HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

A túlszámlázás "objektív" helyesbítése áramszolgáltató módra

2010.06.17. 22:39 villanyóra

Érdekes az áramszolgáltatóknál a túlszámlázás jóváírásának kezelése is.

Ugye, a kérdésben adott a laboratóriumi jegyzőkönyv, ahol a "szolgáltató bérence" - nevezhetnénk a világosság kedvéért igazságügyi szakértőnek is, de ez szerintem egyáltalán nem fedné a valóságot - feketén-fehéren leírja, hogy a vizsgálata alatt az ellenörzött villanyóra különböző áramokra milyen hibahatáron belül mér. 

Ennek ellenére a 273/2007. (X.19.) sz. Korm. Rendelet 21. § (3) bekezdése ennél véleményem szerint jóval szubjektívebb értékmérőt használ a jóváírás kiszámolási alapjául: "Ha a helyesbítés mértéke nem határozható meg, vagy abban a felek nem tudnak megállapodni, illetve ha időközben a felhasználó felhasználásban változás következett be, a hibás mérést megelőző és azt követő elszámolási időszakok - de legalább négy hónap - felhasználási átlaga képezi az elszámolás alapját."

Ha van egy állítólag (elsősorban a szolgáltató részéről hitelesnek publikált) hiteles laboratóriumi jegyzőkönyv, akkor miért nem az alapján készül a számlakorrekció? Mégse hiteles az a bizonyos feljelentési alap? Vagy miért utólag mért adatok alapján kell a korrekciót számolni? Elméletileg adott egy óra, arról minden adatot leolvastak korábban, illetve a laboratóriumban. Akkor már megint miről beszélünk?

A törvényi szabályozás ráadásul nem veszi figyelembe a szezonalitási hatásokat, és a házban lévő, áramot fogyasztó eszközet. Egy ilyen számítás miatt pl. egy téli hősugárzó, vagy egy nyáron működtetett légkondícionáló igencsak téves számadatot adhat. Ez így sehogy sem jó, mivel az áramszolgáltatónak fel kellene ajánlania, hogy a pontosság érdekében, a meglévő eszközök és időjárási jellemzők alapján határozza meg a helyesbítést. Ez azonban nem érdeke, mert plusz munka...

Ugyancsak visszás számadat jöhet ki, ha a fogyasztó a helyesbítés alapadatául szolgáló hónapokban nem tartózkodik otthon (nyári szabadság).

A lehetséges tényezők sokszínűsége miatt valamelyik fél könnyen károsulhat. Miért fodulhat ez elő? Miért van arra lehetőség, hogy ennyire ne legyen objektív a helyesbítés? Ez már megint kinek az érdeke? Vagy kinek a fejéből pattant ki? Ki volt az az észlény, aki ezt megszavazta? Ha ennek van létjogosultsága, akkor az igazságügyi szakértőinek nevezett vélemény minek van? Ja, hogy annyira már nem hiteles a jegyzőkönyv, hogy a számlakorrekció alapja legyen?

De arra mindenképpen megfelelő, hogy a Rendőrségen lopással lehessen a fogyasztót vádolni?!

 

25 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő áramszolgáltató villanyóra igazságügyi szakértő ellenötzés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr872090101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panonymus 2010.06.19. 10:37:45

"Miért fodulhat ez elő?"

Nem zárható ki annak lehetősége, hogy hasonló állapotok uralkodnak ott is, mint más lebukott, fővárosi közszolgáltató maffiacégeknél. Valószínű, hogy a főváros, a BKV, és a fővárosi közszolg.cégek kiterjedt bűnszövetkezetet alkotnak, amit még nem sikerült teljes terjedelmében feltárni.

Mellesleg tőzsdén jegyzett cég, ezért fontos, hogy a botrányok, és a meginduló csoportos perek minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a (gazdasági) sajtóban. A tőzsdei cégek sem mentesek a kreatív könyvelés, számviteli manipulációk módszereitől (MT esete).
bet.hu/magyar_egyeb/dinportl/companyprofile?company=1862

"Könyvvizsgáló: PricewatershouseCoopers
Felügyelőbizottság tagja: Börcsök Dezső"

