HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Mágneses villanyóra, avagy miért nincs óracsere tulajdonosváltáskor?

2010.05.18. 09:21 villanyóra

Ezt a történetet tamás48 küldte be. A történet alapjaként egy elmulasztott ellenörző vizsgálat szolgált.

 

"A budapesti lakást a leányom, és férje vásárolta, 2007.június 20-án.
A lakás használata során azt tapasztalták, hogy meghatározóan magas a villanyszámlájuk.
Panasszal éltek az ÉLMŰ-felé, kérték az ellenőrzést, mérőműszert kölcsönöztek az ELMŰ-től.
Nem jutottak előre, a számlák egyre magasabb összegről érkeztek, nem tudták fizetni, hozzám fordultak, és hivatalosan megbíztak az ügy rendezésével, ugyanis egy ösztöndíj külföldre szólította őket.
Vásároltam egy digitális fogyasztásmérőt, felutaztam Budapestre, és egy 100 W teljesítményű izzóval ellenőriztem a villanyórát. Azt tapasztaltam. hogy a villanyóra 2,6-szor gyorsabban forog a kelleténél.
Megrendeltem a hivatalos ellenőrző mérést, az ELMŰ megbízása alapján a villanyórát gyártó cég, az ELSTER Kft. két munkatársa jött ellenőrizni, és hozták magukkal a "katabox" dobozos új villanyórát.
Az ellenőrzés során felvett jegyzőkönyvben az ELSTER munkatársai említést tettek a lehetséges mágnesezésről, én pedig ízt nyilatkoztam, hogy semmiféle befolyásolást nem végeztünk.
Az ELMŰ olyan körülményeket teremtett, hogy a labor körülmények közötti mérés időpontjáról csak a mérés megtörténte után kaptam értesítést. A szakértői vélemény érdekessége, hogy a szakmaiságán túl pejoratív megjegyzést fűz a fogyasztó személyéhez. Műszaki tartalmát nem tudom értékelni, a szakemberek is különféle véleménnyel vannak a mérők mágnessel történő befolyásának lehetőségéről. Ennek a szakmai kérdésnek az elbírálását a szakérőkre bízom. Ami minket érint az, hogy nem csináltunk semmit sem a mérővel, mégis úgy kezelnek mint elkövetőt.
A szakértői vélemény alapján az ELMŰ kivetett ránk 375.000,-Ft összegű kötbér követelést.
Folyamatos reklamáció, egyeztetés, fellebbezés az ELMŰ különféle fórumainál, után az ELMŰ visszakozott, és megszüntette a kötbér követelését, viszont előállt egy 41.400,- Ft összegű kártérítéssel, mivel a villanyórát le kellett cserélni. Mi ezt sem fogadtuk el, mert a hibás villanyóra cseréje mindkét fél érdekében történt, az egész ügy megelőzhető, és kezelhető lett volna, ha a lakás megvásárlásakor lecserélik, vagy bemérik a villanyórát, és ezt követően cserélik le, illetve a panaszaink alapján még a korai fogyasztási fázisunkban rájönnek, hogy a villanyóra hibás.
Az ELMŰ rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a gyerekeket nyomozók keresték meg, ők nyilatkoztak. Úgy tudom, hogy a nyomozást megszüntették.
Jelenleg az utolsó levelében az ELMŰ azt írta, mivel velem nem tudott megegyezni, a gyerekek irányában jogi útra tereli az ügyet.
Mi belecsöppentünk ebbe a villanyóra ügybe. Egy dararabig, amíg bírták, a gyerekek fizették a számlákat, majd utánanéztünk a villanyszámláknak.
Mi nem manipuláltuk a villanyórát, ha az manipulálva volt, azt már így kaptuk meg, ezek alapján semmiféle kártérítést nem vállalunk magunkra.
Kártérítés minket illet meg, mert a tényleges fogyasztásunknál magasabb összeget fizettünk be, saját költségünkre jártunk el az ügyben.
Külön bosszantó, hogy hiába írtam fellebező panaszos leveleket az ELMŰ különböző forumaihoz, mindig ugyanaz az osztály, ugyanazokok a személyek, a
Méréstechnikai és Mérőellenőrzési Osztály válaszolta meg a leveleket. 
A fogyasztásmérő típusa H10, gyártója ELSTER."
 
Érdekes kérdés, hogy az ingatlan tulajdonosváltásakor miért nem cserélnek órát a szolgáltató emberei? Vagy ha csak lett volna egy helyszíni pontossági mérés, valószínűleg az is megoldotta volna a jelenlegi ügyet. Vagy csak tamás48-nál maradt el ez az alapvető lépés?
Azt meg nem egészen értem, hogy ha nem biztos benne a szolgáltató vagy a megbízott cég, aki a laborvizsgálatot végzi, hogy megkapta a meghívót a laborvizsgálatra a fogyasztó, akkor miért nem érdeklődnek utána, vagy miért nem halasztják el a vizsgálatot? Hiszen ez a laborjegyzőkönyv az alapja az ELMŰ jogi lépéseinek. Erre hivatkozva él a szolgálatató a kötbérigényével. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mágnes áramszolgáltató villanyóra

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr112012087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása