HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Második generációs mágnesezés

2011.03.15. 21:53 villanyóra

 Igazság szerint én teljesen biztosra vettem, hogy a mechanikus villamos mérőórák eltűnésével (digitális átállás) megszűnik a villanyóra mágnesezés kapcsán felröppent botrányszagú, maffiagyanús fogyasztóterrorizálás és állami jóváhagyással folytatott kopasztás. Azonban úgy tűnik, hogy hatalmasat tévedtem.

 A napokban kiderült, hogy az egyik áramszolgáltató (de lehet, hogy már több is) már teszteli az újonnan megrendelt Pafal digitális órákat. Ezek a következőképpen néznek ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A digitális órák működéséről annyit azért érdemes tudni, hogy – a mechanikusokkal ellentétben – nem tartalmaznak fékmágnest, tehát az eddig áramszolgáltatói oldalról oly kitartóan emlegetett szupermágnesekkel fékezni semmiféleképpen (még elméletileg sem) sem lehet őket.

 Azonban ennek ellenére a Magyarországon felszerelni tervezett órákon található egy LED, mely arra hivatott, hogy a mágneses befolyásolást jelezze (képen bekeretezve). Felvetődik a kérdés, hogy miért is lehet erre szükség? (A mechanikus óráknál úgy tűnt, hogy nincs rá szükség a szolgáltató szerint, pedig egyre több fogyasztói panasz érkezik a mágnesezési ügyekkel kapcsolatban.) Az eddigi információkat végiggondolva csak arra a következtetésre lehet jutni, hogy folytatódik az áramszolgáltatói terrorizmus! Feltehetően ezt a LEDet idővel akár távirányítással is bekapcsolhatja az áramszolgáltató, és jaj annak, akire éppen a választás esett. Vagy nem tudni, hogy van-e olyan okos az óra, hogy akár előre beállítják napra pontosan, hogy mikor gyulladjon ki a LED? Ez a LED csak és kizárólag visszaélésre adhat alapot (ezt természetesen jogalapnak nem nevezhetjük ugyanúgy, mint a mágnesezésnél az gazságügyi szakértői jegyzőkönyveket sem), és megint csak a fogyasztók megkárosítására irányul, ugyanis semmilyen – áramszolgáltatással kapcsolatos – műszaki funkciót az órában nem tölt be. Kicsit elemezgessük ki a témát néhány szempontból.

 Mit bizonyít ez a LED? Semmit. Ugyanis a „mágneses befolyásolás” műszaki szempontból önkényes és definiálatlan fogalom. A LED jobb esetben is csak „mágneses hatást” mutathat, de hogy az egyúttal tudatos cselekmény lenne – vagyis tényleg a megnevezésében szereplő befolyásolás –, az csak a szolgáltató egyoldalú, rosszindulatú feltételezése! Nem bizonyít semmit, nem lehet jogalapja semmilyen eljárásnak!

 Az meg már megint a felróhatóság kérdését veti fel, hogy amennyiben feltételezzük, de el semmiképpen sem fogadjuk, hogy szándékos befolyásolásról van szó, akkor is azt ki követte el? Mivel a szolgáltatókkal a fogyasztók polgári jogviszonyban állnak, és a VET illetve áramszolgáltatói szabályzatok is egyértelműen leírják, hogy a szerződésszegés tényét az áramszolgáltató köteles bizonyítani! Az objektív felelősség fogalma, mint olyan, már rég nem használható fel bizonyíték szintjén egy eljárás során – bár, tegyük hozzá, hogy a gyanútlan fogyasztót minden erőfeszítés nélkül szándékosan megvezeti a szolgáltató ezzel a kifejezéssel, és az áramszolgáltatók ezt minden további lelkiismeretfurdalás nélkül ki is használják.

 Azt is tudjuk, hogy egy mérés definiált mérési adatok nélkül nem mérés – mint azt már az áramszolgáltatók „független” igazságügyi szakértői is kezdik sejteni. Semmi adat nem mutatkozik arról, hogy a jelzés mekkora hatás (mágneses indukció) esetén lép működésbe, milyen helyen mérve, stb.. Hogy az elektromos hálózatról esetleg ez az óra is kaphat-e olyan impulzust, ami hibát eredményez annak valamely részében, szintén nem publikált (persze, ha szakértői vizsgálatok lesznek a digitális órák kapcsán is, akkor nyilván a magyar „tudomány mai állása szerint” nem teheti tönkre semmi az órát, mivel az óra szent és sérthetetlen – ellenben a fogyasztó ezzel a kiváltsággal nem dicsekedhet. Mivel ő minden további nélkül kopasztható. Határ a csillagos ég.

