HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Az ELMŰ újabb terror akciója – immáron széles köröket célozva

2010.06.09. 22:41 villanyóra

 Remélem, nem sokan látták hétfőn az ELMŰ „fizetett hirdetését” a Hír TV-n, aminek a címe: Panaszkönyv. A műsor állítólag fogyasztóvédelemmel foglalkozik. Ennek ellenére ott volt egy előre megírt forgatókönyv szerinti riport a "sötét" oldaltól: főszerepben Hartlein Károly, aki bazári majomként szajkózza azt az előadást, amit betanult, illetve az ELMŰ szóvivője, Dr. Boross Norbert – a Mérésügyi osztály előretolt hadteste. Még annyit se sikerült a műsorba betenni, hogy kihez fordulhat jogorvoslatért az ember, ha gyanúba keveredik – ez a mai fogyasztóvédelem! A Hír TV szerint.

 A beharangozott áramlopások témát igazán nem sikerült kimeríteni, de az eddig hétpecsétes titokként kezelt villanyóra lemágnesezést bemutatták, illetve az ezzel kapcsolatos tudnivalókat sikerült nyilvánosságra hozni – az eddigi sorozatos tiltakozások ellenére. Érdekes.

 Gratulálok minden kedves Hír TV-s kollégának, elsősorban a szépen mosolygó, naiv, valószínűleg jól megfizetett Szabó Anettet javaslom ELMŰ-életmű-díjjal kitüntetni, illetve azt a személyt, aki eldöntötte, hogy ennek a műsornak így kell lemennie, vagy hogy egyáltalán le kell mennie. Remélem, amikor kiderül, hogy az ELMŰ manipulál mindent és mindenkit, akkor legalább lesz annyi becsület bennük, hogy elnézést kérnek azért a hatalmas hibáért, amit vétettek. Bár, arról már sokkal kevesebben fognak értesülni, mert a hitelességüket most végképp sutba dobták, nem tudom marad-e még nézőjük. Remélem, megérte nekik.

 Ejtsünk néhány szót a megjelent vendégekről. Dr. Boross Norbertet nyugodtan titulálhatjuk a terrorszervezet pókerarcának. Kitűnő érdemei vannak több területen, ilyenek például a hogyan ne vegyünk tudomást a kis szürke, porbafingó emberkékről, ha át is tudunk nézni a fejük felett. Vagy a hogyan mondjuk el a semmit a kérdésre Pázmányt meghazudtoló körmondatokban. Most már nyilvánosan is kijelenthetjük, hogy a hazudozást minden kertelés nélkül vállaló szervezet kiváló menedzsere címét is nyugodtan neki adományozhatjuk. Remélhetőleg legközelebb egy, legalább az If szigetén található börtönnel fölérő legrosszabb cellájából köszön vissza már HD minőségben a csillogó, álszent viaszpofikája.

 Hartlein Károly pedig nagyon büszke rá, hogy kutatóként dolgozik a Műegyetemen. Én az egyetem helyében letagadnám, hogy valaha is hallottam a nevét. De úgy néz ki, hogy most már a médiában is meg kell jelenniük azoknak az „embereknek”, akik miatt ott tart az oktatás, ahol tart. Erre volna egy elég szomorú linkem is: http://vimeo.com/11690875. Ebben szerepelnek a BME-ről is hallgatók. Illetve volna itt egy levelezés is Egely Györggyel, ami igencsak elgondolkodtató atekintetben, hogy az embereket tényleg lehet-e egyöntetűen, minden egyéb kritérium nélkül a gerincesek közé sorolni: http://www.egely.hu/?page=ujdonsag&lang=hun&id=21. Igazán szerintem talán a férgek közé lenne sorolható, de lehet, hogy ez is még dicséretnek számít az ő esetében.

 Térjünk a lényegre: akinek többet mutat a villanyórája a valós fogyasztásánál, az mindenképpen bűnöző! - derült ki a fogyasztóvédelminek titulált műsorból. Gyakorlatilag a lényeg, hogy lassan el kellene döntenie az ELMŰ-nek, hogy egyfélét nyilatkozzon, Boross úr! Volna egy-két ellentmondás a korábbi és mostani nyilatkozataiban, majd erre is kitérek.

 A mágnesezés bemutató egyik és legnagyobb kérdése: szabad már a nyilvánosságot is minden következmény nélkül félrevezetni? Miért kell azt elhinnem, hogy egy valóban hiteles mérőről van szó a bemutatóban, amikor még a fogyasztókhoz se sikerül hibátlan, hiteles mérőt telepíteniük? Az ELMŰ eddig azt nyilatkozta, hogy azért nem kell ingatlan tulajdonosváltásakor az órákat legalább pontosság-ellenörzésnek alávetni, mert azok nem hibásodhatnak meg. Arról neki semmilyen iratot nem kell a fogyasztó felé bemutatnia, mert azt nekünk el kell hinni, hogy az óra tényleg hiteles, jól mér, hibátlan, hogy szállítás közben nem hibásodott meg, stb, tetszik tudni!

 AZ ELMŰ szempontjából igen szerencsés, hogy nem hallani, hogy kattog a bemutatott buherált óra, mert gerinctelen Károly szinkronhangját lehet csak hallani a műsor közben. Még a végén fölvetődhetne, hogy egy, a témában legalább egy picit jártas szakember egyből rájönne, hogy valami nem stimmel a látszatbemutatóban. De ez már csak egy apróság a többihez képest.

 A nyilatkozatokkal kapcsolatban bennem megfogalmazódott aggályok:

1. Hogy lehet az órát lemágnesezni, ha benne van a leírásában, hogy a külső mágneses tér változására nem reagál számottevően? Ja, lehet, hogy tényleg buherált az óra? Vagy talán rosszul lett föltéve a helyére? Igen, ezek a lehetőségek is valóban fennállnak, de kár is lenne nyilvánosan felvetni, mert még az ártatlan fogyasztónak lenne mire hivatkoznia! Egy korábban ELMŰ-nél dolgozó ügyvéd azt is elkotyogta, hogy amelyik utcában villamos jár, ott gyakrabb a „mágnesezési ügy”. Nyilván arra több házaló járhat, nem?

2. Korábban azt nyilatkozta a doktor úr, hogy ha a fogyasztó jelenti be, hogy rossz az óra, akkor nem a fogyasztót tekintik bűnösnek. A mostani riportban pedig azt mondta, hogy mivel mindenképpen előbb vagy utóbb az ember úgyse akarja a valós fogyasztásának a többszörösét fizetni, ezért kénytelen lesz bejelenteni, hogy rossz az óra. Ergo a fogyasztó mindenképpen mágnesezte az órát.

3. Korábban az volt az ELMŰ álláspontja, hogy azért nincs egyetlen mágnesezési ügy sem felderítve, mert az ELMŰ-nek nem érdeke. És milyen igaz volt. A hétfői álláspont viszont már nem az volt. Miért is? Legalább egy mondat igaz lehetett volna a riportból.

4. Ha tényleg fogyasztóvédelmi lett volna a műsor, akkor talán meg tudtak volna hívni egy hús-vér panaszost, szakembert netán ügyvédet, aki szintén elmondhatta volna a véleményét. De minek is az? A sok hülye néző úgyse tud hozzá se szólni a témához.

5. Miért nem megoldható a szolgáltató részéről, hogy mágneses árnyékolást alkalmazzon az órán? Talán mert nem érdeke? Hát, igen. Sokkal egyszerűbb kötbért begyűjteni az ártatlan fogyasztótól. Pedig többféle módszer is adott volna megoldásként. Ezekről a lehetőségekről is kár lett volna szót ejteni.

6. Legalább annyi elvárható lett volna az ELMŰ részéről, hogy mágnesezés elleni védekezési módokat ismertet – ha már fogyasztóvédelem, vagy mi a téma. Még a családi házak többségében csak-csak megállja a helyét, hogy azt enged be a fogyasztó, akit akar, de sok társasházban egymás mellet található az összes lakó villanyórája, bárki hozzáférhet, pl letépheti a plombákat, stb. – nem is beszélve az áramszolgáltató embereit, illetve alvállalkozóit. Az az egyetlen jótanács, amit adhattak, hogy ne fogadjunk el házalóktól semmit. Erre volt egyetlen egy betelefonáló, akinek a hangja és stílusa eléggé hasonlított Szunyogh István úréra, aki legalizálta az ELMŰ részéről elhangzott történetet. Szabó Anettnek külön köszönet, hogy itt még jobban tudott vigyorogni, mint korábban – remélhetőleg azért, mert átlátta a helyzet abszurditását. Vagy mégse? Milyen érdekes, hogy panaszos egy se telefonált be… Hol van a sokat hangoztatott katabox? Egyik fórumon azt nyilatkozzák, hogy teljes mértékben véd a mágnesezés ellen, míg másik oldalról szakemberek ezt nyíltan cáfolják. Ha ez tényleg véd, legalább a nevét illett volna megemlíteni szerintem. Illene a sorokat rendezni, tisztelt uraim!

7. Korábban a mágnesezési ügyekkel kapcsolatban az ELMŰ munkatársainak az volt a véleménye, hogy nem kell a nyilvánosságot róla tájékoztatni, mert akkor mindenki rá fog kapni a módszerre (vagyis szerintük mindenki csaló ebben a kis országban!). Most akkor holmi (Lénárd) Pál-fordulat figyelhető meg az ügyben. Most már nem csak kommunikálják a lehetőséget (a védekezést ellene ugyan minek is prezentálnák), de még be is mutatják, hogy hogyan és mekkora mágnessel kell csinálni.

8. Boross úr nyilatkozta, hogy nem megélhetési bűnözés a mágnesezési kisérlet. Mert szerinte mindenki lop, csal, hazudik, akinek elromlik az órája. Kíváncsi lennék, hogy az ELMŰ munkatársait még nem érte utól ez a nem megélhetési bűnözés? Náluk egy esetben sem hibásodott meg az óra? Pedig ők már évek óta tudnak róla, hogy van rá lehetőség.  Nekik már olyan magas az életszínvonaluk, hogy rágalom lenne azt feltételezni is, hogy ilyen előfordulhat… viszont a kis lakásban élő, gázzal fűtő családnál teljesen ésszerű megoldásnak tűnik (ja, említettem, hogy az ELMŰ székházában is elektromos fűtés található – azt vajon ki fizeti? Á, dehogy, kizárt, hogy a fogyasztók!). Arról meg nem is beszélve, hogy a 80 éves Maris néni mágnesezi az óráját. Kár, hogy ilyen beszűkült az áramszolgáltató gondolkodásmódja. Azért nem megélhetési bűnözés, mert az óra egyszerűen valamilyen oknál fogva elromlik. Annál is, aki gazdag, annál is, aki szegény. Persze, az ELMŰ-höz közelállók gyanún felül állnak!

 Végül szeretném megemlíteni, hogy ezen írás csak az én agyszüleményem, minden, a történetben előforduló név, rájuk vonatkozó jelzők csak a véletlenek szerencsétlen közjátéka során jöhettek létre. Véleményem szerint ha az ilyen nevű személyek így viselkednének, akkor reggel a tükörbe nézve szembeköpnék magukat.

 

 

 

 

 

139 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes elmű áramszolgáltató villanyóra

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr412070245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.06.10. 09:24:15

Ebben az országban az a baj a szolgáltatókkal, hogy nem szolgáltatnak, hanem szívességet tesznek. Ilyen is az ő hozzáállásuk ehhez..

ag100 · http://terelout.blog.hu/ 2010.06.10. 09:35:39

Nem feltétlenül az ELMŰ-t kell hibáztatni ezért.

Ajtony 2010.06.10. 09:37:22

Sziasztok! Konkrét: villanyóra csere. Valami biztonsági Kft - mint alvállalkozó - idősebb villanyszerelője egy fiatalabb mamelukkal(ő a biztonsági "szakember") - órát cserél. Naponta vagy tízet. Megérkeznek. Kutya (igazi vadállat) lecsuk a pincébe. Óraszekrény kinyit. Idősebb szaki fejcsóvál - nem mondja meg mi baja. Már tépi is a plombákat. Mondom neki - pillanat, gyorsan kihúzok mindent a konnektorokból, nehogy a nulla bontásakor tönkremenjenek.
Szaki - nem lesz semmi gond, ezer éve......
Kérdezem - szeretne jattot? - akkor vár két percet.
Mindent kihúzok. Óra kicserélve, minden működik. Jatt megvan. Mosolygós elköszönés.
Másnap hallom - a szomszéd utcában három lakásban szinte minden tönkrement(TV, Videó, DVD, hi-fi)
Szerelő ismerősöm, aki javította a gépeket, három napig "szakvéleményt" szerkeszt, majd az ELMŰ kérdőíveket tölti ki. Panaszosok levelet kapnak - miszerint a készülékeik nem feleltek meg a (mittudomén milyen) szabványnak, ezért hibásodtak meg. Később kiderül, hogy hasonló meghibásodások tucatjai történtek. Néhány erőszakosabb embernek ELMŰ fizet, a csendes, törvénytisztelő állampolgár bukja a javításokat, vagy a kidobásra ítélt gépet.

Ajtony 2010.06.10. 09:46:02

@ag100: Az tiszta, hogy lopnak áramot. Az viszont nem, hogy olyanokat vádolnak időnként lopással, akiknek eszük ágában sincs. Az meg extra bónusz - nemrégen egy rendőr barátoméknál akartak 300 ezret bekérni(óraszekrény kiégett), hogy a tűzeset csak lopás miatt lehetett. Később alkudni akart az ELMŰ - legyen a fele. Rendőr viszi a javítás előtti számláit néhány évre visszamenőlegesen, és viszi az újat: a fogyasztás 3%-on belül van több éve - ergo nem lehetett buhera. Per lesz.
Azt már csak én tudom, hogy becsületes családról van szó, akik egy kisebb vagyont fognak ügyvédre költeni, teljesen feleslegesen.
Az igazi tolvajokat meg sose fogják meg.

B.N. 2010.06.10. 09:47:37

Kedves Mindenki!

Mivel általában hányingert kapok a nevüket nem vállaló, nick név mögül mocskolódó gyáváktól, így nem is a bloggernek, de a többieknek írok.

A "mágnesezés bukó nélkül lehetséges" c. megtévesztés egyre több ártatlan embert visz tévútra, mert a kísértés valóban nagy hiszen nehéz időket élünk.

Senki se dőljön be.

Akinek bármilyen kérdése, megjegyzése stb.van (és a nevét is vállalja) van, annak szívesen válaszolok a norbert.boross@elmu.hu email címen.

Üdv:

Boross Norbert/ELMŰ

Heck Elek 2010.06.10. 10:01:49

Kedves Boross Norbert,
közérdekű a kérdesem, ezért talán név nélkül is válaszolhatsz rá:

Mi a teendője annak a fogyasztónak akinek többet mutat az órája, és valószínűsithető hogy nem lopott korábban sem mert nem volt olyan időszak amikor kevesebbet fizetett mint azelőtt. Jelenleg viszont lényegesen többet mér az óra és így többet is fizet a tényleges fogyasztásnál ?

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 10:01:51

Kedves Norbert!

Nem tudom, hogy a továbbiakban követni fogja-e a további hozzászólásokat, úgyhogy nem tudom mennyire fog veszendőbe menni ezen hozzászólásom.

Tegnap este én is megírtam a saját blogomba a HírTV-s műsorról a véleményemet. raveair.blogspot.com/2010/06/hir-tv-gratulalok.html
Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy aki valóban csalni akar vagy aki ténylegesen csal, az bűnhődjön meg érte. Azonban van egy olyan réteg, aki valóban vétlen a mágnesezési ügyekben. Tehát nem járt náluk semmilyen házaló, semmilyen ügynök, semmilyen mágneses ember, és mégis hasonló a problémájuk.
Szerintem nagyon kényelmes mindenki bűnőzőnek tartani, és kötbérekkel dobálódzni. :( Gondolom, ha Önnel vagy egyik közeli ismerősével történne hasonló, akkor ő bizonyára megúszná.

Apró megjegyzés... spamvédelmi szempontból talán nem volt túl bölcs dolog így direktbe e-mail címet megadni.

Üdv,
Gecse Zoltán
(egy valódi károsult)

msadmin 2010.06.10. 10:02:23

én meg hányingert kapok a kicseszett "rendszerhasználati díjtól meg a bányadíjtól" meg attól h a szaros elmu nyuggereket is én fizetem a villanyszámlámból.
hiába spórolok a fogyasztással a számla fele csak egy rohadék lopás illetve sarc ez elmutől!