"Börcsök Dezső volt MSZMP-s országgyűlési képviselő 1986-tól 1998-ig az Elmű elnökeként dolgozott, és az áramszolgáltatói privatizáció egyik főszereplője volt. 1999-ig vezette a német többségi tulajdonba került céget. Börcsök Dezső elnöksége után 2001-ig igazgatósági tag volt az Elműnél."
mn.mno.hu/portal/122110

Brókerbotrány - személyek és cégek hálója Kulcsár Attila körül
"Börcsök Dezső"
www.nol.hu/archivum/archiv-118412

arpadsavossabeszdekli 2010.06.19. 14:44:58

Kedves Villanyóra nevezhetnélek a világosság kedvéért akár Dezső Bácsinak is. Szeretném, ha megneveznél valakit az ügyben rajtad kívűl, aki nem rohadék, merthogy soraidban csak mocskoltál mindenkit. Nem túlzás ez cserébe azért, hogy az érintettségedet el próbáld tussolni?!

villanyóra 2010.06.19. 20:56:22

@panonymus: Sajnos, teljesen egyet kell, hogy értsek Veled. Egészen biztos vagyok benne, hogy valakik háttérből irányítanak, csak még nem tudom teljesen pontosan, hogy kik. De akkor is felháborítónak tartom, hogy akiket irányítanak, azok miért asszisztálnak. Két lehetőséget látok: van az a pénz, amiért megéri, vagy ennyire képtelenek a fejükben található töltetet használni :( Mindekét eset nagyon szomorú.

villanyóra 2010.06.19. 21:05:16

@arpadsavossabeszdekli: Ha úgy tetszik, természetesen nevezhetsz Dezső Bácsinak is :)
Szerinted az nem mocskolódás, hogy valakit a Rendőrség a szolgáltató feljelentése alapján gyanúsít, holott nem csinált semmit? Azzal minden rendben van, igaz? Akkor a szolgáltató nem rohadék - a Te szavaiddal élve-, ugye?
Ha az égvilágon semmiben nincs igazam szerinted, akkor megmondanád, hogy miért nem válaszolja meg senki a nyitott kérdéseket a mágnesezési ügyek kapcsán? Nyilván értesz a témához, ha ennyire bánt, hogy szerinted csúnya dolgokat írtam . Szerintem ez egy lehetőség arra, hogy válaszolj akár te is.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.21. 11:26:07

@arpadsavossabeszdekli: LOL! Úgy tűnik, hogy lassan meg fog itt jelenni a sokat emlegetett konferencia minden szereplője. Mondjuk azt egyáltalán nem gondoltam volna, hogy pont az ELMŰ egyik képviselője fog ilyen becenév alatt hozzászólni. Inkább ott kellett volna érdemben mondani valamit...

arpadsavossabeszdekli 2010.06.24. 01:25:54

RaveAir: Nincs közöm az ELNYŰ-höz, ezt visszautasítom.

Villanyóra: Nem válaszoltál, akkor mindenki rohadék?

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.24. 06:45:21

@arpadsavossabeszdekli: ELMŰ, ÉMÁSZ, Elster egyre megy. A konferencián kíséretiesen hasonló szavakat hallottam a szolgáltató embereitől.

Ha pedig mégsem lennél "érintett" szolgáltatói/alvállalkozói részről, akkor addig örülj, amíg nálad nem lép fel hasonló probléma. Téged is le fognak majd csalózni, és nagyjából te is hasonló érzéseket fogsz majd táplálni, sok más fogyasztói oldalról "érintett" személyhez hasonlóan. Ritka szar érzés, hogy nem tudod kihez lehetne fordulni, amikor olyasvalamivel gyanúsítanak, amit nem követtél el, és azt látod, hogy mindegyik szerv a másikból él...

amper.anti 2010.06.24. 09:07:04

és a gyanúsítás csak az egyik fele, ott van még a jó nagy kötbér, amit a korábbi gyakorlat szerint még meg is ítél a bíróság a szolgáltatónak.
Kíváncsi lennék arpadsavossabeszdekli arcára, mikor kézhez kap egy több százezres számlát...

villanyóra 2010.06.24. 22:41:11

@arpadsavossabeszdekli: Ha megpróbálnád egy kicsit legalább értelmezni a problémát, amiről a blog szól, és nem csak trollkodnál, talán, volna miről beszélgetnünk.

phaidros 2010.06.26. 20:48:43

@arpadsavossabeszdekli: Te viszont természetesen kicsit sem tűnsz érintettnek az ügyben, ellenoldali félnél, a hozzászólásod alapján. :D

arpadsavossabeszdekli 2010.06.29. 07:45:11

Villanyóra (akarom mondani Dezső Bácsi): Lássuk a dolgokat sorjában. Még mindíg nincs meg a nemrohadékok felsorolása....

