HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Vizsgálat áramszolgáltató módra

2010.06.06. 23:40 villanyóra

Az alábbiakban megtekinthetőek az ELMŰ "igazságügyi szakértői", jelen esetben Lénárd Pál (IM 4182) által készíttett szakértői jegyzőkönyvek lényegesebb adatai. Ezek minden esetben ugyanazon, a második oldalon találhatóak (még a tördelés is ugyanarra a sorra esik). 

A jegyzőkönyvekből látszik, hogy egy kaptafára készülnek, sőt, valószínűleg erre előre van egy előkészített jegyzőkönyv formula, mivel a vizsgálópadon történt mérések után, mindhárom esetben ugyanaz a mondat szerepel (ugyanazzal a helyesírási hibával): "a, A mérőhibái meghaladják a megengedett határértéket. Hibás mérés." Utána az indoklások is szóról szóra megegyeznek.

A jegyzőkönyvek alább megtekinthetőek. Az első oldalt nem érdemes feltenni, mert minden esetben azt állapították meg, hogy az óra korábban nem volt megbontva, minden része ép, sértetlen, érintetlen.

Csak a mért adatokban található eltérés, a következtetés minden esetben ugyanaz: "A vizsgálat eredményei a mérő mágneses befolyásoltáságára utalnak."

Laikusként az alábbi kérdéseket szeretném, ha szakértők, elsősorban Lénárd Pál megválaszolná:

1. Az óra fékmágnesének gyengülése csak és kizárólag a mágnes fizikai rátételével érhető el? Ha igen, akkor a fő következtetésben miért az "utalnak" kifejezés található meg? Szerintem ez a szóhasználat arra enged következtetni, hogy még maga az igazságügyi szakértő sem biztos a dologban, amivel családok életét teszi tönkre. Vagy rosszabb esetben ezzel óhajtja a későbbiekben védeni a kedves hátsóját.  Miért nem írják azt, hogy ezek az eredmények csak mágneses befolyásoltság útján jöhetnek létre? Egyből egyértelmű lenne, hogy tényleg csak ez az egy ok jöhet szóba.

2. Ha az óra mágnesezettsége csak külső mágnesezés eredménye lehet, akkor miért olvasható több, ilyen témával foglalkozó oldalon is, hogy pl. villámcsapás eredményeként is átmágneseződhet/lemágneseződhet az órában található mágnes?

3. Miért nem szerepel konkrétan a jegyzőkönyvben, hogy mennyi is az a bizonyos névleges áram, amivel a vizsgálópadon mértek? Ha nálam nincs itt a leszerelt órára vonatkozó adathalmaz, honnan tudhatom, hogy mennyi az a bizonyos névleges áram? Ez ugyanakkora áramot jelent, mint amit egy átlagos fogyasztó használ a hálózaton? Egyáltalán mi a jelentősége azon kívül, hogy vádpontként megáll a Rendőrségnél, mert senkit nem is érdekel a téma különösebben?

4. A maximális áramú terhelés mihez viszonyítva maximális? Az óra hitelesítéséhez képest? Honnan lehet azt tudni, hogy nem a hálózatról érte egy jóval nagyobb áramlöket az órát? Vagy itt a hálózatról érkező legnagyobb terhelésről van szó? Mivel a biztosítéknak kell egy kis idő, mire észleli a nem megfelelő túláramot, annyi idő alatt nagyobb áram is érheti az óra tekercseit - eddigi utánajárásaim alapján. Tudomásom szerint az áram maga körül mágneses teret hoz létre. Nem feltételezhető, hogy egy nagyobb áram okozhatta az óra fékmágnesének módosulását? Erre vonatkozóan még nem találtam szakirodalmat.

5. Miért nem új órákat tesznek föl az új fogyasztóknál, pl. tulajdonosváltáskor? Mi arra a garancia, hogy az óra tényleg jól mér? Miért nincs legalább pontossági mérés tulajdonosváltáskor? Miért kell a fogyasztónak elfogadnia, hogy a fölszerelt óra tényleg hibátlanul működik? Miért nem elfogadható az, hogy az óra meghibádoshat akár szállítás közben is?