 Nem tudom, hogy a szolgáltató felhívja-e az óra felszerelésekor majd a fogyasztók figyelmét arra, hogy mágneses hatás okozhat

  • mérési hibát (amennyiben valóban okozhat?),
  • egyéb jogi következményeket (na, azt minden további nélkül ma már egy levegővétel is okozhat a mai áramszolgáltatói gyakorlatban – az se kizárt, hogy a levegő valamely összetevőjére érzékenyek a villanyórák, csak a „tudomány mai állása szerint” csak a fogyasztó állhat az óra túlpörgése mögött… elég kényelmes megoldás).

 Jó kérdés, hogy a fogyasztó számára is bármilyen módon ismerteti-e, hogy

  • mi okozhat ilyen hatást,
  • milyen magatartást vár el a fogyasztótól a LED jelzésének megakadályozására a szolgáltató,
  • milyen szabványok alapján támasztja ezeket a követelményeket,
  • ha a fogyasztó valóban betartotta a nem tudjuk, hogy valóban meglévő előírásokat, akkor vajon megint neki kell az ártatlanságát bizonyítania annak ellenére, hogy az áramszolgáltató kötelessége lenne a fogyasztó nem megfelelő magatartását bizonyítania a törvény illetve a saját belső szabályzata alapján is?

 Ez azért is szükséges lenne, mert egyre több olyan használati tárgy van, amelyben erős mágnes van (pl. leolvasásra – is – használható zseblámpa, játékok, mindennapos használat alatt lévő egészségügyi eszközök, stb.), és nem tudni, hogy ilyen és ehhez hasonló eszközök hatására is esetleg jelez-e ez a bizonyos LED. Egy zseblámpa ugyan semmi hatással sincs a fogyasztásmérőre, de lehet hatása egy ismeretlen érzékenységű mérő eszközre – amennyiben feltételezzük, hogy valóban van az órában mágneses hatást érzékelő bármilyen szerkezet, és nem csak valami távirányításra bejelző profitmaximalizálásra használandó, fogyasztók minden jogalap nélküli megkopasztást célzó berendezést szerelnek ki minden háztartásba. Feltehetően erre is az „OMH-pecsét” lesz a bizonyíték az áramszolgáltató szerint, pedig lassan egy teljes ország tudja, hogy ez semmiképpen nem bizonyíték semmire abból, ami az óra hitelesítése után történik az órával.

 Azt se lehet tudni, hogy amennyiben eddig se tartották szükségesnek áramszolgáltatói oldalról vizsgálni, hogy az óra felszerelésekor milyen mágneses térbe helyezik fel az órákat, most már a helyszínen mégis fognak ilyen jellegű vizsgálatokat is végezni? Mert nyilván ez esetben szükséges lesz. Sőt, lesz újabb beszállítója is az áramszolgáltatóknak, ezzel párhuzamosan emelkedő áramszámlája a fogyasztóknak, mivel most már a szolgáltató se tartja majd feleslegesnek, hogy mágneses tér ellen védett dobozban szállítsa a villanyórákat - feltehetően.

 Javasolnám a szolgáltatóknak, hogy mivel azt nyilatkozták korábban, hogy az. ú.n. „katabox” véd a mágnesezés ellen, akkor egyből ilyennel szereljék fel az órákat, és akkor megspórolják a feltehetően nem a legolcsóbb mágneses befolyásolást jelző eszközt, amit így szükségesnek tartanak az órákba beépíteni, avagy beleépíttetni. Ezzel megtarthatják azt az a beszállítójukat is, aki ugyan semmit nem tesz hozzá a szolgáltató tevékenységéhez, de feltételezhetően jól megél belőle.

