HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Csal(hat)-e az áramszolgáltató? IGEN! 2.

2011.01.21. 00:04 villanyóra

 

Korábbi (http://villanyora.blog.hu/2010/11/22/csal_hat_e_az_aramszolgaltato_igen)   bejegyzésem folytatásaként szükségesnek tartom még ezt a kiegészítést megtenni a konferenciával kapcsolatosan. Megjelent a bejegyzés alapjául szolgáló konferencia összefoglalója a Kontroll oldalán Kisfogyasztó a nagyfogyasztóval szemben címmel (http://www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=650). Itt néhány felszólaló hozzászólása részletesen is olvasható, az ügy szempontjából a lényegesebbek hosszabban.

Ami viszont kimaradt, és véleményem szerint fontos lett volna közzé tenni, az a korábban már többször belinkelt amerikai tanulmány (http://www.scribd.com/doc/22856305/Stopping-Power-Meter) lényegesebb részének fordítása, mely szintén elhangzott a konferencián. A kiragadott részletből kiderül, hogy a fékmágnes lemágnesezősése nem egyedi probléma, csak másutt nem próbál belőle a szolgáltató kötbérnek nevezett hasznot húzni.

Hangsúlyoznám, hogy e tanulmány nem a hazai szabványokat tartalmazza, nem is az a lényege. Azonban a szolgáltató feltehető egyéb visszaéléseire is felhívja a figyelmet. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a villanyórák mérési pontosságát szükséges fogyasztói oldalról is ellenörizni, ha nem szeretnénk, hogy a szolgáltató megkárosítson bennünket. Magyarországon az egy fázisú mérők (általában a lakosságot azzal szerelik fel) hitlesítési ideje 15 év. Nem törvényszerű, hogy az óra ilyen hosszú időn keresztül az előírt 2%-os pontossági osztályban marad - még akkor sem, ha a felszerelés pillanatában valóban beleesett ebbe a tartományba. 

 

"STOPPING POWER METERS

John J. Williams, MSSEE

CEO, Consumertronics

4. kiadás

 

 

Villamos fogyasztásmérő pontatlanságok

 A leírásokban hirdetik, hogy a villamos fogyasztásmérők pontossága ±1%-on belüli értéken marad a villamos terhelhetőségi értéküknek 0,3-400%-os tartományán belül, a hálózati feszültség 80-120%-os értékei között, a fázistényező ±0,2-es tartományában, valamint a hőmérséklet -40°C-tól +75°C-ig terjedő értékhatárain belül. Véleményem szerint ezek a követelmények nevetségesek. A valóságban ezek a hibaértékek a pontosan kalibrált fogyasztásmérőknél, a legjobb esetben, laboratóriumi körülmények között teljesülnek.

Az előbbiek szerint a fogyasztásmérő halmozódó hibája lehet 100% is kis terhelési feltételek között, és magasabb, mint 10% normál lakossági/ipari terhelés mellett és minden különösebb ráhatás nélkül képes megbolondulni a fogyasztásmérő.

 Nézzük meg a villamos fogyasztásmérőnk C12 ANSI szabvány alapján készült, a szükséges hitelesítésről szóló dokumentációját, és a Nemzeti Szabványhivataltól kapott levelet. Összefoglalva, egy jól felépített, kitűnő állapotban lévő villamos fogyasztásmérőt egy biztosított, kontrollált, zárt környezetben kell beállítani legalább egyszer, minden 6 hónapban a ±1%-os pontossághoz. A környezeti változások, természetes elhasználódás és más egyedi mérési eltérések, szükségeltetik a még gyakoribb hitelesítést.

 Ezek a hibák kedvezhetnek önnek, vagy a szolgáltatónak. Amikor a szolgáltatónak kedvez, ön sosem fog erről hallani, és egy fillért sem fog visszaszerezni a túlfizetésből.

Amikor a hiba önnek kedvez, és ha a szolgáltató észreveszi, valószínűleg ki fogja számlázni az általa vélt vagy becsült önkényesen meghatározott felárat. Az ön villamos fogyasztásmérője ki lesz cserélve, vagy újrahitelesítve egy, a szolgáltatónak még kedvezőbben beállítottra, és-vagy önt felügyelhetik egy ellenőrző fogyasztásmérővel. Azonban, az ön által kezdeményezett tartós panaszok hatására, a szolgáltató ritkán be fogja állítani a túlregisztráló villamos fogyasztásmérőt a pontos értékek leolvasásának érdekében.

 Számtalan hiba keletkezik néhány tényező által, de azok között sok összefüggésben van egymással. Ezek a hibák fennállnak, akkor is, ha a fogyasztásmérő pontosan be van állítva. Ezek közül kiemelkedik a „teljes-terhelés”, „kis-terhelés” és-vagy a „fázistényező” beállítások szükségessége. Nem létezik olyan mérőműszer, amely pontos marad, ha gyakran és precízen nem kalibrálják, különösen, ha a műszert folyamatosan külső térben használják.

Használat, romlás, hőmérséklet, pára, por, elektromágneses mezők, sokk és vibráció mindig megteszik a hatásukat. A fogyasztásmérők rendszerint éveken keresztül üzemelnek, eközben néha, sőt tízévenként vannak csak beállítva. A hibák nem olyan gyakoriak, amikor a beállítás sűrűsége tisztességes módon történik, mint az 1960-as években és az 1970-es évek elején. Azonban, kevés ember engedheti meg magának, az aktuális, valós fogyasztás kifizetését – sokkal kevesebb hiba tevődik össze az egyéb tényezőkből, mint például a beállítás ellátása, díjak…stb.

 A szolgáltatóknak kedvez számos tényező is a fogyasztásmérőik ritkán történő hitelesítésének indokául.

-         A hitelesítés pénzbe kerül.

-         A hitelesítés a fogyasztókkal való vitákat vált ki. Ha a hitelesítő személy az ön otthonába jön vagy köteles beállítani az ön fogyasztásmérőjét, az első gondolat, ami eszébe jut önnek, „Ó, ó, a költségeim most az egekbe fognak szökni!”

-         A permanens fék mágnesek idővel, fokozatosan veszítenek az erejükből, különösen, amikor hőnek van kitéve a fogyasztásmérő. Ez alól a fék mágnesek sem kivételek. Ahogyan azok elveszítik a fékező erejüket, a forgótárcsa sebessége idővel növekszik azonos teljesítmény mellett.

 

 Hőmérsékleti hiba:

 Tipikus eset, hogy a számlálómű 0 és 80°F fok között magasabb, míg azon túl alacsonyabb értéket mér a valóságosnál. A hiba növekszik a fázistényező csökkenésével, mely önmagában képes 4%-ot is elérni 0,5-es fázistényező esetén új fogyasztásmérőknél. Ennek a hibának az elsődleges oka a feszültségtekercs fáziskésése, alacsony hőmérsékleteknél (átmeneti hiba) és a fék mágnesek lemágneseződése (maradandó hiba) magas hőmérsékleteknél.

MINDEN PERMANENS MÁGNES LEMÁGNESEZŐDIK IDŐVEL, AMELYNEK GYAKORISÁGA FÜGG A HŐMÉRSÉKLETTŐL, IDŐTŐL, MAGÁNAK A MÁGNES ANYAGÁNAK MINŐSÉGÉTŐL, KEZDETI MÁGNESEZETTSÉGÉTŐL, VIBRÁCIÓTÓL, SOKKTÓL ÉS ELEKTROMÁGNESES MEZŐKNEK VALÓ KITETTSÉGÉTŐL.

 Néhány villamos fogyasztásmérő könnyedén lemágneseződik mindenkor egy áramlökés-tüske hatására. A fék mágnesek lemágneseződése mindig a forgótárcsa felgyorsulását és a túlszámlálást eredményezi.

  Több, a villamos-energiaiparban dolgozó ember elmondta nekem, hogy az ipar hosszú távú tanulmányokat folytatott a villamos fogyasztásmérők fék mágneseinek lemágneseződési okának feltárása érdekében – sőt azt ők adatként felhasználták, olyan mágnes anyag kiválasztásához, mely a bebizonyosodott gyakori meghibásodásokat csökkenti - , de tudomásom szerint ilyen tanulmányt soha nem adtak közre. Úgyszintén semmilyen szabványt sem alkotott a kormány erre vonatkozólag.

Ha ön megfontolja, hogy fék mágnes párok milliói egyidejűleg veszítenek a fékezőerejükből az országban lévő villamos fogyasztásmérőkben, akkor hamarosan rájön, hogy a villamos energiaszolgáltatók automatikusan, titokban egy, a becslések szerinti 1-2%-os járulékos terhet vetnek ki, ami országosan $ milliárdokat jelent!"

 

 

Mindenkinek a saját érdeke, hogy a villanyórájának pontosságát időnként ellenőrizze. Ha 2%-nál többet téved az óra (ez a magyar hibahatár), akkor jogunk van erről a szolgáltatót értesíteni, és pontosságellenörzést kérni. Amennyiben beigazolódik, hogy az óra valóban többet mér, a szolgáltató köteles a szükséges lépéseket az ügyben megtenni.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr302601474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sashlee 2011.02.14. 11:40:42

A poszt hangvétele semmit sem változott az előzőhöz képest.