Donald R. DeCicco 2010.06.10. 10:05:22

Nem láttam a műsort, nem is érint a téma, de anno volt szerencsém Hartlein Károly kísérleteihez fizika C1-en, és azt kell mondanom, hogy azon kevés oktatók/kutatók közé tartozik az egyetemen, akit 1. érdekel is amit csinál, 2. jól csinálja és 3. élvezhetően adja át. Benyalás vége.

Hümüzhümümüz 2010.06.10. 10:06:10

@B.N.: LOL... Komám, nem ismered a saját munkatársaid. :) Ha zsebbe fizetsz, mindent elintéznek.

Egyébként első kommenttel értek egyet. Nem szolgáltatnak, hanem szívességet tesznek, ha épp van kedvük.

Engem tavaly decemberben 3 napig kínoztak (direkt, vagy sem azt nem tudom) és a kínzásért még pénzt is kértek zsebbe. Se fűtés, se tévé, csak ~5 konnektor, mert fáziskimaradást okoztak. :S Nappaliban, kandalló előtt kellett aludni a földön, mert 5 fok volt a lakás többi részében (kazán elektromos vezérlésű).
Azóta nekem az ELMŰ az ördög. :(:(:(

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 10:07:17

@Heck Elek: Eleve többet fizetsz, mert - egyéb ELMŰ és Elster Kft-s (ők a közvetlen alvállakozóik) forrásból is megerősítve - néhány százalékkal magasabbra vannak állítva az órák, mint a tényleges fogyasztás.

gabest1 2010.06.10. 10:11:51

@Hümüzhümümüz: Szóval áram nélkül a pokolban érezted magad? Bezzeg mikor van, észre se veszed milyen jó neked!

borso 2010.06.10. 10:13:32

addig nem lesz itt rend amig a szolgáltató valóban nem lesz SZOLGÁLTATÓ. amíg csak önkényesen karhatalmi tevékenységet tölt be addig megbaszhatja magát. és igen valóban vannak áramlopások. van aki szociális alapon van aki passzióból-pld medencefűtés stb- egyikre sem mentség semmi. DE el kéne gondolkodni azon is az ilyen elmű eon tigáz stb stb privatizált gengszterszervezeteknek, hogy talán nem kéne pofátlan extrapofitot beszedni a horribilis árakkal, hanem tisztességes árakkal kellene dolgozni. de tudom ez az elműnek magas...

belekotty 2010.06.10. 10:25:08

A tisztelt blogoló nincs tisztában bizonyos dolgokkal. Hartlein Károly azért jön a képbe, mert a Szkeptikus társaság vezetője, akik az emberek megtévesztése ellen harcolnak. Pi víz, Egely, mágneses vizkő eltávolító, víz elégetése Gróf úr által, stb. Az hogy bukás nélkül mágnezesezéssel lehet manipulálni az órát az az ilyen átverések közé tartozik, Hartlein azért van ebben az ügyben.
Boross Norbert pedig csak a statisztikákat mondja, miszerint az összes ilyen túlfogyasztó óránál bizony kimutatható a mágnessel való ügyködés. Egy fasza, interneten beszerezhető nióbium mágnessel ezt simán meg lehet csinálni. Csak azt felejtik el hogy amikor a mágnest eltávolítják, az óra többet fog mutatni. Vagyis ha az előző tulaj mágnesezett, akkor a következő fogja megszívni, amikor egy-két év múlva gyanússá
válik neki hogy sok a fogyasztása.
Az hogy az ELMŰ potenciálisan mindenkit bűnözőnek tekint, az nem a kommunikációs vezető (Boross Norbert) és nem az átverésre figyelmeztető (Hartlein Károly) hibája.

Heck Elek 2010.06.10. 10:28:48

Tavaly vettünk egy dizel üzemű 3 fázisú generátort a cégben.
50kVA-es , 40kW hasznos leadott teljesítmény mellett 10 liter gázolajat fogyaszt óránként. Ha dizel árából levonjuk az adókat (útadót, gondolom, az erőmű se fizet a lignitre, így fair az összehasonlítás) akkor 100Ft / literre (ez a termelői ára az üzemanyagnak kb.) ez a cucc 25 Ft/kWh -ért termeli a villanyt.
Ehhez képest mi 50Ft-ért vesszük az áramszolgáltatótól. Valami nem ok itt, hogy egy ilyen egyáltalán nem hatékony módszerrel előállított áram is olcsóbbra jönne ki.
Ja, (még mielőtt beirja vki, hogy a cuccot is meg kell venni): a különbségből (folyamatos üzem mellett) évente 4 db új generátort vehetek !, szóval lehetne bőviteni is a bizniszt ezerrel)

Salvor_ 2010.06.10. 10:30:47

Nagyon is tanulsagos volt ez a musor. Hartlein Karolyt meg nem ocsarolni kene, hanem jobban odafigyelni arra, amit mond. Egyertelmuen el lehet donteni egy villanyorarol, hogy azt manipulaltak-e (persze azt mar nem, hogy ki manipulalta, a tulajdonos, vagy pl. a gonosz szomszed). Veletlenul nem kovetkezhet be lemagnesezodes. Olyan eros magneses terek, mint amit egy neodimium magnes kelt kozvetlen kozelrol, nem koszalnak sehol.

Ajtony: egy villanyora-csere hogy okozhat kart elektromos berendezesekben? Milyen hatasa van a nulla bontasanak, ha a fazis vegig meg van szakitva?

arpadsavossabeszdekli 2010.06.10. 10:32:14

T. Villanyóra!

Kissé túlfűtött a cikked, már-már azt érzem ki belőle, hogy mágnessel hekkeltél villanyórát, és most bajban vagy!

"Az kiabál akinek a háza ég...."

Alikam 2010.06.10. 10:35:59

Remélem nincs itt elműs dolgozó, mert annak pofa satu, ugyanis azok jóformán ingyé kapják az áramot.

Salvor_ 2010.06.10. 10:41:37

Heck Elek: Akkor orulj neki, hogy olcson jutsz aramhoz, es valj le a halozatrol. Persze, ha megis meg kell fizetned a gazolaj adojat, akkor ezt nem fogod megtenni. Tanulsag: tul olcso a koolaj es a foldgaz, ahhoz kepest, hogy mekkora az energiakoncentracioja, es hosszabb tavon milyen konnyen szallithato csovezetekeken.

acsa77 2010.06.10. 10:42:02

@Heck Elek: igen, igaz, de csinálj terhelésszétosztást arra az egy-két háztartásra, valamint az alacsony terhelésre (estén és reggelen kívül) is számolj árat. Komplett gázerőművek csak azért léteznek, hogy a terhelést felvegyék. Továbbá valakinek értenie is kell hozzá, kell hely, zajvédelem stb. Elvileg környezetbarátabb és rugalmasabb is egy nagy erőmű. (Persze bármit el lehet csalni.) Egyébként tény, hogy nagyon drága a távolsági áramszállítás, amit megfizetünk, az egyenáramú átvitel még a jövő zenéje. És valamennyi decentralizáció tényleg jó. A kis generátoroknak egyébként sok helyen van értelme, ahol rengeteg biogáz keletkezik, és csak elfáklyáznák. De ezt a lakosság és az átlagos vállalkozó nem érzékeli.

Szűcslaci 2010.06.10. 10:43:11

@Heck Elek:
Hülyeség. Üresjáratban meg eszik 8 litert óránként, a 40kw-ot meg nem használod ki folyamatosan. Kösd rá a hálózatra, köss szerződést az ELMÜ-vel és gazdagodj meg.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 10:43:31

A vimeo.com/11931684 oldalon készült riportsorozat sem rossz, főleg, hogy megkérdezik "Milyen feszültségen működik a magyar elektromos hálózat?". :D

Szűcslaci 2010.06.10. 10:46:01

@acsa77: Az egyenáramú rendszer olyannyira a jövő zenéje, hogy Edison azzal indított. Ki is derült, hogy nemcsak hogy veszélyes, még szar is. Az autókban azért kacsintgatnak a 48 voltos rendszer felé, hogy a kábelek keresztmetszetét csökkenthessék. A váltóáram egyszerűbb, transzformálható, ezáltal gazdaságosabban szállítható. Ezért vannak az x kV-os távvezetékek.

encsi72 2010.06.10. 10:46:11

Gratula! Jó poszt.
Sajnos túl visszafogottan fogalmaz.
A szerző Úriember.

Szabó Anett egyébként is borzalmas, de láthatóan tele önbizalommal.

Ki az a borosnorbert?

Heck Elek 2010.06.10. 10:46:39

Látom, nem értitek, miről beszélek. Nyilván nem használom, mert zajos, büdös, meg azt se tudom kibulizni, hogy ne fizessek útadót a dizelre. Csak arról szól az összehasonlítás, hogy érzékeltesse, milyen drágán kapjuk a Pakson pl. 6 Ft-ért (ha jól rémlik) termelt áramot.

biohazard 2010.06.10. 10:49:38

Nekem a tavalyihoz képest felére csökkent az áramfogyasztásom, gondolom majd tízszer kijönnek mérőóraellenőrzésre :) (amúgy nincs nagy titka, kiiktattam egy 1.5 kW-os radiátort, ami estétől-reggelig volt bekapcsolva.

Orson 2010.06.10. 10:52:47

Alig várom, hogy megfizethető szintre essen le a napelemek ára és röhögve fogom a nézni ahogy az áramszolgáltató csak dísznek lesz nálam

Alikam 2010.06.10. 10:53:05

@biohazard: az már zaklatás lesz és fel kell őket jelenteni.

Csavarhúzós 2010.06.10. 10:56:25

Aki fröcsögő gyűlölettel beszél emberekről, annak vagy nincs igaza, vagy legalábbis úgy néz ki, mint akinek nincs igaza.

>Hartlein Károly pedig nagyon büszke rá, hogy kutatóként dolgozik a Műegyetemen.
-Tanszéki mérnök, amúgy meg miért ne lehetne rá büszke?

>Én az egyetem helyében letagadnám, hogy valaha is hallottam a nevét.
-Indoklás, érv, ilyesmi?

>De úgy néz ki, hogy most már a médiában is meg kell jelenniük azoknak az „embereknek”, akik miatt ott tart az oktatás, ahol tart. Erre volna egy elég szomorú linkem is: vimeo.com/11690875. Ebben szerepelnek a BME-ről is hallgatók.
-És mi köze ennek HK-hoz? Abból, hogy vannak hülye hallgatók, hogyan következik, hogy egy konkrét oktatónek (aki csak idézőjelesen ember) köze van ehhez?

>Illetve volna itt egy levelezés is Egely Györggyel, ami igencsak elgondolkodtató atekintetben, hogy az embereket tényleg lehet-e egyöntetűen, minden egyéb kritérium nélkül a gerincesek közé sorolni: www.egely.hu/?page=ujdonsag&lang=hun&id=21. Igazán szerintem talán a férgek közé lenne sorolható, de lehet, hogy ez is még dicséretnek számít az ő esetében.
-Elolvastam, Egely valóban nem gerinces, csúsztat ezerrel, de mi köze ennek Härtleinhez?

>ezen írás csak az én agyszüleményem, minden, a történetben előforduló név, rájuk vonatkozó jelzők csak a véletlenek szerencsétlen közjátéka során jöhettek létre.
-Hö?

izlésrendőrség 2010.06.10. 10:57:57

na akkor azt hogy lehet kivedeni, es mit lehet csinälni, ha egy 4 emeletes häz pincejeben 16 villanyora van egymäs mellett, nem zärhato helyen, rosszindulatu szomszed lemegy, 2 perc alatt az összeset lemägnesezi, te meg csak akkor jössz rä ha mär többet fizetsz...hoppä, märis csalo vagy

Heck Elek 2010.06.10. 11:08:13

@izlésrendőrség: még mágnesezni se kell neki, elég a plombákat letépkedni.

Heck Elek 2010.06.10. 11:12:02

@Orson: Nehogy azt hidd, hogy megúszod majd sarc nélkül, majd kivetik rá a napelem adót, negyzetméterenként fogsz rá fizetni.

Mielőtt lehülyéznétek teljesen: ugye nem is gondoljátok, hogy a geotermikus energia után most is bányajáradékot szed az állam (nem sokat ugyan, de az alapelv ott van)

encsi72 2010.06.10. 11:15:17

Pertársaságot kellene létrehozni, vagy megszervezni tömeges per indítását az ELMÜ ellen.

ÚJ jogintézmény: a csoportos perindítás!

2010.06.10. 11:15:25

@Heck Elek: Erre mondom én azt, hogy elmegy a szolgáltató a jó büdös francba a fenyegetéseivel. Majd ha megoldott, hogy csak ő meg én férek az órához, akkor fenyegessen, meg szankcionáljon.

Ja, nem lopom az áramot. Azt sem tudom mit mutat az óra, csak fizetek mint a katonatiszt.

bass.gitár 2010.06.10. 11:25:43

Villanyóra csere volt a lakásokban. A villanyórák nagy része a '70-es években készült, a Ganz-Mávag készítette a papír szerint. A kérdésre, miért ilyen ócska órákat kapunk, válasz: ezek be vannak mérve, pontosak.
Ennyire spórol az E-on? Külföldi cég. A saját országukban ezt megtehették volna. Egyébként most műanyagra cseréltek benne mindent, tehát nem csak bemérés történt!
Többen voltak már bent a kirendeltségen, mert a kWH fogyasztás megemelkedett pl.havi 60kWh-ról 100kWh fölé. Egy nyugdíjas házaspár, akinek nincs pénze még megélhetésre sem, nem állított be új gépeket használatba, hogy fogyaszthat havonta ennyivel többet?
E-on nem válaszol, az öregeknek nincs pénzük ellenőrző órára! Ennyit erről a cégről!

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 11:26:11

@belekotty: A Szkeptikusok Társaságáról valamiért a papság jut az eszembe, akik gátolni akarták a technika fejlődését, és mindekit inkvízíció elé akartak állítani, ha valami olyant állított, ami nem egyezett az alaptörvényeikkel.

Érdekes, hogy az áram esetében is történt hasonló. Edison elég nagy harcokat vívott az egyenáram-váltóáram téren Nikola Teslával. Ez utóbbi rengeteg árammal kapcsolatos egyéb felfedezést is tett, és olyan kísérleteket folytatott, amit sokan nem néztek jó szemmel (rejtélyes meghajtással működő autó, vezeték nélküli elektromos áram továbbítás). Ő is sajnos részben a szkeptikus "tudósok" és nagy szervezetek áldozatává vált.

HK lehet, hogy jó tanár és lehet jó (munkás)ember, de ugye mindenki pénzből él. És persze azt sem lehet tudni, ő is nem-e csak egy újabb megtévesztett "áldozat", akit az ELMŰ arra használ, hogy hitelesség látszatát keltse.

Egelyék pedig lassan előjöhetnének valami olyan találmánnyokkal is, amik az emberiség érdekeit szolgálják.

Toporodottordog 2010.06.10. 11:27:14

ELMŰ elmehet a búsba. Drágult az elmúlt években az általuk beszerzett áram a duplájára? Vagy nekik duplájára emelkedett a hálózat fenntartásának költségei?

Akkor nekem miért dupla annyi a számlám mint pár évvel ezelőtt? Nem.. nem lett több fogyasztó készülékem, hanem csökkent az áramfelhasználásom!

Ti mit tapasztaltatok?

Netuddki. 2010.06.10. 11:38:48

@Toporodottordog: Lehet, hogy nem drágultak a világpiacon annyira a nyersanyagárak (pedig de), de sajnos ennyit inflálódott a Forint.

Persze a szolgáltatókat se kell sajnálni. A magyar ember híresen nem tudja az érdekeit védeni. Se a szolgáltatókkal se a munkáltatókkal szemben.
Így triplán fizet azért mint mondjuk tőlünk nyugatabbra.

csokiájsz 2010.06.10. 11:45:31

nekem nem elmű van, de mindegy. nálam nem régen cseréltek órát. Én naponta nézem a fogyasztásomat. Az óracsere óta a stabil napi 5,5 kWH megemelkedet 6,68-ra. Hogy van ez?

csokiájsz 2010.06.10. 11:46:42

ja, és ez a napi fogyasztás 2004 óta így van, +/- 0,5 kwh. a 2004-es 4700 Ft-tal szemben most kb 10000 FT/hó a villanyszámla.

acsa77 2010.06.10. 11:50:01

@Szűcslaci: műszakilag nem jövő zenéje. Már létezik jól működő, pár száz km-es nagyfesz változata. Azaz köszöni szépen, jól van. A jövő zenéje azért, mert nyilván nem olyan gyors gazdasági folyamat a lecserélés. Egyébként pont az alternatív energia igényli leginkább ezt az átvitelt, mert mondjuk Dániában fúj a szél, Spanyolországban süt a nap. Persze nem ilyen egyszerű, de alapszolgáltatás és terhelésrugalmasság érdekében elkerülhetetlen.

Egyébként Edison azért vesztette el az egyenáramú csatát, mert hiába nyúzta Teslát, ő is csak kissé tudta javítani. Aztán Tesla szerencsére talált egy értelmesebb befektetőt, aki a váltóáram oldalára állt, és nyertek. Edison meg "feltalálhatta" a váltóáramú villamosszéket ellenkampányban használva. Azt nem tudni, hogy tudta-e, hogy egyenáramú villamosszék lényegesen hatékonyabb...

Joco74 2010.06.10. 11:52:17

@belekotty:

Hartlein Károly nem tagja a Szkeptikus Társaságnak, pláne nem vezetője.

Joco74 2010.06.10. 11:53:15

@RaveAir: "A Szkeptikusok Társaságáról valamiért a papság jut az eszembe, akik gátolni akarták a technika fejlődését"

Akkor nagyon nem vagy képben.

Pumakölyök 2010.06.10. 11:54:40

Cégünk 2005 novemberében új irodába költözött. Mikor az előző iroda tulajával szerettünk volna elszámolni, akkor derült ki, hogy a villanyszámlák befizetésével probléma van. Nevezetesen összecserélve kötötték be a (valamikor) beszerelt új órákat a lépcsőházban, ergo nem a saját fogyasztásunkat fizettük. Jártam az ELMŰnél (csak az menjen, akinek van rá legalább 2 órája), de nem is ügyintézhetek, csak a tulaj jogosult. A tulajt éveken keresztül cseszegettem, hogy vissza kéne' fizetni a kauciót, de mindig azzal hárított, hogy a "szolgáltató" azóta sem nyilatkozott arról, hogy mekkora volt a tényleges fogyasztás. Végre valahára 2010.04.06-án (!!!) jött is egy hivatalos levél: miszerint 505.167 Ft-os pótszámlát kell befizetni. Tiszta szerencse, hogy 42 havi részletfizetési kedvezményt biztosítanak. (Hogy basszák meg.) Szerintem az összeg egy 'kicsit' túlzó, 100%-os eltérés esetén is jónéhány évig tartana ennyit felhalmozni. Egyébként meg miért nekünk kell a késedelmi kamatot megfizetni az ő balfaszságuk miatt?! Nem is beszélve arról, hogy szerintem semmi nem bizonyítja, hogy tényleg ennyi volt a fogyasztás. Persze a kaució még mindig a talajnál kamatozik. (Ő is tehet egy szívességet a malacomnak.)

acsa77 2010.06.10. 12:06:01

@RaveAir: Inkább azt mondanám, hogy Tesla nem mindig tudta jól képviselni érdekeit. A rádiózás és következésképp a távirányítás is az ő találmánya, előbbit sikeresen elperelte Marconitól. A távirányítást először hülyeségnek gondolták, mert szörnyen bénán prezentálta, és természetesen ezer másik mérnök rögtön kifejlesztette később. Továbbá utólag már sok rejtélyére rájöttek, hiába titkosították összes papírját. Nem volt bennük semmi ellentmondás Maxwell törvényeivel (azok megértése után állt neki dolgozni), és a "trükkök" sokszor másutt szedtek vámot, nem valamilyen ismeretlen természeti törvényt fedezett fel. Az "éter" csapdájába sok mérnök beleesett anno, hiába volt rengeteg jó és hasznos találmányuk. Egely viszont nem hisz az általa hirdetett "kiegészítő" fizikában, hiszen ő látja a legjobban, hogy nem működik - ha működne, nem lenne szüksége idétlen fogadásokra és könyvekre :)

A szkeptikusok társasága amúgy valóban csak egy ingyen ellenségkép Egely és hasonló mérnököknek, teljesen fölöslegesek így, hogy durcás gyereket játszanak állandóan.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 12:08:39

@Joco74: Lehet, de attól a papság jut róla az eszembe.

Härtlein Károly 2010.06.10. 12:08:45

Én a műsorban el kívántam mondani, hogy hogyan járhat rosszul az, akinek el kívánnak adni egy "lassítómágnest". Ha valaki pl. egy nick mögé bújó újságíró, ezt nehezményezi akkor az legyen az ő baja.

Én emlékeim szerint bemutattam azt, hogy egy erős neodimium mágnes közelében a villanyórából kiszerelt mágnes, hogyan mágneseződik le. A tisztelt néző legyen tisztában azzal, hogy mibe megy bele amikor engedélyezi az óráján azt, hogy akár csak bemutassák a mágneses csodát! Mert ugye a bemutató alatt már tönkre mehet az óra! A többszöri le-fel szerelés pedig oda vezethet, hogy akár 360%-kal is többet fog mérni az óra.... Ezt lehetett látni a műsorban.

A mágnes ha avatatlan kezekbe kerül, és nem számol vele a felhasználó, akkor komoly sérülést is okozhat.

A poszt írójának az lenne az üzenetem, hogy jó lenne, ha tudná mit is akar pontosan. Ha fellép ellenem, az nekem azt jelenti, hogy segít azoknak, akik a leendő áramtolvajokat látnak el mágnessel. A mágnessel pedig sokkal nagyobb gondot akasztanak a nyakukba. Mert az elrontott óra, a vele járó herce-hurca többe fog kerülni, mint egyszerűen kifizetni a számlát.

A villanyórán található egy OMH plomba is! Ez a biztosíték arra, hogy a Magyar Szabvány-nak megfelelő pontosságú legyen az óra. Ez nem az áramszolgáltatón és a villanyóragyártón múlik.

Egyébként 2% lehet a megengedett eltérés felfele és lefele is....

Volt alkalmam mérni azzal a műszerrel, ami az adásban is szerepelt. Talán többen hallottak a MÜOSZ székházban volt egy sajtótájékoztató, ahol "élőben" (vágatlanul) mutattam meg azt ami a Hír TV-ben egy három perces összeállítás volt.

Ez alatt a mérés alatt kb. 10 villanyórát tettem tönkre, mindegyik 1%-on belüli hibával bírt a kicsomagolásuk pillanatában.(mert gyári, bontatlan órákkal kísérleteztem)

Végül a tisztelt olvasóknak pedig azt szeretném sugallni, hogy érdekes a sajtó működése.

Fizika tanárként elmentem egy sajtótájékoztatóra. mintegy három órán keresztül tartott. Egy hasonló stílusú felvezetés volt mint a poszt-é. A felvezetés után megszólalhatott minden érintett.

károsultak, igazságügyi szakértők, jogász, civil szervezetek, villamos szakember, minisztériumi osztályvezető, stb, és természetesen az áram szolgáltató.

Számomra megdöbbentő módon erről cikket egyet sem találtam. Csak nevüket nem vállaló bloggerek vagdalkozásait. Tudja valaki, hogy miért? Erről is az áramszolgáltató tehet?

Härtlein Károly

a MUOSZ székházi program (copy/paste word-ből):

Folytatódik a „Párbeszéd a fogyasztók tájékoztatásáért” sorozat

M E G H Í V Ó

Energiára szükségünk van. Ez nem kérdés. De milyen áron? Az már igen…
Ezt a pénztárcájában és önérzetében mindenkit érintő kérdéskört veszi górcső alá a téma és uniós hazai szakértőinek meghívásával a Társadalmi Unió-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi újságíró klubja.

Elektromos-áram közműszolgáltatók, hatósági-, fogyasztóvédelmi szakértőkkel (Magyar Energia Hivatal, NFH, stb.), fogyasztóvédőkkel, a témában érintett „panaszosokkal” és a média képviselőivel sajtó-kerekasztalbeszélgetésen vitatják meg és világítanak rá együtt:

Tényleg csalhat-e a villanyóra? címmel

Budapesten 2010. május 14.-én 13 – 16 óráig a MÚOSZ Székházban (Bp. VI., Vörösmarty u. 47/a)

TERVEZETT PROGRAM, FELVETÉSEK
Miért kiszolgáltatott a fogyasztók helyzete a közműszolgáltatókkal szemben? Feljelentheti-e, elítélheti-e a fogyasztót a szolgáltató nem bizonyított gyanú alapján? Megbírságolhatja-e többszázezer forintos nagyságrendben? Behajthatja-e a nem bizonyított túlfogyasztást? Az EU-ban szabályozott-e a kérdés? Hovatovább miért olyan bonyolultak a számlák? Hogyan tehetők egységessé, közérthetővé az Európai Unión belül?

Kerekasztal-beszélgetés résztvevői, akik külföldi és hazai kutatási eredmények tükrében bemutatják a mérőberendezések működését - általában tapasztalható – csalhatatlanságát:

Levezető, moderátor: Balogh Dezső, okl. villamosmérnök, a NFH nyugalmazott vezető főtanácsosa
13.00-13.15 Vitaindító Balogh Dezső: Tényleg csalhat-e a villanyóra?
13.15-13.30 Közműszolgáltatók kontra kiszolgáltatott fogyasztók… Mi a helyzet az EU-ban? „Egységesített és érthető energiaszámlákért Európában” kampány ismertetése
Felkért hozzászóló: Herczog Edit EP képviselő
13.30-13.45 Nem bizonyított gyanú alapján megbírságolt fogyasztók esetének ismertetése (5-5perc)
Felkért hozzászóló panaszosok: Halász Éva Ágnes, Dr. Éry Pál, Kőhalmi Tamás
13.45-14.15 Manipulálhatja-e a fogyasztó mérőóráját?
Felkért hozzászólók:
Bessenyei Gábor Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztály vezetője (10 perc)
Prof. Dr. Jeszenszky Sándor a műszaki tudományok kandidátusa, egyetemi docens (10 perc)
Fodor József osztályvezető, Dr. Boross Norbert kommunikációs igazgató, Dr. Papp Miklós jogi szakterület vezető ELMŰ Hálózati Kft. (10 perc)
14.15-14.30 Bizonyítás kérdése: a vélt csalást kinek, és milyen formában kell igazolnia? Mikortól számít bírságolhatónak – azaz bizonyítottnak - a csalás a vonatkozó törvény szerint?
Felkért hozzászóló: Dr. Magyar György szakjogász
14.30-14.45 Szakértői bizonyítás jogtalan áramvételezés esetén
Felkért hozzászólók: Imrei Józsefné és Dr. Szunyogh István igazságügyi szakértők
14.45-15.00 Mi a szerepe az ellenőrzésben, a vitás kérdések megoldásában a NFH-nak?
Felkért hozzászóló: Dr. Mándi Martina fogalmazó, szolgáltatási ügyintéző Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)
15.00-16.00 Kérdések-válaszok, vita
A rendezvény témája közérdekű, ami fogyasztóvédelmi-, tájékoztatási-, jogi szempontból vesz górcső alá fontos felelősségi kérdéseket. Számítunk a hatósági szakértőkre, a sajtó és a témában érdekelt fogyasztóvédelem hazai képviselőire! A rendezvényről tudósítás jelenik meg az A Kontroll újságban, az akontroll.hu weboldalon, a MÚOSZ, valamint weboldalán, más – meghívott - sajtóorgánumokban.
Szervező: TU-MÚOSZ Fogyasztóvédelmi Újságíró Klub a Társadalmi Unióval, és az A Kontroll fogyasztóvédelmi újság szerkesztőségével, valamint a MÚOSZ Nonprofit és Fogyasztóvédelmi Szakosztály együttműködésével. Jelentkezéseket várjuk május 13.-ig: info@civilkomp.hu vagy szakoszt@muosz.hu

Joco74 2010.06.10. 12:23:02

@RaveAir:
Az jut eszedbe, amit az ismereteid alapján logikusnak gondolsz. :) Ebbe senki sem szólhat bele.

A szkeptikusoknak egyetlen egyszerű kérésük van. Ha valamit állítasz ami ellent mond a világot egyébként kiválóan leíró tudományos modellnek, légy oly kedves támaszd alá konkrét bizonyítékokkal.
Rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek.

E. György mérnök úrnak annyi teendője lenne, hogy a rendkívüli (a fizikának ellentmondó) állításait egy működő készülékkel alátámasztja. Ebben a kutya nem akadályozza meg. Ha elkészül egy ilyen szerkezet a "papság" elnézést fog kérni tőle, ahogy elnézést kért mindenkitől, akit kinevetett.

Ajánlom figyelmedbe ezt az írást: szkeptikus.blog.hu/2009/03/02/egely_gyorgy_haduzenete

Illetve ezt:
szkeptikus.blog.hu/2008/10/29/palyazat_az_ufomagazinban

szmoker (Homo Trollicus) 2010.06.10. 12:23:05

@Heck Elek: most komolyan, miért fáj neked Mrs. Istvan Kocsis horvátországi nyaralója?
Vagy Mr. Istvan Kocsis palotája, magánhelikoptere?

Valakinek el kell tartania őket is, és az biza mink vagyunk.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 12:24:46

@Härtlein Károly: Az valóban furcsa volt, hogy az említett konferenciáról a sajtóban nem nagyon lehetett cikket olvasni (leszmítva az A Kontroll újságot), sem előtte, sem utána. Jó kérdés, hogy az a sok újságíró mit csinált ott...

Valamint a blogomat ( raveair.blogspot.com/search/label/ELM%C5%B0 )nem követik annyian, hogy tájékozódjanak belőle.

A nevemet már ennél a blogbejegyzésnél korábban leírtam, valamint személyesen is volt szerencsém látni az említett konferencián a bemutatót. Talán emlékszik is ránk, mivel mi voltunk azok, akik nyűgös kisgyermekkel mászkáltunk ki és be a beszélgetés alatt.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 12:30:06

@Joco74: Jahh... :)

Köszi a linkeket, el fogom őket olvasni.
Az elképesztő találmányokkal kapcsolatban én is szkeptikus vagyok, de ahogy az X-aktás Fox Mulder irodájában lévő plakáton is volt: "Hinni akarok". :)

Mondjuk pár száz éve ki gondolta volna, hogy olyan, mint elektromosság vagy repülés valóban létezhet?

ncsp 2010.06.10. 12:31:18

lehet hogy nem az ELmű hibás mindenért.
video.napicsaj.com

villanyóra 2010.06.10. 12:32:58

@B.N.: Az a gond, hogy Önök úgy szoktak válaszolni, hogy nem megy vele semmire az ember. Ha Önök nem akarnák az ártaalanokra is ráhúzni a vizes lepedőt, akkor most nem kellenne ezzel a bloggal egy kis nyilvánosságot szerezni a témának. Sajnálom, hogy még mindig nem tudják belátni, hogy az óra igenis, el tud romlani.
Illetve itt és most fölajánlom, szerintem eléggé korrekt ajánlat: itt nyilvánosan mindenki fölteheti a kérdését Önnek, és Ön itt válaszolhat is. Mint mindenki más a blogon. A kommentezést arra találták ki.

villanyóra 2010.06.10. 12:36:57

@borso: Itt nem csak arról van szó, hogy van áramlopás,és mennyi az ára. Mert az utóbbi időben nagyon sokan aláírják a szolgáltatóknél, hogy loptak csak azért, hogy kevesebb kötbért kelljen befizetniük, vagy mert félnek egy esetleges pertől - teszik mindezt annak ellenére, hogy nem követtek el semmit.

villanyóra 2010.06.10. 12:38:39

@encsi72: Ez a blog azért indult, hogy összeszedje a panaszosokat. Ha Neked is ilyen gondjaid vannak, kérlek, írd meg a villanyora pont magnes kukac gmail pont com-ra.

villanyóra 2010.06.10. 12:42:55

@Donald R. DeCicco: Akkor, ha olyan jó szakember, nyilván azt is meg tudja mondani, hogy a külső szándékos mágnesezésen kívül mitől mágneseződhet még le az óra fékmágnese. És nem ártana a jogi oldalába is belevetnie magát az embernek, mielőtt kiáll a nagyközönség elé, és csak úgy a kiszolgáltatott fogyasztót még kiszolgáltatottabbá teszi.

villanyóra 2010.06.10. 12:51:12

@belekotty: láttad, hogy hogyan zajlik a vizsgálat? Hogy miért nem írhat a jegyzőkönyvbe a fogyasztó, akinek az óráját vizsgálják? Illetve még mindig ott van a jogi része a dolognak, amit már más is fölvetett: társasaházban pl 50 óra is van egymás mellett. Hogy bizonyítod be, hogy akinek mágneses az órája, az próbálkozott? Te se akarnál többszázezer forintot kifizetni azért, amit nem követtél el. A másik része, pedig, hogy van akinek a lakáson belül van az órája, és mégis meghibásodik - ismerek ilyet, és egyszerűen azon gondolkozik, hogy be merje-e jelenteni, mert nincs pénze a kötbért kifizetni. Miért nem merül föl, hogy az óra más okból is meghibásodhat? Mindenre van garancia - de a villanyóra SOHA nem romolhat el. Miért is?

villanyóra 2010.06.10. 12:56:17

@arpadsavossabeszdekli: Nem hekkeltem az órámat, de tény, hogy én is egyike vagyok a többezer gyanúsítottnak. Nekem tiszta a lelkiismeretem, mert tudom, hogy nem követtem el semmit. De - mint már azt korábban egyik bejegyzésemben írtam - itt se a műszaki, se a jogi része nem tiszta a dolognak. Vagy ha az, akkor miért nem válaszolnak a műszaki és jogi jellegű kérdésekre a mérésügyi osztályról? Miért mindig a mérésügyi osztályról kapja a leveleket az ember, amikor már írt több osztálynak is? Miért nem kommunikálják, hogy hova lehet fordulni panasz esetén? Voltál már ártatlanul megvádolva, és nem láttál kiutat a zsákutcából? Érezted már magad magatehetetlennek, hogy neked kell bizonyítanod, hogy ártatlan vagy? Hogy lehet ennyire kifordítva ez az egész helyzet?

villanyóra 2010.06.10. 12:58:42

@csokiájsz: Itt van leírva, hogy hogyan tudod mindenféle eszköz nélkül is ellenörizni, hogy valós fogyasztást mér-e a villanyórád: villanyora.blog.hu/2010/05/19/hogyan_ellenorizzuk_hogy_megfeleloen_mer_e_a_villanyorank

villanyóra 2010.06.10. 13:01:52

@Pumakölyök: Sajnos ezt is azért teheti meg a szolgáltató, mert nincs a fogyasztóknak érdekképviseletük. Azt se tudom, hogy az ENergia Hivatal minek van? Az én elképzelt világomban nem csak a szolgáltató érdekeit képviseli...

családbarát 2010.06.10. 13:12:58

További lehetőség a csoportos per indításán túl: ELMÜ feljelentése Rágalmazás (Btk. 179. §) és/vagy Hamis vád (Btk. 233-236. §) miatt.

ELMÜ károsultjai, Egyesüljetek!

thevoyager 2010.06.10. 13:25:09

@zulu:
Olyan nincsen, hogy csak ők meg te férj hozzá az órához. Illetve van, de az szabálytalan.

Bő egy éve költöztem, már úgy kaptam a lakást, hogy a folyosón az ajtó előtt jó két méterrel van egy biztonsági rács, a villanyóraszekrény azon belül van. Tehát az én villanyórámat tényleg nem tudja más buzerálni.
Nemrég volt nálunk valami ELMŰs mókus ellenőrizni a villanyórát. Lebaszott, hogy ez mennyire nem jó így, hogy "nem férek hozzá a saját villanyórámhoz". Mondtam, hogy majd szólni tetszenek, ha jönnek megnézni, és be fogom őket engedni. "De ez így akkor se jó, hogy nem férek hozzá bármikor a villanyórámhoz, mi van ha nem lesznek itthon?"
Hát akkor majd szóltok hogy mikor akartok jönni.

villanyóra 2010.06.10. 13:34:37

@Härtlein Károly: Volna néhány meglátásom, csak címszavakban:
1. A bemutatón nem hallatszik, hogy kattog az óra, tudtommal a MÚOSZ székházban nagyon kattogott. Ha ez tényleg így van, akkor már messziről ki lehetne szúrni, ha valaki mágnesezéssel trükközik.
2. Sok mágnesezéssel vádolt fogyasztónál egybeesik, hogy több zárlat előzte meg az óra túlpörgését. Erről vannak vizsgálatok? Nyilván, ha ilyen nyugodtan kijelenthető, hogy az óra nem mehet tönkre. Ezeket hol publikálták?
3. Miért nem a szolgáltató dolva, hogy mágnesesen árnyékolja a villanyórát? Nem most keletkezett a probléma tudomásom szerint.
4. A MÚOSZ Székházban sok meghívott nem volt ott (pl. szerintem a legfontosabb: egy független szakértő, illetve az ügyvéd, az NFH éppen csak érintette a témát, de neki a számlázás volt a fő vonal - hallottam többektől, hogy nem volt ott minden meghívott a besélgetésen, hiába másolta be a meghívót...), és hallottam, hogy a végén, amikor kérdezni lehetett volna, akkor valahogy még a moderátor se kapott szót Vajda Mártától, és pár perc alatt berekesztették a kérdéseket. Miért? Nem ért volna meg még pár percet, hogy lehessen végre kérdezni? A panaszosok úgy jutottak szóhoz, hogy amikor volt egy kis lélegzetvételnyi szünet, akkor kihasználták. Mi annak az értelme, hogy meghívják a panaszost, a kérdés fölvetőjét, és utána nem jut szóhoz? Ez nem a fair play-t veti föl - szerintem.
5. A Székházban zajlott beszélgetésről a www.akontroll.hu oldalon talál bővebb beszámolót - az Önnek (is) szót adó Vajda Márta cikke. A blogomban is van róla szó. Arra se méltatták, hogy legalább így megválaszoljanak kérdéseket belőle. Pedig vannak benne... véleményem szerint igen fontosak is.
6. Ezt a blogot azért voltam kénytelen indítani, mert nem látom át, hogy miért vádolnak alaptalanul? Azért mert Önök még nem találtak más megoldást a villanyóra meghibásodására? Ha fejre állok, akkor se tudom bizonyítani, hogy márpedig én nem nyúltam az órámhoz. Ön szerint az egyértelmű, hogy a panaszos azért megy el ilyen beszélgetésekre, mert tudja, hogy ő rontotta el az órát? Ne haragudjon, uram, de lehet, hogy nem ugyanabban a világban élünk. Én befognám a számat, és aláírnám a szolgáltatónak, hogy csaltam, csak hogy a kötbér egy részét elengedjék.
7. Én nem azért hoztam létre a blogot, hogy aki csalt, az megússza. Csak szeretném, ha végre fölismerné a szolgáltató, az igazságügyi szakértő, hogy nagyon egyoldalú ez az ügymenet. Hogyan kellene a fogyasztónak bizonyítania, hogy nem nyúlt a fogyasztásmérőjéhez?
8. Ez a probléma nem azért van, mert Ön megtartotta a tv-ben a bemutatót (megjegyzem, eddig a szolgáltató azt kommunikálta, hogy azért nem hozza nyilvánosságra ezt a problémát, mert akkor sokan tudomást szereznek róla - most nyilván nem szereztek róla sokan), hanem azért, mert az áramszolgáltatók eddig nem kommunikálták, illetve még mindig nem tudtak semmilyen védekezési módot fölmutatni (miét is, ha bárkitől beszedhetik a kötbért?), illetve az egyre magasabb számú meghibásodással (itt nem a csalásokra gondolok) lassan tényleg fog keletkezni összefogás, az áramszolgáltatók még arról sem hajlandók tájékoztatni az ügyfelet, hogy kihez fordulht vélt vagy valós panaszával. A törvényben, persze, benne van, de még az sincs benne, hogy 2009 óta már az NFH is illetékes a témában.
Ha van egy kis ideje, nagyon szívesen elolvasnám a válaszát a kérdéseimre. Azért szedtem pontokba, hogy így talán egyszerűbb lesz.
Az áramszolgáltató nem tartja a fogyasztót érdemesnek arra, hogy válaszoljon a kérdésekre. Talán Ön akkor az ő helyükben megteszi nekem? Előre is köszönöm. Szívesen elolvasom, ha a korábbi bejegyzéseimre is válaszol, netán további kérdésekkel is szívesen megszórnám.

Netuddki. 2010.06.10. 13:35:45

@Härtlein Károly: "Én emlékeim szerint bemutattam azt, hogy egy erős neodimium mágnes közelében a villanyórából kiszerelt mágnes, hogyan mágneseződik le."

Hoppácska!
Ha jól értem ki kell szerelni az órából a mágnest, hogy lemágnesezzük? Ha benne van akkor nem működik a dolog?

Ha ilyen könnyen le lehet mágnesezni a villanyóra mágnesét, akkor azokat gyári hibásnak lehet-e tekinteni? Ugyanis szerintem akkor az évek (10 évek) során is több %-ot veszíthetnek a mágnesességükből.
Itt ugye egyszer hat rájuk a természetes mágnesesség (ami nem túl nagy) és hat rájuk a fékezés közbeni mágnesesség (ami már számottevő lehet).

villanyóra 2010.06.10. 13:37:01

@Joco74: A szkeptikusoknak miért nem jut eszébe, hogy megkérdőjelezzék azt, hogy a villanyóra nem romolhat be külső behatás nélkül?
Nem egy ember szerepelt már ilyen ügyben a tv-ben (és nem is csak idén) - mégse érte még meg senkinek, hogy a problémán legalább egy kicsit elgondolkozzon.

villanyóra 2010.06.10. 13:39:58

@RaveAir: És kaptatok a kérdéseitekre választ? Mert az akontroll.hu-n nem láttam, csak kérdéseket, illetve a szolgáltató, szakemberek monológjait.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.06.10. 13:41:35

Mint volt Elmű-s ezt a mágnesezést kicsit sem értem. Ugyan is ismereteim szerint a villanyórákban alapvetően van egy baszott nagy mágnes. :))

Szedett már szét valaki villanyórát? Boross úr falon figyelő villanyórán kívül látott már valaha ilyen szerkezetet? :)

Netuddki. 2010.06.10. 13:44:44

@kovi1970: Ugye ez a lemágnesezős dolog is kétirányú. Ha le lehet mágnesezni, akkor bizony fel is lehet.
Ha mondjuk úgy rakom a mágnes mellé, ahogy természetesen egymáshoz tapadnak, akkor szerintem inkább reősíteni kéne a "vacak" villanyóra mágnest. Míg ha erőszakkal taszítólag, akkor gyengíti.

Azt azért még hozzátenném, hogy ebben a lemágnesezős mesében idáig sem hittem és ezután sem fogok. Ha ez ilyen könnyen működne, akkor az a "mágnes" szerintem csak egy ócska vasdarab amit az órákba szerelnek.
Mindazonáltal szívesen venném egy villanyóra gyárban dolgozó mérnök véleményét is a problémával kapcsolatban.

villanyóra 2010.06.10. 13:45:55

@családbarát: Rágalmazás állítólag nem állja meg a helyét, mert a szolgáltató se teljesen hülye, és ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést. A legutóbbi kommunikációja alapján nem a fogyasztót vádolja a mágnesezéssel, csak az ÁSZF-re hivatkozik, hogy a fogyasztó köteles az óráját megvédeni - annak ellenére, hogy nem feltétlenül van olyan helyen, hogy egyáltalán zárhatóvá tehető lenne - az óra áthelyeztetése pedig nem két forint.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.06.10. 13:48:56

A mérők hitelesítése általában 10 évente kötelezőek. Ha sérül a felszerelt mérő (pl. tűz, bontás, rongálás) akkor azt azonnal cserélni kell.
Ha valakinél mérőt cserélnek, vagy szerelnek fel újonnan a következőt figyelheti meg:

- Nem nulla állással kerül felszerelésre a mérőóra (hitelesítés miatt próbapadra teszik).
- A mérő ház burkolata és az alap nem csak össze van csavarozva, hanem le is kell legyen plombálva a hitelesítő által.
- Természetesen sértetlennek kell lennie a mérőórának, általában hullámpapír-hungarocell csomagolásban kerül szállításra.

Az áramlopások és a szabálytalan áramvételezések (a kettő nem ugyan az) nem mágnesezéssel történnek. :))

villanyóra 2010.06.10. 13:51:10

@izlésrendőrség: Még az is fölvetődik, hogy ha esetleg valamilyen okból roszat akarnak valakinek, hogy pl havonta lemágnesezik az órát, akkor havonta megkapra a fogyasztó az akár fél millió forintos kötbért? Erre se találtam szabályozást a szolgáltatók szabályzataiban, illetve törvényekben, rendeletekben.

villanyóra 2010.06.10. 13:54:08

@Mityu: Tudtommal 15 évente van hitelesítés. De miért nincs pl tulajdonosváltáskor legalább egy helyszíni pontosságellenörzés?
Az, hogy plombálva kell, hogy legyen, hova van leírva? Még engem erről senki nem tájékoztatott eddig. De jó tudni.
Volt már valaki, aki fölszerelés előtt megnézte az órát, hogy nem karcos-e esetleg? Tudja valaki, hogy mikbe köthetnek bele később (karcos, lyukas, stb)? Hogy lehet ezeket a vádakat később kivédeni, ha nem is tudom, hogy mire figyeljek, ha órát kapok?

villanyóra 2010.06.10. 13:57:20

@kovi1970: Takács Sándorral volt beszélgetés korábban (Elster Kft.), de nem tudom, hogy ő mennyire szakértő a témában. De ő alátámasztotta ezt a mágnesezéses mesét.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.06.10. 14:06:55

@villanyóra:

A szabálytalan áramvételezésnek azon módja amikor jóhiszeműen olyan szomszédnak adsz villanyt akinél tartozás vagy egyéb miatt megszüntették (kikapcsolták) az áramszolgáltatást. Erre is figyelni kell!

Tulajdonosváltáskor áramlopás tényét úgy tudod megállapítani, hogy a villanyóra mellett/alatt DE csak ott! lekapcsolod az automatát(3 fázisnál 3-at). Ebben az esetben a villanyóra utáni fogyasztók egyike sem üzemelhet. Ha mégis, akkor a méretlen vezeték (a villanyóra előtti) és a fogyasztó között át van hidalva, így ami azon vezetéken keresztül használva van azt a mérő nem méri. Erre kifejezetten harapnak.

A mérő óráknak minimum 2 helyen kell sértetlen plombával lennie:

1. Maga a mérő óra felső burkolata és az alsó közötti csavaros rögzítés (ha kettő van jó, ha mindkettő plombálva van).

2. A mérő óra csatlakozási pontjának burkolatát rögzítő csavarja (ez a fej alatti kis fém burkolat ahova a vezetékeket kötjük be).

Plombálni szoktuk még a főmegszakító automatát ami a mérő mellett vagy alatt van közvetlen. Valamint a mérő óra guman/műanyag tábláját felerősítő csavarokat. Ezek tartják a falon a szerkezetet. :))

Javasolt vitás körülmények esetén digitális fotókat készíteni mielőtt aláírod az adásvételit. Végülis amikor ingatlant veszel nem egy kiló krumplit veszel, nem? :)
Azt meg sem említem, hogy a mérőállást, mérő azonosító számát egybeveted a közüzem által küldött legfrissebb számlával. :))

villanyóra 2010.06.10. 14:12:38

@Mityu: A legutolsó lépést én is megtettem :)
Az adásvétel már nem most volt, és elég naiv voltam még akkortájt, nem tudtam, hogy ilyen-olyan trükközések vannak már forgalomban, úgyhogy fényképezésre nem is gondoltam.
De ha külsérelmi nyomot nem lát a fogyasztó az órán (amikor az óra túlpörög, akkor általában nem látni), akkor nem is fordul meg a fejében szerintem, hogy rossz lehet az óra. Csak egyszer csak jön egy magas számla, és értetlenül áll előtte az ember.

Netuddki. 2010.06.10. 14:14:07

@villanyóra: Ez eddig OK. Csak az én ismereteim alapján nemigazán hihető.

Ugye legtöbben emlékeznek még az iskolai tanulmányaikból, ha egy acél kés, varrótű pengéjén párszor végighúzunk egy mágnest akkor az mágneses lesz. Ha felmelegítjük vagy fordítva húzkodjuk még akár el is veszítheti a mágnesességét.

Csakhogy a valódi mágnes nem így készül. Speciális por alakú anyagból sajtolják vagy öntik. Ezeket buzerálhatjuk egy másik mágnessel az bizony nemigen fog lemágneseződni. Főleg nem felére harmadára. Különben 1 év alatt az összes állandómágneses szélerőműben mágnest lehetne cserélni. Mekkora "munkát" végeznek azok ott bennt, amikor több kW áramot termelnek!

Egyedül akkor tartom elképzelhetőnek, mint feljebb is írtam, ha egyenesen valami ócska anyagból készül a villanyóra mágnese. Ezt meg azért tartom elképzelhetetlennek, mivel ezek több 10 éves időtartamra készülnek, készültek. És bizony az órában is éri őket elég mágneses mező. Hiszen ez a működésük alapja.

Roy 2010.06.10. 14:14:21

A mérő nem a valós fogyasztást méri?
Akkor miből állapitják meg ténylegesen elfogyasztott villamosenergia mennyiségét?
Miből állapítják meg, hogy a fogyasztó kevesebb energiát használt fel, mint a mérőn leolvasott,
Elég zavaros a poszt.
Egyébként a mai villanyórákat nem lehet lemágnesezni. Amennyiben még is sikerülne valamilyen módon megállitani, akkor kevesebbet mér mint a valós fogyasztás, és nem többet.

Kono 2010.06.10. 14:17:28

Egyik nap a szüleim olyan csekket kaptak, h fizessenek be a telkük után 12 ezer Ft-ot, mert az utcára be van kötve az áram, egyfajta karbantartásért.

Mondtam anyukámnak, eszébe se jusson befizetni, hiszen a telekre nincs bekötve az áram, semmiféle szerződéses viszony nem áll fenn köztük és az Elmű között.
Mégis mi alapján követelnek ilyet?

Megint az van, hogy a becsületes, de jóhiszemű embert átvágják, mert megijed.

Kérném a kedves szolgáltatót, hogy legközelebb az idős szüleim helyett nekem küldjön egy ilyen levelet, meglátjuk, mire mennek velem.

villanyóra 2010.06.10. 14:19:33

@Roy: villanyora.blog.hu/2010/05/19/hogyan_ellenorizzuk_hogy_megfeleloen_mer_e_a_villanyorank

vagy veszünk egy elektromos mérő berendezést pár ezer forintért.

Ha nem lehet lemágnesezni, akkor miért van egyre több ilyen eset? Valószínűleg az óra valamilyen oknál fogva meghibásodik, nem? Vagy van rá valamilyen más elméleted?

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.10. 14:22:08

@villanyóra: Mindig volt valami válasz, de nem igazán volt egyik sem kielégítő.

Annyit sikerült elérni - Dr. Boross Norbert közrejárására -, hogy megkapjuk a túlszámlázáshoz kötődő kamatokat.

Ezen felül annyit lehetett érezni, hogy gyakorlatilag a saját állását félti a válaszok megválaszolásakor.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.06.10. 14:22:18

@Roy:

Egyszerű számítással ki lehet számolni a valós és a mért fogyasztás közötti különbséget. Most itt nem 2 kWh-ra kell gondolni.

Aránytalan lehet pl. amikor valakinél átlagos háztartási fogyasztást mutat a mérő, de 100 nm-en a pinceszinten 5 esztergagépet, 2 állványos fúrógépet üzemeltet iparűzés jelleggel.

De az is bukta lehetőség amikor az elmúlt évekhez képest hirtelen 60-70%-al csökken a mért fogyasztás, de életvitelben semmi sem változott. :))

Nálam anno bukott meg sima mezei átkötéssel fogyasztó egy átlagos mérőcserénél. Automatát lekapcsoltam és mégis volt villany... :)))

villanyóra 2010.06.10. 14:23:43

@Kono: A szolgáltató mindent megtehet, sajnos. Még mindig itt tartunk. A jogainkról pedig senki nem tájékoztat - minek is? Még a végén tudnánk, hogy mit tehetünk egyes esetekben...

átlátó 2010.06.10. 14:24:46

Ha az Elmü, Eon, stb. abból indulki, hogy mindenki lop, akkor ez rájuk is vonatkozik.
Évek óta vitázok velük, hogy a bérleményben, aminek mérőórája a társasház nyitott előterében, nyitott és közös szekrényben van elhelyezve, kinek a feladata "védelmezni". A kismegszakítót, amit bárki lekapcsolhat és persze az órát is, amit bárki, bármikor megrongálhat. Tehát nyitott lépcsőház, nyitott, közös szekrény.
A vita amiatt alakult ki, mert az órát, - bérleményről van szó,a közüzem névre íratva, - valamilyen külsérelem érte,azt akarják rámverni, hogy "kísérleteztem". Mondom, nyitott lépcsőház, nyitott, közös szekrény, tehát a "kísérleztezés" felvetése is nonszensz. Valamint egyébként egy átlagos fogyasztású lakás, átlagos berendezésekkel, rendezett számlákkal és természetesen nem működik benne se keltetőgép, se marihuána ültetvény, de még fűtött fürdőmedence se. A szolgáltató mindenáron a lopást forszírozza. Én meg azt mondom, hogy az emberük baszta meg az órát, mert nekik érdekük a büntetés extraprofitja. Ami egyébként olyan nagyságrendben van számolva, hogy nem is értem...ahogy azt sem, hogy milyen alapon büntet egy magánvállalkozás és ha már feltételez, akkor miért nem csak a káréérték erejéig van igénye?
Tehát lopnak ezek is, ahogy a mobiltelefonáláskor azt vettem észre, hogy a beszélgetés ideje és a memoriában tárolt adat között mindig egy mp eltérés van és az ő javukra. :) csak egy mp, de sok kicsi nem kicsire megy, ha az összességet nézem.
Lopnak ezek. Mind.

családbarát 2010.06.10. 14:32:23

@villanyóra: az, hogy megállja-e a helyét, majd a hatóság mondja ki. Nem akadály az ismeretlen tettes megjelölés. A mérő fogyasztóhoz/fogyasztási helyhez tartozik. "Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül UTALÓ kifejezést használ."
Kulcsszó: UTALÓ. Nem kell a fogyasztót megnevezni ahhoz, hogy megvalósuljon a rágalmazás.

Más: túlszámlázás. Energiahivatal megállapította. Ezért - túlszámlázásért - a BKV-nyomozás során előzetes járt!!! Nem kell mást tenni, mint feljelentést tenni ISMERETLEN TETTES ellen...
Muhaha

családbarát 2010.06.10. 14:37:13

@villanyóra: "hogy a fogyasztó köteles az óráját megvédeni"
Bizonyítsa a büntetőeljárás során, hogy nem védte meg!

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.06.10. 14:39:09

@átlátó:

"A szolgáltató mindenáron a lopást forszírozza."

S mit loptál pontosan?

Gondolom áramot. A mért fogyasztás és a valószínűsíthető fogyasztás között mekkora lehet a számított eltérés? Most arra akarok utalni, hogy ha minimális akkor fizikailag lehetetlen az áramlopás, mert villanyt a gardróbban befőttesüvegben nem szoktunk tárolni, hogy majd... :))

Roy 2010.06.10. 14:43:53

@Mityu: Ezt már áramlopásnak hívják.
Azt azért még mindig nem értem, hogy mutathat TÖBBET a mérő mint a valós fogyasztás. Ezt hogy a fenébe állapítják meg?
Kevesebbet mutathat, ha ákkötik a mérőt, és így lopják az áramot.

villanyóra 2010.06.10. 14:48:21

@átlátó: A nyitott óraszekrény nem érdekli őket. Az sem, hogy a társasházban bárki benéz a szekrénybe, és látja, ha hosszabb ideig mágnes van rajta. Szerintük az teljesen logikus, ha az ember ilyennel próbálkozik, hátha valamelyik szomszéd följelenti. Teljesen sánta ez a mágnesezés történet, csak még nincs róla szakértői vélemény. Remélem, megérem, hogy valaki végre beismeri a szolgáltató részéről, hogy nem véletlen ez a sok eset.

villanyóra 2010.06.10. 14:50:47

@Roy: Az elvet le tudom írni - alikus módon: ha a fékmágnes nem annyira erős, mint kellene, akkor gyorsabban pörög a tárcsa, mint kellene. Igy többet mutat a valós fogyasztásnál. Ez ennyire egyszerű. Csak megoszlanak a vélemények, hogy ezt a mágnesesség vesztést a fogyasztó külső mágnessel el tudhatja-e egyáltalán érni. A szolgáltatók álláspontja természetesen, hogy el tudja.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.06.10. 14:51:51

@Roy:

"Azt azért még mindig nem értem, hogy mutathat TÖBBET a mérő mint a valós fogyasztás."

Régebben a panelekben volt ilyen jelenség. Ez abból adódott, hogy az építés során a lakások konnektorait egymás mögött összekötötték. Csak azt nem vették figyelembe, hogy két különálló kégli volt egymás mellett... :))

Aztán abból is adódhat, hogy ha valaki elmegy nyaralni és a szomszéd "okos" megoldásként át akarja kötni a méretlenre a villanybojlerét és a másik mért vezetékére köti. Mindent lekapcsolsz akkor is lesz a mérőn fogyasztás, ha a bojler éppen felfűti a 120 lityó vizet... :))

BKV reszelő 2010.06.10. 14:56:43

Öntsünk tiszta vizet a pohárba ! Tök mindegy, hogy ez a hertelendi károly ki, hogy a norbert nevű elmű portás ki....a lényeg az, és erre sosincs válasz, hogy a szolgáltatónak mit kell megtenni azért, hogy a szaros órája ne legyen babrálható. A plomba a fizikai beavatkozások ellen véd - átkötés, számlálómű babrálás, stb. - ha mágneses erőtérrel befolyásolható az óra, akkor szereljék fém házba - Faraday kalitka, fizika, általános oskola - és kész. Amennyiben nem így járnak el, nem kellő gondosságról tesznek tanúbizonyságot és viseljék a felelősséget. Más. A szerződések szerint a hálózat az óra után a fogyasztó hatásköre, azaz az órából kilépő érpártól. Egészen addig az elmű, e-on, stb. a tulajdonos - pedig én fizetem viccesen - tehát a felelősség is legyen az övé. Csak egészen hülye kommunista munkásőrök hiszik azt, hogy más fog vigyázni az eszközeikre és az érdekeikre.

A sugalmazást, miszerint a gyatra, felújított, szir-szar órák miatt tolvajnak neveznek, KIKÉREM MAGAMNAK ! PLÁNE NEM TŰRÖM EL OLYANOKTÓL, MINT AZ ELMŰ, AHOL KÉT KÉZZEL SZÓRJÁK A PÉNZT, EZÉRT FELTÉTELEZHETŐ, HOGY MINDEN MÓDON PRÓBÁLJÁK, AKÁR ILLEGÁLISAN IS ELŐTEREMTENI EHHEZ AZ ANYAGI FEDEZETET !

BKV reszelő 2010.06.10. 14:58:18

@BKV reszelő: Ja ! Köszönöm, hogy szólhattam !

BKV reszelő 2010.06.10. 15:02:32

@BKV reszelő: Bocs ! Kiegészítés: A szolgáltatót kötelezzék végre, hogy minden mérő felszerelése után készítsen jegyzőkönyvet a tulajdonossal közösen aláírva, ami tanusítja, hogy a ház minimum és maximum terhelésénél hiteles értéket mutatott. Amíg ilyen nincs, addig nekem írkálhatják ezek a korrupt egyetemi féltanárok, velejéig romlott, kenőpénztől síkos kezű mérésügyi hivatalok, hogy hiteles, amit idehoztak, nem hiszem el. Akarom látni plombazárás után, hogy 0,1 - 1 - 10 kW terhelésnél mit mutat az óra és ha aláírom, akkor az én bajom, ha nem ellenőriztem.

BKV reszelő 2010.06.10. 15:10:54

@Härtlein Károly: Öregem ! Magának utcát kéne seperni ! Az áramlopások 90%-ánál az ELMŰ alvállalkozói ügyeleti rendszerben működnek közre ! Hagyjuk a csodamágnest és a csodaszarvast arra a korosztályra, akire az tartozik. Ennél egyszerűbb ez. ÉS PAPA ! KIKÉREM MAGAMNAK HOGY MAGA BEÁLL AZOK KÖZÉ, AKIK ALAPÉRTELMEZETTEN TOLVAJOZZÁK LE A KENYÉRADÓIKAT ! TŐLEM AKADÉMIKUS IS LEHET, NEM ÉRDEKEL. A MENTALITÁSA MIATT.

átlátó 2010.06.10. 15:27:09

@Mityu: Azt kell hinnem,hogy félreértettél. Csak jelzem, hogy a nevezett társasházban, - már régóta nem bérlem a lakást, -valaki, valamilyen okból az összes blombát levágta. Érdekes módon, az szolgáltató nem vádolt senkit.
Visszatérve az én "egyéni" esetemre. A szolgáltató bekopogott, hogy az órán láthatóan külsérelmi nyomok vannak, - megnyugtatlak, hogy valószínű, hogy lopás érdekében senki nem akar látható külsérelmi nyomokat okozni, egy közös óraszekrényben. Aminek az esztétikai állapota egyébként nekem érdeklődési körömön kívül volt, míg a jómunkásemberek nem csengettek.
A kérdésedre mely igen konkrét akkor viszont válaszolok. Nem, nem loptam az áramot. A jómunkásemberek bejöttek a csengetés után és gondosan felírták a fogyasztókat is. A számla ereje a berendezések erejének megfelelőek voltak, évekre visszamenőleg, valahogy ez sem tűnt föl nekik. Mint említettem fürdőmedence se volt az 56négyzetméteren. Amúgy külsérelmi nyomot jelentős tekintettel a nyitott lépcsőház közös használatban levő nyitott szekrényére, a szolgáltató is okozhat. Had feltételezzem azt róluk, amit ők rólam. És, hogy ki, mit hisz, az nem érdekel, mert ilyesmit csak a templomban szoktak, szóval bíróság lesz a vége. Ja... és azt mondták, hogy ők az órát nem tudják lakáson belülre helyezni, a védelem az én dolgom. Ühüm...nyitott lépcsőházban, közös tárolószekrényben. Ühüm... na annyit tudok, hogy az eset óta zárják az ajtót és tettek egy szekrényzárat az odúra. Amúgy meg a károkozás mértékére se nagyon tudnak mit mondani, ahogy arra se, hogy nem hatóság ez, hogy büntethessenek. Csak halkan dünnyögöm,hogy polgári perekben az anyagi kártérítés a kár mértékéig terjed, - szerintem.
Érdekes, mostanában látok már olyan átlátszó műanyag burkolatot az órákon, hasonló elhelyezéseknél, amin csak egy kis nyílás van a megszakító hozzáféréséhez, azon is lakathely van. Érdekes... és mi volt ennek előtte? Szóval kíváncsian várom, hogy a bíróságon hogyan lehet bizonyítani, hogy egy nem zárható bejárattal bíró, közös és nyitható ajtóval rendelkező (tehát bármikor, bárki által hozzáférhető éslátható)óraszekrényben elhelyzett szerkezethez én, tehát csakis és kizárólagosan én férhettem hozzá. És esetleg annak az általam rendszeresen boldoggá tett férjezett asszonykának az ura, vagy egy "dobott" csajom, vagy maga a szolgáltató embere, vagy maga a Szűz Mária nem fért hozzá. Szóval várom, a kizárólagosság bizonyítását, annak tükrében főleg, hogy elég életszerűtlen egy ilyen helyen elhelyezett órát jól láthatóan mókolni, úgy, hogy a váratlanul megjelent jómunkásemberek semmilyen a szokásostól eltérő fogyasztót a helyszínen nem találtak, mindezt reális fogyasztással és rendezett számlákkal. És amennyiben ezt nem bizonyítják, a picológusom és a gyógymasszőröm számláit is perelni fogom, mert ilyesmire van szükségem, hogy ne idegeljek.

átlátó 2010.06.10. 15:29:27

Ja... és jut eszembe. Nekem azt mondták, hogy "fóliacsíkoztam". Egy bármikor, bárki számára látható helyen. Hát kikérem magamnak, hogy ennyire hülyének néznek.

átlátó 2010.06.10. 15:38:59

@villanyóra: A nyitoot óraszekrény tényleg nem érdekli őket, mint egy papagáj jogszabályok sorát nyomják. De egy kérdésre sehogy nem jön a válasz. Mivel bizonyítják, hogy csak én, kizárólagosan csak én fértem az órához. Én is papagájként ismétlem, egy olyan helyen, ahol az utcáról nem, zárt, tehát nyitható ajtón keresztül a lépcsőházban közös szekrényben elhelyezett órákról van sz. Érdekes lesz még a villanyóra leolvasó szerepe is. Soha nem tudtam, mikor járt ott és ha látta, hogy külsérelmi nyomok vannak, mire gondolt, ha nem ő okozta? Márpedig engem már nem az érdekel, hogy mit feltételeznek, hanem az, hogy mi a bizonyíték. Merthogy nézetem szerint az ítélethez a bíróságon erre igen nagy szükség van.

