HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Hogyan ellenörizzük, hogy megfelelően mér-e a villanyóránk

2010.05.19. 18:52 villanyóra

A Zugügyvéd blogján található a megmágnesezett villanyóra esetében Perca hozzászólása, mely 2010.05.18-án este készült. Ebben részletesen leírja, hogy hogyan tudjuk mindenféle elektromos beruházás nélkül a villanyóránk működését ellenörizni. 

Mindenkinek ajánlom, mert érdekes tapasztalatra tehet szert. Tudomásom szerint például a mai órák jobbára pozitív irányba tévednek (jobb esetben csak a hibahatárig), míg a korábbi Ganz-órák általában a fogyasztó javára tévedtek. Érdekes összefüggés...

http://zugugyved.blog.hu/2010/05/12/magnesezett_villanyora

Perca 2010.05.18. 20:09:12


Először is válasszunk ki egy etalon fogyasztót. Olyan fogyasztót, amelynek teljesítményfelvételét ismerjük, és folyamatosan üzemel. Esetleg egy, vagy több izzólámpa, vagy villanyrezsó, esetleg egy hajszárító. Az a lényeg, hogy a berendezés ne rendelkezzen semmilyen termosztáttal, időzítővel, ami a fogyasztást üzem közben kikapcsolná. Például egy vasaló sem igazán alklamas, mert a hőfokot a fűtőbetét ki-be kapcsolásával szabályozza. Amennyiben mérés közben a készülék kikapcsol, úgy hamis lesz az eredmény. Egy egyszerű villanyrezsó, vagy hajszárító folyamatosan üzemel, nem kapcsolgatja ki a fűtését és nem változik időszakosan a felvett teljesítmény.

Tehát:

1. Minden készüléket kapcsoljunk ki teljesen, vagy, ha nem lehet távolítsunk el a hálózatból. Az óra tárcsája meg se mozduljon.

2. A kiválasztott ismert teljesítményű fogyasztónkat csatlakoztassuk a hálózathoz, de még ne kapcsoljuk be.

3. Olvassuk le a fogyasztásmérőről a műszerállandó értékét. Vagyis, hogy mennyi tárcsafordulat jelent 1kWh fogyasztást. Általában 375 fordulat per kWh. Jelölés 375r/kWh.

4. A villanyóra tárcsájának élén van egy kis jelölés, vagy csík. Sokszor a felső síklapján számskála is (SIEMENS CM160).Ha nem felénk néz a jelölés, akkor a csatlakoztatott etalonfogyasztó bekapcsolásával forgassuk a tárcsát el úgy, hogy a jel felénk essen. Amikor az odaért azonnal állítsuk le a terhelést!

5. Ez lesz a tárcsa viszonyítási pontja.

6. Fogjunk egy stopperórát és az etalonfogyasztó bekapcsolásával pontosan egyszerre indítsuk el!

7. 1 percig fogunk mérni most az egyszerűség kedvéért. Miközben a stopper számlál, mi is számoljuk a kiindulóponthoz képest viszonyított egész fordulatokat. Folyamatosan figyeljük a tárcsát és az órát is.

8. Amikor az 1 perc a végéhez ért, egyszerre állítsuk meg az órát és kapcsoljuk ki az etalonterhelést. Amennyiben a fordulatok száma egész értékű úgy egyszerű helyzetünk van és jegyezzük le azt egy papírra. Amennyiben és ez a leggyakoribb eset, tört részre jön ki az utolsó fordulat, úgy próbáljuk meg megsaccolni, meghatározni a lehető legpontosabban a mérő búráján betekintve annak értékét tizedes törtben kifejezve. Például a negyed fordulat az valamennyi egész és 25 század fordulat. Sok mérő oldala mattított, így nehezebb a betekintés, de egy erős, fehér fényű LED-es zseblámpa sokat segíthet.
Szóval jegyezzük le az 1 perc alatt megtett fordulatot!

9. Majd szorozzuk meg a leírt fordulatszámot 60-al. így megkapjuk, hogy mennyi fordulatot tenne meg a tárcsa 1 óra leforgása alatt. Rögzítsük az értéket, mert ebből fogunk kalkulálni tovább.

10. Ezután az 1 órás fordulatot osszuk el a műszerállandó értékével, vagyis, ha az 375, akkor annyival, ha más az érték, akkor azzal. Bár általában 375 1-fázisú óráknál.

11. A kapott szám az etalonfogyasztó teljesítményének, a villanyóra által kw-ban mért értéke. Az értéket 1000-el szorozva W-ban kapjuk meg a teljesítményt.

12. Olvassuk le az etalonfogyasztó adattábláján, vagy gépkönyvében deklarált teljesítményfelvételét! Figyelem a fokozatkapcsolós készülékeknél a maximális teljesítményfokozatra vonatkozik a megadott teljesítményérték. Például egy 2 kapcsolófokozatú, 1500W-os, hajszárító teljesítménye csak a maximális fokozatban 1500W!

13. Hasonlítsuk össze a mért és az ismert teljesítményeket egymással. Ha közel azonosak, akkor valószínűleg pontos az óra. Viszont, ha jelentősebb eltérést tapasztalunk, akkor a mérő hibás.