 Az is érdekes kérdés lehet, hogy amikor az órát megrendelték a gyártótól, és kérték rá a mágneses befolyásolás feliratot, akkor vajon mivel tudták olyan szépen megetetni a gyártót, hogy az tényleg látta értelmét, és rátette az órára a feliratot és a ledet? Hiszen így most jelen esetben a Pafal óra gyártója a saját hitelét rontja ezzel a felirattal, gyakorlatilag saját magát degradálja vele. Vagy lehet, hogy nem tudta, hogy mit jelent a felirat, amit kértek? Ezt erősen kétlem. 

 Az már csak a hab a tortán, hogy az eddig tesztelés okán felszerelt órák mindegyikén világít ez a mágneses befolyásolást jelző led. Ez azt jelenti, hogy már a tesztidőszak alatt lemágnesezték a mágnest nem tartalmazó órát? Vagy már eleve mágneses térbe helyezték? Vagy netán a műanyagborítás mágnesezte meg? Vagy az is lehet, hogy megtudták a házalók, hogy hol szereltek digitális órákat, és támadásszerűen megmágnesezték az újonnan felszerelt digitális villanyórákat? Ezek már komolytalan kérdések, de ezt az áramszolgáltatói magatartást már nem lehet komolyan venni, az biztos.

 Kíváncsi vagyok, hogy az áramszolgáltatói „agymosás” tanfolyamokon milyen indokkal magyarázzák ennek a lednek a fontosságát? Mert a kételyeket el kell oszlatni, különben nem lesz hiteles még az alkalmazottak számára sem ez a vízfejű társaság. (Azt már meg se merem kérdezni, hogy az vajon az alkalmazás feltétele-e az áramszolgáltatóknál, hogy 50-es IQ alattiak legyenek a mágnesezési ügy képviselői, ügyintézői?)

 Az állam szerepe sem elhanyagolható a kérdésben, mivel ezt a lehúzást, jól átgondolt csalást, nyilván valamilyen szervnek „engedélyeznie” kell. Ha azt veszem, hogy a Magyar Energia Hivatal az áramszolgáltatók felettes (állami) szerve, egészen egyértelműen kirajzolódik, hogy ők is megkárosítják lakosokat, fogyasztókat azzal, hogy nem szabnak határt a mágnesezési ügyeknek, annak ellenére, hogy belőlü(n)k élnek. Persze, ők tudnak azzal takarózni, hogy a fogyasztóvédelmi osztályuk kb. 90%-ban törölteti a szolgáltató kötbérigényét a mágnesezési ügyekből kifolyólag – ennyit sikerült elérni több, mint 15 év alatt a mágnesezési ügyek kapcsán. Azért ne gondolja senki, hogy ehhez bárki is gratulálni fog nekik, és ujjongva tapsol majd a fülével örömében!

 (Az oktatás felzárkóztatására is lenne egy javaslatom: új tantárgyat kellene bevezetni – persze, áramszolgáltatótól majdnem minden tekintetben menteset. Áramszolgáltatói visszaélések ismerete vagy áramszolgáltatói csalások művészete lehetne például a tárgy neve. Ebbe a kérdéskörbe nem szeretnék most jobban belemászni, de volna még egy-két keresetlen ötletem hozzá.)

 Mindezeket végiggondolva úgy tűnik, hogy az áramszolgáltatók nem elégedtek meg az eddigi „boszorkányüldözésekből” behajtott pénzzel, hanem a továbbiakban is folytatni kívánják alantas kis üzelmeiket, a fogyasztók korlátlan zsarolását, csalást, hazugsághadjáratot. Ma már mindenkinek jogi és műszaki ismeretekkel kell rendelkeznie minimum, ha szerződést kíván kötni bármelyik magyarországi áramszolgáltatóval. Megéri egyáltalán áramot hálózatról használni? 

