HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Csal(hat)-e az áramszolgáltató? IGEN!

2010.11.22. 22:53 villanyóra

 Tömören összefoglalva a konferencián elhangzottakat, kiderült, hogy az órák úgy rosszak, ahogy vannak. Imrei Józsefné az ELMŰ beépített pillére, a magát a MEH álláspontját képviselő személyként bemutató Ollé József mondatainak tartalma szerint, csak az áramszolgáltatói lobbi az érdekes, a fogyasztók pedig fejre is állhatnak, akkor sincs felsőbb akarat az ügy rendezésére.

 Érdekes volt látni, hogy a szolgáltatók emberei szépen „kibéreltek” maguknak egy sort, illetve az ELSTER Kft. munkatársai is kíváncsian várták a fejleményeket. Azt hiszem, ezzel mindent beismertek: az üggyel kapcsolatos vádak nem alaptalanok, itt szándékos visszaélés történik a fogyasztókkal, csak most elkezdett szorulni a hurok, lassan kiborul a bili, kénytelenek lépni valamerre az érintettek. Csak még most kezdtek el puhatolózni, hogy merre hány méter. Hát, én kb. egy négyzetméterre saccolnám WC-vel együtt, és jó vastag, sűrű rácsozással, nehogy véletlen valahogy még átdiffundáljanak rajta.

 Balogh Dezső volt az első felszólaló, aki villanyórákkal végzett kutatásainak, kísérleteinek eredményeit ismertette: Véleménye szerint a fékmágnesek anyaghibája miatt mennek tönkre az órák! A konklúzió az, hogy világviszonylatban, csak néhány órát lehet manipulálni, azon belül, hazai szinten is csak két típus volt lassítható, helytelen összeszerelés esetén, a többi óra csak bepörög. Csak magát lophatja meg a fogyasztó a szolgáltató javára. Az órákat nem szükséges manipulálni, befolyásolás nélkül, akár egy zárlat hatására is tönkre mennek. Számos órát nem sikerült befolyásolnia. Az áramszolgáltató mégis továbbra is vásárolja a vacak órákat, pedig tud a hibájukról, illetve a média útján is hamis információkat terjeszt. Nem fogadja el, hogy mindenre magyarázat az OMH-pecsét. Ez csak arra lehet bizonyíték, hogy a pecsét feltételekor az óra még valóban megfelelt a követelményeknek. Megkérdőjelezi az áramszolgáltatók legtöbb – az üggyel kapcsolatos- megnyilatkozását.

 Imrei Józsefnénél (aki igazságügyi szakértőnek titulálja magát) csak úgy röpködtek a kérem szépenek, és a „no comment”-ek. Ha valaki nem tudja a fogyasztó oldaláról tekinteni az ügyet, akkor „kérem szépen”, ne jöjjön el egy fogyasztóvédelmi konferenciára hazudozni! Minek jött ide, ha eleve hülyére veszi a fogyasztókat, a Magyar Energia Hivatalt, és csak áramszolgáltatói szempontból tud bármit is tekinteni? Nem értettem, hogy Balogh Dezső (megkockáztatom, hogy szak)véleményére miért nem tudott legalább egy mondat erejéig kitérni. Illetve tudom: szaktudással nem rendelkezik, villanyórát jobb esetben a falon már látott valamikor. Az egész megszólalása alátámasztotta eddigi feltételezéseimet: se igazságügyinek, se szakértőnek nem nevezhető. A tűzrendészeti előírásokról halvány segédfogalma sincs. A függetlensége sem kétséges: ELMŰ-s.

 Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam rá a figyelmet, hogy amennyiben bárki az ügye kapcsán az alábbi „szakértőkkel” kerül szembe, az igen gyorsan utasítsa vissza a lehetőséget, hogy közelebbi ismeretségbe kerüljön vele: Szunyogh István, Lénárd Pál, Bihary Zoltán, Havas László és természetesen Imrei Józsefné. Eddigi tapasztalatok alapján mindegyikük az áramszolgáltatók beépített hazugságszolgálati embere. Imreiné szájából még az is elhangzott, hogy az áramszolgáltató részéről meg szabad szegni a szabályokat, és bármit megtehetnek a fogyasztóval. Ez már valóban a no comment kategória.

 Az meg már csak a non plus ultra, hogy annak ellenére, hogy egyre több fogyasztó kéri ki magának a mágnesezési vádakat, mégse jutott még egyetlen „független” „igazságügyi” „szakértő” eszébe, hogy meg kellene már vizsgálni, hogy valójában mitől romlanak el az órák. Itt szó sincs se igazságról se függetlenségről se szakértelemről. Még szakbarbárnak se nevezhető, amit a mágnesezési ügyek kapcsán művelnek.

 A legfrappánsabb előadást Dr. Ivanics Évától hallhatta a közönség. Laikus számára is egyszerűen érthető, világos, és még annál is ironikusabb szónoklat volt az övé. Mindenki számára egyértelművé vált – ha még nem lett volna korábban az-, hogy a szolgáltató visszaél nem létező hatalmával, és jogi szempontból semmiképpen nem tekinthető megalapozottnak az áramszolgáltatói eljárás. Nem lennék az áramszolgáltató helyében, amikor szépen az orrukra koppint a Bíróság előtt.

 A fő megállapítása az volt, hogy a fogyasztó és az áramszolgáltató közötti szerződés polgárjogi szerződés. Első kérdése az volt, hogy hiteles az óra vagy nem hiteles? Ha a gyártó a gyártópadon még deklarálja, hogy az óra nem mágnesezhető, akkor mikor lett mégis mágnesezhető? Nem mindegy, hogy mikor következett be a mágnesezhetőség állapota, mert a gyártópadról lejőve az órához még számtalan ember hozzáfért, mire a fogyasztóhoz felszerelték. Számára se egyértelmű, hogy a felszerelt óra hiteles volt még a felszerelés pillanatában. Felveti az áramszolgáltató és a gyártó felelősségét is az ügyben, mivel a szolgáltató továbbra is vásárolja és szereli a hibás órákat, illetve a gyártó még mindig mindenki számára elérhetően hirdeti azt a hazugságot, hogy az óra nem mágnesezhető. Miért nem próbálja legalább formatervezéssel kivédeni a gyártó a mágnesezhetőséget?

 A felróhatóság kérdése is igencsak előtérbe került. Vajon felróható-e a fogyasztónak, hogy az óra meghibásodott? Az állagmegőrzés és elvárhatóság kérdéseire is kitért az ügyvédnő. Korábbi felvetéseim is igazolódni látszanak: miért nem a gyártóra terhelik a felelősséget az óra meghibásodásáért? A lényeg, hogy az elvárhatóság és felróhatóság kérdését szét kell választani.

 Kiderült, hogy a Társadalmi Unió perben áll az egyik áramszolgáltatóval jó hírnév megsértése miatt azon a cikk kapcsán, amelyben leírják az áramszolgáltatói magatartást a mágnesezési üggyel kapcsolatban. Ebben a periratban az áramszolgáltató alábbi kijelentést tette: A kötbérkötelezettség felajánlása egy olyan kedvezmény a szolgáltató részéről, amely a büntető eljárásban tett feljelentés elkerülését célozza, és amelyet neki, mint a fogyasztóvédelem iránt elkötelezett szolgáltatónak, kötelessége felajánlani. Az ügyvédnő itt megkérdőjelezte, hogy akkor a fogyasztó valóban önkéntesen írja-e alá a kötbért? Én megkérdőjelezném azt is, hogy épelméjű-e vajon az, aki egy ilyen mondatot papírra mer vetni? Azt hiszem, ha ezt a mondatot valaki végigolvassa szavanként, akkor rá kell, hogy jöjjön, hogy a névelőkön és kötőszavakon kívül nincs benne egyetlen igaz szó sem! Belegondolni se merek, hogy hány „bűnöző” rohangál az utcán „szabadlábon”, pedig a kötbér aláírásával elismerte, hogy lopott (volna, ha igaz lenne a vád). Nem is tudom, hogy az áramszolgáltató véletlen nem bűnpártolást követ-e el, amikor nem jelenti a valódi hatóságok felé, hogy tudomása van elkövetett bűncselekményről (mivel a fogyasztó a kötbér aláírásával gyakorlatilag elismerte a vétkét)?

 Az ügyvédnő ismertette a lopás, csalás és a kár jogi fogalmát, minden esetben arra jutott, hogy jogilag az áramszolgáltató követhette csak el azt, amivel a fogyasztót vádolja. Eljutott odáig, hogy a kötbér esetleg az elmaradt haszon lenne? Ezt már nem is merte tovább részletezni, mert szerintem félt, hogy olyan következtetésekre jut, ami már valóban hatással lesz a szolgáltató hírnevére.

 Végső következtetése az volt, hogy érdemes lenne a szolgáltatónak a szerződésnél maradnia, a fogyasztót partnerként kezelnie. A fogyasztóknak pedig mindenképpen azt javasolja, hogy amennyiben biztosak benne, hogy nem manipulálták az órát, akkor tartsanak ki az igazuk mellett, mert hisz benne, hogy előbb vagy utóbb az igazság érvényre fog jutni.

 Tóth Ákos képviselte a Magyar Energia Fogyasztók Szövetségét a konferencián. Mivel nem a mágnesezés volt a fő kérdéskör, melyet körbejárt, ezt csak pár mondatban említeném meg a lényeget, de ez korántsem jelenti azt, hogy elhanyagolható a kérdéskör, melyet feszegetett az úr.

 A nagyfogyasztóknál nagyon nagy gond van a számlázás hitelességével kapcsolatban. A fogyasztók felelőssége folyamatosan nő, ezzel együtt a kockázata is. Itt is felmerül a kérdés, hogy valóban hitelesek-e az órák? A modemen keresztül történő óraleolvasással kapcsolatos költségek is a fogyasztót terhelik, azért is a fogyasztó a felelős, hogy az átviteli út megfelelően működjön, a központi adatösszegző gép nem hitelesíthető. Ha valamiért nem kapta meg az adatokat a gép, akkor a szolgáltató jogosult-e a fogyasztást becsülni? Az idősorok eltűntek a számlákból, áttekinthetetlenek, ellenőrizhetetlenek a számlák. Rengeteg kérdést vetett fel a nagyfogyasztók számlázásával kapcsolatban Tóth úr, melyeket valószínűleg áramszolgáltatói lobbi miatt „véletlenül” elfelejtettek törvényileg szabályozni. A záró mondatok egyike fejezi ki legjobban az üggyel kapcsolatos véleményét: ez kvázi BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS.

 Állítólag a Magyar Energia Hivatal képviseletében hallhattuk Ollé József előadását is, melyből csak annyit lehetett leszűrni, hogy ő is az áramszolgáltatók beépített embere, említésre méltó megnyilvánulása nem volt a három óra alatt. Beszéde azt sugallta, hogy szerinte minden rendben van úgy, ahogy van. Én megkérdőjelezném, hogy valóban a MEH küldte-e, vagy szegről-végről önkéntes alapon beszállt az áramszolgáltatók mellett a ringbe. Amennyiben valóban a Magyar Energia Hivatalt képviselte ezen a konferencián, akkor szerintem azt is be kell gyorsan zárni, mert az adófizetők pénzéből nem szép dolog az áramszolgáltatók lobbiját erősíteni!

 Panaszosok elmondásai alapján abszurd helyzetek sora tárult fel. Ami alapján újra megkérdezném, hogy jogállamban élünk-e? Ez egy jogállam? Nem hiszem. Melyik más európai országban engednek meg még hasonló visszaéléseket? Sőt, hátszelet adnak a szolgáltatóknak? Volt itt felháborodás, majdnem sírás, kétségbeesés, irónia, fölényeskedés, mindenféle hangulat a beszámolók alatt.

 De mindenesetre az egyértelműen látszik az ügyekből, hogy a szolgáltató jó hírnevének védelmére már nem kell gondot fordítani, mert ami nincs, azon nincs mit vitatkozni. A szolgáltató minden esetben egyszerűen vastagon lejáratta magát, de még mindig a legjobban Kőhalmi Tamás ügyében. Egyvalami közös volt a meghallgatott ügyekben: a jelenlévők nem adták fel az áramszolgáltatók terrorjának szövevényes hálójában sem az ügyet. Mindenki kitart az igaza mellett. Véleményem szerint ez lenne mindenkinek az állampolgári kötelessége – de, természetesen ez én nem ítélhetem meg. Abban azonban biztos vagyok, hogy ha nem hunyászkodna meg a legtöbb fogyasztó, és nem fizetné be a jogtalanul kiszabott kötbért, akkor már rég nem is volna téma ez az ügy.

 Nyilvánvalóvá vált (ha eddig nem lett volna az valaki számára), hogy az egész eljárás csak a szolgáltató érdeke, a fogyasztókra pszichikai nyomást gyakorolnak, hogy a kötbért kifizessék, el nem követett bűnüket beismerjék. A szolgáltató gátlástalanul kihasznál mindenkit, erkölcsi gátakkal nem rendelkezik.