6. Az áramszolgáltatók több fórumon azt hangoztatják, hogy a második világháborúban fejlesztették ki a mostani nagyon erős mágneseket, melyekkel a villanyóra fékezhető (őszerintük - erre még pozitív példát nem siekrült semmilyen fórumon bemutatni). Az nem feltételezhető, hogy az áramszolgáltató egyre rosszabb minőségű órákat hoz forgalomba - pl. költségkímélés okán? Miért a fogyasztó a felelős a selejtes órákért?

7. Miért nem hívják vissza a vélhetően hibás villamos mérőórákat? Feltételezem, hogy van olyan típusú óra, amelyeknél gyakoribb a hiba? Miért nem végeznek kutatásokat azirányban, hogy miért hibásodik meg egyik másik típus gyakrabban? Miért egyből a fogyasztót kell lopással, szerződésszegéssel vádolni? Vagy miért nincs garancia ezen vitatható hitelességű berendezésekkel kapcsoaltban? Ma már minden (elektromos) berendezésre van garancia!

Mivel sokakat érintő problémáról van szó, nem igazán értem, hogy miért nem érdeke senkinek, hogy kiderüljön végre, hogy miért hibásodnak meg az órák? Nem tudom, miért nincs független felülvizsgálati szerve az áramszolgáltatóknak? Mert az már véleményem szerint egyértelmű, hogy az Energia Hivatal és az igazságügyi szakértők erre teljességgel alkalmatlanok. Feltételezem, hogy nagyon sokan önhibájukon kívül kerülnek ebbe a lehetetlen helyzetbe, és  közülük sokan aláírják, hogy loptak csak azért, hogy a szolgáltató elengedje a a büntetés egy részét. Pedig tisztességes fogyasztókról van szó!

A képek a rájuk történő kattintásra nagyobbak lesznek!

23 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes áramszolgáltató ellenörzés villanyóra igazságügyi szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr72061668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amper.anti 2010.06.07. 15:44:58

Az 1-es ponttal kapcsolatban: mi többször rákérdeztünk L.P.-nál miért a mágnesezés az egyetlen lehetőség. A válasz annyi volt, hogy egyetemeken, meg laboratóriumokban kutatják a lehetséges okokat, de egyelőre nem találtak más magyarázatot. Hogyne... sokáig meg azt gondoltuk, a Föld lapos és az univerzum középpontja... Ilyen feltételezések alapján mégis hogyan ítélkezhet a bíróság?
Arra is kíváncsi lennék, volt-e már valaki, akinél nem mágnesezést állapított meg a vizsgálat. Vagy ezt az ELMŰ-közeli fogyasztóknak tartogatják? Esetleg Bajnai Gordonnak?

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2010.06.07. 16:17:22

- pl. villámcsapás eredményeként is átmágneseződhet/lemágneseződhet az órában található mágnes?:
Ha villámcsapás lett volna, akkor az összes villámcsapás által érintett mérőt ki kellene cserélni, mert azok is meghibásodtak volna.

- A maximális áramú terhelés mihez viszonyítva maximális?
A mérőkre rá van írva, hogy mennyi a terhelhetősége. 5-30, 10-40, 10-60 stb. amper. Ehhez képest maximális az áram. Tehát 30, 40, 60 amper.

- hálózatról érte egy jóval nagyobb áramlöket az órát?
A hálózatról max. feszültséglökés lehet.

- Miért nem új órákat tesznek föl az új fogyasztóknál, pl. tulajdonosváltáskor?
Mert a tulajdonosváltások számához képest alacsony a meghibásodások aránya. Mikor elvégzik a felülvizsgálatot névátíráskor, hiba esetén cserélik a mérőket.
- Miért nincs legalább pontossági mérés tulajdonosváltáskor?
Az átírást végző szerelőknél ált. nincs a hitelesítéshez szükséges műszer.

És nem, nem pártolom a céget. Ez a szakmám. _Elvileg_ így kellene működnie.

amper.anti 2010.06.07. 19:30:30

@Manodesign: érdekelne a véleményed a meghibásodásokról. Mi okozhatja, hogy egyszer csak "túlmér" az óra, ha valaki biztosan nem mágnesezett?
(Legalábbis szánt szándékkal nem közelített egy óriási patkómágnessel az órához.)

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.07. 20:07:03

@Manodesign: De gondolom, hogy azért 100%-ban te sem mernéd kijelenteni, hogy csak külső, fizikai mágnes hatására következhet be az a jelenség, amit mágnesezés fogalom alatt értenek.

Én nem tartanám azt sem kizártnak, hogy az újabb villanyórákban valamilyen kínai, gagyi alkatrészeket használnak, amik miatt mostanában egyre több ilyen eset van (leszámítva persze a szándékos lopási kísérleteket).

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2010.06.07. 20:08:21

A patkómágnes kevés hozzá. A mérők leírásában szereplő "nem érzékeny a külső mágneses terekre" mondat a mindennapos mágneses terekre vonatkozik. A "mágnesezéshez" erősebb mégnes kell. A fékezőmágnest tényleg le lehet mágnesezni kívülről, a katobox nem véd ellene, viszont elég sérülékeny, hogy nyomot hagyjon rajta a mágnes.
A fékezőmágnes erőssége a mérő kalibrálhatósága miatt állítható. Elképzelhetőnek tartom, hogy külső fizikai behatásra (ütés) az állítócsavar elmozduljon, mivel általában műanyagba van ágyazva.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2010.06.07. 20:26:55

@amper.anti: A patrkómágnes azért kics ehhez :)
A fékezőmágnes a mérő kalibrálása miatt állítható. Elképzelhetőnek tartom, hogy külső fizikai behatásra (ütődés) az állítócsavar rögzítése eltörhet, elmozdulhat.

@RaveAir: A villanyórák jelentős részét gödöllőn vagy pécelen gyártják. Nem valószínű a kínai alkatrész, de nem lehetetlen.
Amúgy nem lett gyakoribb, csak mostanra lett nagyobb a visszhangja.

villanyóra 2010.06.07. 20:47:42

@Manodesign: Az "amúgy nem lett gyakoribb"ra az Elster Kft. egyik dolgozójának más a véleménye (Takács Sándor úr). Azt mondta, hogy 2005-ig havi 3 eset volt, most meg kb 150. Nem tudom, hogy ez hasraütésszerű adat volt-e, de el tudom képzelni, hogy hasonló nagyságrendekről lehet szó.
Viszont nem egészen értem, hogy miért véded az áramszolgáltatót ennyire, mert a válaszaid nagyjából a nesze-semmi-fogd-meg-jól kategóriát súrolják - Dr. Boross úr is hasonlóan tud nyilatkozni. Egyébként ő és az ELMŰ képviselői az utóbbi időben azt hangoztatják, hogy a katabox véd a mágnesezés ellen (ez még tavaly pont az ellenkezője volt). Megjegyzem, hogy jó lenne, ha egyezteténk a szolgáltatók illetve képviselői az álláspontjukat, mert esetleg ez még később problémát okozhat.
Illetve azt aztán egyáltalán nem értem, hogy ha annyira nyilvánvaló, hogy csak az az egyetlen mód van mágnesezésre, akkor miért reklamálnak annyian, hogy nem nyúltak az órához? Ha tudná mindenki, hogy egyértelmű, hogy a szolgáltatónak igaza van, akkor nem vár esetenként évekig, hogy szóljon, hogy megmágnesezte az óráját, illetve azonnal leülne egyezkedni a szolgáltatóval az összeg egy részének elengedéséről.
Az meg már csak a non plus ultra, hogy a szolgáltatók a műszaki kérdésekre miért nem válaszolnak, ha tiszta sor, hogy igazuk van? Még az EH se hajlandó a műszaki jellegű kérdéseimre válaszolni, nemhogy a szolgáltató. Miért is? Talán, mert a fejétől bűzlik a halacska?