36 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes áramszolgáltató villanyóra mágnesezés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr232742791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.03.18. 12:55:42

Hozzák a villanyórát (v. viszik ellenőrzésre).
Sorompón, "okos" kereszteződésen haladnak át az autóval induktív hurok érintésével:

"A hurokdetektor érzékelő része egy, vagy több menetből álló szigetelt vezeték, amely a pályatestbe van beépítve, vagy arra van ragasztva, de ez utóbbi rendszerint ideiglenes jelleggel. A tekercsen egy fix frekvenciájú (20....150KHz közötti) oszcillátor jele hajt át áramot, amely a hurok körül váltakozó áramú mágnesteret hoz létre"

Forrás: eki.sze.hu/ejegyzet/ejegyzet/dr_olah/c2.htm
1.1.7.1. Hurokdetektor felépítése és működése

(Széchenyi István Egyetem - Műszaki Tudományi Kar - Közlekedésépítési és Településmérnöki Tanszék)

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2011.03.18. 14:25:59

Van itt egy hozzászólás, ami valamiért nem jelenik meg, csak ha google readerből nézem.

Marie Marel 2011.03.19. 14:58:29

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Ez igen érdekes.
"II. FEJEZET
Járműazonosító, helymeghatározó és forgalomirányító rendszerekben használt érzékelők

eki.sze.hu/ejegyzet/ejegyzet/dr_olah/c2.htm
1.1.7. Hurokdetektorok
1.1.7.3. Kiértékelés elve
Az oszcillátor jelének amplitúdója megváltozik, ha a jármű a hurok fölé kerül, mert a járműben létrejövő örvényáramok energiát vonnak el a rendszerből"
Ezekről az örvényáramokról lehet tudni, hogy befolyásolhatják-e a gépkocsiban "utazó" villanyórát?
Vagy ez csak okoskodás?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.03.19. 16:15:01

@Marie Marel: Igen, ezért vetettem fel, hogy akkor most hogy is van ez? Mágneses tér képződik, áram indukálódik, miegyéb. Csak amolyan gondolatindításképpen, mert érteni nem értek hozzá.

gg630504 · http://gg630504.atw.hu 2011.04.14. 18:44:51

"Rázós" ( generátoros ) zseblámpa fogyasztásmérő-kompatibilis?

spirik 2011.04.24. 20:58:28

Sziasztok

Egy mondat rólam: Nö létemre a cikk lapján azok közé az agymosót szerelők közé tartozom.
Nagyon köszönöm a cikk írójának azokat a derűs perceket, órákat ami a nevetéssel töltöttem. Ép eszű ember hogyan gondolhatja, hogy a mágneses ledet távolról be lehet kapcsolni sőt....még időre is be állítható. Hát kedves uram, az ön fantáziája fantasztikus. Nem gondolkodott még regény íráson?

spirik 2011.04.24. 21:03:22

Egyébként komolyra fordítva a szót.
Nem teszteljük hanem már szereljük is. 3 fázisból csak a fenti képen látható órát szereljük a fogyasztóknak az émász területén. 1 fázisból is csak az ACE1000 típusú digitális fogyasztásmérőt szereljük.

villanyóra 2011.04.24. 22:44:57

@spirik: Te vagy az első hódolóm. Köszi. :-)

Ha már ide tévedtél a blogra, hagy tegyek fel másfél kérdést (hátha kapok rá végre választ végre):

Milyen célt szolgál a digitális órán a mágneses befolyásolást jelző led?

Nyugtass meg, kérlek, hogy a digitális óra nem lassítható mágnessel.

spirik 2011.04.25. 10:27:34

@villanyóra:
Tudomásul kell venni, hogy Magyarország lakosságának a valahány százaléka sportot űz abból, hogy lopja az áramot. Ha lenne rá lehetőség, hogy fényképet töltsek fel meg mutatnám hányszor találkozok mágneses órával. Konkrétan ott van az órán.!A kérdésre válaszolva: Nem lehet mágnessel befolyásolni. Tudom a következő kérdés, hogy akkor minek. Nem fogom le írni, hogy minek de mi előtt össze esküvést gyanítanátok én is kérdeznék valamit: A kocsin miért van benzin szint jelző led, ha ki fogy úgyis észre veszed.
Egy apró szigorúan az én véleményem: sokkal hamarabb kelet volna ezeket az órákat be vezetni, ha másért nem, azért, hogy amikor tartozás miatt megyünk ki kapcsolni, nem kell ilyen óráknál veszekednünk, kiabálnunk esetleg a saját testi épségünket féltve rendőrt hívni... ezeknél az óráknál egyszerűen simán be mérjük az órát és le kapcsoljuk, leblogoljunk.

spirik 2011.04.25. 10:32:56

Egy kicsit el tértem a kérdéstől. Mágnessel nem lehet befolyásolni, de az még nem jelenti azt, hogy ezeket az órákat senki meg sem fogja próbálni, mágnessel befolyásolni. Ez a led pontosan arra szolgál, hogy könnyebben bizonyítani lehessen a próbálkozást. Ezen üzenet ( a többi sem) nem törölhető az órából.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2011.04.27. 11:37:23

@spirik: Azzal én is egyetértek, hogy hamarabb kellett volna bevezetni a digitális órákat.