Härtlein Károly 2010.06.10. 16:57:49

@kovi1970:

"Hoppácska!
Ha jól értem ki kell szerelni az órából a mágnest, hogy lemágnesezzük? Ha benne van akkor nem működik a dolog?"

Nem kenyerem a kioktatás, de nem tetszett figyelni. Ez csak plombatöréssel menne, ami ugye tilos. Az adásban egy az adás kedvéért kiszerelt mágnesen mutattam meg, hogy mi történik a mágnessel az erős mágnes közelében. Ezt érthetően és gyorsan szerintem így lehetett bemutatni. Mielőtt a mágnes közelében járt volna a villanyóra mágnese megmutattam, hogy milyen erős (egy vasdarab felemelésével). A kísérlet második felében olyan közel vittem a csodamágneshez a fékezőmágnest, amilyen közel kerülhet a villanyórában. Ezután megpróbáltam felemelni az előbbi módon a vasdarabot....

"Ha ilyen könnyen le lehet mágnesezni a villanyóra mágnesét, akkor azokat gyári hibásnak lehet-e tekinteni? Ugyanis szerintem akkor az évek (10 évek) során is több %-ot veszíthetnek a mágnesességükből."

Nem, ha a villanyóra ha nem kerül mágnes közelébe akkor nem tud lemágneseződni. Az Akontroll oldalán nem írják, de Dr. Szúnyogh István vizsgálata szerint az Elektrotechnikai Múzeumban őrzött Bláthy féle órák mágnesei a gyártáskori értékeket még ma is tudják...

Härtlein Károly

Joco74 2010.06.10. 18:10:49

@villanyóra:
Egész konkrétan hol láttál te olyat, hogy a Szkeptikus Társaság úgy nyilatkozott, miszerint a villanyóra mágnese nem mágneseződhet le?
Mi köze van ehhez a Szkeptikus Társasághoz/nak?

Van elég marhaság amivel foglalkozunk, de speciel a villanyóra mágnese nem tartozik ide.

villanyóra 2010.06.10. 20:41:35

@Joco74: Szerintem sincs sok kütük, egészen konkrétan semmi közük hozzá. Ne haragudj, de Te vetetted föl a szkeptikusokat, engem különösebben nem zavartak eleddig.

Az a baj, hogy ez nem marhaság. Amikor ennyi embert többszázezer forintra büntetgetnek mindenféle vélt alap okán.

Härtlein Károly 2010.06.10. 22:14:30

@villanyóra:

Valószínű, hogy nem fog tetszeni a válaszom, de addig nem kívánok önnel ilyen nyílt fórumon tárgyalni amíg nem adja a nevét ahhoz amit itt művel. Az a hangnem ahogy ön itt megnyilvánul számomra elfogadhatatlan. Minden bizonnyal sokkal átgondoltabb, és emberszabásúbb lenne ha a nevét kellene adnia a mondandójához.

Härtlein Károly

villanyóra 2010.06.10. 22:41:09

@Härtlein Károly: Valószínű, hogy az én válaszom se fog tetszeni, de addig nem kívánom felfedni magam, amíg az áramszolgáltató nem lép valami elfogadhatót az ártatlanul megvádolt fogyasztókkal kapcsolatban. Amíg vállaltam a nevem, addig nem kaptam választ a kérdéseimre, reméltem, legalább így kapok. De, sajnos a fogyasztók tájékoztatására úgy látszik, még mindig nem jutott energia.
Javaslat: vigyázzon, nehogy kiderüljön, hogy az áramszolgáltatók Önt fölhasználták.

savanyú a szőlő 2010.06.11. 07:45:04

@villanyóra:
A feljelentés elég személyes (név, személyes adatok), a csoportos per indítása is az. Ez pedig blog. Még nekik áll feljebb...

Kár ezekre időt pazarolni: kifejthetik álláspontjukat a bíróság, és a nyomozó hatóság előtt.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.11. 08:59:56

@villanyóra: Szerintem esélyed sincsen, hogy értelmes dolgot meg tudjatok egymással vitatni Härtlein Károllyal.

Egyrészt még annak se válaszol, aki a nevét megadja.

Másrészt szinte kizárt, hogy nyílt vitafórumon felelne a kérdéseidre, ugyanis vagy nem tud, vagy nem hagyják, vagy nem akar, esetleg attól tart, hogy olyant mond, amit nem kellene.

Le merném fogadni, ha ő kerülne olyan helyzetbe, hogy tönkremenne a villanyórája, akkor őt bizonyára nem vádolnák meg mágnesezéssel, és eltusolódna az ügye.

Az tény, hogy elég erős hangnemet használtál vele szemben, de talán valamelyest rászolgált. Nem csak azért, mert úgymond független személyiségét feladva beállt az ELMŰ hadtestének csatasorába, hanem azért is, mert a sokat emlegetett konferencia előtt még ő is azt állította a konferenciát szervező Balogh Dezsőnek, hogy nem lehet az órát mágnessel befolyásolni. Másnap meg bemutatta, hogy van olyan villanyóra, amit igen.

A közös érdek az lenne, hogy ne lehessen, csak ez vélhetően senkinek sem érdeke a szolgáltatók és alvállalkozóik felől.

fairi 2010.06.11. 13:08:32

" Hartlein Károly pedig nagyon büszke rá, hogy kutatóként dolgozik a Műegyetemen. Én az egyetem helyében letagadnám, hogy valaha is hallottam a nevét. De úgy néz ki, hogy most már a médiában is meg kell jelenniük azoknak az „embereknek”, akik miatt ott tart az oktatás, ahol tart. Erre volna egy elég szomorú linkem is: vimeo.com/11690875. Ebben szerepelnek a BME-ről is hallgatók. "

szted nem találnánk olyan kérdést az általános iskolás anyaggal amit téged meg lehetne fogni,és utána lehetne szidni a régi tanáraidat hogy átengedtek?
persze kérdés hány jó válaszoló volt,összesen hány ember volt...
Bölcsészeknek már nagyon nincs fizikájuk,és törölik a memóriát, Fizika karnál(TTK) kellett volna kérdezősködni..

Hartlein Károly mi köze van hogy a diákok basznak tanulni( bölcsész kétleném h komoly a fizika), és a bolognai rendszer egy kalap szar..3. év végén adnak egy "diplomát",amivel kb. ki lehet törölnie az embernek a seggét..

Egely kihívását meg nevezzük inkább viccnek
"
Vállalom, hogy elkészítek egy olyan Otto motoros autót, mely részben vízzel működik, s így 15-25% üzemanyag megtakarítást hoz és a CO2 kibocsátás csökkenését. Ezt egy kereskedelmi forgalomban kapható széria autó kismértékű átalakításával mutatnám be. (Technikai részletek a levél végén.)"

aki feltalálta a spanyolviaszt!
www.oktuning.hu/02.php?cmd=view&id=16
vízbefecskendezés kocsituningban használják,nem tiltott találmány, aki ért ehhez az Egely kihívásán csak nevetni tud.
Akár te is szerelhetsz kocsidba ilyen rendszert, nem tiltott találmány.
Igen a vízbefecskendezés működik, ám ez nem VÍZAUTÓ, majd ha olyat bemutat Egely akkor érdekesebb lesz a kihívás.. Sunyi alak,másokat hülyének hisz...

amper.anti 2010.06.11. 16:27:38

Csak kapkodom a fejem itt a kommentek között, szkeptikus papság, meg az ufók - na de mi köze mindennek a villanyórákhoz??

Elismerem, hogy a bejegyzés hangvétele erős és sokszor személyeskedő. Mindezt csak azzal tudom magyarázni, hogy a posztoló lehetetlen helyzetbe került az Elmű igazságtalan eljárása miatt, hamisan vádolják, meghurcolják, miközben a feje felett több százezer forintos kötbér lebeg.
Te nem lennél ideges? Te nem gyűlölnél mindenkit, aki a nevét adja ehhez a hazugsághoz?

Márpedig a szolgáltató eljárása több szempontból is vitatható - hadd ne kelljen részleteznem, erről szól az egész blog, rengeteg a megválaszolatlan kérdés - és amíg önként nem hajlandó tisztázni a sorokat, addig szükség lesz ilyen fórumokra és bizony születni fognak kellemetlen bejegyzések.

A leadott műsorral kapcsolatban még mindig csak pislogok (akár Szabó Anett, akinek haját egész biztosan megmágnesezték :)), hogy mi volt ez tulajdonképpen?
Fogyasztóvédelmi műsor lenne, csak mert említésre kerültek "szegény átvert" fogyasztók, akik mágnesezésre adták a buta kis fejüket? Akiket bepaliztak a csúnya kereskedőbácsik? Mégis milyen jogorvoslatot kellene nyújtani számukra, Anettkám? (Nem mellesleg ez a blog, pont az ilyen kísérletező kedvű, bűncselekményt elkövető fogyasztóktól kíván elhatárolódni.)

Miközben a témában legaktuálisabb kérdések el sem hangzottak: mi a helyzet azokkal, akiket ártatlanul vádol meg a szolgáltató; ők hová fordulhatnak; illetve az összes többi, e blog által feszegetett kérdés. Csak egy kicsit kellett volna jobban felkészülni a témára, hogy valóban fogyasztóvédelminek tűnjön.

Mindenesetre annyit biztosan sikerült elérni a riporttal, hogy a sok idős ember, aki ebből a médiumból tájékozódik, már biztosan nem fog mágnessel kísérletezni. Már csak azért se, nehogy kezét törje...

Dezső bá 2010.06.11. 19:05:32

Igénytelen, elfogult, szar műsor volt.
Sajnos nem meglepő, attól a csatornától, amelyik Csintalant a képernyőre engedi.

Perca 2010.06.20. 00:07:04

Kedves blogozók!
Ne foglalkozzanak Härtlein Károllyal! Ő csak egy bohóc, ill. egy ócska bérenc, akinek abból van az étele, kenyere, hogy szerencsétlen emberek tönktretételéhez asszisztál. Ebből tartja el a családját, ebből él nem is olyan rosszul... Még nem is tudja, hogy mekkorát fog bukni és, hogy a bajban úgy bele fogják lökni a szakadékba a gazdái, hogy azt még maga sem hiszi.
Üzenem neki, hogy én tudom, hogy ő pontosan tisztában van vele, hogy hogyan mennek tönkre a kritikus órák természetes módon. Nemcsak őt, de az egész mocskos társaságot le fogom buktatni amikor nem is számítanak rá. Egyébként, hogy ne aludjon olyan nyugodtan, közlöm vele, hogy a díszes társulat ellen már több irányból is nyomozás indult. Nem a német tulajdonos agyszüleménye ez az egész. Ez sajnos egy igazi hazai, korrupt, mocskos találmány.

Perca 2010.06.20. 00:49:21

Angolul tudók figyelmébe ajánlom, na meg Härtlein-"mesternek" és a beépült ELMŰ-s "kutyáknak" az alábbi linken található, megtekinthető és letölthető tanulmányt, John J. Williams-től. Címe: Stoping Power Meter

www.scribd.com/doc/22856305/Stopping-Power-Meter

Főleg a 10. oldalon található 1. pontot olvassa el mindenki. Ott kék színnel ki van emelve a fékmágnesekre vonatkozó probléma egyik lehetséges oka. Ez a kritikus kérdés az egész mágnesezési ügyben. Érdemes végigolvasni a 10. oldaltól. John J. Williams nem egy bérhazudozó. Ő független illető az ügyben. Ki ő?
Az itt lehet megtekinteni:

consumertronics.net/tutorservices.pdf

Perca 2010.06.20. 01:40:18

@Härtlein Károly: A lemágnesezős bűvészmutatvány értéke = 0. A kritikus órákból kiszerelve a mágneseket, azaz a mágneskört megbontva 20 másodperc alatt már olyan mértékben lemágneseződnek (pl. SIEMENS CM160 "assembled by ELMŰ"), hogy visszaapplikálva már közel 70%-os pozitív hibával fog mérni az óra. Ezek elvileg AlNiCo (Alumínium Nikkel Kobalt) mágnesek a gyári specifikációk szerint. AlNiCo mágneseket zárt pólusokkal tárolunk Härtlein Úr, mert különben idővel önmagukban demagnetizálódnak!!! Ezekben a kritikus mérőkben, azonban rendkívül érdekes mágnesek vannak... Nagyon labilisak. Kiszerelve nemcsak könnyedén lemágneseződnek, hanem ugyanígy fel is lehet őket mágnesezni a szükségesnél sokkal erősebbre is. Nagyon gyenge mágneses térre már átbillennek. Mintha nem is AlNiCo lenne... Enyhén lágymágneses tulajdonságot mutatnak. Véletlen ez...? Nem ez az alapja a jól kitalált teóriának...? Nem véletlenül a mérőhöz közeli, rövid vezetékszakaszon keletkezett, háztartási zárlati áramok "verik le" a fék-mágnest fokozatosan? Ugyanis a színuszhullám csúcsánál fellépő, áramtekercsen átfolyó zárlati áram olyan mértékű is lehet, hogy belső demagnetizátorként működhet a kis menetszámú tekercs! Márt hát ugye, amper menet... Ezt ki kellene bírnia a féknek. Olyan mágnesek, melyek annyira labilisak, mint ezek, ki van zárva, hogy elviseljék a zárlati áramokat.
A mágneses befolyásolhatóság és a zárlati áramok közötti összefüggés egyértelmű. Nem véletlenül említik a mérőórák gyári gépkönyvei is együtt a két, ezelenni érzéketlenséget. Azonban, ezt mégsem tudják a kritikus mérők... Hogy lehet az...?
Ezen kezdjenek el gondolkodni a műszaki blogozók!!!
Igérem, többet én sem foglalkozom Härtlein Copperfield és Szúnyogh Geller illúzionista urakkal.

phaidros 2010.06.26. 20:43:40

@Härtlein Károly: ez elég szánalmas válasz volt Öntől, Uram. Ha kitennénk a nevünket, az mennyiben jelentene változást? Csak akkor lenne képes érdemben válaszolni érdemi kérdésekre?

riksafighter 2010.08.23. 10:25:00

@phaidros:

majd én válaszolok :) az elmü beszerzi az ócska kínai mágnesekkel szerelt szar villanyórát ami idő előtt lemágneseződik , többet mutat mint amennyit a fogyasztó fogyaszt ... 10 20 százalék pluszt a többség észre sem vesz ... sok fogyasztó sok pénz

aztán ha kéred a villanyóra bevizsgálást megint jól megvág és meg is vádol hogy mert lemágnesezed ...

nagy üzlet ez , olyan mint egy burkolt áremelés és mert nincs hazai fogyasztóvédelem... a kormány meg megvehető azért ez van

villanyóra 2010.08.23. 19:46:42

@riksafighter: Én egy kicsit tovább mennék. Az áramszolgáltató beszerzi a saját megrendelésére szar mágnesekkel rendelkező órákat...

...a kormányt pedig tényleg úgy néz ki, hogy megvették, de már látok fényt az alagút végén...

...és perek is biztosan lesznek, mert már nagyon sok embert meggyanúsítottak. "Kicsit" túlléptek az elviselhető határokon.

riksafighter 2010.08.24. 07:54:55

@villanyóra:

nálam is ez van , felrakták az új villanyórát , (szar bóvli már ránézésre ) és húdesereg már, fizetem ok... villanybojler ki napkollektor a tetőre (csak sima fekete műanyag csőkígyó) ... ... nézem kb 1kw fogyasztóval 1 óráig ..naná hogy több .. és persze ha pontosan mérném ki, akkor van rá egy fogadásom hogy legalább 30 százalékkal túlpörög, és nem kínlódtam én se semmiféle áramlopós baromsággal

de azon erősen gondolkodom hogy generátor akku szélgép napcella ... oszt szevasz elmü az anyádat szívassad tisztességesen fizetek , nem lopom és akkor szemétkednek ?

ráadásul digitális korban élünk, pontos áram mérés nem egy drága és lehetetlen dolog , pitiáner feladvány .. a szocializmusban meg tudták oldani 40 éve, most valahogy nem megy éljen a 21. század nem tudnak rendesen mérni ..vagy nem akarnak mert hatalmas üzlet átbaszni és alázni a fogyasztót...és tudatosan csinálják
nem véletlenül van rohadt nagy profitja egy csóró tönkretett országban ahol még lopják is az áramot világba ... persze erre ez a reakciója majd akkor én is lopom cég vagyok megtehetem , ráterhelem a többire mint rendszerhasználati díj , meg áramáramlási díj , meg árambecsomagolási költség , lassan a bélyeget is kiszámlázza az áram után
meg rakok fel nekik túlszámlázós órát ...ezek nem németek csak hülye kizsákmányolt alázott magyarok

és így gondolkodnak, és ez a magyar managgement, meg a magyar szabályozás ... ami egyenesen következik a hatalomgyakorlás módjából... a törvényekből amikkel a tisztességes mentalitást büntetik , a kiskapukeresést ügyködést jutalmazzák, adórendszer vállalkozás, dettó ugyanez ...