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2010.06.07. 21:10:17

@villanyóra: még mindíg nem védem az Elműt.
Az nem lehet a megnövekedett esetszám oka, hogy jobb a cégek felderítése, és több mér kerül szakértői vizsgálatra?
A Katoboxot elsősorban a lopótök ellen találták ki.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.07. 21:19:33

@Manodesign: A "kínai alkatrészen" valamilyen gyengébb minőségű alkatrészt akartam érteni. Sajnos mostanában elég gyakori, hogy elektromos készülékek élettartama érdekes módon úgy van beállítva, hogy a garancia időt követő néhány hónapon belül az tönkremegy. Miért pont egy villanyóra lenne ebben kivétel?

Azért mondom ezt, mert tudom, hogy én nem csináltam semmit sem a villanyórámmal, nem akartam vele semmit csalni, sőt egyáltalán nem is foglalkoztam vele (ahogy egy normális háztartásban sem érdekel senkit ez falon/szekrényben pörgő ketyere), és mégis az ELMŰ rögtön azzal jön, hogy én bizony megmágneseztem.

Olyan családban nőttem fel, ahol elég sokat számít a becsület, és ezzel az állításukkal igencsak a lelkembe gázoltak. Amúgy is olyan típus vagyok, hogy mindig egy kicsit összerezzenek, ha a buszra felszáll egy ellenőr. Teszem ezt annak ellenére, hogy mindig veszek bérletet. Miért kockáztatnám a becsületemet és szavahihetőségemet, miért akarnék bűnt elkövetni?

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.07. 21:20:18

@Manodesign: A "kínai alkatrészen" valamilyen gyengébb minőségű alkatrészt akartam érteni. Sajnos mostanában elég gyakori, hogy elektromos készülékek élettartama érdekes módon úgy van beállítva, hogy a garancia időt követő néhány hónapon belül az tönkremegy. Miért pont egy villanyóra lenne ebben kivétel?

Azért mondom ezt, mert tudom, hogy én nem csináltam semmit sem a villanyórámmal, nem akartam vele semmit csalni, sőt egyáltalán nem is foglalkoztam vele (ahogy egy normális háztartásban sem érdekel senkit ez falon/szekrényben pörgő ketyere), és mégis az ELMŰ rögtön azzal jön, hogy én bizony megmágneseztem.

Olyan családban nőttem fel, ahol elég sokat számít a becsület, és ezzel az állításukkal igencsak a lelkembe gázoltak. Amúgy is olyan típus vagyok, hogy mindig egy kicsit összerezzenek, ha a buszra felszáll egy ellenőr. Teszem ezt annak ellenére, hogy mindig veszek bérletet. Miért kockáztatnám a becsületemet és szavahihetőségemet, miért akarnék bűnt elkövetni?

villanyóra 2010.06.07. 21:34:50

@Manodesign: És az nem lehet a megnövekedett esetszám oka, hogy pl az órák egy részét az elster gyártja, az elster szereli le, és mit ad Isten, még az ő eszközeiket használják arra, hogy kiderísék, hogy tényleg rossz-e az óra? Tudom, hogy ez már összeesküvéselmélet-szagú, de nagyon úgy érzem, hogy túlzott összefonódás érzékelhető a területen, és ráadásul még nincs is igazi felügyeleti szerve az áramszolgáltatónak, mert az se hajlandó semmire se válaszolni. Miért is? Miért nincs valós felügyeleti szerv? A fogyasztónak miért nincsenek jogai, miért csak a szolgáltatónak van? Miért lehetetlen az, hogy a fogyasztó tényleg nem csinált semmit az órával? Nagyon felháborítónak tartom az egész eljárást, és igazán nem értem, miért nincs egy hiteles szerv (teszem azt, még akár független is), akihez fordulhatok? A törvényben/szolgáltató szabályzatában miért nem található meg, hogy az NFH is illetékes a témában? még volna úgy 100 kérdés a tarsolyomban, ha volna, aki megválaszolná, csak még mindig nem tudom, hogy lehet ebből a mókuskerékből kilépni? És pláne, hogy mikor? Hogy veszi a szolgáltató a bátorságot, hogy hamis vádak alapján tönkretesz emberéleteket?