Azonban erősen más kérdés, hogy ezek mennyire megbízhatóak. Valamint mennyire teljesen biztos az, hogy az a plusz led nem kapcsolhat be mástól?

Őszintén szólva nem tudom, hogy ki az az idióta, aki mágnessel akar befolyásolni egy digitális órát (egyáltalán ki az az idióta, aki másfajta órát is mágnessel akarna befolyásolni). Attól félek, hogy itt is ugyanaz a gond léphet fel, mint a hagyományos mérőknél, hogy bizony tönkre fog menni a cucc mástól is, és jelen esetben egy "egyszerű" túláramtól, áramkimaradástól vagy egyéb tényező hatása világítani fog az a led.

villanyóra 2011.04.27. 12:14:43

@spirik: Tudomásul kell venni, hogy a magyarországi áramszolgáltatók sportot űznek abból, hogy kihasználják az emberek tudatlanságát. Ugyanis a megfelelő mágnessel működő órák nem romolnak el mágnes hatására (vagy a mágnes levétele után visszaállnak eredeti állapotukba), csak a hibás fékmágnessel rendelkezők. Ha szerelő vagy, akkor nyilván hozzá tudsz jutni néhány típusú órához. Próbálj ki egy pafalt például, és egyet a sorozatosan elromlók közül. Érdemes.

A kocsin a benzin kifogyása előtt jelez a led. Ezek szerint a digitális óra már tudja előre, hogy mágnesezni fogják? Ezt a gondolatmentet nem szeretném tovább folytatni, mert akkor nagyon csúnya következtetést vonnék le.

spirik 2011.04.27. 21:34:58

@RaveAir: A megbizhatóságról talán a környező országok lakosságát kellene kérdezni, több helyen is ilyen tipusú órát szerelnek semmi probléma nélkül.

Ki az az idióta? Hát tudnék mesélni képeket mutatni stb. Ezek az emberek nem csak finoman fogalmazva sötét börüek. Vallási faji hová tartozás nélkül. Miután az óra epromal müködik tehát mindent de mindent rögzit innentöl fogva rögzit mindent. Ezek az informáciok nem törölhetök belöle. Kevesebb vissza élést tesz lehetövé és le kell irnom mind két fél részéről.
Igen mi is emberek vagyunk, ki a hivatásának ki a munkájának tekinti a dolgokat.

spirik 2011.04.27. 21:42:24

@villanyóra: Nem szeretnék ebbe bele menni hogy egy malom iparban használt mágnessel mit lehet elérni és mit nem. Igen probáltam mágnesel be folyásolni villanyórát és lás csodát nekem sikerült. De tényleg nem szeretnék erről vitatkozni. Nem tudja előre hogy mágnesezni fogják, és kérem szépen nem ki forditani a szavaimat és elég furcsán értelmezni amit le irtam. Sok hónapja olvastam a cikkeket és kommenteket sokat gondolkodtam hogy irjak-e. Talán a nöi mi voltom miatt irtam, gondoltam el birok azon férfiakal akik bizonyos dolgokon nem látnak át, és csak a saját meg látásukat igazukat szajkozák. be láttom tévedtem. Önökhöz nem szívesen mennék müszaki felülvizsgálatra óra cserére pláne nem.