De ennek örültem nagyon, hogy belekerült:
"Felhívnám a figyelmet arra, hogy a villanyórák mérési pontosságát szükséges fogyasztói oldalról is ellenörizni" --- ezt súlykoltam a múltkor is, ha mindenkinek lesz hitelesített ellenőrző mérője és akkor jelentkeznek a problémák, akkor lesz itt jóvilág. De leginkább akkor amikor digitális smart rendszerek lesznek.

Ennek a John J. Williams-nek akarunk hinni?
consumertronics.net/

"Az előbbiek szerint a fogyasztásmérő halmozódó hibája lehet 100% is kis terhelési feltételek között, és magasabb, mint 10% normál lakossági/ipari terhelés mellett és minden különösebb ráhatás nélkül képes megbolondulni a fogyasztásmérő." --- ezen nevettem egy kövéret.

"Nem létezik olyan mérőműszer, amely pontos marad, ha gyakran és precízen nem kalibrálják, különösen, ha a műszert folyamatosan külső térben használják." --- kimaradt a mechanikus szó az olyan és a mérőműszer szavak közül. Legyünk pontosak.

" A szolgáltatóknak kedvez számos tényező is a fogyasztásmérőik ritkán történő hitelesítésének indokául" --- vállaljuk át a hitelesítési költségeket és fizessünk pontos fogyasztás után! Na erre bezzeg senki nem mondana kapásból igent.

"A hiba növekszik a fázistényező csökkenésével, mely önmagában képes 4%-ot is elérni 0,5-es fázistényező esetén új fogyasztásmérőknél." --- hogy tessék?! Ezt a mondatot nem sikerült felfognom.

"a villamos energiaszolgáltatók automatikusan, titokban egy, a becslések szerinti 1-2%-os járulékos terhet vetnek ki, ami országosan $ milliárdokat jelent!" --- egyáltalán nem titok, minden cég számol tűréssel, na de a dollármilliárdokat neeeee :)

sashlee 2011.02.14. 11:44:53

a blogmotor úgylátszik lenyelte a hozzászólásom.zsír

Bameri 2011.12.07. 15:24:10

Tisztelt Hozzászólók!

A cikk irójának teljes mértékben igaza van.Én müszaki végzettségű,idős ember vagyok,de mert nem ellenőritem a mérőket,most futhatok a pénzem után.
A három fázis igényemet,a lakásomat anno, Titász 3 db.egyfázisu mérővel látta el.A havi mérőleolva-sás még elegendő kontrolt biztosított,de éves leolvasás,a tarifák és az ÁFÁ-k mozgatása stb. 15 éven át, a 3 db mérőt csak havi leolvasással és számlafigyeléssel lehetett volna ellenőrizni.
Csak a 15 éves mérőcserék után döbbentem rá,hogy valami nem stimmel.Feldolgoztam mérőnként a 15 éves számlaadatokat,a leolvasott KWh/év értékeket és megkifogásoltam a mérési eredményeket. Az ügyemet a szakértőknek továbbitották és most a szakértésen mullik,hogy a kb. 150000 Ft túlszámlá-zást elismerik e vagy sem.A mérők már sajnos nincsenek birtokomba.

Az előző kekeckedő nyilván szolgáltatói alkalma-zott,de azért én megnyutatom nincs két olyan azonos műszer,vagy bármilyen mérőberendezés,amely egyformán mér.Azt a tartományt,amelyben működnie kell tűréstartománynak hívják és ide kell kalib-rálni a mérőket.A hitelességi időt tapasztalati úton szokás meghatározni.

villanyóra 2011.12.10. 20:13:21

@Bameri: T. Bameri!

Azt tudom csak javasolni, hogy a Magyar Energia Hivatal fogyasztóvédelmi osztályát keresse meg panaszával, ha lehet bármit tenni az ügyben, biztosan fognak. Nem állítom, hogy gyorsan megy az ügyintézés, de maximum egy tértivevényes levél árát veszítheti, annyit mindenképpen megér. Ha van kérdése, keressen meg mailben: villanyora.magnes@gmail.com

Bameri 2011.12.12. 11:05:07

@villanyóra: Köszönöm a segítségét,ha az E:ON:-al nem boldogulok élni fogok a lehetőséggel.
Tisztelettel:Bameri
süti beállítások módosítása