Nem látom azt, hogy újságíróként felelősséggel írnál, csak vagdalkozol, és nem veszed észre, hogy az áramlopás a becsületes fogyasztót terheli leginkább. Nem figyeltél sem a MÜOSZ székházban, sőt a HIRTV adását se értetted meg. Habzol, és fröcsögsz!

Az ugye tény, hogy a villanyóraszekrények nem tuti biztosak az idegenek ellen, kivéve a magáningatlanokat, ahol csak egy tulaj van. Azzal sem kellene vitatkoznod, hogy a két igazságügyi szakértő érzelmektől mentesen és megalapozottan érvelt. Nem kell szeretned az ELNYŰ-t, de bemutatták a villanyóra fékmágnesének lemágneseződését külső mágneses tér hatására. Azt sem kellene vitatnod, hogy egy mágnes lemágneseződéséhez a fizikus jobban ért.

Szúnyogh István elmondta, de leírni senki sem írta le (még te sem), hogy zárlattól, hőtől, és leejtéstől, sőt még villámtól sem mágneseződik le a fékmágnes...

Ha annyira biztos vagy abban, hogy van más módszer, akkor azt neked kellene bemutatnod, ha bemutatod, akkor kuss lesz a másik oldalnak.

Addig, pedig tedd magadat takarékra, izzadságszagú az erölködésed.

Az összes többinek, ha nem lopjátok az áramot, akkor ti is fizetitek a tolvajok áldásos tevékenységt! NEM?

Megjegyzem, hogy én is utálok fizetni, nemcsak az ELNYŰ-nek, hanem az összes multinak is. Meg is ugathatnám mindet (ahogy megugatjátok itt ebben a blogban az ELNYŰ-t), de erre sajnálnám az időmet.

Azért mert a józanul gondolkodók elkerülik ezt a blogot, még nincs igazatok.

Felhívnám végül a figyelmeteket, hogy előbb gondolkodni, csak utána verni a billentyűt!

üdvözlettel: arpadsavossabeszdekli

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.29. 09:49:47

@arpadsavossabeszdekli: Nem akarom villanyórát megvédeni, csak a saját nevemben beszélhetek, mint egy érintett, és akit talán nem sorol a rohadékok közé. Sőt, tovább megyek, mert én is ugyanígy fröcsöghetnék, mivel ez a köcsög ELMŰ szinte teljesen tönkrevágta az életünket. Azért, mert amit villanyóra néven mérőeszközként a lakásunkhoz szereltek egy fos, és amiért tönkrement (ÚGY HOGY TUDTUNKKAL NEM LÁTOTT SEMMILYEN MÁGNEST!) most velünk szarakszik ez a magát szolgáltatónak nevező banda.

Válaszolok sorban, mert úgy tűnik, hogy te is részt vettél ezzen a konferencián, és most névtelen pártkatonaként véded az ELMŰ-t. Nehéz lenne nem észrevenni, hogy vagy az emberük vagy, vagy pedig téged is megvettek... ahogy a fent említett személyeket is.

Én sem vagyok fizikus, ezért én sem tudom megmondani, hogy mi vágta gallyra az óránkat. De számomra nyilvánvaló, hogy az olyan igazságügyi szakértők, akik ebből élnek bizonyára nem fognak olyan álítással előállni, ami után többé nem lesz szükség a tevékenységükre. Azt is értem, hogy ők miért tudnak érzelemmentesek maradni... mert majdnem mindenki elfogadja az álláspontjukat. Csak azért, mert a fennkölt IGAZSÁGÜGYI "szakértő" névre hallgatnak.

Ők is, Sz. István is pontosan tudja, hogy még mitől mehet tönkre egy villanyóra, de nem mondják meg. Ami persze részben érthető, mert az igazi tolvajoknak nem akarnak tippeket adni, a maradék mágneses ügyben szenvedő pedig csak statisztikai hiba.