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.08.24. 09:38:41

@riksafighter: Alapvetően jóhiszemű vagyok, ezért én azt gondolom, hogy eredetileg azért használ gyengített fékmágnesű/fos minőségű villanyórákat az áramszolgáltató, hogy a valóban mágnessel csalni próbálókat megfogja. Az már "csak" szerencsétlen melléktermék, hogy apróbb technikai problémákra olyanok mérője is tönkremegy, aki még csak nem is hallott semmiféle szupermágnesekről. Elég egy kis túláram, villámcsapás (nem közvetlen), zárlat, stb, és máris kész a baj. Már szerintem az is bőven elég lehet, ha valakinek az otthoni nagyteljesítményű porszívója folyamatos "leveri a villanyórát".

Az áramszolgáltatók persze nagy multik, és talán meg is próbálnak visszaélni piaci erőfölényükkel, valamint azzal, hogy kiszolgáltatott a fogyasztó. Ezért is nem lépnek semmit, nekik ez így nagyon kényelmes, mivel többletbevétel jön a kasszába. Védve vannak, mivel az általuk fizetett (közvetve vagy közvetlenül, nem tudom) független "szakértők" őket igazolják.

Ha más szemszögből közelítjük meg a dolgokat, akkor láthatjuk, hogy ez miért jó nekik, és hogy miért mi fogyasztók vagyunk a szemét csalók és nem fizetők. Valamiből ki kell gazdálkodnunk az áramszolgáltatók dolgozóinak áramdíjait, fizetését, valamint munkát kell adnunk az ott dolgozóknak. Ha nem lennének ilyen ügyek, nem lenne elég munkájuk, és leépítésekre lenne szükség. Ezt meg ugye senki nem akarhatja...

Más... A viharok kapcsán elég sok településen nem volt áram. Egy kicsit gusztustalan volt végighallgatni, hogy az egyik áramszolgáltató képviselője azt nyilatkozta, hogy a fogyasztó is felelős. A fogyasztónak metszenie, gallyaznia kellene a fákat, és mindent el kellene követnie, hogy még csak véletlenül sem dőljön rá semmi sem a vezetékre. Persze, majd vágjuk ki minden fát a villanyvezetékek 15 méteres körzetében... Nem hiszem, hogy bárki is vádolta volna őket, hogy miattuk szűnt meg az áram. Az persze más kérdés, hogy mások csalónak bélyegzése helyett inkább azon dolgozhattak volna, hogy minél előbb álljon vissza az áramszolgáltatás.

villanyóra 2010.08.24. 10:47:17

@riksafighter: Sajnos, teljes mértékben egyetértek Veled. Csak az a gond, hogy ilyenek a magyarok. Mindent hagynak, csak akkor lépnek valamit, ha már nagyon tele van a hócipőjük mindennel. És ezt ezek a szemét áramszolgáltatók ki is használják.
De most tele van a gatyájuk, hidd el :) Félnek, hogy kiderül a kis alantas játékuk. Én nem lennék a helyükben - már azért se, mert nem lenne gyomrom ehhez a szemétkedéshez se.
Apropó, tudtad, hogy a 21. században van az áramszolgáltatónak olyan osztálya, amelyiknek nincs telefonszáma? :))) Hát, képzeld, a portásuk úgy tudja :) Nem vicces? Vagy csak szomorú...

villanyóra 2010.08.24. 10:51:10

@RaveAir: Ne haragudj, de nagyon nem értek egyet az első mondatoddal! Szerintem az áramszolgáltató dolga az lenne elsődlegesen, hogy a lehetőségeihez mérten megakadályozza a csalási lehetőségeket és szolgáltasson. Ő meg mit tesz? Lehetőséget teremt, majd elmeséli az összes médiában, ami hajlandó leadni a "fizetett hirdetéseit", hogy gyerekek lopjatok!
Te ezt normálisnak tartod?
Az, hogy miért jó nekik ez az egész, szerintem mindenki számára teljesen tiszta. De, hogy miért nem érdeke senkinek, hogy megállítsa megint találgatásokra ad okot... sajnos, ez egy ilyen ország: pénz beszél, kutya ugat.

balage51 · http://dohanymuzeum.hu/ 2011.12.12. 20:56:40

levélke érkezett az ELMŰ-től, miszerint sérült volt a mérőórám, és 29.903 Ft kártérítést követelnek tőlem.

Távollétem során idejöttek valakik - akiket a szomszédasszonyom jó szándékkel engedett be a kapun, mert mérőcserére hivatkoztak. Szeretném tudni, hogy ki járult ahhoz hozzá, hogy a távollétemben lecseréljék a mérőberendezést, amikor nem vagyok jelen, nem tudom megvédeni magam, és nem vagyok szemtanúja a "mérőóra sérülésének"

Itt hagytak egy papírt, hogy a cserét elvégezték, ahogy azt már többször is tették. A mérőóra a ház falán, kívül, hozzáférhető helyen van, nem bent, a zárható, és távollétemben hozzáférhetetlen lakásban. Ennyire hülyének néznek, hogy úgy lopom az áramot, hogy mindenki lássa és bármikor lebukhassak???? Annyi közöm van az áramhoz, hogy a lámpát felkapcsolom, eszembe nem jutna hozzányúlni, hogy leégjen az egész ház. Nem tűnik fel senkinek, hogy 3 éve, amióta az óra a nevemen van, szinte fillérre ugyanannyi a fogyasztás? Többször voltak kint az ELMŰ leolvasói, azt hiszem fél vagy negyed évente, és rögzítették az óraállást. Mégis mikor csaltam???

Hogyha hosszú éveken át 500 kW lett volna havonta a fogyasztásom, ami most hirtelen lecsökken 50-re, akkor megértem a vádaskodásukat, de ezt kikérem magamnak!!!!!
Két óra van a falon, a házé és az enyém, azt sem tudom, melyik kié, mivel soha le nem olvasom, hiszen ezt az ELMŰ munkatársai csinálják, szintén akkor, amikor nem vagyok itthon. Segítőkészségből a szomszédok beengedik a leolvasókat, szerelőket, postást, hogy a lakók távollétében is lehessen intézkedni, és ne kelljen a leolvasóknak ötször jönni, addig, amíg itthon nem találják a tulajdonost, és akkor ezt kapom???

Mit képzelnek, hogy az idegrendszeremmel szórakoznak, és az időmet rabolják? Rendszeres leolvasás van, és eddig soha nem tűnt fel kiugróan magas, vagy alacsony fogyasztás, se az óra megbuherálása. Átalánydíjat fizetek, annyit, amennyire köteleznek, amennyit az ELMŰ állapít meg, jelenleg havi 75 kW-ot, 3708 Ft-ot.

44 m2-es lakásom van, egész nap nem vagyok itthon, nem nézek tévét, és energiatakarékos égőim vannak és vadkendert sem termesztek a szekrényben. Vajon milyen berendezéssel fogyasztottam el 8 havi számlának megfelelő összeget? Köszönöm, hogy ezt érdemlem, amikor rendszeresen a csekkek érkezését követő napon fizetek, soha egyetlen fillér elmaradásom nem volt. Most valakinek a hülyesége miatt a 70.000 ft-os kormánytisztviselői fizetésem felét fizessem ki a nagy büdös semmire??????? Mégis ki hatalmazta fel a kedves szerelőket erre az eljárásra? Egyszerűen torkig vagyok az összes szolgáltatóval, hogy kényük kedvük szerint sanyargatnak mindenkit. Kevés a pénz, a bevétel, ki lett adva, hogy be kell szedni még valahonnan pár ezret év végéig?

Kikérem magamnak ezt az egész ügymenetet, és el sem hiszem, hogy ez velem történik. Legyenek szívesek felszólítani a tisztelt szolgáltatót az eddigi fogyasztásom felülvizsgálatára, a számlaösszegek átnézésére, amiből egyértelműen kiderül, hogy évek óta szinte ugyanannyi a fogyasztásom. Arról ugyebár nem tudok, hogy az órával mi nem volt rendben, mert erről senki nem tájékoztatott. Meg sem említem, hogy feltételezhető, hogy az órával magukra hagyott szerelők miatt "sérült meg" a plomba....

villanyóra 2011.12.19. 16:06:08

@balage51: A felháborodásod teljesen jogosnak tűni, a szolgáltató eljárása pedig szabálytalannak.

Mindenképpen azt javaslom, hogy ird meg a panaszodat a Magyar Energia Hivatal fogyasztóvédelmi osztályának, és idővel kivizsgálják az ügyedet - minden irat másolatát mellékeld a leveledhez.

Mailben tudok többet segíteni: villanyora.magnes@gmail.com

jiudit.66 2012.01.11. 17:32:46

Úgy néz ki, hogy én sem úszom meg tanulópénz nélkül. Történetem:
A 2011. szept. 21-én a villanyórám felülvizsgálatát végzők (az Elmű alvállalkozóiként dolgozó szerelők) a mérőóra ellenőrzés során megállapították, hogy „a mérőn az ELMŰ által felhelyezett pecsét nem volt és a 12. kód alatt 26 fedélnyitást regisztrált”. Alaptalanul vádolnak áramlopással! Nem vételeztem szabálytalanul villamos energiát és soha nem is próbálkoztam ezzel! Ezt a vádat határozottan visszautasítom! Ha kell, akkor a végsőkig elmegyek (legyen az akárhol), hogy bizonyítsam az igazamat.
2010. dec. 2-ai keltezéssel kaptam egy levelet: „Felhívás szerződésszegés miatt felszámított kötbér kiegyenlítésére”. Ebben közölték, hogy megállapították, hogy „szerződésszegő módon történt a villamos energia vételezése”. Ennek következményeként fizessek be 15 napon belül 225.000 Ft-ot (ez a kötbér összege). Én dec.9-én vettem át a levelet és még aznap felhívtam időpont-egyeztetés miatt a megadott telefonszámot. 2012.jan.2-ára hívtak be a Visegrádi utcába, ahol meg is jelentem. (egyébként a telefonban a hölgy, akivel beszéltem-Antal Zoltánné- azt mondta, amikor megkérdeztem, hogy január 2.-ával már túllépem a 15 napos befizetési határidőt, hogy nyugodjak meg, ő most ezt átdátumozza a számítógépen).
Az ottani egyeztető tárgyalás eredménytelennek bizonyult. Én ott is elmondtam az álláspontomat (ugyanezeket, amit most, itt ebben a levélben is leírok). Ők az érveléseimet 4 sorba tömörítve írták le a jegyzőkönyvbe. Az utolsó mondatuk így hangzik: „Ezek a tények a mérő befolyásolására utalnak.” Én ezen a tárgyaláson is megemlítettem, hogy az, hogy a „mérő befolyására utalnak”, az nem azt jelenti, hogy valóban befolyásolva lett az óra. Ez csak feltételezés, erre nincs bizonyíték!
2010. dec. 30-án a Rákoskeresztúri Elmű ügyfélszolgálatán írásos kérelmet adtam le, amiben részletes kivonatot kértem visszamenőleg, hogy a villanyóra beüzemelésétől (2010.07.12.) mennyi kWh lett bele töltve, azaz mennyi volt az elfogyasztott áram mennyisége. Ha bevizsgálják az órát, azt is rögzítenie kellett, hogy mennyi árammal lett feltöltve és ennek meg kell egyeznie azzal a számmal, amit majd igazolásként kapok. (ennek viszont 30 nap a határideje)
A villanyóra a lakáson kívül van, a teraszon, egy falba süllyesztett szekrényben, ami nem zárható. A kiskaput (amin ide be lehet jönni) nem szoktuk zárni. Tehát a villanyóra bárki által hozzáférhető helyen van. Megjegyzésként megemlíteném, hogy egy háromlakásos „társasházban” lakunk. Átlagos háztartási berendezéseim vannak (1db ’A’ osztályú hűtő, 1 db ’A’ osztályú mosógép, 1 mikro, 1 számítógép,60 literes villanybojler, energiatakarékos izzók egy 65 nm-es lakásban. A fűtésem gázüzemű).
Nincs tudomásom róla, hogy mikor és hogyan tűnt el a plomba az óráról (ha egyáltalán volt rajta). Beismerem, hogy nem szoktam a villanyórát, ill. a plombát nézegetni. A feltöltéskor is csak a kijelzőt és a nyomógombokat nézem, hogy nehogy elüssem a 20 jegyű kódot. Vállalom, hogy rosszhiszemű vagyok és a plombát akár az elműs szakemberek is eltávolíthatták, csak azért, hogy rám verhessék a kötbért büntetésnek (bár erre nincs bizonyítékom). Alkalmuk viszont volt rá, hisz a lányom az ellenőrzéskor sajnos nem tudott végig a szerelők mellett állni és azt figyelni, hogy mit csinálnak (ami nagy hiba volt!). Megbízott az elműs szerelőkben és a kisfiához is be-bement a lakásba, így magukra hagyta a szerelőket. Sajnos még egy óriási hibát elkövetett, aláírta (ráadásul olvasatlanul) a ténymegállapító jegyzőkönyvet (megjegyzem, hogy nem Ő a fogyasztó).
Több kérdésem, észrevételem is lenne, amire szeretném, ha választ kapnék:
- Mért csak azt fényképezték le a szerelők (2010.09.21-én), amikor ők már felrakták/pótolták a plombákat? Az eredeti állapotot miért nem fotózták le, amikor - állításuk szerint- hiányzott a plomba? A lehetőségük meg lett volna rá, hisz volt náluk fényképezőgép.
„A közüzemi szerződésszegés és/vagy szabálytalan villamosenergia-vételezés bizonyíthatósága érdekében a közüzemi szerződésszegésről vagy a szabálytalan vételezésről lehetőség szerint fényképfelvételt kell készíteni…, jogi eljárás során az egyértelmű bizonyíthatóság miatt.”( Budapesti Elektromos Művek Nyrt. Közüzemi üzletszabályzat – M1. sz. melléklet)

Ezek után joggal kételkedem abban, hogy valóban hiányzott a plomba. Bizonyítékként azt is le kellett volna fotózniuk, ami azt mutatja, hogy 26 fedélnyitás történt. Miért nem bizonyították ezeket fényképpel is? Érdekes, hogy azt viszont lefotózták, hogy felrakták az új plombákat. Kérdem én, miért nem fényképezték le a villanyórát akkor, amikor látták a szabálytalanságot, hogy hiányzik a plomba? Nem tudják fényképpel bizonyítani, hogy hiányzott a plomba. Azt viszont megörökítették, hogy elvégezték a munkát, vagyis, hogy felrakták az új plombákat. Ezt a fotót Visegrádi utcában meg is mutatta az ügyintéző.
Ha két autó egymásba rohan és összetörnek, akkor sem az autók javítása utáni állapotot fényképezik le, hanem az autók sérüléseit. Így bizonyítják a kárt.

- Mivel magyarázható, hogy a 2011.márc. 3-án kijött szerelők a munkalapra egészen mást írtak, mint a szeptemberben kijött szerelők?
(márc. 3-án a mérőhely állapota jó, a mérő gyártási éve 2008., szeptemberben viszont a mérőhely állapota már csak elfogadható, a gyártási éve pedig 2011.) A mérőhely ugyanolyan állapotban volt szeptemberben, mint márciusban. A valós gyártási éve az órának 2008! Tehát, azok a szerelők, akik legutóbb (szeptemberben) ellenőrizték az órát, ennyire figyelmetlenek voltak?

- Ha ennyire okos, ez a digitális villanyóra, hogy rögzíti a fedélnyitást, akkor azt is rögzítenie kell, hogy a beüzemelésétől mennyi kWh lett elfogyasztva. (Egyébként csak zárójelben jegyezném meg, hogy a rákoskeresztúri ügyfélszolgálaton kértem a műszakis szakembertől, hogy mutassa meg nekem a fotón, hogy hol van az a bizonyos fedél a villanyórán és fogalma sem volt arról, hogy hol van.) A Visegrádi utcai Elműben mutatta meg a fiatalember, hogy melyik az a fedél. Közölte, hogy 26 fedélnyitást regisztrált az óra és azt mondta, hogy ha ezt kinyitja valaki, akkor csak egyszerűen két drótot összeérint, és már lehet is vételezni az áramot, anélkül, hogy ezt az óra számolná. Nem láttam még villanyórát belülről, de kételkedem ebben az állításban. Hihetetlen, hogy úgy csinálják meg ezt az órát, hogy egy fedélnyitás után, két drót összeérintésével lehessen ingyen áramot szerezni. Nem vagyok egy műszaki zseni, de ez túl egyszerű lenne.