 Halász Évától elhangzott, hogy volt olyan igazságügyi szakértő, aki 40%-os sikerdíj fejében megoldotta volna a panaszos ügyét (ez egy ÉMÁSZ-os zsebszakértő)! Alapvető problémája az volt, hogy nincs Magyarországon fogyasztóvédelem. Kicsit erős, de sajnos teljesen igaz kijelentés, hogy ez a mágnesezési ügy két dologra jó: bevételt jelent a szolgáltatónak, a mágnes eladójának és a szakértőknek, illetve fedősztorit teremt az áramszolgáltatók számára, amivel leplezni tudják, hogy a villanyórák egyszerűen elromlanak. Még kiegészíteném azzal, hogy ebben az üzletben az óragyárak is elég jól kaszálnak, és vélhetően az igazság „hű” képviselői is megkapják, ami nekik „jár”.

 Az egyik panaszos, Nagy Ottó alperes és felperes is az ELMŰ-vel szemben. Az egyik perben a fogyasztó javára hoznak ítéletet, a másik ügyben pedig a fogyasztót elmarasztalták. Akkor most merje valaki kijelenteni, hogy nincs lefizetve a bíróság? Hogy lehet ugyanazt az ügyet kétféle ítélettel lezárni? Saját magát blamálja a magyar igazságszolgáltatás az ügyben! Ebből is kitűnik, hogy semmilyen szinten nem áll ez a jogrendszer, és a szereplői velejéig romlottak – tisztelet a kivételnek.

 A konferencia végére szerintem sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy miként lehetséges, hogy évekig megy a fogyasztók kopasztása minden következmény nélkül. A szolgáltatókat mihamarabb meg kell állítani, ezért minden fogyasztót, aki ilyen ügybe keveredik, mindenképpen arra bíztatnék, hogy álljon ki az igaza mellett, mert legközelebb a gyerekével, unokájával, szüleivel, nagyszüleivel történhet meg ugyanez az erkölcstelen, gátlástalan eljárás.

112 komment

Címkék: vélemény élet bíróság kérdés gondolatébresztő mágnes eon elmű áramszolgáltató émász ellenörzés villanyóra démász igazságügyi szakértő mágnesezés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr942466804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sashlee 2010.11.23. 13:22:42

@Steve31: nem az ELMŰ hibája, hanem aki a lakásod védelmét készítette, tervezte, kivitelezte. Oda pereljél a több 10 millás kárért.

sashlee 2010.11.23. 13:31:38

@Mityu: na az ilyesfajta hozzáértésről beszélek én....

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 13:38:15

@sashlee:

S hogy milyen egyszerű megbukni áramlopással:
Elég ha egy többlakásos társasházban elszáll az egyik fázis. S lám az egyik lakásban, amelynek egyfázisú villanyórája van a konyhába, szobába sötét van, de az előszobában, fürdőben, WC-ben kedvesen dereng a 40 izzók fénye.... :DDD

Amúgy különbséget szoktunk tenni áramlopás és a szabálytalan áramvételezés között. :)

j311 2010.11.23. 13:46:14

@sashlee: Nem az a legnagyobb gond, hogy mindenki az ÁSZ-ra mutogat, meg boci szemekkel mondja, hogy nem mágnesezett...

Az a baj, hogy az ÁSZ, mindenkit (de legalább 100-ból 99 panaszost) úgy kezel, mint aki áramot lopott.

Itt is volt már olyan beszámoló a "szakértő vizsgálatról", hogy ránéztek az órára, beírták az egyéni adatokat a jegyzőkönyvbe és kinyomtatták. Minden más része a kész volt a jegyzőkönyvnek. Pedig azért kap meghívót az egyszerű paraszt a bevizsgálásra, hogy lássa mit csinálnak...

A mágnesbélyeget, meg nagyon jó dolog, egyetlen probléma van vele: az óra leszerelésétől kezdve a bevizsgálásig, sehol sincs mágneses védelem. Gyakorlatilag bárhol, bármikor manipulálható.

Panelben (több százezer lakásról beszélünk) az óra a folyosón van, nem zárható szekrényben. Pistike a hülyegyerek olvassa valahol, aztán végigmegy mágnessel 20 mérőn. Én meg fizessek kötbért? WTF?

Egy nagyon lényeges kérdés, amit sehogy sem tudok megérteni: ha a gyártó állítja az óráról, hogy mágnessel nem befolyásolható, akkor hogyan lehet, hogy mégis az. A gyártó vagy a szakértő hazudik.
Ha az ÁSZ elfogadja, hogy a szakértő igazat mond, a gyártó hazudik, akkor miért nem keres másik beszállítót, amelyiknek tényleg nem mágnesezhető a mérője? Jaaa, hogy akkor elesne az extra bevételtől?
Ha az igazságügyi szakértő hazudik és a gyártónak van igaza, akkor hogyan dolgozhat még szakértőként az ember?

Valami nincs itt rendben, de aki helyrehozhatná az nem akar elesni az ingyen bevételtől, amiért csak pár fenyegető levelet kell kiküldeni.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 13:49:58

@j311:

Mutasd már meg nekem milyen hatással lesz egy elektromágnessel megpakolt műszerre Pistike játékmágnese.

Szerintem ismerkedjünk meg először a műszer felépítésével, működésével. Lehet előrébb jutnánk, mint Pistikére hivatkozva, nem? :)

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 13:50:06

@sashlee: Talán a blogírónak megvan az oka a sértettségre, nem gondolod?

Te gondolom, hogy egyáltalán nem sikítanál, ha többszázeres kötbért kellene kifizetned egy olyan mondvacsinált ok miatt, amit nem követtél el. És ilyenkor kedvesen csak annyi mondanak, hogy ez nem büntetés... NC.

Említett, hogy nem kellene az ÁSZ-ra mutogatni. De kérlek, a mutogatást és a meggyanúsítgatásokat nem ő kezdte. Persze az is hihető, hogy valóban történtek ilyen szándékos órabefolyásolási próbálkozások néhány élelmes személy részéről, de nem kellene mindenkit bélyegezni egy anyaghiba miatt.

Eleve az órák felszerelésekor meg kellene kérdezni a fogyasztót, hogy milyen villanyórát választ, ismertetni kellene a hibalehetőségeket, pontossági méréseket kellene végezni, stb. Nem csak úgy felhajítani az órát a falra és megírni a sok papírmunákt.

Mivel az ÁSZ egy gazdálkodó szervezet, ezért minden új előfizetőnél úgy kell meghatározni a belépési és szolgáltatási díjakat, hogy azok lehetőleg a felmerülő költségeiket fedezzék.

Melyik másik elektromos eszközt (nem tudom, hogy egy villanyóra beletartozik-e egy ilyen kategóriába) hitelesítik még 15 évre? Ez azt jelenti, hogy annak gyártója és hitelesítője garantálja, hogy az mérő nem mehet tönkre? Lehet, hogy ezek alapján valóban nem az ÁSZ hibája, csak akkor azt nem értem, hogy miért a fogyasztón akarja behajtani ezeket az összegeket.

Azt hiszem, hogy te egy picit azon gondolkodhatnál majd el, hogy egyesek miért is vannak felháborodva...

Steve31 (törölt) 2010.11.23. 13:50:44

@sashlee:
Olvasd el mégegyszer.
Az adott időpontra nem volt feljelentés
tehát lopás sem.
Valszeg műszaki hiba.
Ezt megúszni egy fél évvel azelőtti papírral akartak amit a fiók mélyéről húztak elő.
Ez egy gáláns, erkölcsös hozzáállás.

sashlee 2010.11.23. 13:53:18

@Mityu: Hivatalosan olyan kifejezés, mint áramlopás nem létezik.

Valamint, igen sok módja van a felderítésnek, de egynek ez sem rossz. :)

Steve31 (törölt) 2010.11.23. 13:55:48

@sashlee:
Majdnem lemaradt.
Az első bejelentés után 3 órával voltak szivesek kijönni, hogy mi van már ott, miért "zaklatnak" már órák óta minket a hülye ügyfelek holmi füstölő lifttel, égő kazánvezérléssel stb.-vel.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 13:57:22

@RaveAir:

"Eleve az órák felszerelésekor meg kellene kérdezni a fogyasztót, hogy milyen villanyórát választ, ismertetni kellene a hibalehetőségeket, pontossági méréseket kellene végezni"

Azért ez nem kicsit vicces. A fogyasztó mi alapján válasszon villanyórát? Szín? Alak? Szag? Alapesetben mondjuk egy varrónő/szakács/fogorvos vagy bármilyen más foglalkozású aztán ábszolúte laikus e válogatásnál, nem gondolod? :))

Perca 2010.11.23. 14:00:09

@sashlee: Kedves Sashlee! Rengeteg ostobaságot hordott össze. Egyáltalán nem érdekel senkit, hogy hol dolgozik. Lehet, hogy Bangladesh-ben, de nem is az a lényeg. A hozzászólásából látszik, hogy "abszolút független, semmi köze az áramszolgáltatókhoz"...
Átlátszó az ostobasága. Amit az áramszolgáltatók művelnek a fogyasztókkal szemben kötbér címén, és bűntetőeljárások indításával vétlen emberekkel szemben, az tipikusan a kommunisták és a nácik módszerei. Annyit ajánlok, ha valóban független a témától, akkor kicsit tájékozódjon előbb, s csak utána firkáljon ide baromságokat! Mert a beírásával önmagát minősítette. Szánalmasan, primitív a hozzászólalása is. Nincs semmilyen erkölcsi jogalapja mások kioktatására. Azt ajánlom vigyázzon nagyon, mert azt fogja visszakapni az élettől kamatostól, amivel másokat elmarasztal. Így szokott ez lenni. Ennek felismerése csak intelligencia kérdése persze.

Üdv.

sashlee 2010.11.23. 14:03:10

@j311: a lekezelő stílus sajnos hungarikum, ezzel nem sokmindent lehet kezdeni.

A mágnesbélyeg bevezetésével egyidőben be lehetne vezetni, hogy a mérő eltávolítása után helyszíni jegyzőkönyvet készítsenek a TULAJDONOS előtt, melyet mindkét félnek el kell ismernie. Ha a bélyeg jelző állapotban van, akkor nincs mese. Ha nem, akkor a további intézkedésekre is lehet egyfajta protokollt felépíteni.

Pistikének amúgyis elég jó kapcsolatokkal kell rendelkeznie, hogy ilyen mágnest szerezzen, de tegyük fel, hogy apu a mágnesgyárban dolgozik és maga Pistike is mágneses mint a picsa.
Az évi egyszeri leolvasáshoz lehetővé kell tenned az áramszolgáltató részére a leolvasást hitelesítés céljából. Na most, ha te betontömbbel veszed körbe az sem érdekel senkit, csak megtörténhessen a leolvasás. És senki sem tiltja, hogy betontömbbel vedd körbe, vagy egy retkes fadobozt tákolj rá. A mágnesnek a mérőhöz elég közel kell lennie, ha már egy távtartó eszközt alkalmazol (értsd: doboz) már Pistikét távoltartottad és csak a szomszéd KFKI dolgozót (aki mellesleg szupermágnesekkel dolgozik) kell valahogy megfékezned.

sashlee 2010.11.23. 14:06:03

@RaveAir: "Eleve az órák felszerelésekor meg kellene kérdezni a fogyasztót, hogy milyen villanyórát választ" --- ha a fogyasztó fizeti, majd akkor biztos megkérdezik.

"Melyik másik elektromos eszközt (nem tudom, hogy egy villanyóra beletartozik-e egy ilyen kategóriába) hitelesítik még 15 évre?" --- ennek nézz utána mégegyszer, jó? (facepalm)

"Azt hiszem, hogy te egy picit azon gondolkodhatnál majd el, hogy egyesek miért is vannak felháborodva..." -- elgondolkodtam.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 14:06:05

@Mityu: Hozzánk kiküldte a szolgáltató a nagytudású szerelőit/alvállakozóit, ahol a fickó elmondta, hogy a villanyórákkal és azok működésével mindenkinek, még egy 70 éves orvosnak is tisztában kellene lennie.

Ezek alapján talán bátor lenne kijelenteni, hogy ebben az országban a focin és a politikán túl a villanyórákhoz is ért mindenki? :)

De gondolom, hogy arra csak lenne lehetőség, hogy analóg vagy digitális mérőt kérjen a fogyasztó. Ahogy esetleg típusra is meg lehetne kérdezni, hogy melyik milyen, vagy egyáltalán miért kell többféle típus, illetve, hogy miért volt szükség arra, hogy az ÁSZ/alvállalkozója össze- vagy újraszereljen bizonyos típusokat.

Az alakra és színre mondható lenne, hogy házilag megoldható. :) De azt hiszem, hogy akár csak egy karcolás lenne a burkolaton, akkor máris gyanúsított vagy, ugyanúgy, ha párt vagy fociszimptiából átfested narancsra/vörösre/zöld- vagy lila-fehérre.

Perca 2010.11.23. 14:06:43

Szeintem nem az áramszolgáltatói gépról kellene írogatni. Dolgozni kellene, nem blogozni! Akinek szól, az érti...

sashlee 2010.11.23. 14:06:43

@Steve31: én a károdra feleltem.

j311 2010.11.23. 14:08:15

@Mityu: Nem kell, hogy hatással legyen a villanyórára, elég ha a mágnesbélyeget elbassza.
Bejelentem a villanyóra hibát, kijönnek, lecserélik, aztán küldik a kötbért, mert megpróbáltam mágnessel befolyásolni az órát...

(mondjuk azt sem értem, hogy minek válaszolgatok trolloknak...)

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 14:08:29

@sashlee:

Áramlopás: amikor méretlen vezeték a mérőt "megkerülve" a mérendő vezetékkel van összekötve.
Méretlen vezeték és a mérendő vezeték a mérő csatlakozási kapcsain fel vannak cserélve és egyértelműen beazonosítható, hogy a fogyasztó részéről történt a beavatkozás.

Szabálytalan áramvételezés:
- a szerződésben foglalt áramkorlát áthidalása (A mérő alatti vagy melletti kis-automata áthidalása
- a szolgáltatásból kikapcsolt fogyasztó más ingatlanról történő árammal ellátása.

sashlee 2010.11.23. 14:12:50

@Perca: Szerintem az ostobaságomról nem én biztosítottam másokat hanem Ön.
Tisztán technikai és részben jogi kérdéskörben a nácizmust és a kommunizmust felhozni, azt hiszem a legalja kategória.

Nem fogom elmagyarázni, hogy hol dolgozom és miként, mert mint Ön is írta, senkit nem érdekel.

Igenis pártatlan vagyok, de ha oldalt kellene választanom akkor inkább fogysztói oldalon állok, mert OLYAN TECHNOLÓGIÁN DOLGOZOM AMI PONT AZ ILYEN JELLEGŰ PROBLÉMÁKAT HIVATOTT RÉSZBEN KIKÜSZÖBÖLNI!

Viszont kívánom Önnek, hogy a kioktatásról szóló fennkölt hozzászólását Önmaga is vegye fontolóra, mert bár megírta, hogy az én mondanivalóm baromság, Ön egy szánalmas betűvel nem tett hozzá a vitához, csak leprimitívezett. Ezen szemszögből kérem vegye észre, Ön nem komplikáltabb mint egy 100-as szög.

j311 2010.11.23. 14:13:21

@sashlee:
"A mágnesbélyeg bevezetésével egyidőben be lehetne vezetni, hogy a mérő eltávolítása után helyszíni jegyzőkönyvet készítsenek a TULAJDONOS előtt, melyet mindkét félnek el kell ismernie. Ha a bélyeg jelző állapotban van, akkor nincs mese. Ha nem, akkor a további intézkedésekre is lehet egyfajta protokollt felépíteni."

Most is a tulajdonos (vagy képviselője) előtt kell(ene) elvégezni az egészet. Nem is szabad(na) elmennie onnan, míg be nem csomagolják az órát.

Még egyszer: nem kell ahhoz mágnesgyárban dolgozni, hogy az ember kezébe kerüljön egy olyan mágnes, ami az óra befolyásolására alkalmatlan, de a mágnesbélyeget már aktiválja.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 14:16:06

@sashlee: Nem a fogyasztó fizeti a villanyórát? Nem kalkulálja bele az ÁSZ fogyasztóra kiszabott díjakban a mérő bekerülési értékét és egyéb karbantartási díját? (mivel én Magyaroszágon élek, ezért nem facepalmozok, csak a fejemet fogom)

Az egyfázisú fogyasztásmérők 15 évre, a háromfázisúak 10 évre vannak hitelesítve. Manapság nem bátorság bármit is ilyen időtávra hitelesre tervezni?

Amúgy komolyan érdekelne és talán nem csak engem, hogy mennyibe kerül egy új villanyóra...

sashlee 2010.11.23. 14:16:22

@Mityu:
Mityu...Én tényleg tudom mit akarsz mondani, respekt, hogy legalább valaki közel áll a dologhoz.

Ezt mi is így tanultuk, a szakiktól kezdve a tudorokig mindenki így hívja, csak ennek hivatalosan nem ez a megnevezése. De nem is akarok ezen vitatkozni tényleg.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 14:22:39

@sashlee: Ha valóban "a problémát kiküszöbölő problémán dolgozol", akkor hajrá!
Sajnos már így is késésben vagy, mivel már elég sokan váltak áldozattá... :(

sashlee 2010.11.23. 14:25:38

@RaveAir: a villanyóra az ÁSZ tulajdona. Magyarországon legalábbis. Vannak országok pl. Oroszország ahol a fogyasztó vásárolja meg az előírásoknak megfelelő mérőt, majd az installációt a szerződő felek közösen oldják meg.
De mivel Mo.-n a mérő az ÁSZ tulajdona, így annak minden nemű megbontása, rongálása, manipulálása, stb. az ÁSZ tulajdonában lévő eszköz rongálása.

Egy Ferraris mérő ára kb. (nagyon pontosat nem tudok mondani mert a digitálisakkal - azon belül is a mérőcsipes, sönt mérési elvűekkel) vagyok tisztában)
1 db mérő esetén max. 60 EUR
1000 db mérő esetén max. 20 EUR.

Most utánajárok a magyarországi hitelesítési metódusnak én is, mert én nem erre emlékszem. Munka után ígérem visszatérek.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 14:27:47

Ezt valaki magyarázza má' el nekem, hogy arra a sokat emlegetett mágnesbélyegre a műszerben fellelhető elektromágnes hogyan NEM hat? :))

sashlee 2010.11.23. 14:30:10

@j311: ha otthon lennék, vinnék neked (engedd meg, hogy tegezzelek, így Perca után már-már összekakkantom magam) egy mágnesbélyeget és te magad próbálhatnád ki. Sőt, vinnék neked erős mágnest, te meg hozhatnád a te mágneseidet.

Sőt, ha kifizetnétek, vinnék nektek egy Ferraris mérőt is, de még egy digitálisat is. Tényleg.

Sőt, a blog kedvéért és a kíváncsiság kedvéért, februárban akár sort is keríthetünk rá, ha minden jól megy és Budapesten fogok tartózkodni.
Mert én nem csak egy blogtroll vagyok és merem vállalni ezt is.

sashlee 2010.11.23. 14:32:19

@Mityu: neked meg keresek egy Ferraris-mérő leírást. Működési elvvel meg úgy mindennel.
Úgy nyílvánvalóbb lesz.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 14:34:28

@sashlee:

Oksee, thx mert én ezek szerint leragadtam még a súlyemelős mérőknél... :))

sashlee 2010.11.23. 14:35:20

@RaveAir: Sok dologgal vagyunk elkésve.
De azt kell, hogy mondjam elsősorban a tévhitek eloszlatásával kellene kezdenünk. Ami persze lehetetlen. Mert naiv, laikus, primitív emberek mindig is lesznek, ami még nem is lenne baj, de ezen tulajdonságok sajnos egyes emberekben fokozottan és együttesen is fellelehtőek és pont az ilyen emberek generálják a hülyeségeket/tévhiteket.

sashlee 2010.11.23. 14:36:23

@Mityu: ha nem magyar hanem mondjuk, angol vagy német az jó? azokhoz most valahogy hamarabb hozzáférek.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 14:40:32

@sashlee:

Angol jó, német stukstükk nem igazán megy. Thx. :))

j311 2010.11.23. 14:40:51

@sashlee: Nem tudom mennyire erős mágnes ami nekem van (volt, mert nem láttam vagy 10 éve...). Hangszóróból szereztem, kb 8-10 cm átmérőjű, 1,5 cm vastag. A suliban a monitor képét már 80-90 cm távolból is elhúzta.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 14:41:54

@sashlee: Köszönöm a válaszaidat.

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a Te véleményed alapján a villanyóra fékmágnese valóban tönkremehet-e mástól, mint az ÁSZ által állandóan szajkózott szupermágnestől?

Lehet, hogy azt feleled majd erre, hogy normális esetben nem, viszont vedd figyelembe azt a tényt is, hogy ez még mindig Magyarország, ahol talán a gyártók/összeszerelők sem a minőségi alapanyagokra alkalmazására törekednek, hanem sokkal inkább a költségminimalizálásra.

sashlee 2010.11.23. 14:44:02

@Perca: Igen értem, hogy nekem szól. Ön ilyen nagyon hülye nem? Ugye érti, hogy ez Önnek szól?

Perca 2010.11.23. 14:45:54

@sashlee: Nos, látom bejött a pszichológia! Sikerült kilöknöm az "álarc" mögül. Nem igazán vettem észre fogyasztók iránti elkötelezettségét. Kérem ossza meg itt mindenkivel, elég, ha én értem, hogy Ön személy szerint mit tett az itt taglalt témák kidolgozásának érdekében!? És milyen szempontból?
Jogi? Műszaki?
Jelzem nagyon nem vagyok "100-as szög". Higgye el. Ha Ön szakember és hozzáértő, akkor tekintsen partnernek, attól függetlenül, hogy a fogyasztói, vagy az ellenkező oldalon áll.
Amit írtam a kommunista és náci tempóról, azt tartom továbbra is. Nem az állításom aljas, hanem az eljárás azzal hasonlatos. Ön szerint 80 éves idős asszonyok, órarongálás miatti rabosítása, becsületes emberek, orvosok, tanárok ellen indított, hamis bűnvádas eljárások indítása nem aljas?
FIZESS, VAGY LECSUKATUNK!
FIZESS, VAGY SZÉTVERJÜK AZ ÜZLETEDET!
Az utóbbit a maffia mondja. Az előbbit az áramszolgáltató. Nem ez a védelmi pénz?
Ne legyen olyan megbocsájtó, mert ezzel hergel másokat, és pláne az előbbihez hasonló hozzászólásával nem fogja kivívni senkinek sem a szímpátiáját!
Nem feltételezem feltétlenül a rosszindulatot Önről, azonban akkor nagyon tájékozatlan. Egyébként, amit leírt, hogy azzal borítom be az órát, amivel akarom, az nem igaz. Erről szabvány és egyéb előírás rendelkezik. Ne állítsunk olyat, ami nem igaz!!!
A megoldás: Vissza a közműveket hazai kézbe és az összes idegen tulajdonos elzavarni a fenébe. Úgyis csak a kasszát privatizálták! Aztán beszélhetünk a digitális órákról!
Egyébként kíváncsi lennék, ha a kötbért az államkasszába kellene a szolgáltatónak befizetni, akkor is ennyire kardoskodna??? (Költöi kérdés...)

Üdv.

sashlee 2010.11.23. 14:47:24

@j311: hozd csak az összes mágnest amit találsz. komolyan mostmár engem is érdekel. Csak az a baj, hogy a mérőkalibráláshoz vannak elengedhetetlen eszközök amikkel én nem rendelkezem. Viszont a bélyeget ettől függetlenül egy rosszul ketyegő mérőn is kipróbálhatjuk, ott úgyis csak a ház a fontos.
Azt is kipróbálhatjuk, hogy csinálunk köré egy dobozt. Minden csak idő és akarat kérdése, a bélyeg beszerzése meg az enyém.

sashlee 2010.11.23. 14:48:25

@Mityu: oké, rámegyek az angolra.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 14:49:38

@sashlee: Talán az első tévhit, amit el kellene oszlatni, hogy egy villanyóra CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a tank/szupermágnestől mehet tönkre. :)

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 14:52:55

@Perca:

Hát sajna van egy rossz hírem. Annak idején nem volt sem szakmához kötve, sem korhoz kinél fedeztünk fel sumákolást a villanyórával. Kinél kellett leszerelni tartozás miatt a mérőt. Mi több volt mikor civilruhás rendőri biztosítással mentünk ki egy-egy fogyasztási helyhez. S akkor még híre hamva nem volt az általad sérelmezett külföldi privatizátoroknak. :)

Az áruházi tolvajok között az általad becsületesnek vélt jól öltözött orvos, ügyvéd ugyan úgy megtalálható, mint a megélhetési tolvaj. :)

sashlee 2010.11.23. 14:55:23

@RaveAir: tudod ez egy rohadtul összetett kérdés.
De azt kell, hogy mondjam, ezek az órák nagyon szigorú minősítő vizsgákon kell, hogy átmenjenek. Nem magyar minősítéseket kell megszerezniük, hanem nemzetközieket, mivel ezek nem csak egy piacra készülnek.
Igen, biztosan van módja, hogy megtörténjen, de rettentő ritkán. Sokkal kisebb ez a szám, mint a szándékos fékezés.
Ha kinyitsz egy Ferraris mérőt akkor folyton találsz rajta valami olyan megoldást ami arra lett kitalálva, hogy a befolyásolás tettenérhető legyen. Ilyen pl az is, hogy a forgótárcsa lapjai mintásak, ezért a mechanikus fékezéskor a fékező eszköz (pl. tű) nyomot hagy. Ilyen volt anno a mágnesezhető reszelék is (a bélyeg elődje, ez sokkal érzékenyebb mint a bélyeg), stb.
Szar mérőt gyártani nem éri meg. Rohadt nagy a piac, rettentő árverseny van, és egy cég sem engedhet meg magának egy akkora banális hibát, hogy ezen mérők túl könnyen befolyásolhatóak legyenek. Szóval én realista és őszinte vagyok és azt mondom, biztos van lehetősége, de nagyon kicsi.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 15:06:40

@sashlee: Távol álljon tőlem, hogy szándékosságra gyanakodnék a rossz mérőkkel kapcsolatban.