14. Az etalonfogyasztó és a mért érték közötti eltérésből már meg tudjuk határozni a hiba előjelét, valamint ki tudjuk számítani annak nagyságát %-ban.

A negatív hiba nagyon ritka. Az annyit jelent, hogy a mérő kevesebbet mér.
Mi most a pozitív hibára vagyunk kiváncsiak, vagyis a többletmérésre.

Minél hosszabb mérési időt választunk, annál pontosabb lesz a mérésünk. Például nem 1 percen, hanem 2-őn, 3-an, 5-ön keresztül mérünk. Természetesen, akkor nem 60-al szorozzuk a fordulatértéket, hanem azzal a számmal, ahányszor a mérési időtartam belefér 1 órába. Például 2 percnél 30-al, 5 percnél 12-vel.
 

6 komment

Címkék: élet gondolatébresztő ellenörzés villanyóra

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr822016129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otapi 2010.05.23. 00:23:13

Már csak a referencia fogyasztó teljesítményét kell ellenőrizni. Egy kínában öszerakott hajszárító nem feltétlenül pontosan annyi teljesítményt vesz fel, amennyi rá van írva. Azonkívűl, egy hajszárító teljesítménye is változik a fűtőszálak felmelegedése során.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.23. 22:23:33

@otapi: és egy 100 W-os izzó is kb 108W-ot fogyaszt, viszont egy led kevesebbet, mint ami rá van írva. Van javaslatod, hogy minek a legegyenletesebb a teljesíménye?

otapi 2010.05.24. 22:45:28

@RaveAir: Javaslom legalább egy 3-4ezer forintos fogyasztásmérővel összevetni a villanyórát (mielőtt perre menne az ember az Elművel). Ennél pontosabb hitelesítést csak komolyabb műszerekkel tudok elképzelni.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2010.05.24. 23:58:43

Az igazság az, hogy nekem nincsen szándékom perre menni az ELMŰ-vel, és remélem, hogy nekik sincsen velem.

Ma kölcsönkértem a szomszéd elég drága fogyasztásmérőjét, és végigmértem vele minden olyan eszközt, amit csak konektorba lehet dugni. A 40 wattos izzó 39 wattot, míg a 60-as 61-et mutatott.

A porszívó volt a nap nyertese a maga 1106 wattjával. A számítógép (terhelés nélkül és terhelés alatt) adatain pedig eléggé meglepődtem, mert sokkal többre számítottam.

Csavarhúzós 2010.06.10. 11:15:51

Azt tudni kell, hogy a hálózati feszültség régen 220V volt, most 230V. A magasabb feszültség miatt a régebbi készülékek többsége nagyobb teljesítményt vesz fel, mint ami rá van írva.

A másik, hogy az olcsóbb fogyasztásmérők nem vagy rosszul veszik figyelembe az áram és a feszültség fáziseltérését. Olyan fogyasztót kell mérni, amiben nincs tekercs (motorok, transzformátor) vagy kondenzátor. A klasszikus izzólámpa vagy merülőforraló jó választás. Azt ellenőrizni kell egy teljesítménymérővel, és összevetni az órával.

-Én nem a fordulatokat számolnám, hanem tíz körülfordulás idejét mérném meg. Pontosabb, mert a fél fordulatokat nem sikerül jól leszámlálni, az időmérés meg tizedmásodpercre pontossá tehető.

nemjogasz 2011.06.14. 19:43:22

Csavarhúzósnak igaza van, nagyon pontatlan eredményt ad, ha megpróbálod megbecsülni a nem egész fordulatokat, mert pl. 120W-nál 80 másodperc a teljes fordulat ideje, az egyharmad fordulatot nehéz pontosan meglátni. A helyes módszer valóban az időmérés, mégpedig így:

1. Stopper elő, megméred egy körülforudlás idejét (javasolt több, mondjuk 5 vagy 10)Az egy teljes fordulat idejét jelölje T. (fontos, hogy másodpercekben megadva)(Nyilván, ha több forulatot mérünk, akkor elosztjuk az időt a mért fordulatok számával)

2. A próbafogyasztó Wattban (NEM kW-ban) mért teljesítménye: 9600/T

Levezetés(akit érdekel): P(teljesítmény)=W(munka)/T(idő), villanyóra méri a munkát, mi meg az időt. Mivel egy fordulat 1/375 kWh munka, ez átváltva 1000/375 wh (az ezerszerese), T időt mivel másodpercbe olvastuk le, átváltjuk órába: T/3600. Alkalmazzuk a P=W/T képletet, azaz: (1000/375)/(T/3600)=(1000*3600/375)/T= 9600/T

Még általánosabb képlet:
N: mért fordulatok száma (1, 5, 10, amennyit akarsz)
K: az óra állandója (hányszor fordul körbe a tárcsa 1 kwh alatt)(nekem 375)
T: a körülfordulások mért ideje (itt, ha tizet mérsz, akkor tíz körülfordulás ideje, másodpercben!)

(N*1000/K)/(T/3600)=N*3600000/(K*T)

Amúgy én javasolnám izzólámpák használatát, referenciaként, így nekem több mint 6 perc villanyóra előtt álldogálás után a 120W-ra 126W jött ki, ami szerintem mérési hibahatáron belül van.
süti beállítások módosítása