Mi lehet arra a garancia, hogy a konferencián és a HírTV műsorában már nem előre manipulált órákat láttunk? Semmi. Nem tagadom, hogy mágnessel nem lehet tönkretenni egy villanyórát, de erősen felmerül bennem a gyanú, hogy talán szándékosan csináltatta, vagy "javítgatta ki" a számodra isteni ELMŰ a mérőeszközöket. Gondolom, hogy használhatnának olyan órát is, amire a mágnes nem hat. Bár abban semmi érdekük nem lenne... Erről is lehetne egy külön konferencia, egy külön tévéműsor, ahol az ún. igazságügyi szakértők jól elmagyaráznák, hogy ez miért nem jó.

Mi meg csak fizessük az áramdíjban és különféle kötbérekben az ELMŰ-s dolgozók áramszámláját, ha van benne medencefűtés, ha nincs. Mondhatnám rájuk, hogy köcsögök, de nem teszem.

Lelkiismereti problémáim nincsenek, mert tudom, hogy nem próbáltam manipulálni villanyórát. De ideges vagyok, mert ezzel vádolnak, és nincs olyan szerv, ami engem védene...

villanyóra 2010.06.29. 22:41:02

@arpadsavossabeszdekli:
Fölhívnám -immáron többedszer - a figyelmet, hogy ez a blog elhatárolódik az áramlopástól, sőt, annak kísérletétőlű is.
Úgy látom a MÚOSZ Székházban sem vetted észre a panaszosokat - akik merték vállalni a nevüket, arcukat az áramszolgáltató felvonultatott kisebb hadserege ellenében, hogy ők nem manipulálták a villanyórájukat. Azt sem vetted észre, hogy egyetlen érdemi válasz se született a panaszosok kérdéseire (legalábbis a www.akontroll.hu oldalon nem láttam egy kérdésre se választ).
Nem azt vitatom, hogy le lehet-e mágnesezni a mérésre amúgy is alkalmatlan villanyórának (a típusokkal nyilván tisztában vagy - a hozzászólásod alapján) nevezett szerkezeteket, hanem azt, hogy mástól nem mágneseződhet le. Az szerintem nem kielégítő válasz, hogy azért, mert nem ismernek rá más lehetőséget. Emlékeztetnélek, hogy a Földet elég sokáig laposnak hitték. A tudomány jelenlegi állása szerint mégse az.
Szunyogh I. a villámcsapásról beszélt, zárlatról nem - legalábbis hallomásból úgy tudom. Erről meg annyi a véleményem, hogy tudunk olyan emberről, aki a villámcsapásba belehalt, meg olyanról is, aki nem. Bizonyíték a villámcsapással kapcsolatos teóriára van? Hol?
A bizonyítékot miért egy laikusnak kellene bemutatnia? Miért kellene a fogyasztónak értenie a témához? (Attól hogy tudsz kanállal enni, nem feltétlen tudsz kanalat csinálni.) Ja, csak nem azért, mert a szolgáltató, igazságügyi szakértő, gyártó, forgalmazó, MEH nem érdekelt benne? De az összeesküvéselméleten meg vagy sértődve. Miért? Kicsit nőnének a szememben az igazságügyi szakértőnek nevezett fizetett bérencek, ha felül mernék bírálni saját korábbi szakértői véleményüket, és szépen előállnának a valósággal. De, persze, akkor másik állást kellene keresniük :(
Mivel tudtommal a szolgáltató a nem csekély nyeresége mellé bekalkulálja a lopások megtérülését is, így nyilván minden fogyasztó fizeti valamilyen arányban az áramlopást. Az is, akit ártatlanul megvádolnak, és még a kötbér összegét is ráverik!

Perca 2010.07.09. 02:58:47

@arpadsavossabeszdekli: Most pedig lemegyek a szintedre, te ostoba primitív ökör! Nem vagy te semmilyen árpádsávos. Ebből talán a sabeszdekli igaz. Egyébként kipának hívják azt, amire gondolsz bunkókám. (Igaz az áramszolgáltató maffia jobb-oldali irányultságú.) Ha az lennél egy kicsit is, akkor nem ömlene belőled ez a sok mocsok. Tudom ki vagy pontosan te utolsó kis rohadék! Egyébként a villanyóra nick nevű illető nem az az ember, akire gondolsz, hiába vered a nyálad ilyen intezíven. Sőt a dezső bá nevű beíró sem a te embered. És én sem ő vagyok, bármennyire is szeretnéd. Ő egyáltalán nem ír ide, sőt talán figyelemmel sem kíséri. Na, erre varrjál gombot! Különben többen is röhögünk rajtad te lúzer..., hogy mekkora egy primitív tuskó vagy....
Egyébként óhajod számomra parancs. A bemutatófilm most készül. Fent lesz egy vidómegosztón, ami közzé lesz téve itt és mindenhol. És a te kis gusztustalan pofádat is betömöm vele! Takarodj innen a franca te üresfejü majom! Senki nem kiváncsi rád itt. Hiába is próbálsz meg zavart kelteni, nem fog összejönni. Ha ötször átnevezed magad, akkor is tudni fogom, ki vagy!!! Tudod miért pajtás...? Ha nem, akkor gondolkodj el, és nézz jól körbe a saját kis szűkebb környezetedbe! Rá vagy szedve seggfej!!! Csak irogassatok ide még többen! Így legalább könyebb lesz a kört behatárolni! Üzenem a többi kis kiszolgáló féregnek is, hogy, ha ide regisztrál, legalább ne az áramszolgáltatói gépről tegye... Egyébként a cégek gépei loggolnak, ha nem tudnák. Az ELMŰ még a belső hívásokat is rögzíti, gyökerek. Tiszta ÁVÓ... Nagyon fodros kedvem van máma...
Elnézést kérek a többi tisztességes szándékú blogozótól!

arpadsavossabeszdekli 2010.07.10. 20:41:23

@Perca: Bár kértem, hogy "hogy előbb gondolkodni, csak utána verni a billentyűt!" neked ez most nem sikerült. Mindig szívesen olvasok magas hőfokú, intelligens hozzászólásokat. Köszönöm, hogy figyelemre méltattál. Mondok egy kaddist a vérnyomásodért...

arpadsavossabeszdekli 2010.07.10. 22:20:50

Raveair & Villanyóra:

Valami nagyon elkerülte a figyelmeteket: Véleményem szerint, és a hozzászólásom figyelmes elolvasása után fel is tűnhetett volna, hogy nem védem elvtelenül a szolgáltatókat. Jól látszik, hogy az óraszekrény hozzáférhetőségének szempontjából jogilag több „helyzet” van. Vannak szerintem támadhatatlan szituációk, Ilyen az időtlen idők óta lakáson belüli villanyóra birtoklás. Ilyen lennék és is, ha belekerülnék a körbe, lakáson belül van felszerelve a villanyóra, és több alkalommal cserélték is már.

Ezt meg sem próbálnám kidumálni! A többi esetben nem tudnék állást foglalni, mert a jogászok vitáihoz nem értek és az elmúlt időkben azt érzem, hogy aki nevesebb ügyvédet fogad, az várhatóan jól jön ki a perből.

Kívülállóként meggyőződésem, hogy a bírósági szakértőt kétségbe vonni szerencsétlen dolog. Az egyetlen érvetek ellene, hogy meg van kenve, de ezt bizonyítani nem tudjátok. Ő viszont szakmailag messze fölöttetek áll. Vele szemben a szavatok szakmailag, mint a légy zümmögése. Szakmai érveket kellene keresnetek. És ami fontos Imrei Józsefné világosan elmondta, hogy a egyszeri éves leolvasás további jogi bizonytalanságot okozhat. Emlékeztetnék az általa felrajzolt ábrákra.

A bíróság azért kér fel szakértőt mert ő „tud kanalat csinálni”, és amit mond abban profi. Aki kijelenti magáról, hogy egy laikus az ne vonja kétségbe a szakértő hozzáértését, mert az a bíróságot is megsérti.

Perca: inkább a levelesládámat terheld a vélhetően értelmes és emberi hozzászólásoddal!