Az elméletem annyi, hogy véletlenül sikerült néhány száz/ezer/vagy több mérőt készíteniük, aminek elromlási esélyéről tudnak a ÁSZ-nál is itt, csak túl költséges lenne számukra mindet visszahívni és lecserélni. A gyártóval/összeszerelővel pedig bizonyára vannak olyan jó "pacsi-kapcsolatban", hogy megpróbálják nem rájuk kenni.

Azt furcsálom a válaszod alapján, hogy amikor a mi óránkat vizsgálták, akkor nem említettek semmi olyant, hogy a forgótárcsa lapkáit vagy hasonlókat vizsgáltak volna. Amúgy sem találtak volna semmit, mert tényleg nem csináltunk az órával semmit. Mágnes meg pláne nem volt a közelben.

sashlee 2010.11.23. 15:15:15

@Perca: húha, Ön ezekszerint pszichológus is. Kérem valahogy lökje ki magát is az önérzetes kis páncélja mögül. Alkalmazzon hozzá lehetőleg pszichológiát!

Partnerként fogom kezelni, ha arra Ön okot ad nekem. De egyelőre nem sikerült még ez.

Többet tettem itt, mint ÖN és a való életben is a fent tárgyaltakért teszek (jelen pillanatban igaz nem, mert ide írok, bár ha meggondolom pár emberben legalább a gondolatot elindítottam e témában, szóval az is valami). De nem írom le mi vagyok és mivel foglalkozom, mert valószínűleg én is valami beépített ÁVÓ-s áramszolgáltatós náci maffiózó vagyok. Pedig ugye...

"A megoldás: Vissza a közműveket hazai kézbe és az összes idegen tulajdonos elzavarni a fenébe. Úgyis csak a kasszát privatizálták! Aztán beszélhetünk a digitális órákról!" --- és ezt mégis hogyan képzelte el? Persze, jó lenne ha állami kézben lenne, de mégis hogyan? Mondani ezt is könnyű.

Arról pedig, hogy ki a tájékozatlan kérem tényleg ne kezdjünk el vitatkozni.

És ezennel a vitát Önnel befejeztem, mert megint kihangsúlyozta az én részemet viszont Ön ismételten semmit nem tett hozzá csak légből kapott semmiségeket.

Perca 2010.11.23. 15:22:51

@sashlee: Először is. Ön az első hozzászólását a blogbejegyzés és a hozzászólások kritizálásával, köpködésével kezdte. Még mindíg válaszoltak Önnek ennek ellenére. Most Ön se sértődjön meg!
Választ még mindíg nem kaptam az Ön komoly tevékenységéről! Sem jogi, sem műszaki szempontból.
A sértődés nem kibúvó!
Hogyan gondoltam, amit leírtam?
Felűl kellene vizsgálni a privatizációs szerződéseket. Miként kerültek át más kezekbe az egykori hazai áramszolgáltató tröszt.

Üdv.

sashlee 2010.11.23. 15:23:21

@RaveAir: most azért mosolyogtam ezen a picsi-pacsin. ne vedd rossz néven, nem rosszmájúskodás.
Ha látnád micsoda ölre menő harcok vannak a tendereknél akkor látnád azt is, hogy ez rohadtul nem így van :) Ezt már csak onnan is láthatod, hogy egy társaság több különböző mérőt használ (Elster, Actaris, Iskra, Siemens, ABB, Sagem, stb). Azt használják, amelyik az adott tenderen a legjobb árat adja. Kész.
A hibás széria cseréje pedig a gyártót terheli.
Na és AZ a gyártó egy jó időre elásta magát.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 15:26:26

@Perca:

Oszt miből gondolod, hogy ha állambácsi védőszárnyai alatt lennének ezen vállalatok akkor nem lenne szétlopva? Nem lennének tartalomnak látszó tanácsadói szerződések, furcsa jövedelmek, kifizetések? :)

Lásd BKV, MÁV, VOLÁN és a többi... :)

j311 2010.11.23. 15:32:44

@Mityu: Ne vigyük el ebbe az irányba, mert nincs értelme. :)

sashlee 2010.11.23. 15:35:48

@Perca: igen, a habzó szájú véleményekre, félreértésekre így reagáltam, én is habzó szájjal. Mert idegesít a hozzá nem értők okoskodása.
Ebben az esetben beismerem, valószínűleg kicsit túllihegtem én is.

A tevékenységemről nem fogok Önnek nyilatkozni miután értésemre adta, hogy ez nem érdekli. Annyit talán csepegtethetek, hogy nem, nem Bangladesről van szó.
Ez nem sértődés, és nem is lesznek álmatlan éjszakáim Ön miatt.
Legyen az elég, hogy a jövő villamosenergia-fogyasztási kultúrájának kialakítása és a jelenlegi hatékonyságának növelése a területem.
Tehát én szolgálhatok kész tényekkel, információkkal (melyek közül említettem is párat), Önnel ellentétben.

Jogi szempontból annyira vagyok tájékozott amennyire ez az én konkrét területemhez igazodik, illetve amennyit egy fogyasztó tudhat a szerződési feltételek alapján.

Ehhez a felülvizsgálathoz meg nem kívánok hozzászólni. Mert ez azért ettől sokkal bonyolultabb szerintem.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 15:36:09

Sikerült leírnod egy ideális modelt, amit akár el is lehetne hinni, ha nem itt történne meg... :)

Egy tender megnyerésénél nem csak az árnak kellene dominálnia. Ha legolcsóbbat választják, akkor az azt is jelenti, hogy az előállítónak vagy olcsó a technológiája és/vagy az élőmunkája, esetleg gyenge minőségű alapanyagokat használ.

Egy ilyen beszerzés mellett még köthetően zsebre vagy legalizáltan egyéb ügyletek a két fél között, amikor mindenki jól jár.

A hibás széria cserélése kinek lenne érdeke, amikor az - esetlegesen - megoldható azzal a kijelentéssel, hogy úgyis a fogyasztó a vétkes?

Sajnos ez egy gond, ami ellen nincs védelem. Ha te jártáltál volna hasonlóan, hogy saját hibádon kívül tönkremegy a villanyórád akkor műszaki képzetséged okán ki tudtad volna dumálni magad, de sajnos sokan nem tudják. És sajnos mindig azok ússzák meg az ilyen dolgokat, akik valóban manipulálni akartak.

Perca 2010.11.23. 15:36:13

@Mityu: Biztosak nem lehetünk semmiben. Lehet jól és rosszul is működtetni egy állami céget. Minden akarat kérdése és még más egyébé. Azonban az biztos, hogy ilyen alattomos visszaélések nem történnének. Mert ilyen módszerrel, egy olyan esetben, amikor az ártatlan fogyasztó nem képes megvédeni magát, még priuszos is lehet, vagy esetleg a legrosszabb esetben végrehajtják rajta a kötbért. Nagyon kényes dolog ez. Csalás, visszaélés mindig volt, van, lesz, míg ember él a Földön, de nem mindegy, hogy az milyen mértékű, ki ellen irányúl és milyen módon.
Egy biztos, hogy egyetlen ország sem árusította ki a stratégiailag fontos ágazatait. Víz, csatorna, gáz, villany...stb.

Üdv.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 15:43:42

@Perca:

Persze. Csak nekem azzal nem tudsz garanciát szolgáltatni, hogy ha visszakérjük a privatizált babaruhát akkor egyszeriben mindenki iszonyú becsületes lesz a felsővezetői szinten. S akkor ébredjünk fel álmodozásainkból. Sajnos nem vagyunk olyan stratégiai helyzetben, hogy mi tudjunk diktálni. Semmilyen formában. Akarni sokmindent lehet. Sok mindenhez fel kell még nőnünk. S a gyerekcipőt lecserélni egy pár számmal nagyobb méretre. :)

j311 2010.11.23. 15:45:23

@RaveAir: Nyilvánvaló, hogy az elbírálásnál sokat számított, hogy az óra meghibásodása esetén a mért érték pozitív irányba térjen el a valóságtól. :DDD
Illetve, hogy a meghibásodás jellemzői nagyon hasonlítsanak a mágnesezéses befolyásolás esetére. :DDD

(A fenti komment kitalált, ha teljesen vagy részben egyezik a valósággal az kizárólag a véletlen műve!)

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 15:48:08

@j311:

"Nyilvánvaló, hogy az elbírálásnál sokat számított, hogy az óra meghibásodása esetén a mért érték pozitív irányba térjen el a valóságtól."

Ezt azzal cáfolnám, hogy minden műszernek van egy bizonyos hibaszázalékkal megjelölt tűréshatára. Ezt a hitelesítésnél is figyelembe szokták venni, rá is szokták pingálni a műszerházra. Általában 3-10% közötti értéket jelölnek meg. :)

j311 2010.11.23. 15:50:22

@Mityu: Vicc volt bázzz... :D

sashlee 2010.11.23. 15:51:43

@RaveAir: nem azért ennyire nem durva a helyzet. A minőségi előírások mellett kell az árat tartani. Azért ez nem kisstílű dolog. Persze tuti lehet hibázni láttunk már olyat. Mondjuk állami cégnél többmilliárdos kárt okozó hibát (igen villamosenergia iparról beszélek, khm). Amit ha hiszunk ha nem igenis a fogyasztók pengettek ki, a kár okozóját meg csak leváltották.

"Egy biztos, hogy egyetlen ország sem árusította ki a stratégiailag fontos ágazatait. Víz, csatorna, gáz, villany...stb." --- pedig, de.

j311 2010.11.23. 15:53:24

@Mityu: Valamennyire még emlékszem, 4 tantárgy egy szakdolgozat meg egy diploma híján majdnem energetikai mérnök lettem 10 éve.
Valamennyire még emlékszem ezekre a dolgokra. :)

sashlee 2010.11.23. 15:54:09

@Mityu: egy bizonyos hibaszázalékkal megjelölt tűréshatára --- úgyérted pontossága :)

Bocs, köcsög (nácikommunistacsalóáramszolgáltatós) vagyok. Ne haragudj.

IncludeStdioH 2010.11.23. 15:56:36

@sashlee:
"Egyből az ÁSZ-ra mutogatni nagyon egyszerű, csak gondolkodni, meg kicsit utánajárni az már más. ...
Sötétség és vádaskodás. ..."
Ez volt a belépőd, és ez sajnos előíteletet azokkal szemben, akik
1."kisfogyasztók",
2.tényleg megtörtént velük az eset,
3. tényleg átélték a nagy tömegű, tehetetlen multik akart vagy akaratlan packázásait/eljárásait - a bíróságig.
4. (és a legfontosabb!) jól, vagy butácskán, de: tenni szeretnének valamit a nyilvánosság felhasználásával

@Perca
Hagyhatnád a személyes problémát, a kommunizmust és a nácikat is. Ez nevetséges. Mindamellett tényleg bosszantó, ha nem értik, mit is akar az ember mondani.

