hogy a Fogyasztóvédelemhez." Többedszer halljuk, hogy vagy nincsenek tudatában a fogyasztóvédelmi szervek, hogy hova lehet fordulni, vagy egyszerűen csak nem akarnak dolgozni. Miért nincs egyértelműen leírva egyetlen szolgáltatói szabályzatban, illetve törvényben, hogy ki az illetékes az ügyben? Ha van egyáltalán illetékes?! (Persze az Energia Hivatal van mindenütt illetékesként feltüntetve, de a Fogyasztóvédelem is el kellene, hogy járjon az ügyben! Ennek ellenére mindkét szerv egyszerűen lerázta a tapasztalatlan fogyasztót. Szép megoldás!)

4. "8ezer forintot kell befizetni a kiszállási díjért, amit visszakapunk, ha jogos a reklamáció, amit a mai napig nem kaptunk vissza". Nem ez az első eset, hogy jóhiszeműen a saját javára "téved" az ELMŰ-nél az ügyintéző. Pedig ez az összeg tényleg visszajár! Én a panaszos helyében legalább azért írnék egy levelet, hogy egy kicsit dolgozzon meg a szolgáltató a pénzéért.

12 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes elmű áramszolgáltató ellenörzés villanyóra

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr802102133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fun-csocso 2010.06.23. 19:14:01

sziasztok!
Bocs, hogy ide írok, de úgy látom, hogy itt van élet:
A véleményeteket szeretném kikérni!
Ránéznétek a listámra, hogy szerintetek reális-e a havi 1200kW-os átlagfogyasztásom?? Most fizettem ki az éves leolvasásra 87 ezret, erre a következő számlám megint 53 ezer. Gyakorlatilag már csak a villanyszámlára keresek.
1 villany bojler, amiről ketten fürdünk naponta 1x. Mosogatunk hetente 1x. (Reggel 7-kor elmegyünk dolgozni és este 8-kor érünk haza.) Mikro naponta 1x 1 perc. 1400-as porszívó hetente 1x 15 perc. 1 éves „A” hűtő. Legtakarékosabb mosógép, hetente 1x 2 mosás. 2 számítógép amik esténként mennek 4 órát. Hetente 1x 30perc 1300-as fűnyíró :) És egy plazma tv, ami megy este 8-tól reggel 7-ig.
Egyik sem olyan, hogy ha lekapcsolom, rettenetesen lelassulna az óra és ha mindent kikapcsolok, meg is áll.
Nem kérem természetesen, hogy pontosan számoljátok ki, csak hogy ránézésre ez az 1200 reális-e!?
köszi!!!

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2010.06.23. 19:25:11

@fun-csocso: valószínű a villanybojler a ludas. Lehet, hogy testzárlatos, vagy vízköves. Nagyon sokat számít. AVK (Fi-relé) van betéve? Az kikapcsol, ha testzárlat van. Nézesd meg egy bojlerszerelővel.

fun-csocso 2010.06.23. 19:45:06

@Manodesign: köszönöm szépen a gyors válaszod!!
2 éves a boyler, de hogy vizköves-e, azt nem tudom. Az AVK-ról meg sosem hallottam :)
De keresek akkor egy jó boyler szerelőt! Mert ha jól értem, akkor sok a havi 1000.
Köszönöm!
Közben kezdek bocs, de "kurvára" berezelni. Ezt találtam:
www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=424#top
Nem hiszem el, hogy ha az órám rossz és sokat mér, még nekem kell félenm!??
istenem!

fun-csocso 2010.06.23. 19:46:03

@fun-csocso: jaj, bocs még annyit: amikor bekapcsol a boyler, nem indul meg olyan rettenetesen az óra!

amper.anti 2010.06.23. 20:19:32

@fun-csocso: ez a fogyasztás tényleg horribilisnek tűnik. Egy korábbi bejegyzésben leírták, hogyan tudod ellenőrizni a v.órát - kicsit bonyolult, de megéri, mielőtt kopogtatnál a szolgáltatónál a bevizsgálási díjjal (Elműnél kb. 8600 Ft).

villanyóra 2010.06.23. 20:21:17

@fun-csocso: Én rettentő soknak tartom a fogyasztásodat. A blogon van egy bejegyzés, ami szerintem segíthet (legalábbis azt meg tudod állapítani, hogy az órád lehet-e a ludas): villanyora.blog.hu/2010/05/19/hogyan_ellenorizzuk_hogy_megfeleloen_mer_e_a_villanyorank.
A tudomány jelenlegi állása szerint egyes típusú villanyórák átmágneseződnek zárlatok hatására.
A cikkből nem kell az áramszolgáltatók és azokhoz közeli "szakemberek" véleményét elfogadnod. Tény, hogy egyelőre a szolgáltató van nyeregben, de már egészen biztosan nem sokáig. Mindenesetre ellenörizd le szerintem az órádat (is), mielőtt fölöslegesen beleugrasz nagyobb beruházásokba.