arpadsavossabeszdekli@gmail.com

Perca 2010.07.10. 23:04:56

@arpadsavossabeszdekli: Már megint baromságokat dumálsz. Nincs olyan, hogy bírósági szakértő. Igazságügyi szakértő létezik. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján megtalálhatók. A véleménye semmivel nem ér többet, mint a tulaj véleménye. Azonkívül szabálytalan vételezés esetén, 273/2007.(X.19.)Kormányrendelet a villamosenergiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 22/A.§ (7) szerint kell eljárni az áramszolgáltatónak, vagy megbízottjának. Eszerint a szerződésszegést nemcsak jegyzőkönyvben, hanem bizonyító erejű fényképpel, vagy videófelvétellel kell alátámasztani. Ennek hiányában, mivel nem is történt semmilyen szerződésszegés elmehet a fenébe, minden szolgáltató.
Az igazságügyi szakértők szakmaiságát meg hagyjuk. Én legalábbis kikérem magamnak, hogy fölöttem állnak szakmailag, mert, ha ez így lenne, akkor már rég élve eltemettem volna magam.
Túl nagy az arcod sabeszdeklikém, vigyáz nehogy összezsugorodjon egyszer hírtelen..., ha magadra hagynak!!!
A levelesládádat terhelje meg a fene. Nem veszlek semmibe se. Mások miatt ütlek csak, mert káros az ittléted is. Mert hazudozol és félrevezetz mindenkit. Mégegyszer mondom tűnj el innen a fenébe a franc sem kiváncsi rád. Főj csak a saját levedben! A fodornak a csipkebugyin a helye...

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.07.10. 23:11:58

@arpadsavossabeszdekli: Most nem igazán értelek. Nem értem, hogy miért vagyok rosszabb helyzetben, ha folyosón van kint a villanyóra egy szekrényben, mintha bent lenne a lakásban. Mivel ott voltam a konferencián ezért hallottam, hogyan krepegett az óra, tehát mégha fel is merült volna bennem a mágnesezés, akkor sem próbáltam volna ki egy nyílt folyosón, ahol bárki, ismétlem BÁRKI, hozzáférhet. Ugyanakkor bármilyen rosszakaróm, vagy csak szórakozó, esetleg kísérletező személy hozzáférhetett a szekrényhez, és tönkretehette a villanyórámát. Mivel ez bármikor megtörténhet újra, ezért most lehet, hogy talán őrt kellene mellé állítanom.

Azt sem igazán értem, hogy miért kellene jobb nevű ügyvédet fogadnom... Nem hiszem, hogy sokkal jobb egy ügyvéd zsebét tömnöm az áramszolgáltató helyett, egy olyan ügyből kifolyólag, ahol őszintén és tiszta lelkiismerettel ártatlannak mondhatom magam.

Engem mellesleg érdekelne, hogy ki lehet bírósági szakértő. Sajnos, nehezen tudom elképzelni, hogy teljesen független legyen, illetve, hogy ne legyen érintettsége. Érveim még mások is lehetnének ellenük, és nem csak ez... Sajnos Imre Józsefné szavaira teljesen nem emlékszem, pedig szinte ő volt az egyetlen olyan "hivatali" személy, aki nem fogta egyértelműen az áramszolgáltatók pártját.

Pár dolog azonban még felmerült bennem. Miért van az, hogy a rendőrségen általunk tett feljentés nem halad előre, ugyanakkor az, amit az áramszolgáltató indított igen? Meg persze az is elég érdekes, hogy az ebben az ügyben kirendelt igazságügyi szakértő miért egy szombati napon, este 8 után hívott fel minket telefonon. Arról már nem is beszélve, hogy óvatosan utalt arra, hogy vannak lehetőségek bizonyos megegyezésekre. Dűhítő, hogy az emberek kiszolgáltottsága oda vezet, hogy mindenki pénzt próbál legombolni róla.

Aztán lenne még egy dolog. A feleségem eléggé kikészült, az anyateje elapadt, a másik gyermekünk dadogni kezdett (az egész ügy miatt kialakult, családon belül feszültség miatt). Ezek alapján lassan érlelődik bennem, hogy eljárást indítattok, akár több millió forintra az ELMŰ ellen. Ilyen esetben mi lesz arra a garancia, hogy az ügyben kirendelt szakértő nem olyan lesz, akit én ismerek személyesen...

Mivel az ismeretségi körömben egyre több személytől hallom azt, hogy vélhetően többet mér a villanyórájuk - és a mi ügyünk kapcsán is félnek bejelenteni -, ezért egyre biztosabb vagyok abban, hogy az áramszolgáltatóknak inkább a villanyórákat szerelő, vagy karbantartó cégeket kellene kötbérezniük. Lehet, hogy inkább az áramszolgáltatóknál kellene szakértőket alkalmazni, hogy valóban helyesen működnek-e az alvállakozóik, illetve beszállítóik. Azt már viszont világosan látom, hogy a gazdasági vonalon nem biztos, hogy megfelelő embereket alkalmazzák.

villanyóra 2010.07.12. 22:46:59

@arpadsavossabeszdekli: Úgy látom, mi soha az életben nem leszünk egy véleményen. Valószínűleg azért, mert én valóban nem a szolgáltató (betanított, agymosott) alkalmazottja vagyok.