Amúgy:
Meg kéne oldani a problémát, ami sajnos NEM műszaki jellegű.
A probléma a Szolgáltató és a Fogyasztó kapcsolata: Szolgáltatói oldalról
a Fogyasztót kimondottan "jóhiszeműnek" kellene kezelni, és mindent a Szolgátatónak
kellene bizonyítani: ez hiába hangzik furcsán, egy alapfokú áramszolgáltatás esetén ez
majdnem a polgár létét veszélyeztetheti: tehát műszakilag a Szolgáltatónak KELL erre
HITELES, GARANTÁLT megoldást találni. Sajnos a trükkös lopásokat is neki kell kivédenie,
és nem a fent már leírt szakács/fogorvos/egyéb végzettségű, vétlen tömegen teríteni
a károkat. Bár károkról ebben a szektorban nehéz beszélni, ha az itteni profitot
vizsgálgatjuk...
Más: sajnos nekünk magyaroknak, a hétköznapokban is meg kéne már végre tanulni, hogy
a haver által ajánlgatott trükkös hekkelések, amivel neki a felébe kerül a bármi
- szóval az nekünk fog ismét pénzbe kerülni.
Végül: nem fogadom el, hogy értenem kelljen hozzá, és bizonyítanom kellene ezt, vagy azt.
Más a szakmám, ott kérjenek számon. Itt pedig elvárom a jóhiszeműség vélelmét, és
azonnali hibajavítást, ügyintézést a Szolgáltató részéről. Mágnesezés: ez ügy?
Ha ez megoldódik, akkor jön a "dobozralehelés", vagy a villanyóra esetleges akusztikus érzékenysége, mondjuk a "decibelzavarás", vagy a "frekvenciamanipuláció".... Ez nevetséges.
Szóval mégegyszer: Meg kéne oldani a problémát, ami sajnos NEM műszaki jellegű.
A blogolásnál pedig elvárnám az objektívebb és óvatosabb fogalmazást, kedves sashlee és Perca (is), a személyeskedés pedig elég lenne a 10-es skálán mondjuk 2-ig...
A téma ennél sokkal fontosabb.
A nyilvánosságot kell erősíteni, hogy legyen kötelező érvényű műszaki megoldás.
A létező bírósági döntés talán már valami.
Talán.
uff.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 15:57:02

Én meg ücsörögtem benn mérő összeszerelő üzemben valamelyik ELMűs - MVM-es kóverájban fogyasztásmérőket birizgálni tananyag gyanánt... :))

Aztán a Pók utcai lakótelep mérőinek egy részét én szórtam fel miután szerkezetkész lettek a panelek. :))

sashlee 2010.11.23. 16:01:22

@IncludeStdioH: igen és egy-két poszttal fentebb el is ismertem a hirtelen felindulásból elkövetett kommentelést.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 16:05:50

@IncludeStdioH:

Sajnos (vagy nem) vannak nehezen bizonyítható, ám mégis létező mérőóra hackkelések. :)

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 16:10:20

@sashlee:

Jajjj nem tudtam. Én meg (nácikomunistaköcsöghálózatszerelőáramszolgáltatós területen) voltam oszlopos tag. :))

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.11.23. 16:13:52

@Mityu: Ha nem kezdesz nekik a mi kárunkra és a saját zsebedre "szakérteni", akkor nem fogunk megkövezni, felkoncolni és kerékbe törni. ;)

j311 2010.11.23. 16:41:28

@RaveAir: Miért nem? Tiltja valami, hogy ezeket csak úgy megtegyük? Tudod, csak hogy gyorsabban menjen az idő, semmi személyes. :D

Perca 2010.11.23. 16:51:31

@IncludeStdioH: Tisztelt IncludeStioH! A részemről mutatott kitörés egy szándékos trükk. Egyáltalán nem vagyok sem ideges, sem felindult. A történelmi példa, mármint a két elnyomóhatalom példája találó. Nem vagyok érintett egyik részéről sem, csupán a módszert hasonlítottam. Mindkettő egy erőszakos, erőfölényes megoldást válasz. Az egyik állami terroral, míg a másik tőkés alapokon állóval. Aki a történelmi részleteket ismeri, és képben van, az érti, hogy miért van a hasonlat. Konkrét egyezésről beszélek. Megalapozottan tettem. Nem nevettséges a példa, kérem higgye el.
Ami ebben a témában most már sorozatosan folyik az már ez a kategória. Én magam is járatos vagyok az egyik áramszolgáltató ügyeiben. Van belelátásom és tudom miről van szó. Sajnos, azt nem írhatom le fehéren-feketén. Az ügy érdekében nem! Már a beírásokból tudom, hogy az milyen irányból jön.
Annyit mondok, hogy rengeteg ember életét tették tönkre, keserítették meg azok, akik ezt az egészet elkezdték. Most nyugodtan alszanak, lábukat lógatva, gőgösen és letolvajoznak mindenkit. Hozzáteszem, hogy a hibás órák a fogyasztókat lopják meg.
Egy a lényeg:
Amennyiben a szolgáltató komolyan gondolja a mágnesezési ügyeket, amelyeket már 1994-95 óta kezdtek el hangoztatni, abban az esetben miért nem tesznek ellene semmit?
Jogilag, igazán most sem tehetné meg, csak a joghézagokat kihasználva, bízva a fogyasztók megfélemlítésében (rendőrség, bíróság), jogi járatlanságában
Egyébként nemcsak mágnesezési ügyek vannak... Bármilyen eredetű órameghibásodásnak ugyanez a vége. A mágnesezési ügy azért is butaság, mert tolvajok mindíg voltak. Neodímium mágnessel megegyező erősségű elektromágneseket eddíg is lehetett készíteni. Aki lopni akart, az eddig is tudott. Nem kellett ehhez neodímium. A szamárium mágnesek is hasonló erősségüek különben. Bár mágnessel nem lehet lopni!

Ettől függetlenül maximálisan egyetértek Önnel. A harci kirohanásom nem valódi volt. Csak ki szerettem volna hozni a valós szándékot sashlee-ből. Bejött úgy látom.
Konkrét választ még azóta sem adott. Viszont nyitottam neki egy menekülőajtót. A "primitív modoromat". :)

Üdv.

sashlee 2010.11.23. 17:14:22

Mi jött be? Milyen szándékot?

Menekülőajtó... :)

Perca 2010.11.23. 17:19:32

@sashlee: Mit tett meg az itt taglalt ügy érdekében műszaki szempontból?
Erre válaszoljon konkrétan kérem!

Üdv.

sashlee 2010.11.23. 17:46:39

@Perca: mégiscsak érdeklődünk az iránt, hogy én mit csinálok?

A direkt kérdésére válaszolok is.
A szakmám igen, a villamosenergiaiparban van.
Valóban közel állok a témához.
A cég amelynél doglozom a korábbiakban körvezérkléssel foglalkozott, mára viszont kiterjesztette piaci elképzeléseit az úgynevezett SMART-Metering-re ("okos mérés"). Ne tévessze meg a Metering szó, ez ahány kontinens, annyi névvel ellátott terület (SMART-Grid,-Network,-System).
Az okos rendszerek legfőbb tulajdonásga és célkitűzése a villamosenergia-fogyasztás hatékonyságánának növelése.
Ezt több fronton lehet elérni. Nem fogom mindet elmagyarázni, felsorolok párat (ha érdekli nézzen utána), egyet pedig kifejtek mégpedig azt, ami a témához kapcsolódik. Terhelés menedzsment, tarifa menedzsment, DSM (Demand Side Management), vagy akár a hálózati veszteségek minimalizálása.
Ezt utóbbit akkor ki is fejteném. De csak kicsit, mert a további informálódás az Ön dolga.
Adott egy Smart rendszer. Legyenek benne digitális mérők (amelyek mágnessel nem befolyásolhatóak, a fáziscserét észlelik, fázisvesztés azonnal Alarm formájában letárolásra kerül), legyen kommunikációs csatornájuk melyen keresztül az ÁSZ akármikor lehívhatja dedikált módon az adott fogyasztó pillanatnyi fogyasztásától kezdve minden méréssel és Alarmokkal kapcsolatos adatot valamit a fogyasztási adatokat akár percenként (!!!) regisztrálhatja.
Tehát a mérők folyamatos kapcsolatban állnak az áramszolgáltató szervereivel. Minden beavatkozás a kommunikációs csatornán keresztül (PLC,GSM/GPRS/3G,ZigBee,Ethernet,Wifi,stb) a regisztráció útján azonnal az ÁSZ szerverén megjelenik. Ha ez egy tervezett beavatkozás akkor az ÁSZ figyelmen kívül hagyja (de a historical data log-ban benne marad), ha nem, megfigyelést kezdhet. Tegyük fel nem volt tervezett beavatkozás és mégis fáziskiesés volt.
A fáziskiesést jelző alarm után tegyük fel az adott elosztói ponton hiány lép fel. A hiányt értsd úgy, hogy van egy ház amelybe a bejövő három fázis teljesítményét egy háromfázisú mérő, míg az egyes lakásokét egyfázisúak mérik. A fáziskiesés után a 3 fázisú többet mutat mint az egyfázisúak összesen. Valahol valaki kummant. Kihez megyek ki először? Ahol volt egy nem tervezett beavatkozás mert valószínúleg az adott fogyasztó babrált a fázisvezetővel (mondjuk elkerülő szálat épített ki). Ezzel az illegális áramvételezés lokalizálva van.
A mérő nem befolyásolható a mérési metodika miatt.
A mérő pontossága 0,1%-ot nem haladhatja meg.
Pontatlanság, mágnesezés ezáltal kizárva.

Na ezt teszem én.

sashlee 2010.11.23. 17:50:29

hozzátenném még mielőtt a homlokára csapna, hogy "NA NEM MEGMONDTAM???" nem nem jönne be.
Ez csak egy nagyon kicsi szelete a Smart metering-nek, vagyis annak amivel foglalkozom.
A rendszernek pont annyi előnye van ÁSZ mint fogyasztói oldalról.
A villamosenergia-rendszer szempontjából meg mégtöbb.
De ebbe ne menjünk bele, erre ott van a villamosmérnöki kar, hogy elmagyarázza.

sashlee 2010.11.23. 17:53:30

"A harci kirohanásom nem valódi volt. Csak ki szerettem volna hozni a valós szándékot sashlee-ből. " --- ehhez pedig csak annyit fűznék, hogy ez viszont egy szánalmas "magyarázom a bizonyítványom".

Én legalább elismertem, hogy kicsit túllihegtem amikor kirohantam, nem értem Ön miért nem ismeri el, hogy politikailag buzgómócsing módjára vont (hozzátenném helytelen) párhuzamot?

Perca 2010.11.23. 18:32:50

@sashlee: Tisztelt Sashlee! Köszönöm válaszát. Ismerem a rendszert. Tisztában vagyok vele. Egy EU-s rendelet írja elő ezen rendszer képességeinek lehetővé tételét 2015. évig. Remélem nem tévedek az időkorlátban. Ezt Ön biztosan jobban tudja. Ez nagyon szép. Semmi gond nincs ezzel.
Ön valamit félreért itt. Ezt most minden hátsó szándék nélkül írom.
Nem erről van szó.
Az biztos, hogy egy mindent regisztráló rendszerben nem lehet mellébeszélni sem szolgáltatói, sem fogyasztói oldalról. Azonban, amiről ez az egész blog szól, az egy tuljdonképpen törvénytelen módon végrehajtott boszorkányüldözés. Számos külföldi márőgyártónak fel lett téve a kérdés a mágnesezéssel kapcsolatban. Két eset volt. Vagy azt sem tudták, hogy miről van szó, vagy röhögtek. Mindenesetre a végén megkérdezték. "És az meg miért lenne jó a fogyasztónak, ha többet kezdene el mérni az óra?"
Az USA-ban ezzel kapcsolatban már sok kutatást végeztek és rájöttek a problémára. De nem üldöztek senkit lopással, mert nem is lehet lopni így.
Amivel Ön foglalkozik, az valóban leszűkíti az ilyen sérelmek lehetőségét, de most közlök önnel olyan információt, amin valószínűleg jót fog mulatni.
Egyes igazságügyi szakértők szerint a digitális fogyasztásmérőkben alkalmazott mérőváltó egységek is befolyásolhatók neodímium mágnessel. Nekem a legnagyobb N47-es mágnessel sem sikerült.
Nem vagyok biztos benne, hogy ezzel megoldódik a gond teljesen. Csak abban az esetben, ha a szolgáltató a regisztrált adatokat korrekten használja fel.
Mi itt nem a szolgáltatás minőségét, a szolgáltató munkáját kifogásoljuk. Nem. Dehogy...
Szó sincs erről.
Itt egy nagyon komoly és veszélyes dologról van szó! Amikor a szolgáltató elkezd hatóságot játszani és ártatlan embereket tesz tönkre. A fékmágnesek anyagát meg érdekes lenne megvizsgálgatni. Ettől függetlenül nagyon érdekes az igazságügyi szakártői és áramszolgáltatói összefonódások.
Ön szerint korrekt az, amikor egy ármszolgáltató egy mérőgyártó cégtől bérelt laboratóriumban vizsgáltatja a fogyasztásmérőit, igazságügyi szakértővel? És az egész országból érkező mérőket ugyanaz a két ember vizsgálja? Sablonizált, mérési jegyzőkönyvnek még formailag sem megfelelő jegyzőkönyveket készítve.
Rendjén van ez?

sashlee 2010.11.23. 19:18:55

@Perca: Tisztelt Perca!
Azt hiszem innentől kezdve elkezdhetünk beszélgetni.

A határidőt tekintve 2015 egy irányszám, tiszta álom lenne ha bejönne, de sajnos ez olyan mint a négyes metró vagy 2020-as 20%-os zöldenergia-termelés. Ki tudja, lehet 2015-re meglepődünk.