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2010.06.07. 21:55:15

@villanyóra: Szerintem az egyeztetés folyamán Te is kérheted a szakértői vizsgálatot. Ott van pl. a TÜv a Lehel téren.

amper.anti 2010.06.07. 22:20:22

@Manodesign: És mit ér most már egy újabb szakértői vizsgálat, miközben az Elmű-Elster emberei kezelték a leszerelt órát és tárolták hónapokon keresztül, számomra ismeretlen körülmények között?
Akár még valóban le is mágnesezhették a fékmágnest, a lezárt dobozon keresztül.

j311 2010.06.08. 10:58:53

@villanyóra: Szvsz, ha az Elster gyártja, akkor nem is vizsgálhatná az Elster. Nyilván nem fogja egyetlen cég sem kijelenteni a saját termékéről, hogy többet mér mint kellene. Így teljesen egyértelmű, hogy a jegyzőkönyvbe csak a fogyasztó kerülhet hibásként.

@Manodesign: Ha megtarthatnám az órát... Elvihetném egy független szakértőhöz...
Vagy egyszerűen csak: Ha nem a nagy tételben villanyórát eladó cég szakemberei állapítanák meg a hibás óráról, hogy az helyesen működne az idők végezetéig, ha a felhasználó nem ugrik neki mágnessel.

amper.anti 2010.06.08. 12:39:15

@j311: L.P azt mondta, hogy jelenleg az Elster az egyetlen cég M.o-on, aki hitelesítheti az órákat, náluk van ez a szuper mérőpad, ezért végzik ők a bevizsgálást.
Ezzel együtt is sántít az a megoldás, hogy a gyártó cég végzi az ellenőrzést.

j311 2010.06.08. 15:10:03

@amper.anti: Aha. Persze. Azt elismerem, hogy a gyártó ismeri legjobban a saját termékét, dehogy egy peres ügyben a felperes (ELMŰ) beszállítója legyen a szakértő, na az már sántít. A szakértő anyagilag függ a felperestől.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.06.08. 15:22:20

Vajon a villanyórákat bevizsgáló "igazságügyi" szakértő miből él, ha nem abból, hogy az ELMŰ ilyen ügyeket kreál neki? Bizonyára ők is hiteles, független szakértőknek tekinthetők... :(

amper.anti 2010.06.08. 21:56:03

@j311: Per esetén választhatsz "saját" szakértőt, csak már minek, ki tudja mi történt azóta az órával. A mágnesezés ugyebár nem feltétlenül okoz külsérelmi nyomot...
Ennek ellenére a bíróság mégiscsak az ELMŰ javára ítéli meg a pereket - legalábbis az eddigi gyakorlat szerint. Bízzunk benne, hogy már valóban megindult vmi változás.

j311 2010.06.09. 09:39:08

@amper.anti: De én nem per esetén szeretnék másik szakértőt, hanem rögtön az elején. Az ELMŰ leszereli az órát. Elcsomagolja. Lezárja a dobozt és a kezembe adja. Én meg szépen elviszem független szakértőhöz.

amper.anti 2010.06.09. 21:26:08

@j311: Ugyan már! Egy feltételezett áramtolvaj kezébe adni a saját villanyóráját? Hová gondolsz?! Még azt is ellopná! :)

villanyóra 2010.06.09. 22:46:34

@amper.anti: Vajon miért szerepel az ÁSZF-ben, hogy az óra a szolgáltató tulajdona? Hát, nem viccből. :(

j311 2010.06.10. 10:56:18

@villanyóra: A legszebb része, hogy a szolgáltató tulajdonát képező villanyórát a szolgáltató szereli fel egy kvázi bárki által hozzáférhető helyre és ezért az óráért végül minden tekintetben* a felhasználó a felelős.

* mágnesezés, rongálás, normál elhasználódás, bármi.

Jut eszembe, a mostanában nagy mennyiségben használt kapcsolóüzemű tápokból nem juthat vissza olyan nagyfrekvenciás zavarás, ami esetleg lemágneseződést okozhat? Ha jól emlékszem a lemágnesező folyamatokhoz nagy frekvenciával váltakozó elektromágneses mezőt használnak, vagy nem?

KovA 2014.02.27. 15:32:58

Ha a fékezőmágnes lemágnesezése következtében az óra többet mér, akkor a mágnesező magát szivatta meg...
süti beállítások módosítása