Azt, hogy a villanyórát be lehet-e tenni az ingatlanba vagy nem, nem a fogyasztó találta ki. Erről kár is vitatkozni. Az, hogy a fogyasztó fogadjon ügyvédet azért, mert nem követett el semmit, szerintem egyértelmű visszaélés a szolgáltató részéről. Miért nem a szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy a fogyasztó tényleg mágnesezte az órát? Mert a szolgáltatónak lehetősége van rá, hogy minden bizonyíték nélkül beszedje a kötbért. Tényleg kényelmes megoldás a szolgáltató részéről. Mivel a fogyasztónak nincs lehetősége másik szolgáltatót választani, így nem is téma, hogy esetleg hátránya származhat az ügyből a szolgáltatónak. Szépen ki van ez találva. Mondhatnám azt is, hogy gratulálok hozzá!

Azt, hogy átalányt lehet választani, szintén nem a fogyasztó találta ki. Felmerül a gyanú, hogy ez is a szolgáltató játékának a része. De tekintsünk el ettől a száltól, mert ez már tényleg mellékes a többihez képest.

Az, hogy az igazságügyi szakértőnek (és természetesen a szolgáltatónak) se tűnik fel, hogy sorra ugyanazon típusú órák hibásodnak meg, és ragaszkodnak az évek óta bejáratott eljáráshoz, igazán nem a szakértelmet dícséri szerintem. Vagy csak nem képesek gondolkodni? Vagy csak tényleg egyszerű maffiáról van szó? Ezt a szolgáltató kikéri magának. A fogyasztó meg azt kéri ki magának, hogy gyanúsítgatják, rendőrségre citálják, megvádolják, el nem követett tettért (bizonyíték nélkül) többszázezres nagyságrendeket gomboljanak le róla.

De a szolgáltatónak lassan leáldozik. Minél több ilyen eset kiderül, és minél több ilyen lesz, annál többen nem lesznek hajlandóak fizetni azért, amit nem követtek el.

Minél több megvádolt fogyasztó jelentkezik a blogon, minél szélesebbkörű a statisztika, annál biztosabb, hogy szépen lebukik ez a mondvacsinált bevételi lehetőség a szolgáltató részéről.

Javaslom, hogy imádkozzon a szolgáltató, nehogy majd elinduljon egy újabb kezdeményezés, ami arra irányul, hogy elindul, és szépen sorra ellenörzi az órákat. Ha elég számosnak mondható majd a statisztika, akkor semmilyen bíróság nem menti meg a szolgáltatót a teljeskörű vizsgálattól az ügyben. Kiderül, hogy miért a vacak, instabil órákat szereli a szolgáltató. Kár, hogy ezt a szolgáltató nem hajlandó maga megcsinálni, és beismerni, hogy egyszerűen az óra úgy kaki, ahogy van. Biztosan van statisztika, csak nem tudják, hogy hogyan kellene ezt a közvélemény elé tárni.

Volna rá egy javaslatom: szépen be kell ismerni, hogy tévedtünk, és mindenkinek szépen jóváírni az eddig beszedett kötbéreket - kamatostul. Az elnézéskérés már édeskevés az ügyben! Ugye, tudod, hogy emberéleteket tesztek tönkre? de legalább a károsultakkal ellentétben nyugodtan alszol. Ehhez is szeretnék gartulálni.

00Hugedli021 2010.07.27. 14:06:16

@RaveAir: Szia!
Minket is behúzott a szolgáltató most küzdünk ellene!
Írj hol tart az ügy!!!Én már kész vagyok teljesen...

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.07.27. 16:26:21

Én is eléggé ki vagyok akadva az egész ügy miatt. Jelenleg ott tartunk, hogy nem fogadtuk el a kötbért, írtunk levelet a Magyar Energia Hivatalnak, akitől a hivatalos választ várjuk. Telefonos megbeszélés alapján úgy tűnik, hogy van reményünk, de nem kiabálnék el semmit. Várjuk a papírt.