A gond sohasem fog százszázalékosan megoldódni. A tisztán és korrekten történő adatkezelés pedig megintcsak emberi kérdés. Bár ezt nehezíteni hívatott, hogy azok az adatközpontok amelyek a regisztrációt végzik, az ÁSZ számára csak felhasználói szinten lesznek elérhetők. Ezáltal lehetőség szerint kizárva a "belsős" manipulálást. Persze hackerek mindig lesznek.

A mágneses befolyásolás soha nem lesz 100000000% százalékosan kizárható. Sajnos. De a befolyásolhatóság szintjét lehet oly mértékben minimalizálni, hogy az a fogyasztók számára elérhető eszközökkel ne lehessen kivitelezhető.
Olvastam én is teszteket, néhol olyan mágneseket használtak, amelyet először ki kellett fejleszteni. Ez pedig ugye a valóságtól elég távol esik.

Nem azt mondom, hogy az ÁSZ-ok a legkorrektebb nép a világon, de ennyire egyoldalúsítani a dolgot nem lehet, főleg annak fényében (inkább árnyékában), hogy mi (itt mint fogyasztók) semmit, azaz SEMMIT nem teszünk az ügy érdekében. Nincs kompromisszum, nincs megállapodás, nincs semmi csak csapkodás, meg vádaskodás mindkét fél részéről. Ezáltal az ÁSZ politika pedig az elrettentés. Ne nyúlj a cuccomhoz és más se tegye mert a sz@rt is kiperelem belőled/belőle. Mármint ez jön át. Mert ugye a mérő mint írtam az ÁSZ tulajdona, annak megbontása/buherálása rongálás, illetve szerződésszegés.

Nem származik ebből a szolgáltatónak akkora haszna, hogy ezt megérje csinálni, ahogyan a mérőgyártóknak sem, hogy fals órákat csináljanak.
Ez nem egy BKV bírság.

Vizsgálat: korrekt, nem korrekt, ez a lehetőség van csak. Tudtommal.
Aztán persze ebben lehet tévedek, de nem tudom mennyi független szakértői laboratórium van erre spezializálódva. Lehet egy sem.

Akkor itt és most miután én is lehűltem, bocsánatot kérek a 100%-ig ártatlan, de megvádolt emberektől.
De az a dühítő, hogy mint oly sok más területen is, nagyon gyakori, hogy a bűnösök beállnak az ártatlanok mögé, gondolván majd együtt legyűrjük a mammutot. Pedig tudják nagyon jól, hogy hazudnak és bizony sárosak. De hajtja őket a csordaszellem. És a csordából ők vannak a legtöbbetn. 10-ből 9.

Ezért amit én ajánlok:
Igenis miután (mondjuk lakásvásárláskor) a szolgáltatást igénybe vesszük/ átvesszük, tetessünk fel új órát/ellenőriztessük azt (átvétel/igénybevétel) és az első védelmi lépcső után amint bejött a lakásba az a szerencsétlen vezető, tegyünk fel mégegy mérőt. Annyi megoldás létezik erre. Ha már picit kezd megszaladni a dolog AKKOR szóljunk az ÁSZ-nak és teljesen másképp alakulnak a dolgok. Ez is csak prevenció.
Ha ők jönnek ki, ők fedezik fel akkor már túlságosan gyanús.

Egyébként én is panelban laktam, és igen megoldható a mérő elzárása. A leolvasó ugyanúgy be tud csengetni, mintha az a lakásban lenne.

Végül de nem utolsó sorban azoknak akiknek ígértem anyagot: email címet kérnék és a holnapi napon megpróbálok mindent előkeríteni, de most kicsit dolgozgatnom kell, mert elkommenteltem a napot. :)

anyadmajma 2010.11.23. 20:20:14

@sashlee: Hm, ezek szép szavak meg érvelések. A probléma ott van, hogy nem csak a mágneses elromlás kapcsán történnek ilyenek.
Egy valami biztos az ügyben: a szolgáltató azt jelenti ma Magyarországon, hogy a fogyasztó ki van neki szolgáltatva teljes mértékben.
Hogy ne más tollával ékeskedjek: Az elmü ellen másodfokon is szinte a pofánkba röhögött a bíró, hogy mit akarunk. Pedig több ponton is leszarták a saját ÁSZF-üket.
Nagy probléma: Az órák nem lehetnek a lakásban-házban, de szavatold az épségét. Több olyan esetről is tudok, amikor a fogyasztó bizonyíthatóan nem rongálhatta meg az órát, mégis repkedtek a százezres büntetések. A bíróság szerint is. Sőt, olyan is történt, amikor a szomszéd törte el, elismert mindent, mégis a tulaj volt a felelős. Sőt, rendőrség által bizonyított szándékos rongálás esetén (betörés volt, bizonyítottan a betörő volt, és még el is ismerte) is a tulajt megbüntették.
A fenti írás is jól példázza, hogy valószínű nem az ÁSZnak van igaza. Ha pl. erre a fórumra megjöttek volna egy órával meg egy ilyen szuper-mágnessel, és szépen megmutatják, hogy az óra ettől biza tönkremegy, a fele társaság lehet, hogy hazament volna szégyenében. De nem, inkább a "levagytoktiszarvanemtudtokugysemitcsinálni" stílust nyomták.
Egyébként ez az ominózus mágnes mitől "szuper"? Olyan erős?

Perca 2010.11.23. 20:21:31

@sashlee: Tisztelt Sashle! Köszönöm válaszát.

Amit Ön javasolt, megelőzés szempontjából, az egy teljesen korrek, emberi és szolgáltató-fogyasztó közötti, korrekt partneri viszonyban abszolút meoldást jelent. Ennek pontosan így kellene történnie.
A gond az, hogy ezt nem lehet megvalósítani sajnos a jelenlegi rendelkezések miatt. Ez az egész mágnesezési dolog nagyon típusos.
Tulajdonképpen egyetlen fogyasztónál sem az történik, hogy a szolgáltató egy szúrópróba szerű méréssel észreveszi a hibás órát. Nem.
A fogyasztó, nem érti miért olyan magas a villanyszámlája. Amikor már +50%-nál is nagyobb az óra hibája, akkor elmegy a fogyasztó és megrendeli a helyszíni pontosságmérést. Előre kifizeti. A szerelők már a "katabox" nevű polikarbonát búrával jönnek (ELMŰ-ÉMÁSZ területen) és már a helyszínen szabálytalan vételezéssel, mágnesezéssel gyanúsítják meg a fogyasztót, mivel beigazolódik a hiba.
Utána igazságügyi szakértőhöz küldik az órát. Az eredmény előre boritékolva van. A fogyasztó bűnös.
Felajánlanak neki egy egyezkedési lehetőséget. Ez annyit jelent, hogy, ha kifizeti a kötbért és elismeri a szabálytalan vételezést, akkor esetleg felére csökkentik a kötbért és esetleg részletekben is fizethet.
Ez annyira felháborító, hogy azért, akiben van egy kis gerinc, önérzet és nem követett el semmit, az nem ír alá el nem követett bűncselekményt.
Ekkor feljelentik fogysztót nagy értékre elkövetett lopásért, vagy rongálásért. Ha a rendőrség lezárja az ügyet, mert ismeri már az áramszolgáltató trükkjét, akkor utána bírósági úton mászik rá a fogyasztóra. A tudatlan rendőrkapitányságok viszont a végén vádemeléssel adják tovább az ügyet az ügyészségnek.
Szánalmas és nevetséges az egész, de így hurcolnak meg szerencsétleneket.
Valóban vannak valós áramtolvajok. De ők nem mágnessel dolgoznak, mert az úgy sem jó semmire...
Azok mindent bevetnek. Nullamegszakítás, fáziskerülés, "lopótök", ismerős a szolgáltatónál...stb. Itt nem erről van szó.
Az én ismeretem szerint 100 esetből, talán 3 olyan, ahol a kiváncsi fogyasztó kipróbálja a mágnest. Ha éppen olyan mérője van, aminek a mágnese nem éppen tudja a gyártó cég előírásait, akkor peche van és felgyorsul az óra. Itt is arról van szó, hogy magát csapta be a fogyasztó és elrontotta az órát. Azonban az ilyen óra nem megfelelő. Ezeknél rövidesen amúgy is legyengül a mágnes.
Minden híres gyártó leírja a termékeinek adatlapjaiban, hogy zárlati áramok és külső mágnese terek nem befolyásolják számottevően. Ennek igaznak kellene lenni.
És itt jön a csavar a történetben!
A hazai órák nagy részét Magyarországon szerelték össze, vagy gyártották. A külföldön gyártott, hazánkban szerelt óráknak is a fékmágnesét itt gyártották. Ezekkel a mérőkkel van a gond!
A külföldön gyártott változatuknál nincs ilyen gond. Többen vizsgáltuk már ezt.
Teljesen egyetértek Önnel. Nem is lenne érdeke egyetlen gyártónak sem hibás készüléket gyártani, mert sok a versenytárs.
Nem is a kötbérösszegből származó bevétel az igazi üzlet a szolgáltatónak.
Miről van szó???
Biztosan elfoglalt nagyon, de, ha érdeklik ez az ügy, akkor ellenőrizzen le 1 fázisú mérőket családi körben, barátoknál. Vizsgáljon meg legalább 30 mérőt. Nem is kell hitelesítő műszer. Elég egy ismert teljesítményfelvételű műterhelés és a tárcsafordulatból számolja a fogyasztást.
Lehet, hogy meg fog ijedni az eredménytől...
Az órák többsége túlregisztrál. Sajnos.
Na, ezt nem szeretné az áramszolgáltató, hogy kiderüljön. Ennek elfedésére történik az elrettentő kötbér terror, mint retorzió. Erről van szó valóban.
Megmondom őszintén, amikor én erről először hallottam, nem hittem el, úgyhogy egyátalán nem tudom azért önt elmarasztalni, mert érthetetlen ez az egész elsőre. Mert ez egy agyrém.
Szóval itt, higgye el kérem, tényleg nem arról van szó, hogy áramtolvajokat mentegetnénk! Szó sincs róla! Itt mindenki elítéli az ilyen magatartást mindenképp! Itt ezt a hihetetlenül aljas és alattomos módszerre próbáljuk mindenkinek felhívni a figyelmét.
Amennyiben ez a II. világháború előtt, vagy az 50-es években történne, akkor talán még nem lenne meglepő. De ez most 2010-ben van így. Ezért is volt a történelmi példa!
Rosszul kezdtük a kommunikációt. Elnézését kérem!
Valószínűleg félreértettünk valamit mindketten. Van az így. A lényeg a végeredmény.

Üdv.

Perca 2010.11.23. 20:28:56

@anyadmajma: Tisztelt anyadmaja! Igen! A szupermágnes valójában neodímium-vas-bór ötvözetű mágnes. A legerősebb mágnesfajta. 1000-1300-szor erősebb a hagyományosabb mágneseknél. 1980-ban fedezték fel. Sok helyen alkalmazzák. Laikusok számár bámulatos a hatalmas mágneses erő, de szakemberek számára nem, mert ilyen erős elektromágneseket eddig is lehetett készíteni. A hétköznapi, népi nyelven csak szupermágnesként emlegetik. Felfedezésük valóban nagy áttörést jelentett az ipar számára egykoron. Hátrányuk az alacsony hőmérséklettürés (80-150°C).

Üdv.

sashlee 2010.11.23. 20:39:45

@anyadmajma: az otthoni fogyasztásmérőm nekem a gázmérővel egy szekrényben, a lakáson belül van elhelyezve. Tehát a mérőhely kialakítása történhet úgy, hogy házon belül legyen. Ennek illetve a mérőhely követelményeinek utána kell járni.

Sajnálom, ha Önöknél (ez jó, magázom anyádmajmát:) ) egy ilyen eset állt fent. Bár nem tudom az Önök esetében mi volt a pontos hiba, milyen körülmények között, stb. De itt akkor a bíró is egy majom volt.

A betörésnél a helyszínelő rendőrt kell seggberúgni mert valószínűleg nem jegyezte fel a jegyzőkönyvben, utólagosan hozzáadni meg ugye nem reális. A szomszédom letörte dologban meg az a fájó, hogy ez kb annyira gyakori érv, mint amikor az ellenőrnek azt mondják jaj ellopták a tárcám.
Példa:
kipörgetek magamnak pár év alatt egy jó adag villanyt, majd mivel tudom, hogy sáros vagyok, a szomszéd Joci gyereket megkérem, hogy te Joci 5 rugóért verd már le az órámat, a többit majd fizetem én.
Csak az elosztó ponton viszont ott van az összesítő. Számolás megint. Ezért az ilyen klisék más sokszor elhasználtak.

A tönkretételi bemutatót illetően azt kell, hogy mondjam, ha ez a fórum, vagy más ami mögött lelkes tábor áll összefog, még segítenék is egy ilyen megszervezésében.

sashlee 2010.11.23. 20:50:10

@Perca: igen ezek után úgy érzem én is egy bocsánatkéréssel tartozom. Látom a témát nem csak érintőlegesen súrolja, úgyhogy elnézést tényleg rosszul kezdtük az egészet.

