HTML

Téged is villanyóra mágnesezéssel gyanúsítanak?

A blog létrejöttének célja, hogy a villanyóra mágnesezéssel gyanúsított ártatlan fogyasztóknak legyen egy közös fóruma, ahol a panaszosok megoszthassák egymással történetüket, tapasztalatot cserélhessenek. Továbbá várom műszaki és/vagy jogi területen jártas minden segíteni vágyó témába vágó megkeresését. E-mail: villanyora.magnes@gmail.com Figyelem! A villanyóra mágnesezés büntetendő cselekmény, határozottan ellene vagyok! Kérlek, csak akkor keress meg, ha te is ártatlan vagy!

Friss topikok

Linkblog

Mit mond egy újabb külföldi tanulmány

2011.03.04. 15:02 villanyóra

Egyik olvasóm rendelkezésünkre bocsátott egy újabb tanulmányt, amit az internet jótékony hatásából szintén el lehet érni: http://www.usbr.gov/power/data/fist/fist3_10/vol3-10.pdf. Ez 2000 decemberében készült az USA-ban, egy hosszabb tanulmány internetes változata. A villanyórák karbantartásáról és teszteléséről szól.

A mágnesezési ügyek tekintetéből legfontosabb információt a 6.3.2. fejezet (2) bekezdése tartalmazza, amit most egy az egyben bemásolok:

"Other causes [of meter errors]:

- (2) Overloads and short circuits. The effect of overloads and short circuits may be to alter the magnetization of the brake magnets, to magnetize adjacent masses of iron, and in general to disarrange the parts." 

Vagyis e tanulmány szerint (is) a túlterhelés és rövidzárlat következtében meghibásodhat a villanyóra. 

Érdekelne, hogy az áramszolgáltatók olvasták-e ezt a tanulmányt, tudnak-e róla, vagy talán pont ennek a hatására gondolkodtak el arról, hogy ki lehetne használni ezt hibát?Abban szinte biztos vagyok, hogy Magyarországon nem fog ilyen tanulmány készülni. Csak olyan, amiben egyértelműen azt mondják, hogy egy villanyóra - alekoszi megfogalmazással - "mindig, minden körülmények között", csak és kizárólag mágnestől mehet tönkre. 

Ez a végkövetkeztetés azért nem meglepő, mert a tanulmányok megbízói olyan cégek, amelyek valamilyen módon támogatják a "kutatás" intézményét, vagy a téma "szakértőit".

4 komment

Címkék: vélemény élet kérdés gondolatébresztő mágnes áramszolgáltató villanyóra mágnesezés

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyora.blog.hu/api/trackback/id/tr722710132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goompah 2011.03.10. 09:46:12

Az az "egyik olvasód" én vagyok és a február 13-i poszthoz ebben a kommentben írtam erről a tanulmányról:

Goompah · cicaoldal.uw.hu 2011.02.15. 03:11:50

@Perca: Sajnos nincs módom órákat beszerezni, magánemberként túl sokba kerülne az nekem. "Harci mágnesem" sincs, soha nem próbálkoztam a mérőóra lassításával, mint most megtudtam, úgyis csak ráfaragtam volna.

Viszont elolvastam a Stopping Power Meters c. tanulmányt, amit egy korábbi kommentedben (talán másik poszthoz írtad) már belinkeltél. Elolvastam továbbá ezt a kézikönyvet is:

www.usbr.gov/power/data/fist/fist3_10/vol3-10.pdf

ami a mérőórák hibáival, karbantartásukkal és kalibrálásukkal foglalkozik. Az eredeti kiadás 1992-es, az internetes verzió 2000-es kiadás, de változatlan. Kicsit meglepődtem. Csak két dolgot idézek, nem fordítom le magyarra, hiszen itt értelmes emberek kommentelnek, akiknek nyilván megvan a szükséges angoltudásuk.

1) The effect of overloads and short circuits may be to alter the magnetization of the brake magnets, to magnetize adjacent masses of iron, and in general to disarrange the parts.

2) (mágneses részt tartalmazó mágnestisztóval kapcsolatban) Do not use a magnet cleaner such as the above, which has a magnetic section, in the gaps of Alnico magnets. Other precautions to observe in connection with Alnico magnets are to avoid striking them, to never disassemble or remove the magnets, and to never bridge the gaps with any magnetic material.

A második pont szépen alátámasztja az elsőt, hiszen ha egy mágneses részt tartalmazó tisztító eszköz (igaz, közelebbről) képes befolyásolni az Alnico fékmágnest, akkor ugyanez nyilván megtörténik akkor is, ha a mérő vasmagja egy rövidzár alkalmával a szokásosnál erősebben lesz mágneses. Főleg mivel itt nem teljesen zárt vasmagról van szó, mint egy trafónál,

Mivel pedig ütésre is érzékenyek, az is elképzelhető, hogy a felszerelés helyére való szállítás során már éri olyan erőhatás, amitől gyengül a mágnesessége.

Persze itt nincs szó arról, milyen mértékű pontatlanságot eredményeznek az említett hatások. De logikus feltételezés, hogy egy gyengébb minőségű Alnico mágnes könnyebben demagnetizálódik. Bár szívesen tenném, mert érdekel a téma, sajnos nincs pénzem és lehetőségem mérőórákkal kísérletezni, de az eddig olvasottak is elég meggyőzőek.

villanyóra 2011.03.11. 00:06:44

@Goompah: Igen. Nagyon szépen köszönöm, hogy rendelkezésre bocsátottad. Feltehetően sokaknak segítettél vele.

Goompah 2011.03.11. 22:17:40

@villanyóra:

Arra gondoltam, érdemes lenne megszervezni, lehetőleg az egyik korábbi bejegyzésedben már említett Balogh Dezső közreműködésével egy olyan kísérletet, amelynek során új gyári villanyórák pontosságát mérnénk meg sorozatos rövidzárak után. Semmi szétszedés, csak és kizárólag rövidzárlatok egymás után, mindegyik rövidzárlat után pontosságmérés ismert teljesítményű ohmikus fogyasztóval. Pontos jegyzőkönyvezéssel, villanyóra gyártási számával stb.

Nem tudom, miképpen lehetne új mérőket e célra beszerezni, de Balogh Dezsőnek erre volt módja, talán tud segíteni. Ha aztán jelentős túlmérést tapasztalunk, akkor lehet gondolkodni a következő lépésen.

villanyóra 2011.03.12. 14:33:25

@Goompah: Az ötletet nem tartom rossznak. Azonban értelmét csak akkor látom, ha esetleg az állítólagosan független igazságügyi szakértők is részt vennének ezen a vizsgálaton, és tényleg kapna nyilvánosságot az ügy. Mivel úgy vélem, hogy mindkét félnek meg kellene kapnia a lehetőséget, hogy álláspontját megvédje. Netán végre kiderülne az is, hogy ki a hiteles és ki nem - műszaki és minden más szempontból is.(Tekintve, hogy a két konferencián elhangzott, hogy ilyen jellegű kísérletek már zajlottak - állítólag mindkét "fél" részéről. Csak sajnálatosan a két vélemény nem lett ütköztetve semmilyen szinten.)

Azonban ha fel szeretnéd venni vele a kapcsolatot, akkor mindenképpen azt javaslom, hogy próbáld meg a Társadalmi Unión keresztül elérni (mivel ők szervezték a konferenciát, nyilván tudnak elérhetőséget hozzá).
süti beállítások módosítása