Mellette az ELMŰ eljárást indított ellenünk vagy ismeretlen tettes ellen, aminek következtében tanúként kihallgattak minket. Ebben az egyik vicc az, hogy elvileg nem láthattuk volna, hogy ez ELMŰ indította az eljárást, de véletlenül mégis megláttuk (meg ugye hülyék lettünk volna, ha magunktól nem találjuk ki). A másik pedig az, hogy miután mi is tettünk feljelentést a rendőrségen, azt követően nem láttunk semmilyen előrehaladást... Valószínűleg nem működik teljesen jól az egyenlő elbírálás elve.

Az lenne a javaslatom, hogy szedj össze mindent, amit csak tudsz és a saját igazadat bizonyítja, és küld el a MEH-nek.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.07.27. 16:29:47

@00Hugedli021: Én is eléggé ki vagyok akadva az egész ügy miatt. Jelenleg ott tartunk, hogy nem fogadtuk el a kötbért, írtunk levelet a Magyar Energia Hivatalnak, akitől a hivatalos választ várjuk. Telefonos megbeszélés alapján úgy tűnik, hogy van reményünk, de nem kiabálnék el semmit. Várjuk a papírt.

Mellette az ELMŰ eljárást indított ellenünk vagy ismeretlen tettes ellen, aminek következtében tanúként kihallgattak minket. Ebben az egyik vicc az, hogy elvileg nem láthattuk volna, hogy ez ELMŰ indította az eljárást, de véletlenül mégis megláttuk (meg ugye hülyék lettünk volna, ha magunktól nem találjuk ki). A másik pedig az, hogy miután mi is tettünk feljelentést a rendőrségen, azt követően nem láttunk semmilyen előrehaladást... Valószínűleg nem működik teljesen jól az egyenlő elbírálás elve.

Az lenne a javaslatom, hogy szedj össze mindent, amit csak tudsz és a saját igazadat bizonyítja, és küld el a MEH-nek.

villanyóra 2010.07.27. 21:39:05

@00Hugedli021: Annyit tudok javasolni, hogy próbáld meg kipihenni Magad, mert úgy tűnik, hogy az áramszolgáltatók nagy botránynak néznek elébe! Ha Te kerestél meg mailben, akkor mindenben szívesen segítek, ha mégse Te voltál, akkor keress meg, kérlek, ott mindent meg tudunk beszélni részletesen, akár konkrétumokkal: villanyora.magnes@gmail.com
Szóval első lépés, hogy pihenj egy nagyot! Jó esélyeid vannak, csak ne add föl!

laci-13 2010.08.11. 19:54:14

Sziasztok˘! Nálam 2 villanyász cserélt órát majd fél éve. míg az egyik szerelt,a másikkal kötődobozt kellett keresni. Idáig átalányt fizettünk, egyre többet ígyhát leolvastuk az órát.
fél év alatt 6000 kwh . Egy fogyasztásmérőt az óra után kötve 0,18kwh-nál fordul az óra 1 kwh-ára. Holnap megyek az ELMÜ-höz,mert másképp csak fél éven belül hajlandóak kijönni.Lehet a rendőrségre,ésafogyasztóvédelemhez is forduljak mielőtt ők lépnének ?

villanyóra 2010.08.12. 21:31:47

@laci-13: Én megvárnám, amíg a szerelők a helyszínen megnézik az órát. Őket esetleg ki is tudod kérdezni, hogy számíthatsz-e retorzióra, vagy egyszerűen beismeri a szolgáltató, hogy rossz volt az óra. A lényeg, hogy amennyiben a szerelőlapon Rád nézve bármi terhelőt beírnának, akkor írd be, hogy nem követtél el semmit! Ha beírják a szerelőlapra, hogy további laborvizsgálat szükséges, akkor biztos lehetsz benne, hogy gyanúsítgatás lesz a vége...
Ha esetleg megvádolnának valamivel, és tudod, hogy nem történt meg, akkor mindenféleképpen fordulj az Energia Hivatalhoz. Általában kiderül, hogy a szolgáltató valamit elmulasztott, így nem jogos a kötbér. Ja, ha az óra fölszerelésekor nem történt pontosságvizsgálat (ha történt, akkor van róla jegyzőkönyved), akkor semmis a kötbérkövetelés! Úgyhogy ne hagyd magad!
süti beállítások módosítása