Az a baj, hogy ez egy annyira nagy téma, hogy nem érdemes ezt kommentekben megvitatni, mert azzal egy évet is játszhatnánk.

De nem hiszem el, hogy nincs mit tenni. Vagyis tudom, hogy van.
És ebbe bizony be kell vonni mind az ÁSZokat, mind a mérőgyártókat.

Egyébként nagyon sok mérővel volt dolgom és igen a Ferraris mérők soha nem lesznek pontosak, már csak az analóg kijelzés miatt sem. Ezért kell őket lecserélni. De az áramszolgáltatók nem fogják önköltségen mindezt megcsinálni, mert egyszerűen nincs miből.
Fel lehetne építeni egy üzleti modellt ami alapján mindez kivitelezhető lenne. Sőt mondok jobbat: mindannak ellenére, hogy Mo. inkább gázalapú energiahasználó a háztartások tekintetében (jó ez is kicsit torz, de a nagy energiafelhasználást nézzük), a többtarifás rendszerek alkalmazásával a fogyasztók megspórolhatnák azt az összeget ami az önrészüket adná.

Perca 2010.11.23. 21:52:34

@sashlee: Valóban nagyon sokrétű a dolog. Itt talán az a bosszantó, hogy ez már mindenütt lerágott csont, mert ismerik ezt a gondot. A C12 ANSI előírás már rendelkezett a mérőkkel kapcsolatban a későbbiekben.
Az a baj, hogy a főkismegszakító késedelme miatt hírtelen egy nagy áramtüske képződik, ha a zárlat közel a mérőhöz, rövid vezetékszakaszon keletkezik. Az áramtekercs egy pillanatra ugye párhuzamosan rákapcsolódik a hálózatra a zárlaton keresztül. Ha a zárlat közel 0ohm-os, akkor olyan nagy mértékű mágneses impulzus-lökés lép fel az áramtekercsen, ami tulajdonképpen demagnetizátorba megy át. Ezt a lökést a Ferraris-tárcsa közvetíti át a fékmágnesekre. Ha azok nincsnek megfelelően mágnesezve, akkor legyengülnek.
A többtarifás rendszer nagyszerű gondolat, megoldás. Hát, ehhez kellene egy megfelelő partneri viszony a fogyasztók és a szolgáltatók között. Akárcsak a világ fejlett részein.
Remélem egyszer megtörténik itt is az áttörés.
Tulajdonképpen ez a mágnessztori akkor kezdődött, amikor a szolgáltatókat elkzdték privatizálni. Igazán nem is ez lenne a következmény ebből, csak az volt a gond, hogy hatósághoz közeli jogkört kaptak. Ezzel lehet kulturáltan is élni, de visszaélni is. Sajnos mi itt élünk... Ezért kellene minden tisztességes embernek fellépni az ilyen ügyekkel szemben.
Sajnos olyan bírói ítéleteket is láttam, ahol a fogyasztót teljesen elkaszálták. Sőt, még a kötbérre kikötött kamatot is megítélték, holott a törvény szerint, a kötbérre kikötött kamat semmis.
Sajnos ott sincs minden rendben.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.11.23. 22:10:39

@RaveAir:

"Ha nem kezdesz nekik a mi kárunkra és a saját zsebedre "szakérteni", akkor nem fogunk megkövezni, felkoncolni és kerékbe törni. ;)"

Engem inkább a kíváncsiság vezérel. Mégpedig abban az irányban, hogy ezek az új mérők milyen összetételűek, milyen új dolgokat tartalmaznak, amiket még nem babráltam. :))

szaGértő 2010.11.28. 08:42:28

@Mityu: Szerintem az áramszolgáltatók az egyszerűbb ellenállás felé haladnak. Van X mennyiségű áram, ami eltűnik, és egyszerűbb beszedni az árát nyugdíjas nénikék meg egyszerű emberek ijesztgetésével, mint a profin kiépített áramlopási rendszerek felderítésével.

És ez elég geci taktika.

Ugyanis a profiknak jó ügyvédeik is vannak/lehetnek, a nyugdíjas néni meg meghallja azt a szót, hogy bíróság, és ijedtében mindent kifizet.

villanyóra 2010.11.28. 12:28:57

@szaGértő: Itt nem csak a taktikával van a gond, hanem azzal is, hogy minden szinten asszisztál hozzá az állam (talán a MEH valóban tenni akar ellene, de még nem bízom bennük se teljesen), igazságügyi szakértők, óragyártók, mágnesgyártó(k), és a bíróságok se látják az ügy lényegét (vagy direkt csinálják, amit csinálnak, abba viszont most nem kívánok belemenni).

Megjegyzem, hogy van olyan eset is folyamatban, ahol hiába volt ügyvédje az illetőnek, gyanúsítottként vádat emelt ellene a Rendőrség. Mindezt azért, mert az óra elromlott. Ez már szerintem nem a véletlen, és nem hinném, hogy a geci taktika szó elég arra, amit az áramszolgáltatók megengednek illetve megengedhetnek maguknak.

anyadmajma 2010.11.28. 15:38:43

@sashlee: Nekem lenne még egy költői kérdésem: Mikor éltél itthon utoljára? Életvitelszerűen, mindennap. Szerintem elég régen, mert különben tudnád, hogy nem úgy működnek a dolgok itthon, mint ahogy képzeled. A szolgáltató bármit megtehet, és a legtöbb meg is teszi. A bíróságon meg vajmi kevés eséllyel indulsz eleve, már aki elszánja magát rá.
Az említett betörés kapcsán pl. a riasztó miatt verték le az órát, volt ujjlenyomat, és a később elfogott betörő elismerte. De mivel rajta behajtani nem lehet, a bíróság a tulajon verte el a port, mert rajta be lehet.
És azért lehet neked házon belül az óra, mert régen megvan. Jó pár éve nem lehet berakni. De felelsz ért, ha szomszéd hülyegyerek átmegy, és leveri hobbiból. MIntha családi háznál nem lenne mindegy, hogy a házba, vagy a telekre mennek be, magánlaksértés és kész.
Szóval szerintem elég régóta élhetsz külföldön, és ezért egy kicsit irigyellek is.

Zsani82 2010.12.08. 10:33:04

Tud valaki egy ügyvédet, aki ilyen vagy hasonló ügyre specializálódott? A telken nagyon soknak tűnt a fogyasztásom, elismerték. Elvitték az órát és bevizsgálták. 1.6xosan forgott. Visszakaptam 165.000 Ft-ot.

Erre most küldtek egy 400.000-es csekket, mert szerintük mágnesezve volt az órám. :((

k2008 2010.12.08. 12:55:12

Sztem minden névátiráskor ujj mérőt kellene felszerelni a szolgálltatónak,hogy az előző tulaj-ok,esetleges beavatkozásábol adódó kellemetlenségeket elkerüljük.Milyen ellenőrzés az amikor kijönnek a szolgáltatós emberkék kicserélik a bogyókat és mennek tovább.Ez ellenőrzés?Ha a mérő hátánál meg van valami gubanc akkor meg a mostani tulaj szivja meg a nagy f......szt???????????????????????????????
Mert sok helyen igy van.

villanyóra 2010.12.08. 20:41:53

@k2008: Abban igazad van, hogy új órát kellene névátíráskor felszerelni, mert az sok felesleges bosszúságot megoldana.

Azonban az se lenne megoldás a rossz órák miatt kialakult tarthatatlan helyzetre :((

villanyóra 2010.12.08. 20:46:41

@Zsani82: Szia! Semmi szükség nincs itt ügyvédre szerintem. Ha megkeresel mailben, szívesen segítek bármiben: villanyora.magnes@gmail.com

Mindenképpen fordulj a MEH Fogyasztóvédelmi Osztályához (tértivevény!), és mellékeld az üggyel kapcsolatos összes iratodat. Általában a MEH a fogyasztó javára hoz mostanában határozatokat, és törölteti a szolgáltatóval a kötbért.

Ha ez a szolgáltatónak nem tetszik, akkor beperelheti a MEH-et, és nem Neked kell a per- és ügyvédi kötltséget állnod. Mindenképpen ez a jobb megoldás, ha már benne vagy a bajban.

k2008 2010.12.12. 23:04:15

@villanyóra: SZTEM NEM A MOSTANI MÉRŐK ROSSZAK HANEM A RÉGI TIPUSOK MÉRNEK KEVESEBBET MINT AMIT KELLENE EZÉRT MIKOR MÉRŐCSERE VAN AKKOR HIRTELEN UGY TÜNIK SOKAT MÉR.
ÉN LETESZTELTEM HOGY HA EGY ZSIR UJ MÉRŐT 1KW TELJESITMÉNNYEL TERHELEK 1 ÓRÁN KERESZTÜL AKKOR KEREK 1 KW/H FOGYASZTÁST MUTAT.
TALÁLOMRA VETTEM KI EGYET A DOBOZBOL 24-1 TUTI JOL MÉR/DIGITÁLIS MÉRŐRŐL VAN SZÓ/

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.12.13. 09:25:52

@k2008: Először is nem tegnap volt a CAPS LOCK világnapja, és szerintem akkor is megértettük volna, hogy mit írsz, ha nem kiabálsz. :P

Amit írtál azzal is csak az egyik konspirációs teóriát erősíted. Ha a régi típusok kevesebb mérnek, mint a tényleges, akkor hogy lehet, hogy nem tekintette őket senki sem rossznak, és hogyan tudtak átmeni a minősítő vizsgálatokon? Vagy azok erre nem terjedtek ki? Talán ugyanúgy, ahogy a fékmágnesek minőségére sem csináltak teszteket...

Sajnos hiába szeretnék én is pontos adatokat mérő zsírúj villanyórát, de valahogy a kezem viszketni kezd, ha egy áramszolgáltatós vagy annak alvállalkozója a villanyórámhoz közelít. A legutóbbi konferencián elhangzott, hogy a fogyasztók olyan szerződést kötnek az áramszolgáltatókkal, ami kölcsönös bizalmon alapul. Sajnos, azóta ez a bizalom irányomból megszűnt.

k2008 2010.12.13. 11:10:43

@RaveAir: 1ooo bocs,hogy naggyal irtam:(

A vizsgálatokat ha olyan ember végzi aki előtte bevette a lesz.........om tablettát akkor kitudja mennyi mérő van ami kevesebbet mér.Vagy 100-bol 10-et tesztelnek ha jo akkor mehet a felszerelés ha nem akkor egyessével vizsgálják......ami sztem elég hosszadalmas lenne.Ha megfigyeli az ember szinte minden évben más tipusu mérőt más gyártó termékét szerelik fel ,nem gyanus valami?Ha egy tipus jo akkor miért kell másik?Csak a magam paraszti eszével gondolom.Az Áramszolg.és külsős vállalkozokat nem kell egy kalap alá venni mert ott is magvan az a 2 csoport(normális meg nem az).

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.12.13. 11:54:24

@k2008: Semmi gond, egyszerű netikett... Ha egy olyan oldalon kommentelsz, ahol admin vagyok, akkor simán átírom. :)

Ugyanez a személy, aki bevette ezt a bizonyos tablettát ilyen erővel mindkét irányban tévedő mérőket "hitelesíthet". Ezzel van a baj!

Tudom, hogy nem kellene egy kalap alá venni a korruptak és a tisztességeseket, de sajnos elsőre elég mondani, hogy ki a sötét oldal szolgája és ki nem. Valamint az a gond, ha "mágnesezési ügy" van, akkor az áramszolgáltató kérdés nélkül lecsalóz. Azt magas ívből lesz..ja, hogy esetleg hibás is lehetett az óra, vagy a fogyasztónak semmi köze nem volt a mérő tönkremenetélehez.

Hogy minden évben új típusokat szerelnek fel az szinte semmit sem számít. Szerintem úgyis azt nézik a beszerzési folyamatban, hogy melyik gyártótól lehet a legolcsóbban beszerezni az eszközt. Minden más másodlagos...

villanyóra 2010.12.13. 12:48:39

@k2008: Nem tudom, hogy a régiek kevesebbet mérnek-e, de nehezen tudom elképzelni, hogy a szolgáltató olyan órákat alkalmaz tömegesen, ami neki kárt okoz.

Nem tudom, hogy hol szerelnek digitális mérőt, de ha végigolvasod a blogot, akkor kiderül, hogy akik hozzám fordultak panaszukkal, mind elsteres és ganzos mechanikus órákra panaszkodnak (nem véletlen, hogy ahol megkaptam az óra típusát, ott szerepel - és mellesleg mg arról is biztosíthatlak, hogy ennél csak több ügy kapcsán kerestek meg, sokat nem tettem ki a blogra). Véletlen egybeesés?