Isseus 2011.05.02. 15:56:35

A cikknek igenis sok valóságtartama van! spirik ha ennyire biztos vagy abban, hogy nem lehet bekapcsolni külön azt a ledet erre adj magyarázatot: Ugye vannak a hangfrekvenciás vevőkészülék ugye azt is távolról kapcsolják ezen az elven már egy led bekapcsolása már semmiség
Más felöl meg találkoztam már olyan órával, amibe az áramváltó rész mágnesezés biztosan meg volt csinálva és szerintem annak a kivitelezése, építése ugyan annyiba kerülhet (vagy még olcsóbb is lenne) mint ez a ledes érzékelős rész.

villanyóra 2011.08.04. 23:00:31

@megjegyzes2:
1. Az órán burkolat van - nehézkes lenne egyetlen ledet letörni róla kénye-kedve szerint a fogyasztónak.
2. Attól, hogy egy ledet letörnek, nem lesz az óra működésképtelen, és leolvashatatlan.
3. Attól, hogy az óra leírása szerint nem befolyásolható az óra, még most is gyanúsítanak ezreket... de amúgy tényleg megérdemli a smiley-kat a téma szerintem is.
4. A távleolvasásnak elvileg az a célja, hogy a szerveren is elég tárolni az adatokat, amennyiben megfelelő gyakorisággal megy be infó. Nem kell, hogy a szerelő a látóidegeit megerőltesse, hogy le legyen olvasva a fogyasztás. Viszont nem lenne értelme digitális óráról beszélni, ha nem lenne memória benne - érdemes erről a gyártóval beszélgetni, tanulságos lehet.

ercsi999 2011.10.23. 20:12:56

@spirik: Pár napja cserélték ki a villanyóránkat digitálisra. A szerelők korrektek, udvariasak, normálisak voltak. Természetesen mindent rendben találtak.
Beszélgetésbe elegyedtem velük és elmeséltem nekik, hogy bizony van "rossz hirük" és terjeng a neten néhány hir vagy álhir, hogy ő maguk sértik meg az órákat, plombákat, hogy utána "fejpénzt" kapjanak a megfogott "áramtolvajok" után.
Arra számitottam, hogy felháborodva cáfolják majd a dolgot, de meglepetésemre elismerték, hogy bizony köztük is van ilyen és néhány munkatársuk nem túl becsületes e téren.
Érdekelne erről a véleményed.

ercsi999 2011.10.23. 20:25:59

@spirik: Ezt irtad:
"Miután az óra epromal müködik tehát mindent de mindent rögzit innentöl fogva rögzit mindent. Ezek az informáciok nem törölhetök belöle."

Érdekelne, hogy konkrétan mi az a minden amit rögzit és ezekhez az információkhoz ki fér hozzá?

schlumbergerna 2011.10.27. 00:13:40

A mágneszést jelző led mellett jobbra figyeljétek a azt a körgyűrű alakú vaslemezkét! Annak a közepében van az infra-optocsatoló, amire csatlakozik a számítógép olvasófeje - stílszerűen jó erős mágnessel :-)))

spirik 2011.12.14. 18:33:59

@ercsi999: Nincs fejpénz, csak a jegyzőkönyvre kapnak többlet fizetést. In korrekt emberek minden hol vannak.Ezeket idővel ki szűrik, előbb vagy utóbb meg fogják őket és lappát. Ők a szakma szégyene.

spirik 2011.12.14. 18:36:10

@ercsi999: A legjobb tudomásom szerint egy nagyon szűk rétegnek van olvasója hozzá. Az eredeti cél, az hogy áramlopás esetén könnyebben lehessen bizonyítani.

REÁL 2012.01.01. 17:27:21

Nem keresek összeesküvés elméletet mert nem zörög a haraszt,ha az áramszolgáltató nem az ellenséget látná a fogyasztóban.Mindkét fél számára csakis egy közösen elfogatható megoldás lenne az igazi.Benzinnél könnyebb, mert kifizetem a kiengedett literenkénti árat.Áramnál is elképzelhető lenne élőre megvenni egy mennyiséget,azt utána úgy használod el,ahogy neked gazdaságosabb.