- Számomra ez az érvelés elfogadhatatlan, hogy a fedélnyitást regisztrálja a villanyóra, azt viszont, hogy mennyi kWh fogyasztás/feltöltés van benne, azt nem (legalábbis a Visegrádi utcában erről akartak meggyőzni).

- Mi arra a biztosíték, hogy amikor felszerelték (2010.júliusban) a villanyórát, nem volt-e benne már 10-15 vagy akár 20 fedélnyitás regisztrálva? Abban sem vagyok biztos, hogy ez nem egy használtan leszerelt óra.

- A Visegrádi utcában, az egyeztető tárgyaláson felvett jegyzőkönyvben az szerepel, hogy „…a mérő befolyásolására utalnak”. Ez nem tény, ez csak feltételezés! Miért nem bizonyosodnak meg arról, hogy valóban befolyásolva lett az óra? Az, hogy „a befolyásolásra utalnak”, az nem jelenti azt, hogy meg is történt az áramlopás! Miért zárkóztak el teljesen a Visegrádi utcában attól, amikor azt kértem, hogy szeretném bevizsgáltatni az órát? Közölték, hogy azt nem lehet. Miért is nem lehet? Talán attól tartanak, hogy ezzel kiderül az igazság, hogy nem loptam az áramot, azaz nem történt szabálytalan áramvételezés?

- Kérdésem lenne még az is, hogy mi alapján állapították meg a kötbér összegét? A kötbér összegének nem kellene igazodnia a fogyasztó által okozott kár mértékéhez? Esetemben viszont nem volt károkozás.

- Ha, 26 fedélnyitást regisztrált az óra, akkor a fedélt záró csavarok 26-szor le-ill. vissza lettek csavarozva. Ez igen vékonyka, gyenge kis csavarnak tűnik, tehát eléggé elhasznált állapotban kellene, hogy legyen. Ezt viszont én nem így látom.

2010. júliusában azért döntöttem az előre fizetős villanyóra felszerelése mellett, mert így a fogyasztást tudatosabban ellenőrizhetjük. Azóta sokkal jobban odafigyelünk az egyes elektromos készülékek használatára, fogyasztására. Ennek az előzménye az volt, hogy a 2010-es év végi zárásra 100.000 Ft-ot kellett kifizetnem (ennyi „túlfogyasztásunk „volt). Erre, 6 havi részletfizetést kaptam, amit mindig pontosan fizettem. Azért, hogy még egyszer ez ne történhessen meg, ezért én magam kértem az előre fizetős mérőóra felszerelését (amire, egyébként 17000 Ft-ot fizettem ki). Még egyszer jelzem, hogy én kértem ezt az órát és nem az Elmű kötelezett rá!
Szeretném a helyzetet tisztázni és bebizonyítani, hogy nem vételeztem jogosulatlanul a villamosenergiát. Borzasztóan bánt és felháborítónak tartom, hogy ilyesmivel vádolnak, holott becsületesen élő pedagógus vagyok. Eszembe nem jutna és értelme sem lenne, hogy a villanyórát megmanipuláljam. Másfél éve rendszeresen járunk az Elműbe és töltjük az órát. Ebbe az igazságtalanságba nem tudok beletörődni. Nem fogadom el, hogy ilyen mondvacsinált dologgal próbálnak 225.000 Ft-tal megkárosítani, ahelyett, hogy a nem fizető hátralékosoktól hajtanák be az adósságokat.
Kérem, engedélyezzék a villanyórám bevizsgálását független szakértő által. Ennek hivatalos elindításáról, menetéről tájékoztatást szeretnék kapni Önöktől. (Hová kell kérelmet írnom? Egy címjegyzéket kérek a független szakértőkről. A bevizsgálás ára is érdekelne. Nem utolsó sorban pedig azt szeretném megtudni, hogy addig, hogyan lesz áramom, kapok-e ideiglenesen másik villanyórát?

moderátor07 2012.01.17. 14:14:03

@balage51:
Csak az a baj hogy ezek a jószándékú szomszédok aztán nem vállalják a felelősséget.Beengednak, jön valaki, szerel valamit..
Pl Borsodban minden második ember próbálkozik azzal hogy ne kelljen fizetnie! Hirdetéseket adnak fel, kézről-kézre adják a jó mestereket akik nullás
villanyszámlát ígérnek! Azt ígérte a belügyminiszter rendet csinálnak, jön a kommandó, levágják a lopós madzagokat és két nap múlva újra dróterdő van minden háznál...senkit nem zavar hogy ezt nekünk kell kifizetni? Van akinek lehet, van akinek nem? 2 kifliért lassan börtön jár, ezért csak ejnye-bejnye?

moderátor07 2012.01.17. 14:18:22

@villanyóra: bocs de hol mondja a szolgáltató hogy lopjatok? a hírlevélben?

Pentele123 2012.01.17. 21:36:27

@jiudit.66: : A 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet a Vet. Végrehajtásáról, 2. sz. mellékletében írja elő a Villamos Energia Hálózati Csatlakozási és Használati Szabályzat (a továbbiakban: VHSz ) tartalmi követelményeit. A VHSZ 22/A.§ (7) bekezdése szerint „Ha az ellenőrzés során az ellenőrzést végzők szerződésszegést, vagy annak alapos gyanúját állapítják meg, arról videofelvételt vagy fényképet kell készíteni oly módon, hogy az alkalmas legyen a jegyzőkönyvben rögzített tények bizonyítására.” Felvétel nem készült, tehát ez a tény is azt bizonyítja, hogy a helyszínen az óra külső beavatkozási-nyomokat nem viselt, és szerződésszegés alapos gyanúja a helyszínen fel sem merült!!!

jiudit.66 2012.01.18. 08:33:37

@Pentele123: Nagyon szépen köszönöm az információt, ill. a bíztatást. De, sajnos ahogy itt olvsgatom, meg hallom-látom a tévében egyre jobban el vagyok keseredve: nagxyon kevés az az ember, aki nyerjen ilyen ügyekben az elművel szemben. Elég sok hivatalos helyre írtam levelet/emailt, de válasz még sehonnan nem érkezett. Mindent elkövetek azért, hogy bebizonyítsam az igazamat! Nem vagyok hajlandó ártatlanul ennyi pénzt kifizetzni...de még 10 Ft-ot sem! Ha kell, még tévébe-rádióba is írok.
Nagyon sok olyan dolog van itt, ami nekem nem stimmel.Hidd el, hogy ha "megpiszkáltam" volna az órát, akkor nem tiltakoznék ennyire. Bementem volna és részletfizetést kértem volna. De az én esetemben ilyeről szó sincs! Nem fizetek ártatlanul!

villanyóra 2012.01.18. 10:09:00

@jiudit.66: Nem lesz egyszerű, de ha kitartasz, legyűröd a szolgáltatót. Ezek arra építenek, hogy jók a pszichológiai hadviselésben. De Te még jobb vagy. Ezt ne feledd!

jiudit.66 2012.01.23. 18:35:22

Sziasztok!
Lehet, hogy kár még előre koccintanom, de lehet, hogy ÉN NYEREK ÉS NEM AZ ELMŰ??? Lehet, hogy én leszek az a ritka kivétel, aki nem hagyta magát és nem tudják megszívatni???
Muszály elújságolnom Nektek: ma megkaptam az elműtől a villanyóra beszerelési munkalapjának másolatát (bevallom töredelmesen, az eredetit elkavartam valahová és nem találom), amiben az áll, hogy 25 fedélnyitással lett az óra felszerelve! 25-tel! Amiért a 225000 Ft kötbért rám akarják verni, azon a szerelőlapon 26 fedélnyitás van. Emiatt a 26 fedélnyitás miatt akarnak megbüntetni. 25 fedélnyitással lett beszerelve az órám! Akkor, most miről is beszélünk? Igaz, hogy még nincs teljesen vége, mert azzal is meggyanusítottak, hogy hiányzott a plomba. De ezek után, már nem kérdés, hogy ki tűntette el a plombát!
Majd beszámolok a fejleményekről!
Addig is, mindenkit arra bíztatok, hogy aki ártatlan, ne hagyja magát! Mit is mondhatnék még? Szemét egy társaság ezaz ELMŰ Nyrt.!

Perca 2012.01.25. 23:01:16

Kedves Jiudit.66! Semmiképp ne hagyja magát!!!
Nem komoly emberekkel, hanem primitív bűnözőkkel, egy primitív emberanyagra épülő bűnszervezettel áll szemben. Természetesen lefizetett bírók, ügyvédek, szakértők és politikai szálak is átfonják a történetet, de ne adja fel! Ha úgy érzi nagy falba ütközik forduljon hozzánk bizalommal és padlóra fogja kényszeríteni őket. Egyetlen fegyverük a csalás és az esetleges tudatlansággal, vagy a nem hozzáértő emberekkel szembeni fölény. Mindenesetre soha ne járjon el velük tisztességesen, mert ők sem azok!
Értem ez alatt, hogy semmiképp nem alkudjon meg velük semmiben! Esetlegesen színlelhet nyugodtan megalkuvást egy-egy ellenük mutató bizonyíték megszerzésében, de utána fordítsa ellenük, ahogyan megérdemlik!
Ők egyszerűen ki akarják Önt rabolni. Közönséges gengszterek!
Ismerjük őket egytől egyig és higyje el egy halom felfuvalkodott, semmirekellő hólyaggal áll szemben!
Nagyon jó a vélekedése, a hozzáállása és csak így tovább!
Sok sikert és kitartást kívánok!
Üdvözlettel:

jiudit.66 2012.01.30. 09:23:41

Megjött a válasz:
- a Nemzeti Fogyaztóvédelmi Hatóság (Budapesti Főváros Kormányhivatala)megszűnteti az eljárást (hatáskör hiányában), ill. átadja a Magyar Energia Hivatalhoz. Ahová egyébként is írtam, de onnan még nem jött válasz.
- a Budapesti Békéltető Testülettől is érkezett válasz, amiben a nálam lévő összes dokumentumot bekérik. Beküldöm.
- az Elmű és a Magyar Energia Hivatal még nem jelentkezett.
- Most azon gondolkodom, hogy még írok a GVH-nak is. Szerintetek, érdemes?
- Közben az is bekattant, hogy ha 25 fedélnyitással szerelték fel az órámat és 26 miatt lettem meggyanúsítva, akkor gyakorlatilag nem is lophattam az áramot, hiszen bebizonyosodott, hogy nem én nyitogattam fedelet, hogy szabálytalanul vételezhessek áramot. Vagy, rosszul logikázok? Viszont a plomba (a szerelők szerint) hiányzott. Igaz, ezt nem tudják fényképpel bizonyítani. Kezdek belegabalyodni. Egy feltételezett plomba hiány miatt kellene 225000 Ft-ot fizetnem.
Hogyan tovább? Egyenlőre megvárom még a hiányzó válaszokat.
Ti mit csinálnátok a helyemben, hogyan, hol folytassam?

jiudit.66 2012.02.13. 06:06:12

Mennyi napon belül kell válaszolniuk a levelemre? Nem 30 nap? 10-én lejárt a 30 nap és az elműtől semmit nem kaptam! Lehet, hogy már a végrehajtó fog csk jelentkezni?

villanyóra 2012.02.16. 09:42:24

@jiudit.66: 15 napon belül kell, hogy válaszoljanak.

jiudit.66 2012.02.18. 15:38:49

Megjött a GVH válasza is. Ők nem tudnak semmit tenni,csak regisztrálták a panaszomat és továbbították az Energia Hivatalnak (ahová én már elküldtem január 10-én. Onnan még semmi választ nem kaptam.

jiudit.66 2012.03.02. 05:35:20

Ki az a Pankotai Péter? Mit várhatok tőle? Mintha olvastam volna már a nevét valahol, itt, de most sehol nem találom. Félnem kellene tőle?

Watt 2012.03.02. 18:44:45

@jiudit.66: Nem biztatni akarlak, de én tavaly október végén nyújtottam be panaszt az ELMÜ ellen, azóta semmi.

Valami nagyon rosszul működik?!

Egyébként nagyon sok jót ne várj. Ott is csak hivatalnokok ülnek.
Egy 2006. kerestem meg őket egy ELMÜ túlszámlázás miatt. Az éves befizetett átalány 1200ft. több volt mint az éves elszámoló számla. Kértem az ELMÜ-t számolja el (nagyon egyszerű művelet:a befizetett számlák ősszegése kivonva az éves számlából.)Nem hagytam annyiba írtan az Energia Hivatalnak. Nem érdekelte Őket. Odáig fajult a dolog, hogy majdnem kikapcsolták a villanyt.

jiudit.66 2012.03.03. 14:22:59

Megjött az elmű levele, vagyis egy csekk: 29903 Ft-ról. A 225000 Ft-ot módosították 30000 Ft-ra. Azt mondják, hogy ezt a büntetést a plomba hiánya miatt kell kifizetnem. Ez már igen! 3 hónap alatt sikerült lejebb vinni a 225 ezret 30 ezerre. Szép, szép...de ez nekem még mindig nem elég! Nem hagyom magam. Nem fizetek ártatlanul egyetlen egy fillért sem.
Továbbra is, foggal-körömmel fogok küzdeni az igazamért. Nem én szedtem le a plombát!!!
Célom: 0 Ft-ra levinni még ezt a 30 ezer Ft-ot is és minimum egy bocsánatkérés az Elműtől!
2 hét múlva megyek a békéletető testülethez. Másnap a Visegrádi utcába. Igaz, hogy telefonon az Elmű Hálózat le akart beszélni arról, hogy elmenjek a Békéltető Testület "tárgyalására". Azt mondták, hogy mivel ők (vagyis az elmű) módosította a 225e Ft-os kötbért 30e Ft-os kárigényre,ezért már nem fog az ügyemmel a Békéltető Testület foglalkozni. Remélem, hogy ez nem így lesz.

villanyóra 2012.03.05. 09:09:29

@jiudit.66: Szia!
Ő az elmű egyik vérebe. Semmit nem fog hangoztatni, csak azt, hogy ők jogosan szedhetik be a kötbért, és megpróbál rábeszélni, hogy elkövetted, amit valójában nem. A Visegrádi utca csak a pszichológiai harc egyik színtere. Udvariaas beszélgetés arról, hogy feleslegesen mentél be...

jiudit.66 2012.03.29. 07:59:34

Voltam a Békéltető Testületi ülésen. Pár perc alatt lezárták, mivel nem az ELMŰ Nyrt, hanem az Elmű Hálózati kft ellen kellett volna beadnom a kérelmemet. Új időpontot kértem.
A 2. egyeztető tárgyaláson újból megmutatta Pankotai Péter a fotót, amit a szerelők az óraellenőrzéskor készítettek. Van egy kis gond vele: ezt akkor fotózták, amikor már újrazsinórozták a villanyórát, de még nem tették fel az új plombákat. A Visegrádi utcában, az ügyintéző nem tudott fotót mutatni arról, hogy hiányzott a plomba a szerelők kiérkezésekkor. Azt mondta, hogy ilyen kép nem készült. Amivel bizonyítani tudja az állítólagos plombahiányt, az 'csak' a jegyzőkönyv, mármint, hogy oda azt írták a szerelők. Fotó, ami a szabályszegést bizonyítja nem készült! Vajon miért? Miért készítettek 3 db olyan fotót, ahol az látszódik, hogy ők újradrótozták a villanyórát? Kifogyott a film a gépükből? Egyébként a szerelők a vilanyóra gyártási évét is elírták: 2011-et írtak 2008 helyett. Erre Pankotai azt mondta, hogy ez csak véletlen elírás. Ennyi erővel elnézhették azt is, hogy volt-e plomba az órán. Volt rajta, de véletlenül úgy látták és úgy írták le, hogy nincs. Pankotai azt javasolta, hogy vigyem polgári perre a szerelőket és pereljem be őket, hogy nem fényképezték le a hiányos órát.
Ja! Hangfelvételt készítettem az egyeztető tárgyalásról (igaz, nem kértem rá engedélyt), de megvan és jól hallható rajta minden.
süti beállítások módosítása