Szerintem ha mindenki, akinek mechanikus órája van (szóval majdnem mindenki) lemérné, hogy mit mér az órája, és mennyi a valós fogyasztása, kiderülne, hogy az órák többsége nem a fogyasztó javára mér. OMH-pecsét ide vagy oda.

A digitális mérőkkel kapcsolatban is lehet olvasni neten (is) sok rosszat. A legrosszabb, hogy ezt a rendszert majd már központilag babrálhatja bárki. Nem néz úgy ki a helyzet, hogy az áramszolgáltatói lobbit kevésbé vennék figyelembe a döntéhozók, mint most.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.12.13. 14:46:48

Ehh... Itt is jön a digitális átállás.
Remek lesz majd usb-n vagy wifin keresztül boldog-boldogtalan úgy programozza szét a villanyóráját, ahogy akarja.

Tomato Leary 2011.01.29. 14:10:58

Üdv,

elolvastam a hozzászólások egy részét, de aztán nem olvastam tovább, mert bár a cikkek egy szerintem nagyon jogos dolgot kezdeményeztek, a kommentek sajnos tükrözték az "emberi" vagy csak "magyar" hozzáállást a dolgokhoz. Persze, emberek, ugorjunk egymás torkának..Valószínűleg pont ezért nem történik sok pozitív ebben az országban. Az is érdekelne többek között, hogy a hozzászólók hány százaléka ért bármennyire a villamos vagy energetika, motorok témákhoz..

De a fő kérésem az lenne, hogy miután leírtátok, hogy milyen hibái lehetnek sz óráknak a gyakorlati kivitelezés rész elmaradt. Pontosan hol, melyik cégek végeznek hitelesítést, mennyiért, milyen papírt adnak róla és azt elfogadják e a bíróságon vagy az ELMŰ-nél?

villanyóra 2011.01.30. 22:42:00

@Tomato Leary: Pécelen, az Elster Kft. hivatalos helyiségében "igazságügyi" "szakértők",név szerint Lénárd Pál és Szunyogh István kábítják a fogyasztókat. Az Elster Kft. nem mellesleg órákat gyárt az áramszolgáltatók részére...

A mennyiértet nem tudom, hogy a szolgáltatóknak mennyi,viszont a bíróságokon szabott ára van a vizsgálatnak, hatvanegynéhányezer forintról tudok több esetben az utóbbi időben.

Ilyen papírt adnak róla a fogyasztóknak áramszolgáltatói megrendelésre: villanyora.blog.hu/2010/06/06/vizsgalat_aramszolgaltato_modra (a lap alján van néhány jegyzőkönyv). Az utóbbi időben már beleírják a mérőpad hitelesítési adatait is, illetve Szunyogh szokott hosszabb elméleteket is gyártani a tudáshiányát vagy pótlandó vagy elfedendő. Tudtommal úgy működik a rendszer, hogy 50% hibahatár felett van szó szerződésszegésről, alatta az óra volt rossz (konkrétan rosszul beállítva).

Az MKEH helyiségeiben is zajlik szakértés, de ott nem feltétlen igazságügyi szakértő szakért.

Az áramszolgáltatók ezeket a szakértői jelentéseket lobogtatják az egyeztetésen a fogyasztók szeme előtt, hogy erre alapozzák, hogy szerződést szegett, holott a fogyasztónak rendszerint túlfizetése van a szolgáltató felé.

A bíróságokon,rendőrségen más igazságügyi szakértőket is alkalmaznak, ezeket a szakértői vizsgálati jegyzőkönyveket megnézik, aztán általában kirendelnek még egy "független" szakértőt az ügyben (aminek semmi értelme nincs,mivel az előző vizsgálat a bizonyíték megsemmisítésének számít szerintem), akinek konkrét kérdéseket tesznek fel az üggyel kapcsolatban, esetleg megpróbálja a fogyasztói szokásokat reprodukálni az új szakértő, ez már hosszabb irományt eredményez (általában 10 oldal körül), képekkel tüzdelve.

Lénárd és Szunyogh általában tanúként vannak beidézve, ott a szokásos történetet előadják. Bíróságra még a szerelőket is be szokták idézni.

A bíróság és rendőrség elfogadja a szakértői véleményeket, viszont egyéb körülményeket is vizsgálni szokott, mint pl. a szolgáltató által elkövetett szabálytalanságok, és nem utolsó sorban a felróhatóság kérdése (mivel az ügy a ptk hatáskörébe tartozik).

Mostanában az áramszolgáltatók egyre többször veszítik a pereket, azonban ennek ellenkezőjét kommunikálják. Ha esetleg első fokon még nyernek is, följebb már általában nem (tudomásom szerint).

Csak sok fogyasztó egyszerűen megijed az egyeztetésen elhangzó per vagy bíróság kifejezéstől,és szépen fizetnek, mint a katonatiszt (nem mellesleg az egyeztetésen hamis információkat hangoztat a szolgáltató, amivel szintén arra sarkalja a fogyasztót, hogy belássa, semmilyen esélye nincs a szolgáltató hatalmával szemben). A szolgáltató ezt nagyon jól tudja, és ki is használja. Azt hiszem, ebből nagyjából ki is derül, hogy szándékos visszaélésről van szó.

anyadmajma 2011.02.07. 21:21:50

@villanyóra: Esetleg egy tipp az egyeztetésre:
Vinni kell a diktafont, és közölni, hogy a beszélgetést rögzíted.
Legalábbis telefonos ügyfélszolgálatnál működik. Ha úgy ítélem, közölni szoktam a call-centeressel bemutatkozás után, hogy rögzítem a beszélgetést én is. Eddig bejött, mindjárt máshogy álltak a dologhoz, miután felocsúdtak a meglepetéstől.
Egy esetleges perre kerülésnél sokat nyomhat a latban, ha tényleg fenyegető, nem valós adatokkal riogatják az ügyfelet.

villanyóra 2011.02.07. 22:35:38

@anyadmajma: Lehet, hogy esetleg kevesebb hazugság hangzana el ott, de nem vagyok benne biztos, hogy nem teljes-e az agymosás a szolgáltatónál, és az egyeztetésen tényleg azért mondanak ekkora hülyeségeket, mert el is hiszik. Az egyeztetésen amúgy még a törvényes jogairól se tájékoztatják a fogyasztót. Ez a legszomorúbb.

Láthatod a kommentekből, hogy a szerelők meg vannak róla győződve, hogy mindenki lopni akar, akinek elromlott az órája, és egy fél kérdés se merül fel az eljárással, sőt az órával kapcsolatban. Ez nem véletlen, sajnos :(

Amúgy azok az osztályok, amiken az egyeztetés zajlik, profitorientáltak, úgyhogy nem hiszem, hogy bármin is változtatna a hangfelvétel készítése.

Azzal meg nem értek egyet, hogy ahhoz, hogy korrekten viselkedjen velem az (ptk szerint) egyenjogú partnerem, elő kell rántani egy diktafont. Ha ennek így kell lennie, az nagyon-nagyon szomorú. Persze, tudom, ez Magyarország. De talán végre tenni kellene ellene, hogy ez nehogy így maradjon.

Ha esetleg az egyeztetés még meg is oldható ilyen módszerekkel (bár, kétlem, hogy a 100 éves nagyanyám ezt bevállalná), akkor se megoldás arra, hogy mindenkinek ismernie kell a jogait például egy villanyóra ellenőrzés esetén, mert nem tájékoztatnak a szerelők. Még ha tájékoztatnak, akkor is egészen nyugodtan vissza tudnak élni a helyzettel - mivel zömében laikusok jelenlétében végzik munkájukat.

Valahogy nem kerek, hogy egy alapszolgáltatást nyújtó céggel szemben is védekezésre szorul a fogyasztó.

anyadmajma 2011.02.12. 10:18:54

@villanyóra: nem, nem kerek, de ez van.
Nem csak nálunk, hanem sok helyen. Máshol is vannak ilyen helyzetek.
Bár nálunk azért kicsit talán tényleg több eset van, mert mintha jobban támogatnák a szolgáltatót a bíróságon. Legalábbis én nem tudok olyan esetről, hogy a fogyasztó nyert volna a szolgáltatóval szemben, amikor a mérőórán vitatkoztak.

villanyóra 2011.02.12. 12:08:10

@anyadmajma: Sok pert bukott be az utóbbi időben a szolgáltató. Itt egy példa (az ítéletet is elolvashatod, és a szolgáltató nem fellebbezett, elsőfokon megnyerte az illető ügyvéd nélkül!):
villanyora.blog.hu/2010/11/02/a_magyar_koztarsasag_neveben

Szóval nem lehetetlen, csak minél mélyebben bele kell menni a történetbe.

Amúgy általában a kulcsszó, ami miatt a szolgáltató bukja a pereket: felróhatóság. Mivel a fogyasztó a szolgáltatóval a ptk hatálya alá tartozó szerződést köt, hiába vannak hülye szabályzatok, és szolgáltatóbarát VET, a ptk a döntő az ügyben! Márpedig a felróhatóság nem állapítható meg akkor se, ha a villanyóra a lakásban van.

A szomorú ebben még mindig az, hogy ezeknek az óráknak nagy része valóban csak elromlott, és nem manipulálta senki! Ezt azonban a szolgáltató nem hajlandó elismerni :( Már csak hab a tortán, hogy az eddigi információk birtokában azt kell, hogy mondjam, hogy ezt az ügyet a szolgáltató szándékosan találta ki, és nagyon jól jövedelmez, úgyhogy amíg az ügyészség meg nem szorongatja őket, addig folytatni is fogják :(

amper1979 2011.12.19. 09:45:42

@Mityu: T.Mityu!
áramlopás az ha a szolg.-val nincs szerződése és ugy vételez,szab.vét pedig az amikor megkerül,mágnesez,mérőtfur.....stb.Megnézheti a VET-ben.

uzsiati73 2012.09.07. 22:01:06

Üdvözlök mindenkit.
Történetetem szokványos ,de számomra elég felháborító.
2010-ben vásároltam egy lakást, szolgáltató (ELMŰ) jelezte is pár hónappal később ,hogy küldi az embereit a (lakáson belüli)villanyórát ellenőrízni. Ez meg is történt. Szaki jelezte is ,hogy lassan cserélni kell és megadott egy másnapi időpontot. Másnap viszont mégse cserélte ki mondván ,hogy még 1évig mégis jó lesz ,leplombálta és kész.Nem tudom ,hogy ilyenkor fotózással egybekötött ellenőrzés kell e mert ez nem történt meg az óra állapotát igazolandó,erre később igencsak szükség lenne.
Na lényeg most jön,rá egy évre jött a levél ,hogy csere miatt egy megadott időponton jönnek és biztosítsam az ingatlanba való bejutást.Leszereléskor pedig szépen kiderült ,hogy hoppá ez az óra bizony meg van fúrva!!!!! Elsőre azt se tudtam mi a szitú ,pár perccel szakszerű kioktatásban részesültem ,hogy ez bizony egy áramlopásra utaló jel!Pafff na erre én természetesen egyből hárítani kezdtem ,hogy hogy képzeli...
Sajnos a lakás megvétele során a villanyóra állapotát NEM ellenőríztem ,így egészen a fent említett szolgáltatói ellenőrzésig igazából nem is figyeltem milyen "sérülések " lehetnek rajta.
Ellenőrzés után meg pláne nem ,hiszen a szaki mindent rendben talált és akkor ők nem fedeztek fel rajta semmilyen lukat! Erre egyből mondta is a Elműs szaki ,hogy akkorbizony utána lett megfúrva ! naneeeee micsoda? mondom az előző kollega mindent rendben talált...hát pont ezaz..nade mivel tudom ,hogy én nem fúrtam meg felvetődött bennem ,hogy az első ellenőrzéskor MIÉRT nem lett körbefotózva ami bizonyítaná ,hogy a luk akkor már ott volt... ?????
Az egyenletes fogyasztásról most nem beszélek ami 2év alatt mutatná,hogy a lakásban semmi kiugró adat nem utal arra ,hogy loptam az áramot ezzel a fúrásos módszerrel!!!!
Persze a luk rajta van , ez rákerülhetett a lakás megvétele elötti időszakban is ,de mivel engem most lopással vádolnak igenis miért ne gondolhatnám azt ,hogy esetleg az első "ellenőrzés" során a "kedves" elműs szaki szúrt bele egy gomostű-t és ezért se kellett kicserélni azt amit egy nappal elötte még ki akart cserélni!
Perpill ott tartok ,hogy megkaptam a levélkét amiben egyeztetésre hívnak a Visegrádi utcába egy hónap múlva,de már az kötbér összege megszültetett:120 ezer.
Egy a lényeg ,határozottan kitartok az igazam mellett és ,ha fenttarták a követelést akkor első körben az Energia Hivatal fog következni ,de egyet tudok! Elmű-től megválok és egy telefonos cégtől fogom az áramot venni ha ez az ügy lezárul. -1 ügyfél
süti beállítások módosítása