Damien12 2012.02.15. 13:44:11

@spirik:
Kedves spirik!
Kérlek válaszolj nekem néhány őszinte kérdésre.
1: Nemrégiben szereztem egy ilyen 3 fázisú Pafal villanyórát almérőnek. Bekötöttem a hálózatra és erre a villanyórára, hogy mérje a fogyasztást neki egy 1000W-os higanylámpát bekötöttem. Nos, ez a mágneses befolyásolást jelző LED miért nem villant fel az 1000W-os fojtótekercs mellett úgy hogy az alatta lévő LED villogási gyakorisága sem változott? Pedig az azért ad mágneses teret.
2: A neodímium mágnes esetén sem villant fel a LED. Miért nem?
3: Az 1200 menetes tekercsre ráadtam 24V váltót. Ez ugye létrehozott komoly mágneses teret. Mozgattam a villanyóra és a "mágneses befolyásolás"-t jelző LED közelébe, de a LED fel se villant. Hogy is van ez?
4: Miért van az, hogy a nem magyarországi Pafal 16EC3r villanyórákon nincsen ilyen LED ami a mágneses befolyásolást jelzi?

Damien12 2012.02.15. 13:44:49

@Damien12:
Még annyit, hogy szeretnék ezekre választ kapni.

spirik 2012.02.15. 17:48:24

@Damien12: Kedves Damien12!

Az én műszaki tudásom ehhez kevés, hülyeséget nem akarok írni. Én azt tudom, mit kell akkor csinálni ha a LED világit. Nem az én feladatom annak kiderítése, hogy milyen befolyásolás miatt világit.
az utolsó kérdésre meg pláne nem tudom a választ. Nem az én hatásköröm. Nekünk ez egy alkatrész, ami tetszik vagy sem szerelni kell.

Damien12 2012.02.16. 07:04:11

@spirik:
Amennyiben lehetséges: El tudnád nekem valahogy küldeni ennek a villanyórának a kapcsolási rajzát? Mert akkor tudnám értelmezni a kapcsolást és annak a LED-nek a működését el tudnám itt mondani, hogy pontosan mi meg hogyan is működteti. Hangsúlyozom, csak ha lehetséges.

spirik 2012.02.22. 10:43:06

@Damien12:

Nem tudom el küldeni, nekem sincs meg. Szerintem nem is publikus.

Damien12 2012.02.26. 16:06:00

@spirik: Értem.
Közben csináltam vele fáziskimaradásos mérést. Először 2 majd 1 fázis maradt ki. Nekem csak ekkor villant fel a mágneses befolyásolást jelző LED, de akkor világított is szépen. Ezek szerint a mágneses befolyásolást jelző LED tulajdonképpen a fáziskimaradás esetén villan fel ennél a villanyóránál? Méréseim szerint igen. Az egyfázisú változatnál nem tudom.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2012.03.01. 15:11:36

@Damien12: google translatort picit koptatva, van az EC3-nak olyan változata ami megkapta azt az áramkört ami loggolja a mágneses befolyásolás időpontját és az akkor épp felvett teljesítményt és van olyan változata ami nem.
oferta.apator.eu/produkty/liczniki_energii_elektrycznej/elektroniczne/EC_3

@spirik: "Ép eszű ember hogyan gondolhatja, hogy a mágneses ledet távolról be lehet kapcsolni..." Smart Meter szabvány (IEC 1107) még a Near Field Communication-t is engedi, plusz támogat olyat hogy az áramelosztó központból távirányítással lekapcsolják a mérőóra kimenetéről a fogyasztót. Hogy a LED-re mi van szitázva, az szerintem az óra elektronikájában távvezérléssel beírHATÓ regisztertől szerintem teljes mértékben független.

(valaki, akinél 7-én cserélnek majd órát. Már gondolkodom hogy beállok a szakik mellé egy videokamerával, a jelenegi óráról három évre vissza fényképeim vannak - minden leolvasáskor készült egy. Panelház, úgyhogy védtelen vagyok az ellen ha valaki kibaszásból egy mágnessel körülsimogatja a mérőt, mert nem a lakásban van)

Damien12 2012.03.06. 21:43:35

@Make Valamit:
Megnéztem a linket. A linkben szereplő villanyóra (nem a fentebbi) a lengyel leírás szerint érzékeli a mágneses teret és némelyik rögzíti is, hogy ilyen történt de a digitális villanyórák teljes mértékben nem érzékenyek sem a neodímium sem az erős elektromágnesre. Ezt méréseim igazolták, hogy a digitális villanyóra nem érzékeny a mágneses térre, így mágneses befolyásolást sem lehet rajta végezni.

Perca 2012.03.09. 02:32:44

@Damien12:
A dologban a legérdekesebb, hogy az optikai kiolvasóberendezés is egy neodímium mágnesgyűrűvel tapad fel a mérő burkolatára. A gyártó szerint az ő kiolvasójukra nem reagál. Figyelmeztetve arra, hogy ezek a kiolvasók teljesen szabványosak és más gyártmányokat is használhatnak esetleg, amiben erősebb neodímium mágnes is lehet, az volt a válasz, hogy az övékére nem reagál. Ráadásul el is ismerte a gyártó, hogy semmi értelme az egésznek, mert nem lehet rá hatni semmiképp.
Azt is megtudtuk, hogy a egy-két volt szocialista országból kérnek még ilyen mágneses befolyásolás jelzést.
Tippünk, Bulgária és Szerbia...
A történetben a legszörnyűbb, hogy ennek a "kis opciónak" a fejlesztésében természetesen hazai segédlet volt. Nevezetesen magyar kéz volt benne.
Kár, hogy a fiatalember ilyen dologra fecsérli tudását Lengyelországban. Ő is természetesen a mai Óbudai Egyetem elődjéről a Kandó Kálmán Műszaki Főiskoláról került ki, mely ennek az egész mágneses befolyásolás hazugságteóriának az egyik fő boszorkánykonyhája. A fiatal fejlesztő jól kiképzett katonája, kiszolgálója egy gazdasági érdekcsoportnak. A bíztató az, hogy legalább tisztában van vele, hogy hazugság az egész.
Egyébként semmi különleges dolog nincs a mérőben. Egy hall-szenzor érzékel és ennek a jele van feldolgozva digitálisan. Csakhogy a mérő firmwarejével is vannak gondok, ezért ez a led néha gondol egyet és világít.
A leghumorosabb az egészben, az "Ennek mi értelme van, mivel úgysem lehet semmit sem befolyásolni?" kérdésre adott válasz, ami így hangzott:

De a befolyásolási szándék is látszik...

Ennyit erről... No comment...
Magyarország, abszurdisztán... Ezért tartunk itt... Amiért ilyen ötletek születnek, meg amiért hagyjuk magunkat ilyen blődségeken keresztül kirabolni.

terco 2012.09.23. 01:33:10

@Perca:

Tőrbe lehetne csalni ezeket a gazembereket!?
Összefogás az egész!
Úgy tűnik jobb bevételük van belőle mint a szolgáltatásból.

xmandula 2012.12.03. 10:11:45

Pafal 16EC3gr milyen adatokat mutat a kijelző?
Szeretném ha valaki segítene!

Fe67 2012.12.27. 17:42:43

@villanyóra: Megtaláltam a H10 gyári leírását, konkrétan leírja , hogy nem reagál a mágneses hatásokra ! Amúgy a Péceli vizsgálaton, a "leplombált" dobozból az órák megbontott és sérült állapotban kerültek elő. Tőlem sértetlenűl vitték el ! Lénárd úr nem hitt a szemének. Sejthette, hogy porszem került a rendszerbe. Az órák alját elfelejtették visszatenni(csavaros!), az egyik tengelye elferdült,forogni is alig akart.Az elején lévő kis tábla amit pattintással lehet csak betenni a helyére, a forgó tányéron pihent ! Valaki nagyon elrontott a "raktározás" során. Szerintem pánik szerűen összecsomagolta. A "szakértő" fejét csóválgatta. Úgy rakta össze, hogy egyáltalán mérhessen vele ! A jegyzőkönyvbe meg nem akarta beírni, csak azután, hogy rendőrség kihívását helyeztem kilátásba ! Az Energia Hivatalban csatoltattam korábbi bejeltésemhez. Volna értelme a Parlementi Vizsgáló Bizottság felé is jelezni ezt az egészet? Önök, hogy látják ?

fehérnép 2016.03.20. 12:00:26

"IDÉZET" ezeknél az óráknál egyszerűen simán be mérjük az órát és le kapcsoljuk, leblogoljunk. Mobil app-ról tudom vezérelni a lakásom világítását a klímát a fűtést, a garázs ajtót. Akkor egy LED-et a mai technika nem tud kivilágítani? Dehogy nem.
süti beállítások módosítása