villanyóra 2010.06.23. 20:23:48

@fun-csocso: Nem kell félned, de tény, hogy egyelőre nagyon egyoldalú a történet, és nem a fogyasztó javára :(
Ha esetleg tovább jutottál az ellenörzésben, és úgy véled, hogy a villanyóra a ludas, akkor küldj egy mailt (villanyora pont magnes kukac gmail pont com), és igyekszem segíteni.

fun-csocso 2010.06.23. 20:59:58

Köszönöm!
Közben megnéztem a villanyóra állást, az éves elszámolást és rájöttem, hogy hülyeséget írtam, mert nem 1000, hanem "csak" 700 a havi átlagom. Bocsánat :(

Pontosabban nem is az átlagom, hanem gyakorlatilag a havi ténylegesem.
És közben elolvastam több cikket, de azokból nekem az a logikus, hogy az ELMŰ állítása akkor lehet "helytálló", ha valakinek alacsony fogyasztásról hirtelen drasztikusan emelkedik. Miután elvesziti szerintük a fékező mágnes a mágnesességét. De nálam azóta ilyen, mióta felszerelték az új órát. kb 2 éve. Szóval félek tőle, hogy be kell jelentenem, túl mér az óra, de bizakodom.
Előtte viszont megcsinálom a tesztet, ami a cikkben van!
köszönöm!!!
és köszönöm az email címet!

fun-csocso 2010.06.23. 21:57:11

elolvastam több postot a blogon és hát el vagyok képedve, hogy mi folyik ebebn az országban. Döbbenetes.
:(
Sokkal nagyobb nyilvánosságot kéne kapjon ez a téma.

villanyóra 2010.06.23. 22:14:48

@fun-csocso: A csak 700 havi fogyasztás is veszettül sok szerintem (a leírtak alapján).
Nem volt esetleg ez előtt villanyórád, aminek fogyasztásához tudnál hasonlítani? Ha nem változtak jelentősen a fogyasztói szokásaitok (pl nem lett elenktromos fűtésed, netán légkondid), akkor az jó viszonyítási alap.
A mágnesesség elvesztését okozhatja az is, hogy pl amíg az órát kiszállították a helyszínre, valahol útközben leejtették. Úgyhogy igazán nem kizárt, hogy az óra már fölszereléskor se volt jó. Feltételezem, hogy Nálatok se volt fölszereléskor helyszíni ellenörzés, hogy az óra valóban jól mér-e...

villanyóra 2010.06.23. 22:19:21

@fun-csocso: Az a gond a nyilvánossággal, hogy mostanában egyes szolgáltatók is rájöttek, hogy gond van, és ők könnyebben kapnak nyilvánosságot még mindig - szerintem nem zárható ki, hogy megvannak a szolgáltatók kapcsolatai, netán a zsebük se annyira lapos, mint az átvert fogyasztóé :(
De, hogy írjak bíztatót is, cserélődnek az emberek az Energia Hivatalban és a szolgáltató(k)nál is.
Jön még kutyára úthenger :P

fun-csocso 2010.06.23. 23:53:19

@villanyóra:
"De, hogy írjak bíztatót is, cserélődnek az emberek az Energia Hivatalban és a szolgáltató(k)nál is.
Jön még kutyára úthenger :P"

Úgy legyen!

A kérdésedre:
Ha érdekes lehet, holnap leírom az előző órám történetét. Azzal havi 400-at fogyasztottam, (ha jól emlékszem) és a bejelentésemre kijöttek és a helyszínen megvizsgálták. Visszakaptam már nem tudom hány évre visszamenőleg 25%-ot, 250.000.- t-ot. 25%-al mért túl.
Akkor kicserélték az órát, a magasabb fogyasztást meg én annak tudtam be, hogy az újak híresen többet mérnek, mint a régiek.
Azóta egy elektromos gitárral van a családban több fogyasztó, ami kb. havonta 1 órát sír, hogy ide került...
Illetve volt egy, így utólag elég érdekes ellenőrzéses sztori, ami téged olvasva már gyanús, de akkor nem volt az. de tényleg majd holnap.
köszi!
süti beállítások módosítása